Néhol össze-vissza van kitáblázva a felújítás alatt lévő, szombathelyi Paragvári utca lezárása

Nagy Donát 2022-08-05 06:06:10
Valószínűleg nincs olyan ember, aki ne örülne az átfogó útjavításnak, de a megváltozott forgalmi rend kitáblázására több energiát kellett volna fordítani.

Éppen egy hete írtam arról, hogy sokan nem veszik észre a "behajtani tilos" KRESZ táblákat a szombathelyi Paragvári utca felújításánál. Az aszfaltozás egyébként része a nemrég elindított, négy utcát érintő beruházásnak: a Paragvári utca mellett a Nádasdy Ferenc, a Magyar László és a Dozmat utcát is megcsinálják a város közbenjárásának köszönhetően belügyminisztériumi pénzből (ellenben azzal a sok más teendővel, amikben Hende Csaba fideszes országgyűlési képviselő "járt közre", és végül semmi sem lesz belőlük).

De vissza a Paragvárira; ma éppen arra akadt dolgom, így megnéztem, változott-e valami a közlekedésben. Bár a nagy, napközbeni melegben eleve kevesebb az autó az utakon, de örömömre már nem láttam hosszú kocsisorokat a tilosban járni.

Ellenben több helyen ötletszerűen van kitáblázva, ami nem segít a közlekedőkön.

A Deák Ferenc utcából érkezve például már a Hübner János utcánál ki van téve a mindkét oldalról behajtani tilos tábla. Sőt, ez ugye azt jelenti, hogy még kerékpárran sem lehetne behajtani a Marco Polonál lévő kereszteződésbe. Vélhetően itt majd a kereszteződés felújításakor lesz aktuális ez a tábla, de hogy miért rakták ki már most, azt nem tudni.

A behjatani tilos tábla fölött viszont egy sárga ideiglenes táblán azt is jelzik, hogy itt tovább haladva (amit ugye nem lehet) jobbra és balra is ugyanúgy behajtani tilos várja majd a közlekedőket. Csakhogy balra már nincs kirakva az előjelzett tábla, szó sincs ilyesmiről (és oka sincs ilyennek).

De nem csak ez volt fura. A Paragvári utcában, ahol a munkagépek már az egész utat elfoglalják a felújítás miatt, ott valamiért az úttest bal oldalán is megjelenik kizárólag a "Kivéve célforgalom" kiegészítő tábla. Ez viszont önmagában semmit sem jelent, fölötte hiányzik az a tábla, amit pont kiegészít. Igen, a túloldalon van mindkét oldalról behajtani tilos jeltőtábla, de tudomásom szerint a KRESZ-ben ilyen megoldás nincs.

Az utcán tovább haladva, a Bartók Béla körúti kereszteződésénél szintén kint van a behajtani tilos tábla, pedig itt munkát éppen nem végeznek; igaz, a szegélykő már egy részen fel lett szedve. A táblát ez mondjuk szerintem nem indokolja, és úgy tűnik, a közlekedők szerint sem, mert simán halad itt a normál forgalom tábla ide vagy oda.

Az már csak "a saját hóbortom", hogy a kis kiegészítő táblák szerint csak a cél- és az építési forgalom haladhat el a Paragvárin. A "kivéve autóbusz" sehol sem szerepel, ennek ellenére mégis behajtanak ide a helyijáratos buszok. Itt sem a tömegközlekedést okolom, de plusz egy "kivéve autóbusz" kiegészítés, esetleg egy "kivéve engedéllyel" egyből hivatalossá tenné a behajtást.

Én egyébként nagy szószólója vagyok annak, hogy ne megszokásból vezessünk. De amíg ehhez hasonló, olykor ellentmondásos táblákkal nehezítve, és megtűrt szokásjog alapján lehet csak normálisan közlekedni, akkor sokszor én is inkább ráhagyom a sofőrökre a dolgot.

Szólj hozzá!

Nyakkitekeréssel fenyegette a kalauzt a szombathelyi vonaton egy férfi

Annak ellenére szállított kerékpárt, hogy azon a járaton a kerékpár szállítása tilos volt.

2027-től új villanyvonatok járnak Szombathely és Budapest között

Az óránkénti 160 kilométeres sebességre képes ötrészes járművek hossza 106,2 méter, az ülőhelyek száma a nyári és téli üléselrendezéstől függően rugalmasan változtatható.

Zöld Bajnok díjat nyert Szombathely

Szombathely minden várakozást felülmúlt.

Győrszentivánon két rákkeltő anyag tekintetében veszélyeztetettség áll fenn

Elkészült a civil légszennyezettség-mérés szakmai értékelése.

Homlok ne hazudj! Erzsi takarodj!

Felirat jelent meg a Haladás Sportkomplexum oldalán.

Magyar Péter: Nem úszhatja meg a maffiaállam feje, Orbán Viktor

Több ezer fő vett részt Magyar Péter budapesti tüntetésén.

Átépítik a szombathelyi Sportliget rendre víz alá kerülő sétányát

A tervezésnél a dozmati víztározó kapacitásában bíztak.

Dézsi: Borkai egy tátongó seb Győr lelkén és testén

Mesterséges intelligenciával szerkesztett videók léteznek csak Dézsi szerint, olyan nem, amivel zsarolni lehetne.

A szombathelyi börtönbe akart drogot csempészni a győri férfi

Mobiltelefonok és adathordozók is voltak a csomagban.

„Magukat kihuzatták” – közzétette a hangfelvételt Magyar Péter

Varga Judit volt igazságügyi miniszter beszél a felvételen arról, hogy fideszes politikusok kihúzatták a nevüket a Völner-Schadl-ügy irataiból.

Zebrán gázolt a szentgotthárdi nő

A balesetben a sértett nyolc napon túl gyógyuló súlyos sérülést szenvedett.

Kuznyecov: minden győri álma a feljutás

A második helyen álló győriek hátránya hét pont a listavezető Nyíregyháza mögött, utánuk azonban nagyon szoros a mezőny.

LMP: nem halogatható a béremelés a felsőoktatásban!

Kanász-Nagy Máté értékelése szerint a kormány "magára hagyta" a felsőoktatásban dolgozó oktatókat és kutatókat.

56-57 négyzetméteres ingatlanra futja 30 millió forintból most Szombathelyen

A vármegyeszékhelyek közül, az első két hónap tranzakciói alapján Békéscsabán kapható 30 millió forintból a legnagyobb alapterületű, 103 négyzetméteres használt lakás.