Hende Csaba szerint a választókkal kapcsolatot tartó telefonszáma nem közadat

Farkas Bazsi 2022-08-11 11:25:50
A képviselő korábban azt mondta az Ugytudjuknak, hogy őt bárki keresheti telefonon, elérhető. A fideszes politikus most eljárást indított Czeglédy Csaba ellen, aki egy posztban adta közzé a telefonszámát.

Hende Csaba fideszes országgyűlési képviselő eljárást indított ellenem a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóságnál (NAIH), mert egy júliusi posztomban közölni merészeltem a szerinte nem nyilvános, szerintem pedig közérdekből nyilvános mobilszámát - írja legfrissebb Facebook-posztjában Czeglédy Csaba (független) önkormányzati képviselő.

Az apropót az szolgáltatta, hogy Nemény András (Éljen Szombathely!) szombathelyi polgármester sajtótájékoztatója után Hende a megyei napilapban nyilatkozta le, hogy sajnálja, hogy őt Nemény nem hívta meg az eseményre. 

Az országgyűlési képviselő arra kéri dr. Nemény András polgármestert: ahelyett, hogy demagóg módon bőszítené az embereket, legközelebb inkább hívja fel őt telefonon - írta akkor a lap.

Czeglédy azért, hogy legközelebb bárki, aki Hendét érintő ügyben tájékoztatna fel tudja hívni előtte a képviselőt kiposztolta a telefonszámát. 

Hende Csaba pedig a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatósághoz fordult, ugyanis szerinte Czeglédy személyes adattal élt vissza.

Ez azért is furcsa, mivel idén márciusban Hende arról beszélt az Ugytudjuk.hu-nak, hogy telefonon és személyesen is minden választópolgár eléri őt. Hende 3 percnél beszél erről.

Szerkesztőségünk is csak azt a kapcsolattartó telefonszámot ismeri Hendéhez, amit Czeglédy közzéadott. Így a választópolgárok is csak ezen tudják hívni őt. Ez esetben pedig közadatról van szó. 

Ezt erősíti a Társaság A Szabadságjogokért véleménye is, amit megkeresésünkre küldtek válaszként.

Ha a képviselőknek van olyan telefonszámuk, amely kifejezetten a választópolgárokkal való kapcsolattartást hivatott szolgálni, akkor igen, álláspontunk szerint ez a telefonszám közérdekű adat. 

Valószínűbb azonban, hogy egyszerűen nem léteznek ilyen telefonszámok. Önmagában az, hogy a parlamenti képviselőknek van munkahelyi telefonszáma (akár irodai telefonvonal, akár mobiltelefonszám), még nem teszi ezeket közérdekű vagy közérdekből nyilvános adattá. A képviselők nem kötelesek fenntartani kifejezetten a választópolgárokkal való kapcsolattartásra szolgáló telefonszámot, illetve az Országgyűlés sem köteles ilyet biztosítani nekik. 

Nos, ha Hende szerint az a telefonszám nem nyilvános adat, amin őt el lehetne érni, akkor végképp nem értjük, hogy szerinte hogyan találják meg telefonon a választópolgárok.

A NAIH arra kötelezte Czeglédyt, hogy az eljárás végéig tegye elérhetetlenné azt a posztot, amiben közzéadta Hende telefonszámát.

Czeglédy arról írt, hogy mivel jogkövető állampolgár, így eleget tett a hatóság utasításának. 

Szólj hozzá!

Ungár: A külföldi nagyvállalatok helyett a tanárokat kéne támogatnia a kormánynak

Az LMP frakcióvezetője szerint a pedagógusok és úgy általában a közalkalmazottak fizetését jelentősen emelni kell, és ezt a nagyvállalatokkal kell megfizettetni.

Valami sumákolás van a Győrben kihelyezett drága padok körül

A Győr-Szol szerint nem ők vették, ezért nem tudják megmondani, kitől vették. Viszont ők kapták meg rájuk a pénzt: 216 ezer forintba került darabja.

Október 14-re sztrájkot hirdet a Pedagógusok Szakszervezete

A sztrájkot a jogszerűséghez október 7-én 16 óráig be kell jelenteni az intézményvezetőknek.

Egyet leszámítva minden világnapról megemlékezett a héten a győri polgármester

Tele volt a hét világnapokkal, de a pedagógusok világnapja pont kimaradt Dézsi Csaba András naptárából.

Sik: Úgy érzem, hogy ez a poszt ebben a kontextusban „bicskanyitogató” volt

Újabb beszélgetést szervezne a szentiváni fideszes képviselő a polgármesterrel, ezúttal családos fiatalokat meghívva.

Rongyos 612 milliárdba kerül az extranyugdíj

4,5 százaléknyi nyugdíjemelést hajt végre a kormány, januárig visszamenőleg.

Pénteken napsütésre számíthatunk

Itt a vénasszonyok nyara, 21, 22 fok körül alakul ma a legmagasabb nappali hőmérséklet.

Több mint másfél milliárd forint adót csalt el egy szombathelyi szállal is rendelkező, biztonsági őröket foglalkoztató szervezet

Tizennyolc embert fogtak el és hallgattak ki gyanúsítottként az ügyben, közülük hatot őrizetbe vettek.

Többségében a nők döntenek a pénztárnál, még ingatlanvásárlásnál is

Így gyakorlatilag ők dönthetik el, mely cégek élik túl a válságot.

M1 híradó a diáktüntetésről: ellenzéki politikusok, Gulyás Gergely, fizetésemelés, Brüsszel

Egyetlen demonstrálót sem sikerült megszólaltatni a híradós anyagban, ellenben a 3 perces tudósításból 1 percben a minisztert idézték.

Visszamenőlegesen 4,5 százalékkal emelkedik a nyugdíj

Novemberben már az emelt összeg érkezik.

Eperjes Károly minden nap elmond egy tized rózsafüzért Gyurcsány Ferenc lelki üdvéért 

Legyünk büszkék a keresztény alaptörvényünkre - hangoztatta a színész.

Magyarország is megszavazta az új brüsszeli szankciókat

Ez a nyolcadik csomag, amelyben ársapkát vezetnek be az orosz olajra, újabb termékek behozatalát tiltják. Magyarország most is beállt a sorba.

Győrújbaráton is élőlánccal tiltakoztak a pedagógusokért

Iskolakezdés előtt tiltakoztak csendesen szülők, diákok és tanárok.