Folytatódik a hallgatói létszám emelkedése az ELTE szombathelyi képzésein

Pintér Bence 2022-07-25 17:01:18
Július 21-én este nyolc óra után hozták nyilvánosságra a 2022 szeptemberében induló képzések ponthatárait. 

Folytatódik a hallgatói létszám emelkedése az ELTE Savaria Egyetemi Központban – derül ki az egyetem közleményéből. A július 21-én véglegessé vált felvételi adatok alapján a 2019-től tartó folyamatos hallgatói létszám bővülésről számolnak be az ELTE szombathelyi képzéseit tekintve. A 2017 februárja óta az ELTE-hez tartozó szombathelyi campusra felvételt nyert hallgatók összlétszáma a normál felvételi eljárásban idén 717 fő. (2019-ben ez 591 fő, 2020-ban 642 fő, 2021-ben 701 fő volt.)

Tehát a 2017 óta az ELTE szombathelyi képzései egyre népszerűbbek a régió fiataljai körében, a hallgatói létszám folyamatosan emelkedik. 

A közlemény szerint dinamikus emelkedést mutatnak az ELTE Pedagógiai és Pszichológiai Karának szombathelyi képzései. Az idei évtől, a felvett hallgatók létszámának tekintetében, a második legjelentősebb képzési portfólióval rendelkezik a kar. A Kar szombathelyi képzéseire idén 173 fő jutott be, mely további növekedés a tavalyi létszámhoz (146 fő) képest. A jelentős növekedés a pszichológia és a sportszervezés alapszakoknak köszönhető. Idén 74 fő kezdi meg tanulmányait Szombathelyen pszichológia alapszakon, sportszervezés szakon ez a szám 34 fő. Pszichológia szakon idén tovább folytatódik a mesterszintű képzés is.

A felvett hallgatók létszámának tekintetében a harmadik legjelentősebb képzési portfólióval Szombathelyen az ELTE Társadalomtudományi Kara rendelkezik 157 fő felvett elsőéves hallgatóval.

Fontos megemlíteni, hogy a kar szombathelyi képzései gazdálkodási, kereskedelmi és turizmus területeken alapképzésben és felsőoktatási szakképzésben is büszkélkedhet felvett elsőéves hallgatókkal. Említést érdemel, hogy az államilag támogatott gazdaságtudományi alapszakokra felvételt nyert hallgatók fele több, mint 400 pont felett nyert felvételt Szombathelyre.

Az ELTE Informatikai Karának szombathelyi képzéseire idén 139 fő jutott be. Továbbra is meghatározó a kar képzései között programtervező informatikus (felsőoktatási szakképzés, alapképzés és mesterképzésben is), a gépészmérnök (alapképzés, duális képzés) valamint ismét induló műszaki menedzser alapszak is. A gépészmérnök képzés esetében külön érdemes kiemelni az angol nyelven induló alap- és mesterképzést is.

A gépészmérnök képzésen idén tovább folytatódott a felvételi pontszám emelkedése, ami a szakra bekerülő hallgatói minőséget is erősíti (2021-ben 313 pont, 2022-ben 320 pont).

A műszaki képzéseken a 27 fő gépészmérnök alapszak és a 10 fő műszaki menedzser alapszak mellett már biztosan lesz 17 fő hallgató az angol gépész BSc-ben és még 8 fő az angol gépész MSc-ben. Ez összesen 62 fő.

Az programtervező informatikus alapképzés szoftvermérnök szakirányára magas ponthatár mellett (337 pont) is évről-évre több hallgatót tudunk beiskolázni (2021-ben 42 fő, 2022-ben 50 fő) és az informatikus fejlesztő felsőoktatási szakképzés hallgatóival (további 21 fő) is bővül az informatikus képzés hallgatói közössége. Külön említést érdemel a 6 fő angol nyelvű programtervező informatikus mesterképzésre felvételt nyert hallgató is.

Pótfelvételi ideje: 2022. július végétől vélhetően augusztus elejéig a felvi.hu oldalon keresztül.

A pótfelvételi jelentkezés során a Szombathelyen induló képzéseket az ELTE-BDPK és az ELTE-karok alatt kell keresni, jellemzően úgy, hogy a szak nevében zárójelben a „Szombathely” szó szerepel. Pl.: ELTE-BDPK anglisztika és ELTE-TÁTK gazdálkodási és menedzsment (Szombathely).

Szólj hozzá!

72 órás ultimátumot adott Czeglédy arra, hogy Lenkai Nóra nyilatkozzon akkumulátorgyár ügyben

Amennyiben polgármester lenne a Fidesz jelöltje, megakadályozná egy akkugyár Szombathelyre települését? - szól a neki szegezett kérdés.

Akkuhulladék-figyelő programot indít az LMP

Schmuck Erzsébet, társelnök szerint erre azért van szükség, mert a kormány akkumulátor-gyarmatosítása miatt egyre-másra tűnnek fel selejtes, veszélyes akkumulátorhalmok mindenfelé, például Ikladon vagy Abasáron.

A szombathelyi városvezetés továbbra is mindent megtesz a szombathelyi női kézilabda sikeréért

Pődör Zoltánt arra kérik, hogy a sajtóban való üzengetés helyett tegyenek ki mindent az asztal fölé.

A Fidesz sem akar akkumulátorgyárat Szombathelyre

Illés Károly frakcióvezető alá is írta Czeglédy petícióját.

Bekamuzta, hogy elveszett a jogsija, de lebukott

Külföldi jogsira váltott, de a magyart is meg akarta tartani.

Visszalép Belencsák István a körmendi polgármester-jelöltségtől

A fideszes politikus azt írja, hogy annyi fenyegetést kapott, hogy nem volt más választása.

Klímabarát Díjat kapott Szombathely

A minisztériumban vette át a városvezetés az elismerést.

Mi tehetünk a postaládánkba költöző széncinegék ügyében?

És mivel segíthetjük ezeknek a madaraknak a fészkelését?

Dézsi: 2025-től mérséklődik a szolidaritási elvonás

Az elvont összeg egy részét vissza lehet majd igényelni közlekedésfejlesztésre.

Helyreigazítás

Szabó Jenő rokona tavaly szeptemberben eladta cégét.

Mégsem szervezi ki a Győr-Szol a városüzemeltetést a WHB leányvállalatának

A vezérigazgató a közgyűlésen jelentette be, hogy nem írják alá a szerződést, mert túl drága. Új közbeszerzést indítanak.