Nem csak a katásoknak, a könyvelőknek is óriási pofon az új szabályozás

Farkas Bazsi 2022-07-22 14:41:00
A kata ellehetetlenítésének hírére drámai hangvételű közleményben kongatta meg a vészharangot a szakma felett a Minősített Könyvelők Egyesülete (MINKE). A szervezet elismeri, hogy az adózási forma átalakítása szükséges, ám „többszázezer család életének feldúlását” elfogadhatatlannak tartják. Az „életszerűtlen és teljesíthetetlen” változtatások nem csak a katásokat, de a könyvelőket is nagyon nehéz helyzetbe hozzák.

Harkai István, a MINKE elnöke az Azonnalinak elmondta: az új szabályozás annyira megnöveli az adminisztratív terheket, hogy jónéhányan úgy dönthetnek, inkább elhagyják a pályát. A szakma elöregedése hosszú évek óta komoly probléma, sokan már most is nyugdíjasként dolgoznak. Az adózási szabályok folyamatos kiszámíthatatlan változtatgatása miatt évről évre egyre többen hagynak fel a a könyveléssel, és félő, hogy nem kevesen lesznek, akiknek most lesz „végképp tele a hócipőjük”– véli a szakember, aki az Azonnali.hu-nak nyilatkozott.

A több adminisztráció elvileg több szolgáltatással, tehát többletbevétellel is járhatna, ám rengeteg kisvállalkozó ezt már nem tudja kifizetni. Ráadásul „aki tisztességesen dolgozik ebben a szakmában, az már most a kapacitásai határán jár” – mutat rá.

„Én még egyetlen olyan könyvelőt sem hallottam ujjongani a katatörvény miatt”

– hangsúlyozza Harkai István.

Hozzátette: a katázás lehetőségének szűkítése sok könyvelőt nem csak szakmailag, de egzisztenciálisan is nagyon nehéz helyzetbe hoz, hiszen több mint 40 százalékuk eddig maga is katázott, most pedig elveszíti ezt a lehetőséget.

A kormány szerint az átalányadózásra való átállás jó lehetőség a katásoknak. Sőt, György László, a Kulturális és Innovációs Minisztérium államtitkára egy Facebook-bejegyzésben azt írja: akinek a bevétele kétmillió forint alatt marad, még jobban is jár.

Harkai István szerint azonban ez csak azok számára járhat valódi előnyökkel, akiknek már eddig is az átalányadózást kellett volna választaniuk, valamiért mégis katáznak. Ők azonban nincsenek sokan. A MINKE elnöke szerint az új törvény

a katások mintegy 90 százalékát kiszorítja ebből az adózási formából, és nagy többségük „drasztikusan rosszabbul jár majd”.

Nem csak azért, mert több adót kell fizetnie, hanem azért is, mert a megnövekedett adminisztrációs terhek miatt
a könyvelés havi 15 ezer forinttal is többe kerülhet.

„Ez egy óriási és váratlan pofon az egész kisvállalkozói szférának” – összegez a szakember. Hangsúlyozza: hogy ez alól kivételt képeznek a taxisok, az szakmailag teljesen indokolhatatlan.

„Aki élt a kilencvenes évek elején, talán sejtheti, mi áll e mögött valójában”

– mondja Harkai, hozzátéve: nyilván a döntéshozók is tisztában vannak azzal, hogy ha nem ételfutárok dobozaival, hanem taxikkal zárnák le a hidakat, az egészen más következményekkel járna.

A szakember szerint az állam a várható bevételekkel is rosszul kalkulál. A jövő évi költségvetés ugyanis alaposan túlbecsüli a katából befolyó adót. Vagy a kormány számolta el magát, vagy további módosításokra számíthatunk a közeljövőben – véli a szakember. Mi az utóbbiban reménykedünk, mert ennél minden bizonnyal csak jobb megoldás születhet – hangsúlyozza Harkai István.

Szólj hozzá!

Milyen tényezőket vegyünk figyelembe, ha bútorkárpitot választunk?

A különféle anyagokkal bevont, párnázott bútorok esetében a kárpit színe, textúrája meghatározó jelentőségű az enteriőr stílusa, valamint a tartósság és a tisztíthatóság szempontjából, ezért a választásnál körültekintőnek kell lenni.

Azonnali hatállyal rúgta ki a Vas Népe az újságíróját, miután bejelentette, hogy civilként elindul képviselőnek

Tóth Judit Körmenden szerezne mandátumot. Frissítve a Vas Népe közleményével!

Sulyok Tamás jáki látogatása miatt komoly biztonsági intézkedésekre lehet számítani

A vasárnapi avatón ingyen lehet megtekinteni a templomot és templomkertet is.

Egy győzelemre az elődöntőtől a Falco

Lemosták a Honvédet a pályáról

Már a bíróságon is kamuzik Mirkóczki Ádám, Eger polgármestere

Nem csak adatokat nem adna ki, hanem tényleg nem ad ki.

Pedofil fotós is dolgozott a Little Miss Hungary gyermekszépségversenyen

A gyerekszépségverseny szervezője csalás miatt áll bíróság elé.

A szakember szerint nem indokolt a szúnyoggyérítés Győrben

Hiába jelentek meg a szúnyogok, az élő vizeinkben még nem kezdtek el növekedni a lárvák

Kalapáccsal verte fejbe kutyáját az ittas sárvári férfi

Az állatnak különös szenvedést okozott, és alkalmas volt arra is, hogy a pusztulását okozza.

Megérkezett a balkonszezon

Itt a tavasz, a jó idő, a melegedő időjárás, ideje feldíszíteni az erkélyt. A cikkel ehhez a feladathoz szeretnénk hasznos tippeket adni. Összeszedtük a legfontosabb teendőket, valamint minden hasznos tudnivalót, és eláruljuk, hogy melyek a nélkülözhetetlen szerszámok. 

Havazott az Írott-kőn

Nyárból a télbe.

Megállapodtak a bérekről az Audiban

650 ezer forintos egyszeri kifizetésben is megegyeztek a gyár és a szakszervezet képviselői.

Nagy mennyiségű csapadék várható kedden

A északnyugatira forduló szelet a front mentén erős, viharos széllökések kísérik.

Újabb induló jelentkezett be a szombathelyi polgármesteri székért

Mind a 12 városi körzetben lesz indulója a Konzervatívok Egy Jobb Városért Egyesületnek. Balassa Péter a polgármesterjelöltjük.

Győr-Moson-Sopron és Vas megyében is heves zivatarokra figyelmeztet a meteorológiai szolgálat

Az előrejelzés szerint hétfőn késő délutántól előbb az északnyugati, majd az esti, késő esti órákban az északi megyékben is kialakulhatnak helyenként zivatarok.

Tévében a Falco Honvéd elleni rájátszás meccse

A keddi összecsapást az M4 Sport sugározza.