A Vörös rakéta a kék bogyóval tolja előre Amerikát

KORG . 2022-08-04 06:41:00
A szex, a drog és a Trump-tévé az olajfinomítók árnyékában.

Az utóbbi évek legkülönösebb amerikai filmjét vetítik a mozik, már ami az USA dolgos hétköznapjait illeti. Semmi sarkantyús kovbojság, vagy napbarnított marlborómanség. 

Semmi kedilek, vagy clintoni entellektüelség. Semmi, csak a nagy büdös olajfinomítók munkásai, akik egy ex-pornósztártól kunyizzák a füvet és ha tehetnék, a kizsigerelő műszak után megtaposnák a dzsokik sírját.

Van viszont remény, hiszen itt az alternatív valóság. A ZZ-Top-os egykori hippi, aki már inkább csak zizi, méretes szőrzetével, koszkötötte gatyájával mértani pontossággal, elvágólag nyírja a füvet. 

Ennyi maradt az LSD-ből. Nem beszél, nem olvas, nem ír, csak tévét hallgat. A tévéből egy lepke hajú fazon ordítja: „Amerika előre megy, nem hátra! Amerika ismét naggyá lesz!"

A fűnyíró általában ekkor köpi be a gyertyát.

2016-t írunk. Nyár, lerobbant lakótelep az olajfinomítók városában, Texas Cityben. Itt az ész nem, az ököl viszont gyorsan jár, a surmóság erény. Tökös és nemzeti keresztény legény a képlet, ez a mi Texasunk. Ide csöppen vissza a liberális Los Angelesből az ex-pornósztár, Mikey (Simon Rex alakításában, aki maga is pornós volt).

Aki a 130 perces amerikai film, a Vörös rakéta (Red Rocket) főhőse. Azé a filmmé, ami most került a mozikba, de már begyűjtött egy rakat díjat.  Rendezője Sean Baker, aki Jim Jarmusch nyomdokain jár. 

Jarmusch minimalista mozija, a Florida, a paradicsom világsiker lett, szembe ment a hollywoodi álom képekkel. Baker is ezt az utat választotta. Az a valóság érdekli, ami sok amerikait: hogyan élje túl a mai napot? De ezen túlmegy, ment a "mai nap" életminőségét vizsgálja.   

Red Rocket | Official Trailer HD | A24

SUBSCRIBE: http://bit.ly/A24subscribeFrom director Sean Baker and starring Simon Rex, Bree Elrod and Suzanna Son. Red Rocket - In Theaters December 10. RELEA...

Mikey tehát visszatér a szülővárosába. Kicsit összeverve, de tehetsége sértetlen. Már napi 60 ezer kattintásnál tartott a népszerű netes pornóoldalon, de, mint mondta, „egy kurva elmeszelt". Semmije se maradt, így ex-nejéhez csenget be, aki amúgy pornós volt.

Miközben a kutya vonyít, az olajfinomítóban tesztgyakorlat megy, a tévéből pedig Donald kacsa ordít, az exnej, Lexi (Bree Elrod) nemes egyszerűséggel közli: „Menj te a f---ba!"

Mikey azonban nem adja fel és végül befér a házba. Ami tipikus átlag melós texasi lak: könyv nincs, újság nem jár, de minden helyiségben tévé bömböl és a hűtőben sör, chips.  

Hősünk nem túl bonyolult fazon, kicsit gennyes is, de van benne valami olyan elesettség, ami elnyomja utálatunkat. Darizó fickó, aki bárkit kihasznál és lehúz. De igazából őt húzta le az élet.

Megpróbál munkát keresni, de ez nem megy: Texas keresztény, erkölcsös világ. A hivatalnok, aki megdöbben a pornós múltján és mélyen elítéli –„Maga itt munkát? Ezzel a múlttal?" - otthon elsőként Mikey nevét írja be a keresőbe.

Hiszen előbb csámcsogni kell azon, amit aztán majd mélyen utálunk és elítélünk.

Mígnem a lassan reményt vesztő és nyomorba merülő ex-pornós egy fánkozóban össze nem fut a 17 éves, érettségi előtt álló szeplős és vörös hajú diáklánnyal, Eperkével (Suzanna Son).

„Úgy 1300-1500 nővel volt menetem, rohadtul kemény meló, haver", mondja gyerekkori barátjának. A kezdeti remények után aztán minden rosszra fordul, csak a tévéből áradó, lelkesítő propaganda szöveg marad – Tedd naggyá Amerikát!

Sean Baker filmje tényrögzítés. A nagy tömegek – tegyük hozzá: szerte a világon – egyre fogékonyabbak a valóság elhajlítására. A szellemi és anyagi hanyatlás megteszi a magáét, ebből a körből nincs kitörés. 

Maximum annyi, hogy a seriff nem csinál ügyet a marihuánából, amit Mikey a műszak végén osztogat a dög fáradt olaj munkásoknak.  

Nem csinál ügyet, mert maga is szívja.

Ezzel Baker egyrészt az üzeni, hogy a mai világunk elrontott és hazug, de leginkább tahó (erre a párbeszédek utalnak, mintha Spiró Csirkefeje hullana ránk). Mindegy, hogy Bivalybasznádon, vagy Fucking Cityben élsz, a minta ugyanaz: dolgozz és kussolj. Meg nyírj naponta füvet és szavazz Trumpra.

A film alaposan elbánik a szexualitással is. Itt nincs Love, csak lóvé. A közös izzadás vége pedig a rezsi kiszámítása. Amikor némi érzelem is megmozdulna, hősünk lehúzza a rolót: ez nem az a világ, amelyben a hódokat kitüntetik a gátépítésért.

A Vörös rakéta legfigyelemreméltóbb üzenete az, hogy a pornó néha tisztességesebb, mint Texas City erkölcsös világa. 

Szólj hozzá!

Plakáton köszönte meg tanárainak Dézsi polgármester, hogy emberré faragták

Pedagógusnap alkalmából kedveskedett egykori tanárainak a polgármester.

Nem nyírta le jól a füvet a Győr-Szol, Balla Jenő megcsinálta helyettük egy helyen

Két év után ismét közterületen nyírt füvet a független képviselő.

„A jegyző nem hazudik” – vagy mégis?

Nagyné Dr. László Edit győri jegyző a közgyűlésen azt mondta, nem kaptak hiánypótlásra felszólítást az Alkotmánybíróságtól, pedig úgy tűnik, hogy kaptak.

Elmarad a kecskeméti repülőnap

Érdekes, hogy pont egy háborúban nincs haditechnikai bemutató egy NATO tagországban.

390 millió forintért árulja a Metal Hungária Holding a szombathelyi irodaházát

Ez az a cég, amelyik nemrég 120 millió forintot ajánlott fel az Emlékmű-domb rendbetételére.

Sok napsütés, néha kipattanó záporok

A hőmérséklet délután 26 és 31 között alakul.

Az EP szerint aggodalomra ad okot, hogy Magyarország tölti be az uniós tanács elnökségét 2024-ben

A 442 szavazattal, 144 ellenszavazat és 33 tartózkodás mellett elfogadott állásfoglalásukban az EP képviselők megkérdőjelezték, hogy Magyarország hitelesen tudná-e betölteni az Európai Unió Tanácsának soros elnökségét 2024 második felében.

Mától indul az élelmiszerek kötelező akciózása

A most életbe lépő szabályozás az egymilliárd forint fölötti árbevétellel rendelkező kereskedőkre vonatkozik.

Gerstmár Ferenc lesz az LMP veszprémi polgármesterjelöltje

Méltányosabb, zöldebb, szabadabb várost kínál a jelölt.

Lemondott a GYAC-elnökségi tagságáról Radnóti Ákos

Sportért felelős alpolgármesterként továbbra is segíteni akarja a klubot.

Nyílt napot tartanak a szombathelyi börtönben

Nem csak be, de ki is engedik a látogatókat.

Ha nem állampapírba fektet, akkor jön az értesítő

Kötelező lesz a bankoknak tájékoztatni azokat, akik nem állampapírba fektetettek.

Dézsi: GYAC-ügyben nem kívánok állást foglalni

Fontosnak tartja a tizenhárom szakosztály biztonságos működését - emelte ki.