A Vörös rakéta a kék bogyóval tolja előre Amerikát

KORG . 2022-08-04 06:41:00
A szex, a drog és a Trump-tévé az olajfinomítók árnyékában.

Az utóbbi évek legkülönösebb amerikai filmjét vetítik a mozik, már ami az USA dolgos hétköznapjait illeti. Semmi sarkantyús kovbojság, vagy napbarnított marlborómanség. 

Semmi kedilek, vagy clintoni entellektüelség. Semmi, csak a nagy büdös olajfinomítók munkásai, akik egy ex-pornósztártól kunyizzák a füvet és ha tehetnék, a kizsigerelő műszak után megtaposnák a dzsokik sírját.

Van viszont remény, hiszen itt az alternatív valóság. A ZZ-Top-os egykori hippi, aki már inkább csak zizi, méretes szőrzetével, koszkötötte gatyájával mértani pontossággal, elvágólag nyírja a füvet. 

Ennyi maradt az LSD-ből. Nem beszél, nem olvas, nem ír, csak tévét hallgat. A tévéből egy lepke hajú fazon ordítja: „Amerika előre megy, nem hátra! Amerika ismét naggyá lesz!"

A fűnyíró általában ekkor köpi be a gyertyát.

2016-t írunk. Nyár, lerobbant lakótelep az olajfinomítók városában, Texas Cityben. Itt az ész nem, az ököl viszont gyorsan jár, a surmóság erény. Tökös és nemzeti keresztény legény a képlet, ez a mi Texasunk. Ide csöppen vissza a liberális Los Angelesből az ex-pornósztár, Mikey (Simon Rex alakításában, aki maga is pornós volt).

Aki a 130 perces amerikai film, a Vörös rakéta (Red Rocket) főhőse. Azé a filmmé, ami most került a mozikba, de már begyűjtött egy rakat díjat.  Rendezője Sean Baker, aki Jim Jarmusch nyomdokain jár. 

Jarmusch minimalista mozija, a Florida, a paradicsom világsiker lett, szembe ment a hollywoodi álom képekkel. Baker is ezt az utat választotta. Az a valóság érdekli, ami sok amerikait: hogyan élje túl a mai napot? De ezen túlmegy, ment a "mai nap" életminőségét vizsgálja.   

Red Rocket | Official Trailer HD | A24

SUBSCRIBE: http://bit.ly/A24subscribeFrom director Sean Baker and starring Simon Rex, Bree Elrod and Suzanna Son. Red Rocket - In Theaters December 10. RELEA...

Mikey tehát visszatér a szülővárosába. Kicsit összeverve, de tehetsége sértetlen. Már napi 60 ezer kattintásnál tartott a népszerű netes pornóoldalon, de, mint mondta, „egy kurva elmeszelt". Semmije se maradt, így ex-nejéhez csenget be, aki amúgy pornós volt.

Miközben a kutya vonyít, az olajfinomítóban tesztgyakorlat megy, a tévéből pedig Donald kacsa ordít, az exnej, Lexi (Bree Elrod) nemes egyszerűséggel közli: „Menj te a f---ba!"

Mikey azonban nem adja fel és végül befér a házba. Ami tipikus átlag melós texasi lak: könyv nincs, újság nem jár, de minden helyiségben tévé bömböl és a hűtőben sör, chips.  

Hősünk nem túl bonyolult fazon, kicsit gennyes is, de van benne valami olyan elesettség, ami elnyomja utálatunkat. Darizó fickó, aki bárkit kihasznál és lehúz. De igazából őt húzta le az élet.

Megpróbál munkát keresni, de ez nem megy: Texas keresztény, erkölcsös világ. A hivatalnok, aki megdöbben a pornós múltján és mélyen elítéli –„Maga itt munkát? Ezzel a múlttal?" - otthon elsőként Mikey nevét írja be a keresőbe.

Hiszen előbb csámcsogni kell azon, amit aztán majd mélyen utálunk és elítélünk.

Mígnem a lassan reményt vesztő és nyomorba merülő ex-pornós egy fánkozóban össze nem fut a 17 éves, érettségi előtt álló szeplős és vörös hajú diáklánnyal, Eperkével (Suzanna Son).

„Úgy 1300-1500 nővel volt menetem, rohadtul kemény meló, haver", mondja gyerekkori barátjának. A kezdeti remények után aztán minden rosszra fordul, csak a tévéből áradó, lelkesítő propaganda szöveg marad – Tedd naggyá Amerikát!

Sean Baker filmje tényrögzítés. A nagy tömegek – tegyük hozzá: szerte a világon – egyre fogékonyabbak a valóság elhajlítására. A szellemi és anyagi hanyatlás megteszi a magáét, ebből a körből nincs kitörés. 

Maximum annyi, hogy a seriff nem csinál ügyet a marihuánából, amit Mikey a műszak végén osztogat a dög fáradt olaj munkásoknak.  

Nem csinál ügyet, mert maga is szívja.

Ezzel Baker egyrészt az üzeni, hogy a mai világunk elrontott és hazug, de leginkább tahó (erre a párbeszédek utalnak, mintha Spiró Csirkefeje hullana ránk). Mindegy, hogy Bivalybasznádon, vagy Fucking Cityben élsz, a minta ugyanaz: dolgozz és kussolj. Meg nyírj naponta füvet és szavazz Trumpra.

A film alaposan elbánik a szexualitással is. Itt nincs Love, csak lóvé. A közös izzadás vége pedig a rezsi kiszámítása. Amikor némi érzelem is megmozdulna, hősünk lehúzza a rolót: ez nem az a világ, amelyben a hódokat kitüntetik a gátépítésért.

A Vörös rakéta legfigyelemreméltóbb üzenete az, hogy a pornó néha tisztességesebb, mint Texas City erkölcsös világa. 

Szólj hozzá!

Szombathelyi általános iskolában kampányolt a Fidesz

Nemény polgármester úgy tudja, a szülők panaszt tettek a Választási Bizottságnál.

Krúbi is tiszteletét teszi az idei szombathelyi Bloomsdayen

Igaz nem szólóban, hanem a Mirror Glimpse formációval érkezik. Itt a három nap pontos menetrendje.

Szírt szállított, szabadságvesztés lehet a vége

Az osztrák határhoz vitte korábban elítélt társával.

Éljen Szombathely: A SZOVA egy általunk kifizetett szolgáltatást végzett el a zászlók kihelyezésével

Az egyesület elnézést kér a vasi fideszes pártlap helyett is a dolgozóktól.

Éljen Szombathely: Minden hozzánk érkező összeget az utolsó fillérig a pedagógusok béremelésére fordítottunk

Maruzsa Zoltán államtitkár szerint azonban a szombathelyi önkormányzat 184 millió forintot nem osztott ki az óvodapedagógusok bérére.

Egyelőre javítóintézetben marad a bőnyi iskolai késelés fiatal elkövetője

Meghosszabbította a bíróság a bőnyi általános iskolában elkövetett késelés gyanúsítottjának letartóztatását.

A győri jósnő azt ígérte a megtisztítja a rontástól az ékszereket, de inkább zálogba adta őket

A 165 ezer forintnyi aranyékszert a rendőrök adták vissza a sértettnek.

Burkolatmarási munkák miatt forgalomkorlátozás lesz Szombathelyen a Rumi út és a 86-os főút csomópontjában

A munkát a csúcsidőszakokon kívül végzik el a "mozaikos" kereszteződésben.

Ideális növénytermesztéshez a magaságyás

Rengetegen kedvelik a magaságyásokat, amelynek igen sok oka lehet. Ki ne vágyna saját termesztésű gyümölcsökre és növényekre, amelyeknek persze sokkal finomabb az ízük, mint a piacon vagy a boltban beszerezhető termékeké. Ezeket pedig egy magaságyásban megtermeszteni igazán kényelmes megoldást jelent. Az elkészítésük pedig egyáltalán nem nagyon bonyolult.

Bútorok, amelyekre gondolnod kell a lakberendezés során

Amennyiben épp most költözöl be az új otthonodba, albérletedbe, netán a lakásfelújítás végén jársz, ideje számba venned, milyen bútorokra lesz szükséged. Ne csak a nagy, meghatározó darabokra gondolj – kanapé, franciaágy, étkezőasztal stb. –, mivel a kisebbek is befolyásolni fogják helyiségek hangulatát.

Pénteken Szijjártó Péterrel demonstrál erőt a Fidesz-KDNP Szombathelyen

A Haladás Sportkomplexumban tartják Lenkai Nóra választás előtti utolsó nagy kampányeseményét.

Életet mentettek a kőszegi rendőrök

Füsttel teli családi házból mentettek ki egy mozgáskorlátozott nőt.

Mutatjuk, miért tegyél szőnyeget a konyhába is!

Találkoztál már olyan jópofa szőnyegekkel, amelyeken kávéscsészék, ételek, italok vagy azok nevei jelennek meg? Többnyire kisebbek, és inkább a futószőnyegek méreteihez állnak közelebb, mint a hagyományos típusokhoz.