A Vörös rakéta a kék bogyóval tolja előre Amerikát

KORG . 2022-08-04 06:41:00
A szex, a drog és a Trump-tévé az olajfinomítók árnyékában.

Az utóbbi évek legkülönösebb amerikai filmjét vetítik a mozik, már ami az USA dolgos hétköznapjait illeti. Semmi sarkantyús kovbojság, vagy napbarnított marlborómanség. 

Semmi kedilek, vagy clintoni entellektüelség. Semmi, csak a nagy büdös olajfinomítók munkásai, akik egy ex-pornósztártól kunyizzák a füvet és ha tehetnék, a kizsigerelő műszak után megtaposnák a dzsokik sírját.

Van viszont remény, hiszen itt az alternatív valóság. A ZZ-Top-os egykori hippi, aki már inkább csak zizi, méretes szőrzetével, koszkötötte gatyájával mértani pontossággal, elvágólag nyírja a füvet. 

Ennyi maradt az LSD-ből. Nem beszél, nem olvas, nem ír, csak tévét hallgat. A tévéből egy lepke hajú fazon ordítja: „Amerika előre megy, nem hátra! Amerika ismét naggyá lesz!"

A fűnyíró általában ekkor köpi be a gyertyát.

2016-t írunk. Nyár, lerobbant lakótelep az olajfinomítók városában, Texas Cityben. Itt az ész nem, az ököl viszont gyorsan jár, a surmóság erény. Tökös és nemzeti keresztény legény a képlet, ez a mi Texasunk. Ide csöppen vissza a liberális Los Angelesből az ex-pornósztár, Mikey (Simon Rex alakításában, aki maga is pornós volt).

Aki a 130 perces amerikai film, a Vörös rakéta (Red Rocket) főhőse. Azé a filmmé, ami most került a mozikba, de már begyűjtött egy rakat díjat.  Rendezője Sean Baker, aki Jim Jarmusch nyomdokain jár. 

Jarmusch minimalista mozija, a Florida, a paradicsom világsiker lett, szembe ment a hollywoodi álom képekkel. Baker is ezt az utat választotta. Az a valóság érdekli, ami sok amerikait: hogyan élje túl a mai napot? De ezen túlmegy, ment a "mai nap" életminőségét vizsgálja.   

Red Rocket | Official Trailer HD | A24

SUBSCRIBE: http://bit.ly/A24subscribeFrom director Sean Baker and starring Simon Rex, Bree Elrod and Suzanna Son. Red Rocket - In Theaters December 10. RELEA...

Mikey tehát visszatér a szülővárosába. Kicsit összeverve, de tehetsége sértetlen. Már napi 60 ezer kattintásnál tartott a népszerű netes pornóoldalon, de, mint mondta, „egy kurva elmeszelt". Semmije se maradt, így ex-nejéhez csenget be, aki amúgy pornós volt.

Miközben a kutya vonyít, az olajfinomítóban tesztgyakorlat megy, a tévéből pedig Donald kacsa ordít, az exnej, Lexi (Bree Elrod) nemes egyszerűséggel közli: „Menj te a f---ba!"

Mikey azonban nem adja fel és végül befér a házba. Ami tipikus átlag melós texasi lak: könyv nincs, újság nem jár, de minden helyiségben tévé bömböl és a hűtőben sör, chips.  

Hősünk nem túl bonyolult fazon, kicsit gennyes is, de van benne valami olyan elesettség, ami elnyomja utálatunkat. Darizó fickó, aki bárkit kihasznál és lehúz. De igazából őt húzta le az élet.

Megpróbál munkát keresni, de ez nem megy: Texas keresztény, erkölcsös világ. A hivatalnok, aki megdöbben a pornós múltján és mélyen elítéli –„Maga itt munkát? Ezzel a múlttal?" - otthon elsőként Mikey nevét írja be a keresőbe.

Hiszen előbb csámcsogni kell azon, amit aztán majd mélyen utálunk és elítélünk.

Mígnem a lassan reményt vesztő és nyomorba merülő ex-pornós egy fánkozóban össze nem fut a 17 éves, érettségi előtt álló szeplős és vörös hajú diáklánnyal, Eperkével (Suzanna Son).

„Úgy 1300-1500 nővel volt menetem, rohadtul kemény meló, haver", mondja gyerekkori barátjának. A kezdeti remények után aztán minden rosszra fordul, csak a tévéből áradó, lelkesítő propaganda szöveg marad – Tedd naggyá Amerikát!

Sean Baker filmje tényrögzítés. A nagy tömegek – tegyük hozzá: szerte a világon – egyre fogékonyabbak a valóság elhajlítására. A szellemi és anyagi hanyatlás megteszi a magáét, ebből a körből nincs kitörés. 

Maximum annyi, hogy a seriff nem csinál ügyet a marihuánából, amit Mikey a műszak végén osztogat a dög fáradt olaj munkásoknak.  

Nem csinál ügyet, mert maga is szívja.

Ezzel Baker egyrészt az üzeni, hogy a mai világunk elrontott és hazug, de leginkább tahó (erre a párbeszédek utalnak, mintha Spiró Csirkefeje hullana ránk). Mindegy, hogy Bivalybasznádon, vagy Fucking Cityben élsz, a minta ugyanaz: dolgozz és kussolj. Meg nyírj naponta füvet és szavazz Trumpra.

A film alaposan elbánik a szexualitással is. Itt nincs Love, csak lóvé. A közös izzadás vége pedig a rezsi kiszámítása. Amikor némi érzelem is megmozdulna, hősünk lehúzza a rolót: ez nem az a világ, amelyben a hódokat kitüntetik a gátépítésért.

A Vörös rakéta legfigyelemreméltóbb üzenete az, hogy a pornó néha tisztességesebb, mint Texas City erkölcsös világa. 

Szólj hozzá!

MÁV: Szombattól folytatódik a tavaszi utómunkálat a győri fővonalon

A Budapest–Győr–Hegyeshalom vonalon a karbantartás második fázisa érinti az S10-es, S12-es és G10-es járatokat, a szombathelyi Savaria IC-ket és a soproni InterCityket.

„Rohadjon meg minden kék!” – 80 nap elzárás jár a szombathelyi rendőr fenyegetéséért

Bíróságról börtönbe szállítás közben fenyegetőzött a rab.

A szentiváni civil jelölt Pintér Bence polgármesterjelöltségét támogatja

Pintér Bence egyesülete pedig úgy támogatja dr. Balog-Farkas Renátát, hogy nem indulnak el a szentiváni körzetben.

Kapott-e fizetést Jagodits Zsuzsa?

A szombathelyi Fidesz képviselőjelöltje annak a Haladásnak a kommunikációs vezetője, ahol hónapok óta nem volt fizetés. A városi közgyűlésben megint téma volt a foci.

Ököllel mellkason ütötte volt párját a szombathelyi férfi

A nő nyolc napon túl gyógyuló súlyos sérülést szenvedett.

Szakadozik a felhőzet csütörtökön, de lehet zápor

A legmagasabb nappali hőmérséklet 10 és 17 fok között valószínű.

Mire számíthat a cserbenhagyó ittas vezető?

Magyarországon a KRESZ egyértelműen tiltja a járművezetők számára az alkohol fogyasztását, illetve a járművezetést ilyen esetekben.

Elküldték Kuznyecovot az ETO-ból

Két hónapig volt vezetődedző.

Péntektől teljesen lezárják a szombathelyi Rumi utat

A Szőlős utca és a "mozaikos" kereszteződés között fognak aszfaltozni.

Nyomoz a rendőrség a csepregi önkormányzat körül

Ismeretlen tettes ellen sikkasztás vétsége miatt tettek feljelentést.

Első körben nem kapott licencet a Haladás

A zöld-fehérek április 25–től május 3-ig pótolhatják a hiányzó dokumentumokat, és bizonyíthatják a Klublicenc Szabályzatnak való megfelelésüket.

Három új gyalogátkelőhelyet terveztetnek meg Szombathelyre

Az elképzelés szerint a Markusovszky kórházzal szemben, a Dolgozók útján és a Körmendi úton is egy-egy új zebra létesül hamarosan.

LMP: minél több zöld képviselőre van szükség az EP-ben

Akik aláírásukkal az LMP-t támogatják, egyúttal nemet mondanak az akkumulátor-gyártásra - jelentette ki Tetlák Örs, az ellenzéki párt országos elnökségi tagja kedden Budapesten.

Rács mögött a győri "pikó báró"

55 éves kábítószerdílert fogtak el a Győr-Moson-Sopron vármegyei nyomozók.

Szózene est Pajor Tamással és Varga Bencével (Zaporozsec)

Április 25-én 19 órától a szombathelyi Weöres Sándor Színház Márkus Emília termében.

Hogyan alakíthatunk ki egy kis magánszférát a kertben?

Akinek nagy kertje és esetleg még medencéje is van, az tudja nagyon jól, hogy néha meglehetősen nehéz elrejtőzni a kíváncsi szemek elől.