Szijjártó Péter annyira elégedetlen volt az interjújával, hogy embert is kirúgtak miatta

Farkas Bazsi 2022-08-03 14:28:00
Egy Szijjártó Péter szerint nem megfelelően sikerült tévéinterjú miatt hazahívták Washingtonból azt a követségi alkalmazottat, aki a miniszter szerint felelős volt.

Interjút adott július 21-én a Fox News erősen jobboldali amerikai hírcsatornának Szijjártó Péter. A beszélgetés az európai gázfelhasználásról, a háborúról és az energiaválságról szólt és meglehetősen jó hangulatban zajlott végig,

az Azonnali információi szerint a külügyminiszter mégsem volt elégedett.

Olyannyira nem, hogy hazautazását követően visszahívta a washingtoni magyar nagykövetségről azt a nemrég kihelyezett fiatal diplomatát (nevét személyiségi jogi okok miatt nem írjuk ki), akit felelőssé tett az interjú szerinte rossz megszervezéséért.

Úgy tudjuk, Szijjártó Péternek két problémája volt: nem a stúdióban kérdezték, „csak” kapcsolták élő adásban, ráadásul a beszélgetés bő húsz perccel később kezdődött, mit ahogy ő tudta, így felesleges várakozásra kényszerült.

Az eset nem teljesen példa nélküli, korábban a Népszava írta meg, hogy Szijjártó Péter rövid időn belül több vezetőt is kirúgott viszonylag apró hibákért.

Kudrjavcev Jenőnek azért kellett mennie, mert Szijjártó Péter szerint nem megfelelő minőségű felkészítőt írt a miniszter taskenti látogatása elé (az üzbég fél egy olyan ügyet is felvetett, ami nem szerepelt az anyagban), Sipos Balázsnak pedig, aki a Dél-Koreáért is felelős főosztályt vezette azért köszönték meg a munkát, mert

a Hableány katasztrófája után a miniszter szerint nem megfelelő hangnemű kommunikációs felkészítőt adott Szijjártó Péternek.

Ezek, valamint az illető, Washingtonból hazahívott diplomata esete is azt mutatja, elég kemény szigor uralkodik a külügyben. Ezért is furcsa, hogy korábban sokkal nagyobb mulasztásokért két vezető diplomatát sem vontak végül felelősségre.

Igaz, mindketten elég komoly politikai hátszéllel rendelkeztek, nyilván ez volt az oka az „érinthetetlenségüknek”.

Szalay-Bobrovniczky Kristóf köztudottan Orbán Viktor egyik legfőbb bizalmasa, nem véletlen mostani honvédelmi miniszteri kinevezése sem. Szalay-Bobrovniczky Kristóf volt Magyarország londoni nagykövete amikor 2017 május 22-én késő este Manchesterben egy öngyilkos merénylő felrobbantotta magát Ariana Grande koncertjén.

A merényletben 22-en haltak meg és 59-en megsebesültek. Igaz, hogy az eset éjjel fél tizenegy után történt, de a nagykövetségnek akkor is dolga lett volna tájékozódni arról, hogy vannak-e magyar áldozatok és folyamatos tájékoztatást adni Budapestre a külügyminisztériumba.

Ehhez képest információink szerint tájékoztatás aznap éjjel egyáltalán nem történt, másnap kora reggel egy tévéműsorba tartva Szijjártó Péter is a hírekből tudta meg, mi volt.

Több forrásból úgy értesültünk, hogy a merénylet idején Szalay-Bobrovniczky Kristóf nem tartózkodott állomáshelyén, de erről nem tájékoztatta a minisztériumot és arról sem gondoskodott megfelelően, hogy rendkívüli helyzet esetén ki mit csináljon. Ugyan kijelöltek egy ügyeletest (ilyen kötelező munkaidőn kívül minden nagykövetségen), szintén egy fiatal diplomatát akinek volt egy hivatali mobiltelefonja, de egyrészt ő sem volt elérhető, másrészt ő sem tájékoztatott.

Végül őt vonták felelősségre (tehát azonnal hazarendelték, már nincs is a minisztérium állományában azóta), de egy forrásunk szerint Szijjártó Péter legszívesebben Szalay-Bobrovniczky Kristófot hívta volna azonnali hatállyal haza, őt azonban megvédte a „kormányfő fontos embere” státusz.

Fele ennyire sem volt súlyos, de mindenképpen fölöttébb kellemetlen Kálmán László Los Angeles-i konzul esete. Magyar Levente miniszterhelyettes 2016 márciusában tett látogatást az Egyesült Államokban, aminek utolsó állomása volt a nyugati-parti város.

A hazautazást értelemszerűen innen a konzulátusnak kellett volna megszerveznie, de Kálmán László nem gondoskodott megfelelően a jegyfoglalásról, bár erről nem csak ő tehetett: a kiválasztott gépen egyszerűen túlfoglalás alakult ki, így az az abszurd helyzet állt elő, hogy amíg ő maga a saját repülőjegyével felszállhatott a közvetlen járatra Budapestre,

Magyar Leventének és munkatársának két átszállással és jelentős késéssel kellett megoldania ezt.

Szijjártó Péter információink szerint ebben az esetben is az azonnali visszahívás mellett döntött, mivel úgy ítélte meg, a konzulnak ebben az esetben inkább maradnia kellett volna és segíteni főnökei utazását, de kiderült, hogy Kálmán László korábban a parlamentben dolgozott és kifejezetten jó kapcsolatban van Kövér Lászlóval.

Nem tudjuk, történt-e házelnöki intervenció az ügyben, de a lényeg, hogy neki sem kellett végül hazajönnie.

Az ügyben természetesen megkerestük a Paczolay Mátét, a KKM sajtófőnökét is, ahonnan – egyetlen állításunkat sem cáfolva – a következő válasz érkezett: „A külügyi vezetés már hosszú évek óta világos szempontrendszert vesz alapul, ez pedig az, hogy kiküldetésük során a diplomatáknak a legmagasabb szinten kell végezniük a munkájukat és minden lehetséges segítséget megadni mindazon állampolgároknak, akikért állomáshelyük kapcsán felelősséggel tartoznak. Amennyiben egy diplomata egy magas szintű delegáció esetében szabályozott körülmények között, világos feltételrendszer mellett nem tud maximálisan eleget tenni a feladatainak, úgy az sem garantált, hogy a mindennapokban – vagy akár vészhelyzet esetén – a megfelelő szintű munkát tudja felmutatni a felelőssége alá eső területért és a magyar állampolgárok ügyeiért.”.

Szólj hozzá!

Az önkormányzat bevonásával fog bármi is történni a szombathelyi Nagyszállóval

A parkoló kérdésben is minden segítséget meg fog adni a városvezetés.

Nyakkitekeréssel fenyegette a kalauzt a szombathelyi vonaton egy férfi

Annak ellenére szállított kerékpárt, hogy azon a járaton a kerékpár szállítása tilos volt.

2027-től új villanyvonatok járnak Szombathely és Budapest között

Az óránkénti 160 kilométeres sebességre képes ötrészes járművek hossza 106,2 méter, az ülőhelyek száma a nyári és téli üléselrendezéstől függően rugalmasan változtatható.

Zöld Bajnok díjat nyert Szombathely

Szombathely minden várakozást felülmúlt.

Győrszentivánon két rákkeltő anyag tekintetében veszélyeztetettség áll fenn

Elkészült a civil légszennyezettség-mérés szakmai értékelése.

Homlok ne hazudj! Erzsi takarodj!

Felirat jelent meg a Haladás Sportkomplexum oldalán.

Magyar Péter: Nem úszhatja meg a maffiaállam feje, Orbán Viktor

Több ezer fő vett részt Magyar Péter budapesti tüntetésén.

Átépítik a szombathelyi Sportliget rendre víz alá kerülő sétányát

A tervezésnél a dozmati víztározó kapacitásában bíztak.

Dézsi: Borkai egy tátongó seb Győr lelkén és testén

Mesterséges intelligenciával szerkesztett videók léteznek csak Dézsi szerint, olyan nem, amivel zsarolni lehetne.

A szombathelyi börtönbe akart drogot csempészni a győri férfi

Mobiltelefonok és adathordozók is voltak a csomagban.

„Magukat kihuzatták” – közzétette a hangfelvételt Magyar Péter

Varga Judit volt igazságügyi miniszter beszél a felvételen arról, hogy fideszes politikusok kihúzatták a nevüket a Völner-Schadl-ügy irataiból.

Zebrán gázolt a szentgotthárdi nő

A balesetben a sértett nyolc napon túl gyógyuló súlyos sérülést szenvedett.

Kuznyecov: minden győri álma a feljutás

A második helyen álló győriek hátránya hét pont a listavezető Nyíregyháza mögött, utánuk azonban nagyon szoros a mezőny.