Több mint 1 évig még biztosan marad az e-rolleres vadnyugat

Nagy Donát 2022-08-02 07:40:00
Szabályozás hiányában egyelőre csak ajánlások vannak, amik nem segítik elő a praktikus közlekedési eszköz elfogadását.

Az elektromos roller egyre több ember mindennapi közlekedési eszköze van szó, szabályok helyett azonban egyelőre a szokások irányítják őket, írja a Népszava.

Az elektromos roller újdonság, menő dolog, ezért természetes, hogy kiemelt hír lesz az ilyen balesetekből. Valójában viszont nem történik több rolleres baleset, mint kerékpáros

– mondta Pukler Gábor, a Jövő Mobilitása Egyesület (JME) elnöke arra reagálva, hogy az utóbbi időben megszaporodtak az e-rolleres balesetekről szóló híradások. A legtöbb e-roller-boommal érintett országhoz hasonlóan Magyarország is le van maradva a KRESZ módosításával, amelyet az e-rollerek terjedése igencsak indokolna.

A jogszabályok jelenleg nem is ismerik az elektromos roller fogalmát.

Pukler Gábor azt mondja,

ha ma valaki vesz egy akár 50-60 kilométer per órás sebességre is képes e-rollert, annak semmilyen kötelezettsége nincs sem a védőfelszerelésre, sem a felelősség-biztosításra, sem pedig a közlekedési jártasságra.

A szakember szerint a szabályozatlanságból fakadó bizonytalanság az egyik tényező, ami hátráltatja az elektromos rollerek további terjedését.

Fotó: Vágvölgyi Bálint

A JME elnöke úgy fogalmazott, hogy „szokások alapján használjuk“ az e-rollereket, olyanok is, akiknek nincs jogosítványuk, azt a pár alapszabályt pedig a szüleiktől vagy a környezetüktől „lesik el“. Azt írja, kívánatos lenne egy kötelező alapfokú KRESZ-oktatás mindenkinek, akár már általános iskolában, hiszen sok gyerek is használja ezeket a járműveket, pedig még jogosítványuk sem lehet. Azt már mi tesszük hozzá, hogy a KRESZ ismeretének részleges vagy teljes hiánya a kerékpárral közlekedőnél is szembetűnő.

A Népszava megkeresésére a Technológiai és Ipari Minisztériumtól azt írták, hogy

a közúti közlekedésben irányadó Bécsi Egyezmény sem ad egyértelmű iránymutatást.

Ezért amíg elkészül a szabályozás, addig a minisztérium szerint „a kérdéses eszközökre típusuktól függően a kerékpárok vagy a segédmotoros kerékpárok közlekedési szabályai alkalmazhatók”.

A továbbiakat ugyan nem részletezték válaszukban, ám vélhetően úgy érti a minisztérium, hogy a kisebb méretű és általában 25 km/h-ra képes eszközöket kerékpárként, a nagyobb és gyorsabb elektromos járműveket pedig segédmotorként érdemes a forgalomban kezelni.

A KRESZ rolleres módosításáról már tavaly született egy tervezet, ám hogy annak az elfogadása hol tart, nem árulta el a minisztérium. Annyit azonban közöltek, hogy „az említett eszközök közlekedésére vonatkozó előírásokat elkülönítve határozná meg“, vagyis önálló járműkategóriában gondolkodnak.

Azt írják, hogy ennek ellenére vannak önkormányzatok, amelyek nem várnak arra, hogy a kormány kitalálja, mi is az e-roller; saját hatáskörben próbálják valamilyen mederbe terelni főleg a bérelhető eszközök használatát. Budapesten például van olyan kerület, ahol a szerződéskötésig betiltották a bérelhető e-rollereket, így azok most már csak a helyileg kialakított szabályok betartásával működhetne. Ilyen lehet az, hogy csak 18 év felettiek bérelhetik ki az egyedi azonosítóval ellátott gépeket, amelyek például a sétálóövezetekben automatikusan le is állnak.

Fotó: Vágvölgyi Bálint

Hasonló szoftveres megállásra számíthatnak a bérrollerezők a hamarosan induló szombathelyi projektben is. Erre eredetileg augusztus 1-től került volna sor, ám egyelőre nem látni semmilyen előkészületet, a szolgáltató cégnek küldött megkeresésre pedig egyik munkatársuktól sem érkezett válasz.

Természetesen ezek az intézkedések azonban nem vonatkoznak a magántulajdonú rollerekre, amelyekből a JME becslései szerint 50-70 ezer van az országban, a bérrollerek számáról viszont nincs pontos adatuk.

A Jövő Mobilitása Egyesület egyébként maga is tett javaslatokat a szabályozásra. Eszerint el kellene különíteni a legfeljebb 20-25 km/h-s sebességre képes e-rollereket a már-már robogónyi teljesítményt leadó erőgépektől. Előbbihez nem lenne szükség jogosítványra, e fölött azonban be kellene vezetni, ahogy a féklámpát és az irányjelzőt is, valamint a védőfelszerelést és a felelősségbiztosítást. Előzetesen úgy is tűnik, hogy a minisztérium szíve is errefelé húz.

Pukler Gábor szerint a KRESZ rolleres módosításai jó esetben 2023 őszén jelenhetnek meg.

Szólj hozzá!

Quentin Tarantino mégsem filmkritikusról forgatja utolsó filmjét

A rendező várhatóan tizedik filmje elkészítése után is folytatja a kreatív munkát. Korábban többször célzott rá, hogy minisorozatok és színdarabok rendezése is érdekli.

A performance marketing jelentősége a vállalkozások életében

Minden vállalkozás számára alapvető fontosságú, hogy folyamatosan, méghozzá profitábilisan termeljen új ügyfeleket, vásárlókat. A performance marketing elengedhetetlen a sikerhez, egy laikus számára azonban rengeteg nehézséget okozhat a fizetett hirdetések nyereséges menedzselése, éppen ezért sok esetben a legjobb döntés szakértőket segítségül hívni.

Ütötte, rúgta ismerősét egy körmendi férfi

Még a mobilját is földhöz vágta.

Milyen tényezőket vegyünk figyelembe, ha bútorkárpitot választunk?

A különféle anyagokkal bevont, párnázott bútorok esetében a kárpit színe, textúrája meghatározó jelentőségű az enteriőr stílusa, valamint a tartósság és a tisztíthatóság szempontjából, ezért a választásnál körültekintőnek kell lenni.

Azonnali hatállyal rúgta ki a Vas Népe az újságíróját, miután bejelentette, hogy civilként elindul képviselőnek

Tóth Judit Körmenden szerezne mandátumot. Frissítve a Vas Népe közleményével!

Sulyok Tamás jáki látogatása miatt komoly biztonsági intézkedésekre lehet számítani

A vasárnapi avatón ingyen lehet megtekinteni a templomot és templomkertet is.

Egy győzelemre az elődöntőtől a Falco

Lemosták a Honvédet a pályáról

Már a bíróságon is kamuzik Mirkóczki Ádám, Eger polgármestere

Nem csak adatokat nem adna ki, hanem tényleg nem ad ki.

Pedofil fotós is dolgozott a Little Miss Hungary gyermekszépségversenyen

A gyerekszépségverseny szervezője csalás miatt áll bíróság elé.

A szakember szerint nem indokolt a szúnyoggyérítés Győrben

Hiába jelentek meg a szúnyogok, az élő vizeinkben még nem kezdtek el növekedni a lárvák

Kalapáccsal verte fejbe kutyáját az ittas sárvári férfi

Az állatnak különös szenvedést okozott, és alkalmas volt arra is, hogy a pusztulását okozza.

Megérkezett a balkonszezon

Itt a tavasz, a jó idő, a melegedő időjárás, ideje feldíszíteni az erkélyt. A cikkel ehhez a feladathoz szeretnénk hasznos tippeket adni. Összeszedtük a legfontosabb teendőket, valamint minden hasznos tudnivalót, és eláruljuk, hogy melyek a nélkülözhetetlen szerszámok. 

Havazott az Írott-kőn

Nyárból a télbe.

Megállapodtak a bérekről az Audiban

650 ezer forintos egyszeri kifizetésben is megegyeztek a gyár és a szakszervezet képviselői.

Nagy mennyiségű csapadék várható kedden

A északnyugatira forduló szelet a front mentén erős, viharos széllökések kísérik.