Még az osztrák szervezők szeme is elkerekedett Orbán Viktorék bécsi rongyrázásától

Papp László Tamás 2022-08-01 09:25:00
Európában már rég nem szokás egy munkalátogatást olyan külsőségek között megszervezni, ahogyan azt a kormányfő stábja tette a múlt heti ausztriai látogatás alkalmával.

Az Azonnali exkluzív információi az utazás kulisszatitkairól:

Inkább egy kedélyes, de az adófizetőknek annál drágább kiruccanáshoz hasonlított Orbán Viktor múlt heti bécsi útja, mint egy miniszterelnöki munkalátogatáshoz – ez a kép rajzolódik ki azokból az információkból, amikhez testvérlapunk, az Azonnali.hu az úttal kapcsolatban hozzájutott.

Már maga az szokatlan volt, hogy egy bécsi utazást „ott alvósra” szerveztek, hiszen egy miniszterelnöki konvoj két óra alatt simán kint van az osztrák fővárosban Budapestről. Ráadásul a programok 11.00 óra után kezdődtek, tehát még csak korán sem kellett volna kelnie a miniszterelnöknek. Vissza pedig szintén nem késő este kellett utazni.

Orbán Viktor – és a népes küldöttség, erről még lesz szó – azonban a szerdáról csütörtökre virradó éjszakát is Bécsben töltötte, mégpedig nem is akárhol: a város egyik legfényűzőbb luxusszállodájában (az intézmény maga definiálja így magát), a Hotel Bristolban.

Fotó: Gryffindor, Wikimedia Commons

Ez közvetlenül a híres bécsi Operaház mellett található, a szálloda úgy is hirdeti magát, hogy több szobáját és lakosztályát „az Operára nyíló erkélyekkel” lehet kivenni. A szálloda honlapján találomra foglaltunk szobát, a legolcsóbban akár már 371 euróért (148 ezer 400 forint 400 forintos euróval számítva) eltölthetnénk egy estét, de az Azonnali úgy tudja, Orbán Viktor egy lakosztályban lakott, mégpedig vélhetően az elnökiben, ezt a hotel honlapja szerint Prince of Wales-nek hívják, és 6717 euró (2 millió 684 ezer forint) az ára, igaz, ehhez természetesen már szériatartozék az Operára nyíló erkély.

De ha a miniszterelnök csak a gyönyörű látványhoz ragaszkodott, akkor egy Penthouse lakosztállyal is beérhette 703 euróért (281 ezer 200 forint). Ráadásul ilyen esetekben jellemzően nem egy, hanem három éjszakára foglalják a szobákat: egyszerűen azért, hogy a vendégek ne csak késő délelőtt vagy kora délutuán foglalhassák el azokat, hanem a látogatás napján már korábban is, illetve, hogy az elutazás napján ne kelljen korán kijelentkezni. Szobára viszont jó sokra volt szükség, ugyanis a delegáció szokatlanul nagy létszámú volt

– említik a cikkben.

Orbán Viktort nem csak Szijjártó Péter, Gulyás Gergely, Nagy Márton és Szalay-Bobrovniczky Kristóf miniszterek kísérték el, hanem Orbán Balázs, a kormányfő politikai igazgatója, valamint Bóka János, a Miniszterelnöki Kormányiroda európai uniós ügyekért felelős államtitkára is. Valamint körülbelül huszonöt főnyi stáb. Ehhez jött még Szijjártó Péter a maga nagyságrendileg tíz fős csapatával, amiben viszont három testőr is helyet kapott, természetesen az elmaradhatatlan fotóssal és videós mellett.

Testőrök természetesen Orbán Viktor csapatában is voltak, a TEK emberei pedig rutinszerűen utaztak ki egy nappal korábban az osztrák fővárosba, hogy biztos, ami biztos alapon a látogatás összes helyszínét előre megvizsgálják. Ennek fényében furcsa, hogy a magyar-osztrák kapcsolatokban fontos szerepet játszó Schaller-Baross Ernő, fideszes EP-képviselő nem fért be a csapatba, pedig – a magyar-osztrák kapcsolatokban szintén fontos szerepet játszó – Gulyás Gergely kifejezetten szerette volna, ha ő is megy.

A külügyminiszteren kívül a többi kormánytag nem vitt magával külön stábot és információink szerint Szijjártó Péter, valamint Orbán Viktor háttéremberei között többször is előfordultak súrlódások az út során, főleg hatásköri kérdésekben.

Természetesen fontos volt, hogy a Bristol is rendelkezzen megfelelő konditeremmel és ezt a nap bármely szakában használni lehessen. A magyar nagykövetségeknek ilyen alkalmakkor abban is segítséget kell egyébként nyújtania, hogy a majdnem minden reggel vagy este futó külügyminisztert biciklivel kísérő testőr (vagy testőrök) számára biztosítsák a kétkerekűt.

(Ismert, hogy Szijjártó Péter maga nyilatkozta korábban, hogy Brüsszelben egyszer az életéért futott, nyilván ezt szeretné azóta elkerülni, ráadásul Lázár Jánostól tudjuk, hogy Bécs is egy élhetetlen, migránsokkal teli hely.)

Fotó: Benko Vivien Cher, MTI

A körülményekre tehát nem lehetett panasza a kiutazóknak, mint ahogy a programra sem: abból ugyanis – mármint hivatalosból – olyan sok szerencsére senkit nem terhelt

Orbán Viktor fél órát tárgyalt négyszemközt Karl Nehammerel, ezalatt a minisztereknek és Orbán Balázsnak is szerveztek egy-egy kétoldalú találkozót, majd volt egy fél órás plenáris megbeszélés végül egy egy órás ebéd. Ha már az étkezésnél tartunk: Orbán Viktor és a delegáció kiválasztott tizenhat tagja a szerda estét egy bécsi forrásunk szerint az Operához szintén közeli Plachutta étteremben töltötte, azért, mert a kormányfő egyik kedvenc étele a tafelspitz, ez a marhahúsból készült étel, amit az étterem honlapja szerint már 27,90 euróért (11 ezer 600 forint) el lehet költeni.

Fotó: Bernd Gross, Wikimedia Commons

Az osztrák szervezőket mindenesetre meglepte a magyar delegáció nagy száma, főleg a „kiegészítő embereké”, mint egy diplomata elmondta lapunknak, ilyen nem csak Nyugat-Európában nem szokás már, hanem a V4-es tagállamokban sem.

A népes stáb biztosan tekintélyt sugall, de ilyen eszközökkel ma már jellemzően Európától jóval délebbre és keletebbre találkozni csak a diplomáciában

– mondta az Azonnali forrása.

Szerinte a vendéglátókban az is visszatetszést keletheteit, hogy a magyar delegáció sok szirénázó autóval közlekedett a városban, egy ízben egy villamost is meg kellett állítani miattuk, ilyen már szintén csak a nagyon kiemelt vezetők esetében (például az orosz vagy az amerikai elnök) jellemző. A forrás szerint az egész út inkább volt egy kedélyes kirándulás, mint egy munkalátogatás,

mintha Orbán Viktor meg szerette volna egy kicsit előlegezni a szabadságát

– amire, mint az Azonnali elsőként megírta, hétfőtől megy a miniszterelnök.

Címlapkép: Ben Vivien Cher/MTI

Szólj hozzá!

Három új gyalogátkelőhelyet terveztetnek meg Szombathelyre

Az elképzelés szerint a Markusovszky kórházzal szemben, a Dolgozók útján és a Körmendi úton is egy-egy új zebra létesül hamarosan.

LMP: minél több zöld képviselőre van szükség az EP-ben

Akik aláírásukkal az LMP-t támogatják, egyúttal nemet mondanak az akkumulátor-gyártásra - jelentette ki Tetlák Örs, az ellenzéki párt országos elnökségi tagja kedden Budapesten.

Rács mögött a győri "pikó báró"

55 éves kábítószerdílert fogtak el a Győr-Moson-Sopron vármegyei nyomozók.

Szózene est Pajor Tamással és Varga Bencével (Zaporozsec)

Április 25-én 19 órától a szombathelyi Weöres Sándor Színház Márkus Emília termében.

Hogyan alakíthatunk ki egy kis magánszférát a kertben?

Akinek nagy kertje és esetleg még medencéje is van, az tudja nagyon jól, hogy néha meglehetősen nehéz elrejtőzni a kíváncsi szemek elől.

Saját szurkolóira hívta a rendőröket a Haladás vezetősége

A hétfői futsal meccsre mentek ki a foci csapat drukkerei kinyilvánítani a véleményüket.

Szombathelyi pedofilt fogott az ügyészség

Gyermekeket ábrázoló pornóképeket töltött fel egy netes tárhelyre.

Szombathelyi, Jókai utcai gázolás: Semmiféle eltussolás a kapitányság részéről nincs

Megszólalt a szombathelyi rendőrkapitány a kettős gázolás ügyében.

Keresőoptimalizálás: hogy valóban azt kapjuk, amit látni szeretnénk

A keresőoptimalizálás, azaz a SEO szerves része az online marketingnek. Az a lényege, hogy a weboldalakat, illetve azok tartalmait a lehető legelőrébb rangsoroljuk a keresőmotorok találati listáin.

100 nyugtatót beszedve vezetett egy férfi, Kapuvár mellett szenvedett balesetet

Összeveszett az asszonnyal, ezt a megoldást választotta.

Pintér Bence fizetetlen szabadságra megy a kampány ideje alatt

A győri Tiszta Szívvel a Városért Egyesület polgármesterjelöltje felfüggeszti újságírói tevékenységét.

Az idén sem fizet osztalékot a Rába

Győri ingatlanok érétkesítéséről is döntött a cég.

Azzal fenyegette a sárvári gyámügyest a nő, hogy megöli

„Na te büdös k***a, ha te ezt megtetted, akkor nem fogok veled szépen beszélni!”

Tizenkét gyanúsítottja van már annak az ügynek, amiben letartóztatták a volt győri rendőrkapitányt

A volt kapitányon kívül egy másik gyanúsítottat is fogva tartanak, aki szintén fontos és magas rangú, nyugalmazott rendőr.