Moszkva nem örül, hogy Moldova nem engedi felfegyverezni a náluk állomásozó orosz katonáit

ugytudjuk.hu 2022-07-23 11:17:20
A kelet-európai ország vezetői azt mondják, nem is kéne a Moldovához tartozó Dnyeszter Menti Köztársaság nevű szakadár államban lenniük az orosz katonáknak, de Moszkva szerint ez a kijelentés barátságtalan.

Moldova és Oroszország egészen szürreális vitába került: az orosz külügy nemtetszését fejezte ki, amiért a moldávok szabotálják az orosz csapatok rotációját és frissítését a Dnyeszter Menti Köztársaságban, és azt sem teszi lehetővé, hogy a térségben lévő orosz katonákhoz modern fegyvereket szállítson – írja az Azonnali.

A helyzet azért érdekes, mert Moldova eleve jogtalannak tartja az orosz katonák ott tartózkodását, a nemzetközi jog szerint ugyanis a Dnyeszter Menti Köztársaság nem létezik, hanem Moldova része.

A moldáv fél szerint egyes orosz tisztek belépése az országba sértett volna a semleges státuszt, majd felszólították az oroszokat, azonnal vonják ki a csapataikat és a lőszerraktáraikat az országból, beleértve a szakadár régiót is.

A kisinyovi repülőtéren sokszor magyarázat nélkül őrizetbe vették azokat az orosz tiszteket, akik a Dnyeszteren túli térségbe tartottak, hogy csatlakozzanak az orosz kontingenshez. Az ilyen cselekedeteket barátságtalannak tartjuk, és mindig ennek megfelelően reagálunk rájuk

– magyarázta az orosz külügytől Alekszej Polescsuk.

Az orosz külügy álláspontja szerint Moldova tudatosan számol azzal, hogy mióta a Dnyeszter Menti Köztársaság Ukrajna felőli oldala le van zárva, elhasználódnak az orosz felszerelések.

Moldova valójában amúgy már 2015 óta nem engedélyezi, hogy rajtuk keresztül rotálják az oroszok a csapataikat, és többször is arra kérte a vezetésük az ENSZ-t, hogy tegyék lehetővé az orosz csapatok eltüntetését az ország keleti oldaláról. Nagyjából 1700 orosz katona tartózkodik ott, egy részük békefenntartóként, de vannak olyan katonák, akik hivatalosan azért vannak ott, hogy vigyázzanak arra a 20 ezer tonna lőszerre, amit még a Szovjetunió hagyott ott.

Ezeket a katonákat közvetlenül Szentpétervárról instruálják, Ukrajna és Moldova pedig kölcsönösen attól tartanak, egy idő után támadásra fogják őket használni az oroszok.

Főleg annak fényében tűnnke veszélyesnek, hogy pénteken a szakadár régió külügyminisztere, Vitalij Ignatyev újra elmondta, a régió az Orosz Föderációhoz szeretne csatlakozni, ahogy ezt 2006-ban népszavazáson is kinyilvánították.

A Dnyeszter Menti Köztársaságot valójában főleg az oroszok tartják fenn azért, hogy Moldova a megoldatlan területi viszály miatt ne tudjon csatlakozni az EU-hoz vagy a NATO-hoz. A valamivel kevesebb, mint félmillió amúgy túlnyomórészt oroszajkú területen semmiféle fennhatósága nincs Moldována, saját pénznemük is van többek közt. Az Oroszországhoz való csatlakozás viszont azért nehéz ügy, mert jelenleg csak Moldovával és Ukrajnában van közös határuk, tehát vagy óriási orosz előtetörésre számítanak az ukrajnai háborúban többek közt a Tiraszpoltól pár órára lévő Odessza elfoglalásával, vagy a kalinyingrádi helyzetet ismételnék meg.

Szólj hozzá!

Sorra büntették a rendőrök a szombathelyi Kenderesi utcán áthajtó autósokat

Az utat most aszfaltozták frissen, mégis sokan áthaladtak rajta a tiltó tábla ellenére.

László Győző az Éljen Szombathely!, Lenkai Nóra a Fidesz-KDNP, Szalai Bálint a Konzervatívok Egy Jobb Városért listavezetője

Mivel nem minden körzetben fogadták el a Mi Hazánk egyéni jelöltjeinek leadott aláírásait, így a szervezet kompenzáció listája még nem ismert.

Hiába kérdezte Ungár Péter a kormányt arról, hogy egyetértenek-e Hende Csaba „aki nem dolgozik, ne is egyék” szavaival, választ nem kapott

Az sem derült ki, hogy 2009 óra miért változatlan a családi pótlék összege, miközben 70%-os volt azóta az infláció.

Mégis lehet népszavazást tartani a kiemelt beruházási törvény eltörléséről

Zöld utat kapott az LMP – Magyarország Zöld Pártja népszavazási kezdeményezése.

300 méteren újult meg a szombathelyi Bocskai István körút

Közel 100 millió forintot költöttek el a fejlesztésre.

37 millió forintot kap vissza a hőcserélők cseréjére a győri önkormányzattól a Rába Quelle

A 23 milliárdból felújított fürdőben még ezt is cserélni kell, nagy vita volt belőle a közgyűlésben.

Az Éljen Szombathely listájának 5. helyére került Koczka Tibor

Testületbe jutása esetén azonban nem lesz az ÉSZ frakció tagja a képviselő. Függetlenként segítené a városvezetés munkáját.

Egy szombathelyi parkolóban verte meg volt barátnőjét a férfi

A vádlott büntetőjogi felelősségéről a Szombathelyi Járásbíróság fog dönteni.

Zápor, zivatar lehet csütörtökön Győrben és Szombathelyen is

Helyenként intenzív, nagyobb mennyiségű csapadék is előfordulhat.

Videó - Büntetőfékezés az M85-ösön

Csüccs vissza és mennyé' már!

Ittasan csattant a betonhídfőnek egy sofőr Körmendnél

Könnyű sérülésekkel úszta meg az esetet.

LMP: A magyar kormány meddig szolgáltatja ki a magyar munkavállalókat a távol-keleti multiknak?

A párt szerint a munkavállalói jogok korlátozása Dél-Koreában lehetséges, hogy elfogadott, de Magyarországon ez elfogadhatatlan.

Hatodikas lány késelt a bőnyi iskolában

Túl van az életveszélyen az a lány, akit tanulótársa szúrt meg a bőnyi Szent István Király Általános Iskolában hétfőn.

Nőt futtatott, négy és fél év börtönt kapott a körmendi férfi

A férfi a helyszín biztosításával és a neki dolgozó nő szállításában való közreműködéssel teremtette meg a prostitúciós tevékenység feltételeit.

LMP: A DK olyan dolgokkal támadja Vitézyt, amelyek Karácsonyra is igazak

„Érdemes lenne a DK-nak olyan érveket találnia Vitézy Dávid ellen, amelyek nem igazak Karácsony Gergelyre” – írta az LMP.

Napos, meleg hétfővel indul a hét

A legmagasabb nappali hőmérséklet 24 és 28 fok között várható.