LMP: A kormány mihamarabb terjesszen elő egy olyan klímatörvényt, ami megfelelő célokat és határidőket tartalmaz

ugytudjuk.hu 2022-08-02 17:44:39
Schmuck Erzsébet, az LMP női társelnöke pontokba szedve mondta el, hogy mi lenne a megoldás szerintük a berobbant klímaváltozásra.

Schmuck Erzsébet, az LMP női társelnöke tartott kedden sajtótájékoztatót az aszályhelyzettel kapcsolatosan. Az LMP politikusa elmondta, hogy a kormány végre felismerte, hogy Magyarország aszályérzékeny ország és a klímaváltozásnak nagyon komoly következményei vannak. Elmondása szeint a kormánynak ezt eddig is tudnia kellett volna, ahogy azt is, hogy az aszálynak és a vízhiánynak nagyon súlyos gazdasági következményei lesznek például az élelmiszerbiztonság tekintetében. Nagy István agrárminiszter a közelmúltban elismerte, hogy a búzatermés huszonöt százaléka odaveszett, a kukoricatermés pedig gyakorlatilag megsemmisült az Alföldön.

A kormány emiatt létrehozta az aszály veszélyhelyzeti operatív törzset, ami az első ülésén öt javaslatot tett. Schmuck szerint azonban ezek csak morzsát jelentenek a gazdáknak, és érdemi, a jövőre néző cselekvést mindez nem tartalmaz. Holott az aszály és a vízhiány a jövőben csak súlyosbodni fog, mondta az LMP társelnöke. A kormánynak szembe kell néznie ezzel, és el kell kezdeni a valódi okokkal foglalkozni. – tette hozzá Schmuck.

Az LMP úgy látja, hogy az aszálynak globális és lokális okai is vannak. A lokális okok között megemlítette a folyók szabályozását a párt korábbi országgyűlési képviselője, aki elmondta, hogy a folyók és Tisza szabályozása miatt kezdődött az Alföld kiszáradása, gyakorlatilag több víz hagyja el az országot, mint amennyi beérkezik. Ráadásul az Alföld párolgása is nagyobb, a zöldfelületek hiánya miatt. Ezekre a problémákra az elmúlt években az LMP számtalanszor felhívta a kormány figyelmét, azt is elmondta a párt, hogy olyan klímatörvényeket kell elfogadni, ami nem csak látszatintézkedéseket tartalmaz, hanem valóban kezelni tudja az éghajlatváltozás megfékezését. Azonban a kormány ezeket a javaslatokat lesöpörte az asztalról, mondta el a zöldpárt politikusa.

Pedig az éghajlatváltozás gyorsulása nem játék, a jövőnkkel játszunk, gyermekeink, unokáink jövőjével, a megélhetésünkkel, az élelmiszer ellátás biztonságával, azzal, hogy lesz-e elegendő élelmünk és vizünk holnap meg holnapután – jelentette ki Schmuck.

Az LMP azt várja Orbán Viktortól, hogy végre komolyan kezdjen el foglalkozni az éghajlatváltozás kérdéskörrel, és éppen ezért a kormány mihamarabb terjesszen elő egy olyan klímatörvényt, ami megfelelő célokat és határidőket tartalmaz. A zöldeknek ezen túl is vannak konkrét javaslatai az aszály és az Alföld elsivatagodásának megállítása érdekében:

  • az első legfontosabb lépés a talajvízszint visszaállítása. Ennek útja a folyók korábbi szabályozásának felülvizsgálata, és a szükséges rekonstrukciós munkálatok megtétele, annak érdekében, hogy a folyómenti területeken minél több vizet lehessen megtartani.
  •  agrárerdészeti rendszerek létrehozása, és a vízviszonyok javításával egyidejűleg minél több fa ültetése
  • a mezőgazdaságban a szántás helyett minél gyorsabban át kell térni a mulcshagyásos direktvetésre, hogy ne hagyjuk a mezgazdasági területeket felszínborítás nélkül.
  • nem utolsó sorban át kell alakítani az agrártámogatási rendszert, hogy a valódi megoldásokra biztosítson forrásokat – zárta sajtótájékoztatóját az LMP társelnöke. 

Szólj hozzá!

Így védekezhetsz az interneten rád leselkedő veszélyek ellen

Az internet világában való biztonságos jelenlét ma már elengedhetetlen fontosságú. Az internetes bűnözők egyre kifinomultabb módszerekkel próbálják megszerezni a személyes adatainkat, banki információinkat és egyéb értékeinket.

A KDNP felé kacsingat Horváth Gábor

A szombathelyi önkormányzati képviselő rendre ki szokta jelenteni, hogy ő nem fideszes. 

A kismacskák helyes etetése

A tej az emlősök számára létfontosságú táplálékforrás, amely a korai fejlődési szakaszban biztosítani tudja a szükséges tápanyagokat az éppen a mama pocakjából kibújt és fejlődésnek induló szervezet növekedéshez és egészségéhez.

Egy férfi tökön rúgta a szentgotthárdi vasútállomás vagyonőrét

Másnap pedig lefejelte a kocsivizsgálót. Elítélte a bíróság a vasúti garázdát.

Rendszeresen megverte anyját egy sárvári férfi

Most az ügyészség vádat emelt ellene.

Szombaton nyit a szombathelyi Termálfürdő

A Szentivánéji vigasságok miatt azonban le lesz zárva a parkoló.

Védik a hőségtől a GYHG-s dolgozókat

Életbe léptette azokat az intézkedéseket a GYHG, amik a hőség ellen védik a dolgozókat.

Kiderítettük, miért fontos, hogy minden gyereknek legyen plüssmacija!

Gyakran láthatunk kisgyerekeket plüssmacit vagy valamilyen más pihe-puha figurát szorongatva, sőt sokszor egészen a hírekig eljut egy-egy elveszett mackó esete.

A dunaszerdahelyi DAC-ból érkezett az ETO első friss igazolása

Željko Gavrić erősíti majd az NB I-be jutott csapatot.

Fejre állt egy autó a szombathelyi Petőfi Sándor utcában

Információink szerint személyi sérülés nem történt.

Az Audi Hungaria 160 000 négyzetméterrel bővíti napelemparkját

A járműszerelő csarnok tetejére, valamint 75 ezer négyzetméter zöldteület helyére építenek napelemparkot.

Eső nem lesz, szaharai por viszont igen

A legmagasabb nappali hőmérséklet 26 és 36 fok között alakul.

Te mennyire vagy szorongó alkat?

Korunk népbetegsége a szorongás – hirdetik a híroldalak, és sajnos igazat kell adnunk nekik. Soha korábban nem szorongott ennyire és ennyi dolog miatt az ember. Elég csak a megélhetési gondokra vagy éppen a környezeti változásokra gondolni, és máris összeszorul a torok, kiszárad a száj, és erőteljes gyomorideg költözik belénk.

Ittasan vezetett segédmotoros kerékpárt a szombathelyi férfi

Közúti járművezetésétől eltiltást indítványozott az ügyészség.

Elindult a szombathelyi Brenner-villa felújítása

Állványozzák az épületet, nemsokára készül az új tető.

Dézsi Csaba András szerint Borkai és a rossz tanácsadók miatt kapott ki a választáson

Szerinte ő kitakarította a városból a győri polipot, és remél, hogy azt nem hozza vissza Pintér Bence.

Mégsem ül ma össze a Szombathelyi Haladás taggyűlése

Pont akkor tart a többségi tulajdonos a társaság érdekében egy üzleti megbeszélést.

A Falco a 24/25-ös szezont is a főtábláról kezdi a BL-ben

28 klubnak nem kell kvalifikációs meccset játszania.