Túl büdös az új sárvári szennyvíztisztító a rábasömjéniek szerint

Fehér Buda 2022-08-12 15:36:00
Az év elején üzemelték be a 753 millióból épült tisztítót, a környéken lakóknál most telt be a pohár.

Még az év elején írtunk arról, hogy hatékony szennyvíztisztítási eljárást dolgoztak ki únius támogatással Sárváron. A beruházás a magas nitrogéntartalmú szennyvizek hatékonyabb tisztítását segíti elő, a projektet az Európai Unió 753,2 millió forinttal támogatta meg. Az új szennyvíztisztítót a sárvári Taravis Kft. a Pannon Egyetemmel, valamint a Fehérvári és Fekete Kft.-vel közös konzorciumban dolgzta ki, a projekt célja egy komplex, a szigorú vízminőségi követelményeknek is megfelelő szennyvíztisztítási eljárás kifejlesztése volt, amely csökkenti a vízfelhasználást, hatékonyabbá és olcsóbbá teszi a termelési folyamatokban keletkező szennyvizek tisztítását.

A rendszer a víz tisztítása során szenzorok segítségével folyamatosan  méri vízminőséget, és már a szennyvíz kémiai és fizikai előtisztítása során is figyelembe veszi a későbbi biológiai utótisztítás optimális tápanyagigényét. A szenzorhálózat-alapú vezérléssel ellátott víztisztítási rendszer előnyökkel járhat a hús- és a gyógyszeriparban, a műtrágyagyártó cégeknél keletkező szennyvizek, speciális szennyvizek, valamint  a hulladéklerakók csurgalékvizének tisztítása során. A fejlesztés eredményeként nemzetközi szinten is hasznosítható eljárást, üzemi méretű prototípusrendszert dolgoznak ki, amely további kutatás-fejlesztés alapjául szolgálhat.

A szennyvíztisztító tehát már egy ideje működik, a rábasömjéniek orrát viszont az elmúlt hetekben megcsapta az épületből kiáramló bűz. A rábasömjéni lakókat tömörítő Facebook-csoportokban több olyan poszt is megjelent, amely arról szól, hogy leemelték az épület tetejét, ezután pedig kibírhatatlan szagok terjengtek a környéken.

Egy lakó arról panaszkodott, hogy az ablakait is be kellett tennie a nyári meleg ellenére, akkora bűz áramlott a szennyvíztisztító környékén,

mások már arról írtak, hogy a nehezen elviselhető állapotról már a városvezetőknek is szóltak. Egy másik rábasömjéni lakos pedig még azt is kilátásba helyezte, hogy ha nem szűnik meg a helyzet, akkor jogi útra terelik az ügyet.

A szennyvíztisztító ügye miatt megekerestük a sárvári önkormányzatot, hogy rákérdezzünk, hallottak-e már a problémáról, valamint, hogy vannak-e már tervek a megoldásra. A cikkünk megjelenéséig nem érkezett reagálás a városháza felől, amint megérkeznek a válaszok, frissítjük cikkünket.

Szólj hozzá!

Ungár: A külföldi nagyvállalatok helyett a tanárokat kéne támogatnia a kormánynak

Az LMP frakcióvezetője szerint a pedagógusok és úgy általában a közalkalmazottak fizetését jelentősen emelni kell, és ezt a nagyvállalatokkal kell megfizettetni.

Valami sumákolás van a Győrben kihelyezett drága padok körül

A Győr-Szol szerint nem ők vették, ezért nem tudják megmondani, kitől vették. Viszont ők kapták meg rájuk a pénzt: 216 ezer forintba került darabja.

Október 14-re sztrájkot hirdet a Pedagógusok Szakszervezete

A sztrájkot a jogszerűséghez október 7-én 16 óráig be kell jelenteni az intézményvezetőknek.

Egyet leszámítva minden világnapról megemlékezett a héten a győri polgármester

Tele volt a hét világnapokkal, de a pedagógusok világnapja pont kimaradt Dézsi Csaba András naptárából.

Sik: Úgy érzem, hogy ez a poszt ebben a kontextusban „bicskanyitogató” volt

Újabb beszélgetést szervezne a szentiváni fideszes képviselő a polgármesterrel, ezúttal családos fiatalokat meghívva.

Rongyos 612 milliárdba kerül az extranyugdíj

4,5 százaléknyi nyugdíjemelést hajt végre a kormány, januárig visszamenőleg.

Pénteken napsütésre számíthatunk

Itt a vénasszonyok nyara, 21, 22 fok körül alakul ma a legmagasabb nappali hőmérséklet.

Több mint másfél milliárd forint adót csalt el egy szombathelyi szállal is rendelkező, biztonsági őröket foglalkoztató szervezet

Tizennyolc embert fogtak el és hallgattak ki gyanúsítottként az ügyben, közülük hatot őrizetbe vettek.

Többségében a nők döntenek a pénztárnál, még ingatlanvásárlásnál is

Így gyakorlatilag ők dönthetik el, mely cégek élik túl a válságot.

M1 híradó a diáktüntetésről: ellenzéki politikusok, Gulyás Gergely, fizetésemelés, Brüsszel

Egyetlen demonstrálót sem sikerült megszólaltatni a híradós anyagban, ellenben a 3 perces tudósításból 1 percben a minisztert idézték.

Visszamenőlegesen 4,5 százalékkal emelkedik a nyugdíj

Novemberben már az emelt összeg érkezik.

Eperjes Károly minden nap elmond egy tized rózsafüzért Gyurcsány Ferenc lelki üdvéért 

Legyünk büszkék a keresztény alaptörvényünkre - hangoztatta a színész.

Magyarország is megszavazta az új brüsszeli szankciókat

Ez a nyolcadik csomag, amelyben ársapkát vezetnek be az orosz olajra, újabb termékek behozatalát tiltják. Magyarország most is beállt a sorba.

Győrújbaráton is élőlánccal tiltakoztak a pedagógusokért

Iskolakezdés előtt tiltakoztak csendesen szülők, diákok és tanárok.