Nem várhat tovább a közalkalmazottak béremelése az LMP szerint

Farkas Bazsi 2022-07-22 14:54:02
Az ügy érdekében petíciót is indítanak.

Csárdi Antal az LMP – Magyarország Zöld Pártjának országgyűlési képviselője pénteken tartott sajtótájékoztatóján elmondta, hogy ma a válságok korát éljük, legyen szó gazdasági, klíma, energia-, és szociális válságról. Eközben az infláció mértéke hónapról-hónapra dönt rekordokat, a Magyar Nemzeti Bank előrejelzése alapján akár a tizenhat százalékot is elérheti idén. Ráadásul a rezsiköltségek is emelkedni fognak a kormány új rendelete alapján, mindez pedig vélhetően az alacsony jövedelemmel rendelkező embereket fogja leginkább érinteni.

Például azokat, akik a közszférában dolgoznak, Csárdi szerint ők számítanak az egyik legrosszabbul fizetett munkavállalóknak, éppen ezért az állam a „legrosszabb munkáltató”, jelentette ki a zöldek képviselője. A pedagógusok példáját említette meg Csárdi, elmondta, hogy ők 2014 óta nem kaptam érdemleges béremelést, miközben nyolc év alatt az infláció a bérük reálértékének több, mint a felét elvitte.

-Mára kimondhatjuk, hogy a közalkalmazottak 12 hónapot dolgoznak 11 havi bérért, hiszen ennyire elinflálódott a fizetésük. – mondta Budapest egyes számú körzetének egyéni képviselője. Nem lehet tovább várni, és végignézni, ahogy összeomlik a közszolgáltatások sora, nem lehet tovább várni, mert olyan pedagógus hiány alakulhat ki, amely a következő generáció oktatását veszélyezteti. – mondta az LMP politikusa.

A zöldpárt éppen ezért követeli a közalkalmazottak azonnali béremelését, továbbá követelik a bértábla átalakítását, hogy az induló bér egyezzen meg a mindenkori minimálbérrel, a legfelső kategória pedig kövesse azt, hiszen ma tíz évvel magasabb a nyugdíjkorhatár, mint a rendszerváltás után. Az LMP szerint ezzel együtt elengedhetetlen, hogy a közalkalmazottak bére inflációkövetővé váljon, ezzel elkerülve a legfontosabb állami szolgáltatásokat ellátók életszínvonal csökkenését. Továbbá Csárdi úgy fogalmazott, hogy a kormánynak meg kell akadályoznia a közalkalmazottak és közszolgálati dolgozók bérének értékvesztését, ezért évente kétszeri, inflációkövető béremelést kell biztosítani számukra. Az LMP – Magyarország Zöld Pártja úgy kalkulál, hogy mindez idén 250-300 milliárdos többletköltséggel jár, amelyet a társasági adó új, 25 százalékos felső kulcsának bevezetéséből tudna a kormány finanszírozni.

Az ügy érdekében petíciót is indítanak, mondta el Csárdi. Arra kérnek mindenkit, hogy támogassák kezdeményezésüket és írják alá az alábbi linken elérhető felhívást. 

Szólj hozzá!

Hámori Lucának selejteznie kell

A kőszegiek 23 éves sportolója így vasárnap délután kezd és Grainne Walsh-sal csap majd össze az Észak-párizsi Arénában.

Három alpolgármesterben maximalizálná a városvezetőket Novák Előd

A nyári szünet után elsőként az Igazságügyi Bizottság tárgyalja a parlamenti képviselő törvényjavaslatát.

Látványosan megújíthatod a ház megjelenését a tetőcserepek átfestésével!

Az épületek különböző szerkezeteinek felújítása nagyszerű eredménnyel kecsegtet, amennyiben a megfelelő anyagokkal és szakszerűen végezzük, nem kivétel ez alól a tető sem, amelynek megkopott cserepei átfesthetők. 

Újra üzemel a büfé a szombathelyi Víztoronyban

Befuccsolt a korábbi piaci alapú üzemeltetés, most az AGORA maga “áll a pult mögé”.

Kellemes nyári idő lesz pénteken

Se eső, se szél, se kánikula.

Továbbra sem nyílik meg a keleti szektor az ETO-stadionban, de számos fejlesztés történt

A 2024/25-ös időszak szezonnyitó sajtótájékoztatóját tartotta szerdán az ETO FC Győr.

A Savaria Karneválra is jön a repohár

A pohárért 500 forintot kell fizetni, de vissza már nem pénzt, hanem tokent adnak majd.

Szeptemberig torlódás lesz a Béke hídon Győrben

A szakemberek célja, hogy a munkálatok az iskolakezdésig befejeződjenek.

LMP: Elképesztő, hogy a kormány nem hajlandó szélenergiát használni

Az LMP azt várja a kormánytól, hogy engedjen végre zöld utat a szélenergiának.

ELTE: rekordszámú a pedagógusjelölt

Az ELTE szombathelyi képzéseire összesen csaknem 1000-en nyertek felvételt, ezen belül közel 50 százalékos részesedéssel megőrizte vezető szerepét a pedagógusképzési terület.

Milyen a stílusos esküvői ültetőkártya?

Az esküvői ültetőkártya, nemcsak segít a vendégeknek megtalálni a helyüket a vacsorán, hanem egyben dekorációs célt is szolgál, sőt, összehangolva akár köszönőajándék is lehet. Egy esküvőn, ahol minden apró részlet számít, az ültetőkártya stílusa sem elhanyagolható kérdés. 

Te megtaláltad már a tökéletes férfit?

Tegye fel magának mindenki a millió dolláros kérdést: “Megtaláltam már a tökéletes pasit?

Több kilométeren át haladt szembe a forgalommal az M85-ösön

Majd ütközött egy szabályosan közlekedővel.

Július közepén kilenc nap alatt 22 országos és fővárosi melegrekord dőlt meg

Köztük a július 11-ére vonatkozó, 102 éves -, valamint szintén nyolc országos reggeli melegrekord, továbbá két fővárosi és öt fővárosi hajnali melegrekord.