Sokkal többe kerülnek idén a sztárok a Szigeten

Papp László Tamás 2022-08-09 17:33:10
Mivel a gázsikat euróban és dollárban fizetik, a forint viszont gyengült.

A szerdán kezdődő Sziget fesztivál két legdrágább fellépője Justin Bieber és Dua Lipa, a nagyszínpados sztárelőadókra fordított költségvetés nagyságrendileg több millió euró

– mondta a rendezvény főszervezője kedden az MTI-nek.

Kádár Tamás a fesztivál keddi sajtóbejárásán beszámolt arról, hogy a 2019 után újra megvalósuló, immár 28. Sziget szerdai, pénteki és szombati napja máris csaknem teltházas, így mindenkit arra kérnek, időben érkezzen a rendezvényre.

Idén nincs mínusz egyedik és nulladik nap, viszont augusztus 10-től 15-ig hat teljes értékű programnappal, Európában egyedülálló összművészeti kínálattal várjuk a látogatókat”

– jelentette ki a főszervező. A Szigetre már kedden több ezren kiköltöztek, 103 országból érkeznek vendégek, és 54 ország művészei készülnek produkcióval. Az MTI érdeklődésére Kádár Tamás arról számolt be, hogy a nagyszínpados sztárelőadókra fordított Sziget-költségvetés nagyjából megegyezik a legutóbbi, 2019-es Sziget vonatkozó büdzséjével.

Idén eggyel kevesebb fesztiválnapunk lesz, és úgy tűnik, a sztárgázsikban 2019-ig tapasztalt hihetetlen mértékű és folyamatos növekedés megállni látszik. Ugyanakkor ezeket euróban és dollárban fizetjük ki, ehhez képest a forint nagyon sokat gyengült az elmúlt két és fél évben, vagyis

forintban számolva sokkal többet kell idén fizetnünk”

A főszervező azt mondta, Justin Bieber (pénteken lép fel) és Dua Lipa (szerdán) mellett a többi nagyszínpados headliner, azaz fő fellépő is csupa világsztárból áll, és hasonló árkategóriába tartozik. A fellépők között lesz az Arctic Monkeys, a Tame Impala, Calvin Harris, a Kings of Leon, a friss Grammy-díjas ausztrál Rüfüs du Sol és Stromae is. A nagyszínpad előtti teljes küzdőtér területe csaknem 4000 négyzetméter.

Mint elhangzott, a legtöbb elővételes bérletet az Egyesült Királyságból, Hollandiából, Franciaországból, Németországból és Olaszországból vásárolták a Szigetre. Naponta több mint 150 koncert, előadás és egyéb program, a hat nap alatt mintegy ezer produkció mutatkozik be az 54 programhelyszín valamelyikén. A zene mellett idén is lesz cirkusz, utcaszínház, stand-up és kabaré, tánc és filmvetítés, vurstli és még sok minden más.

A tánc- és színházprogram külső helyszíneken, két szabadtéri színpadon lesz elérhető, a Magic Mirror sátor számos különleges produkciója között lesz Scott Maidment Szigetre készült show-ja, a Nagy Utcaszínház előadásait esténként a katalán Sacue társulat adja.

„A koronavírus-járvány miatti két év szünet nem tette könnyebbé a fesztiválok helyzetét. Sokat változott a világ, sok a pályaelhagyó, mindenütt nehézséget okoz összerakni a szakmai stábot”

– fogalmazott Kádár Tamás.

Kitért ugyanakkor arra, hogy a fővárossal kötött 5+5 éves megállapodás biztosítja a fesztivál jövőjét. Utóbbi részeként a Hajógyári-sziget budai oldalán található természetvédelmi területet lezárták a fesztiválozók elől. Itt közös projektként próbálják megőrizni a helyi faunát és flórát, és ezzel összefüggésben a korábbi években a Sziget déli oldalára helyezett dedikált kempingek északra költöztek.

Marad a Sziget zöldügyi elkötelezettsége, tovább javul a hulladékgazdálkodás, csökken a környezeti teher, és

telepíteni kezdenek egy széndioxid-kompenzációs erdőt.

A nagyszínpad utáni második legnagyobb programhelyszínen, a 15 ezres befogadóképességű FreeDome (korábban A38) sátorban mások mellett Caribou, Jungle, a Fontaines DC vagy Princess Nokai ad koncertet, de több mint tízezren bulizhatnak egyszerre a Party Arénában, az elektronikus zene fő helyszínén. Utóbbi a hivatalos nyitóbuli helyszíne a holland Q-Dance-szel, illetve a záróbulié az Elrow produkcióval. Az alternatívabb elektronikus műfajoknak otthont adó Samsung Colosseum látványban, hangban és fényben is megújult.  

Az Európa Színpadon a feltörekvő zenekarok lépnek fel, világzene pedig a Global Village-ben lesz hallható. Új helyszín a DropYard, ahol triphop, rap és trap lesz. A Hajógyár - Petőfi színpadon a hazai könnyűzenei színtér különleges műsorokkal jelentkezik. Benis Dániel, a Sziget műszaki igazgatója arról beszélt, hogy a beléptetési rendszer a K híd belső oldalára került át és újratervezték a belső forgalmat is, a távozáskor a lehető legbiztonságosabb módon oldják meg a forgalomirányítást.

A Sziget építése során felállítottak mintegy 23 kilométernyi kerítést, a talajvédelem érdekében lefektetnek mintegy 21 ezer négyzetméter méhsejtet, és további nyolcezer négyzetméter alumínium járófelületet. A sátrakban további 23 ezer négyzetméter dobogót raktak le, a Szigeten 250 konténer, 1200 mobil vécé, hatszáz angol vécé, valamint ötszáz zuhanyzó szolgája a fesztiválozókat. A Sziget biztonságát ezer őr védi, többszáz fős az egészségügyi bázis.

Címlapkép: MTI/Balogh Zoltán

Szólj hozzá!

Ököllel mellkason ütötte volt párját a szombathelyi férfi

A nő nyolc napon túl gyógyuló súlyos sérülést szenvedett.

Szakadozik a felhőzet csütörtökön, de lehet zápor

A legmagasabb nappali hőmérséklet 10 és 17 fok között valószínű.

Mire számíthat a cserbenhagyó ittas vezető?

Magyarországon a KRESZ egyértelműen tiltja a járművezetők számára az alkohol fogyasztását, illetve a járművezetést ilyen esetekben.

Elküldték Kuznyecovot az ETO-ból

Két hónapig volt vezetődedző.

Péntektől teljesen lezárják a szombathelyi Rumi utat

A Szőlős utca és a "mozaikos" kereszteződés között fognak aszfaltozni.

Nyomoz a rendőrség a csepregi önkormányzat körül

Ismeretlen tettes ellen sikkasztás vétsége miatt tettek feljelentést.

Első körben nem kapott licencet a Haladás

A zöld-fehérek április 25–től május 3-ig pótolhatják a hiányzó dokumentumokat, és bizonyíthatják a Klublicenc Szabályzatnak való megfelelésüket.

Három új gyalogátkelőhelyet terveztetnek meg Szombathelyre

Az elképzelés szerint a Markusovszky kórházzal szemben, a Dolgozók útján és a Körmendi úton is egy-egy új zebra létesül hamarosan.

LMP: minél több zöld képviselőre van szükség az EP-ben

Akik aláírásukkal az LMP-t támogatják, egyúttal nemet mondanak az akkumulátor-gyártásra - jelentette ki Tetlák Örs, az ellenzéki párt országos elnökségi tagja kedden Budapesten.

Rács mögött a győri "pikó báró"

55 éves kábítószerdílert fogtak el a Győr-Moson-Sopron vármegyei nyomozók.

Szózene est Pajor Tamással és Varga Bencével (Zaporozsec)

Április 25-én 19 órától a szombathelyi Weöres Sándor Színház Márkus Emília termében.

Hogyan alakíthatunk ki egy kis magánszférát a kertben?

Akinek nagy kertje és esetleg még medencéje is van, az tudja nagyon jól, hogy néha meglehetősen nehéz elrejtőzni a kíváncsi szemek elől.

Saját szurkolóira hívta a rendőröket a Haladás vezetősége

A hétfői futsal meccsre mentek ki a foci csapat drukkerei kinyilvánítani a véleményüket.

Szombathelyi pedofilt fogott az ügyészség

Gyermekeket ábrázoló pornóképeket töltött fel egy netes tárhelyre.

Szombathelyi, Jókai utcai gázolás: Semmiféle eltussolás a kapitányság részéről nincs

Megszólalt a szombathelyi rendőrkapitány a kettős gázolás ügyében.

Keresőoptimalizálás: hogy valóban azt kapjuk, amit látni szeretnénk

A keresőoptimalizálás, azaz a SEO szerves része az online marketingnek. Az a lényege, hogy a weboldalakat, illetve azok tartalmait a lehető legelőrébb rangsoroljuk a keresőmotorok találati listáin.