Kanász-Nagy Máté: Vannak olyan rászoruló, alacsony jövedelemmel rendelkező családok, akiket innentől kezdve nem fog védeni a rezsicsökkentés

Farkas Bazsi 2022-07-21 15:00:12
Az LMP társelnöke arról beszélt, hogy a kormány a leginkább rászorulókat hagyta az út szélén.

Csütörtökön a frissen megjelent rezsicsökkentés módosításával kapcsolatban Kanász-Nagy Máté az LMP – Magyarország Zöld Pártjának társelnöke tartott sajtótájékoztatót. Kanász-Nagy leszögezte, szerintük a kormány mai bejelentése a rezsicsökkentés-csökkentéséről arról árulkodik, hogy ma Magyarországon nincsen szociálpolitika, a szociális szempontok nem érvényesülnek.

Az LMP társelnöke szerint arról van szó, hogy a leginkább rászorulókat hagyja az út szélén a kormány, az ő szempontjaikat továbbra sem veszik figyelembe. A kormány intézkedése nem megfelelő, hiányzik belőle a szociális érzékenység, hiszen vannak olyan rászoruló, alacsony jövedelemmel rendelkező családok, akiket innentől kezdve nem fog védeni a rezsicsökkentés, őket nem védi a kormány a rezsiárak felrobbanásától, ha a fogyasztásuk magasabb az átlagosnál. 

Másik szempontból a perverz újraelosztás újabb példáját láthatjuk ezzel az intézkedéssel, hiszen olyan csoportokat támogatunk, akik nem szorulnának rá, akik egyébként magasabb árakat is ki tudnának fizetni, azonban ennek ellenére is eljut hozzájuk a kormány támogatása. Olyan felsőközéposztályban lévő családokról van szó, ahol magasak a jövedelmek, és olyan modern, újépítésű ingatlanban laknak, amelyeknek nagyon helyesen alacsony a rezsije.

Kanász-Nagy hozzátette, ezzel szemben ott vannak azok az alacsony jövedelemből élő, hátrányos helyzetű családok, akiknek a fogyasztása azért nő magasra, mert rossz körülmények között élnek, nincs leszigetelve a lakásuk, nem sikerült energetikai felújításokba kezdeniük. Rájuk semmilyen védelem nem fog vonatkozni a jövőben. 

Kanász-Nagy elmondta azt is, hogy vannak olyan társadalmi csoportok, akiket maximális védelemben kellene részesíteni, mint például a fogyatékossággal élő személyek, és az ő családjuk. Az ő esetükben sokszor a betegségük miatt magasabb az áramfogyasztás, olyan élethelyzetekben vannak, hogy több energiát kell igénybe venniük a különböző eszközök miatt, melyeket használnak. Rájuk sem vonatkozik védelem, mely az LMP – Magyarország Zöld Pártja szerint elfogadhatatlan.

Az LMP társelnöke szerint a környezeti szempontokat sem lehet figyelmen kívül hagyni, félő, hogy sokan szociális okok miatt ismét kénytelenek lesznek rendkívül környezetszennyező eszközökkel, például szénnel és vizes fával fűteni. Ezt mindenképpen el kellett volna kerülni Kanász-Nagy szerint.  

Éppen ezért az LMP azt kéri a kormánytól, hogy alakítsák át a rendszert, mindenképpen építsék bele a szociális szempontokat, és vegyék figyelembe a környezetvédelmet is. Ezzel kapcsolatosan a zöldpárt ötpontos javaslatot is készített, ami alapján engedélyeztetnénk a szélerőművek telepítését, szociális alapon szigetelnék le a házakat, megújuló energiák telepítésére támogatást nyújtanának, bevezetnék az 5000 forintos országosan érvényes klímabérletet, és felmondanák a soha meg nem térülő Paks II szerződést, majd az abból felszabaduló forrásokat a megújuló kapacitások bővítésére fordítanák.

Szólj hozzá!

Szombathelyi rendőrség: Vissza fogunk menni, és megint ellenőrizni fogjuk a Kenderesi utcában az autós forgalmat

Az utcában jelenleg "Mindkét irányból behajtani tilos" jelző táblát helyeztek ki.

Demokratikus Koalíció: Megtudtuk, hogy Kaposvár egyik fideszes alpolgármestere a hvg.hu által bemutatott szexuális bántalmazó

A Demokratikus Koalíció információi szerint a Fidesz egyik kaposvári alpolgármestere az az önkormányzati képviselő, aki a hvg.hu szerint szexuálisan zaklathatta 2009 -ben a Fidelitas, akkor még csak 15 éves tagját.

Sorra büntették a rendőrök a szombathelyi Kenderesi utcán áthajtó autósokat

Az utat most aszfaltozták frissen, mégis sokan áthaladtak rajta a tiltó tábla ellenére.

László Győző az Éljen Szombathely!, Lenkai Nóra a Fidesz-KDNP, Szalai Bálint a Konzervatívok Egy Jobb Városért listavezetője

Mivel nem minden körzetben fogadták el a Mi Hazánk egyéni jelöltjeinek leadott aláírásait, így a szervezet kompenzáció listája még nem ismert.

Hiába kérdezte Ungár Péter a kormányt arról, hogy egyetértenek-e Hende Csaba „aki nem dolgozik, ne is egyék” szavaival, választ nem kapott

Az sem derült ki, hogy 2009 óra miért változatlan a családi pótlék összege, miközben 70%-os volt azóta az infláció.

Mégis lehet népszavazást tartani a kiemelt beruházási törvény eltörléséről

Zöld utat kapott az LMP – Magyarország Zöld Pártja népszavazási kezdeményezése.

300 méteren újult meg a szombathelyi Bocskai István körút

Közel 100 millió forintot költöttek el a fejlesztésre.

37 millió forintot kap vissza a hőcserélők cseréjére a győri önkormányzattól a Rába Quelle

A 23 milliárdból felújított fürdőben még ezt is cserélni kell, nagy vita volt belőle a közgyűlésben.

Az Éljen Szombathely listájának 5. helyére került Koczka Tibor

Testületbe jutása esetén azonban nem lesz az ÉSZ frakció tagja a képviselő. Függetlenként segítené a városvezetés munkáját.

Egy szombathelyi parkolóban verte meg volt barátnőjét a férfi

A vádlott büntetőjogi felelősségéről a Szombathelyi Járásbíróság fog dönteni.

Zápor, zivatar lehet csütörtökön Győrben és Szombathelyen is

Helyenként intenzív, nagyobb mennyiségű csapadék is előfordulhat.

Videó - Büntetőfékezés az M85-ösön

Csüccs vissza és mennyé' már!

Ittasan csattant a betonhídfőnek egy sofőr Körmendnél

Könnyű sérülésekkel úszta meg az esetet.

LMP: A magyar kormány meddig szolgáltatja ki a magyar munkavállalókat a távol-keleti multiknak?

A párt szerint a munkavállalói jogok korlátozása Dél-Koreában lehetséges, hogy elfogadott, de Magyarországon ez elfogadhatatlan.