Néhol össze-vissza van kitáblázva a felújítás alatt lévő, szombathelyi Paragvári utca lezárása

Nagy Donát 2022-08-05 06:06:10
Valószínűleg nincs olyan ember, aki ne örülne az átfogó útjavításnak, de a megváltozott forgalmi rend kitáblázására több energiát kellett volna fordítani.

Éppen egy hete írtam arról, hogy sokan nem veszik észre a "behajtani tilos" KRESZ táblákat a szombathelyi Paragvári utca felújításánál. Az aszfaltozás egyébként része a nemrég elindított, négy utcát érintő beruházásnak: a Paragvári utca mellett a Nádasdy Ferenc, a Magyar László és a Dozmat utcát is megcsinálják a város közbenjárásának köszönhetően belügyminisztériumi pénzből (ellenben azzal a sok más teendővel, amikben Hende Csaba fideszes országgyűlési képviselő "járt közre", és végül semmi sem lesz belőlük).

De vissza a Paragvárira; ma éppen arra akadt dolgom, így megnéztem, változott-e valami a közlekedésben. Bár a nagy, napközbeni melegben eleve kevesebb az autó az utakon, de örömömre már nem láttam hosszú kocsisorokat a tilosban járni.

Ellenben több helyen ötletszerűen van kitáblázva, ami nem segít a közlekedőkön.

A Deák Ferenc utcából érkezve például már a Hübner János utcánál ki van téve a mindkét oldalról behajtani tilos tábla. Sőt, ez ugye azt jelenti, hogy még kerékpárran sem lehetne behajtani a Marco Polonál lévő kereszteződésbe. Vélhetően itt majd a kereszteződés felújításakor lesz aktuális ez a tábla, de hogy miért rakták ki már most, azt nem tudni.

A behjatani tilos tábla fölött viszont egy sárga ideiglenes táblán azt is jelzik, hogy itt tovább haladva (amit ugye nem lehet) jobbra és balra is ugyanúgy behajtani tilos várja majd a közlekedőket. Csakhogy balra már nincs kirakva az előjelzett tábla, szó sincs ilyesmiről (és oka sincs ilyennek).

De nem csak ez volt fura. A Paragvári utcában, ahol a munkagépek már az egész utat elfoglalják a felújítás miatt, ott valamiért az úttest bal oldalán is megjelenik kizárólag a "Kivéve célforgalom" kiegészítő tábla. Ez viszont önmagában semmit sem jelent, fölötte hiányzik az a tábla, amit pont kiegészít. Igen, a túloldalon van mindkét oldalról behajtani tilos jeltőtábla, de tudomásom szerint a KRESZ-ben ilyen megoldás nincs.

Az utcán tovább haladva, a Bartók Béla körúti kereszteződésénél szintén kint van a behajtani tilos tábla, pedig itt munkát éppen nem végeznek; igaz, a szegélykő már egy részen fel lett szedve. A táblát ez mondjuk szerintem nem indokolja, és úgy tűnik, a közlekedők szerint sem, mert simán halad itt a normál forgalom tábla ide vagy oda.

Az már csak "a saját hóbortom", hogy a kis kiegészítő táblák szerint csak a cél- és az építési forgalom haladhat el a Paragvárin. A "kivéve autóbusz" sehol sem szerepel, ennek ellenére mégis behajtanak ide a helyijáratos buszok. Itt sem a tömegközlekedést okolom, de plusz egy "kivéve autóbusz" kiegészítés, esetleg egy "kivéve engedéllyel" egyből hivatalossá tenné a behajtást.

Én egyébként nagy szószólója vagyok annak, hogy ne megszokásból vezessünk. De amíg ehhez hasonló, olykor ellentmondásos táblákkal nehezítve, és megtűrt szokásjog alapján lehet csak normálisan közlekedni, akkor sokszor én is inkább ráhagyom a sofőrökre a dolgot.

Szólj hozzá!

Egy sor kis benzinkút zárva lesz augusztus 19-én és 20-án

A Független Benzinkutak Szövetségéhez tartozó és azt támogató benzinkutakak lesznek zárva.

Világhírű alkotások kerültek elő a raktárakból Iránban

A muszlim fundamentalista államban évtizedek óta először lehet nyilvánosan megtekinteni Picasso, vagy Warhol műveit.

Közmédia: Az RTL Híradó lejáratja a Balatont

A fonyódi polgármester szerint fake news, hogy nem olcsóbb a Balaton, mint egy-egy tengerparti üdülő.

Az arborétum és a Csónakázó-tó, ennyi a látnivaló Szombathelyen a közmédia szerint

Az Emlékművet is emlegették, de meg már nem mutatták  - ezt nem is csodáljuk.

Talált bankkártyával élt vissza ez a férfi Győrben

Aki felismeri jelentkezzen a rendőrségen.

Bécs spórol a díszkivilágítással

Önkéntes alapon a kirakatok kivilágítását is érintheti.

Ismét barokk esküvő Győrben!

A szombati ceremónián egy győri és écsi fiatal fogad egymásnak örök hűséget.

Többször is változik a Dunakapu téri piac helyszíne a hónapban

Városi rendezvények miatt kell költöznie a piacnak.

Az önkormányzatokkal működne együtt az LMP az erdőpusztítás ellen

Azt kérte, a helyhatóságok tiltsák meg saját tulajdonú erdőik kitermelését.

Hosszú idő után ismét lesz élelmiszerbolt a szombathelyi Fő téren

Már matricázzák a COOP feliratot a kirakatokra.

Vadiúj járdát festettek össze Szombathelyen a kutyapártosok

A város kérte tőlük - írják posztjukban.

Péntektől már a Győr Plázában is alá lehet írni a szentiváni Ipari Park-bővítés ellen

Nagy lendülettel gyűjtik az aláírásokat a városrészben, péntektől pedig már a Plázában is.