A szombathelyi közgyűlés megszavazta a plusz 96 millió forintot a zanati kerékpárútra

Farkas Bazsi 2022-07-19 11:30:04
De, hogy ezt az összeget miből fogja fedezni a város, na azt még nem tudni.

Rendkívüli közgyűlést tartott ma a szombathelyi képviselő testület. Ahogy arról korábban beszámoltunk, napirendi pont volt a zanati kerékpárút ügye is.

A bicikliút több, mint egy évtizede nem készült el, holott arra garanciát vállalt az a vállalkozó, aki a külterületi területeket az akkori városvezetéssel belterületté nyilváníttatta. Legutóbb a központi költségvetés terhére kapott Szombathely 300 millió forintot az építés költségeinek fedezésére.

Csakhogy a friss közbeszerzés szerint a kivitelezés összege bruttó 379 millió 664 ezer 694 forint, ami bruttó 96 millió 37 ezer 904 forinttal több annál, mint amit a projektre a város kapott.

A közgyűlés most elfogadta, hogy városi költségvetésből fizetik ki a vonal feletti összeget, ám, a pénz egyelőre nem áll az önkormányzat rendelkezésére.

Lehetséges megoldásként az hangzott el, hogy a korábban már kivitelezett TOP-os pályázatok maradék összegei nyújthatnak fedezetet. Ehhez azonban a kormány jóváhagyása kell. 

Szintén megoldás lehet, ha évvégén az iparűzési adó második felének fizetésekor az euró átváltásakor továbbra is magas lenne az árfolyam, és így a város plusz bevételhez jutna. 

A szándék minden esetre megvan, a pénzügyi megoldásokat pedig keresik.

Kérdésként tette fel Horváth Gábor (Fidesz-KDNP), hogyha az önkormányzat 90 millió forintot szándékában áll kifizetni a zanati kerékpárútra, akkor 80 millió forintot miért nem akar kifizetni volt városi strand területéért.

Válaszában Horváth Attila (Éljen Szombathely!) alpolgármester arról beszélt, hogy valójában 500 millió forint az az összeg, amit a városi strandra tervezett parkolókra fizetni kellene. 

Ez a terület visszavásárlásából, az eddig ráköltött költségekből, és a parkolók megépítéséből tevődik össze. Ez a három feltétele ugyanis a jelenlegi tulajdonosnak arra, hogy visszaadja az önkormányzatnak az ingatlant. 

Szólj hozzá!

Újabb induló jelentkezett be a szombathelyi polgármesteri székért

Mind a 12 városi körzetben lesz indulója a Konzervatívok Egy Jobb Városért Egyesületnek. Balassa Péter a polgármesterjelöltjük.

Győr-Moson-Sopron és Vas megyében is heves zivatarokra figyelmeztet a meteorológiai szolgálat

Az előrejelzés szerint hétfőn késő délutántól előbb az északnyugati, majd az esti, késő esti órákban az északi megyékben is kialakulhatnak helyenként zivatarok.

Tévében a Falco Honvéd elleni rájátszás meccse

A keddi összecsapást az M4 Sport sugározza.

LMP: ne védje tovább a kormány a szennyező akkugyárakat

Nemrég újabb baleset történt a komáromi akkumulátorgyárban, nyolc ember került mérgezéssel kórházba.

Szombathelyen folytatja turnéját az Elefánt

A jelenleg is új lemezén dolgozó, szombathelyi kötődésű Elefánt zenekar megnyitotta a szezont, április 20-án a Végállomás Klubban folytatják újabb vidéki körútjukat.

Dézsi Csaba András felesége: „El a kezekkel a családunktól, Borkai!”

„Nem élek bántalmazó kapcsolatban!” – írta a polgármester felesége.

Fokozott ellenőrzést tart csütörtökön a Szombathelyi Rendőrkapitányság

A jogsértő cselekmények elkövetését szeretnék megakadályozni.

Ezért érdemes biciklis nadrágot húzni a tekeréshez

Míg ha csak a közeli boltba szeretnénk elkerekezni, azt kis túlzással szinte bármilyen hétköznapi ruházatban megtehetjük, addig hosszabb bringatúrákra érdemes már egy kicsit nagyobb figyelmet szentelni a felkészülésnek. Ebbe beletartozik az is, hogy célszerű a megfelelő öltözékben felpattanni a drótszamárra.

Hidegfront vet véget az áprilisi nyárnak

A hidegre hajlamos helyeken visszatérhet a gyenge hajnali fagy.

Vitézy: A Déli Körvasút építésének meghiúsítása Budapest európai lemaradását hozza magával

A főpolgármester-jelölt szerint Karácsony megint a párt politikának akar megfelelni, nem pedig a budapestieknek.

Egy igazi cukiság, a harlekin tacskó nyomában

Vannak olyan emberek, akik szerint a kutya minimum egy németjuhász méreténél kezdődik, a kistestű egyedeket pedig “haszontalan ölebnek” tartják. És van az emberek másik csoportja, aki szerint az apró termetű kutyusok nagyon cukik és ölelnivalóak. 

Vandálok tüntették el az éj leple alatt Szombathely város címerét

Ilyen még nem volt! Gyűlölet-cunami árad a városi útfelújításokra.

Hogyan válassz ajándékcsomagot egy férfinak?

Az ajándékozás komoly fejtörés és idegeskedés lehet, amennyiben az utolsó pillanatra hagyjuk, legyen szó karácsonyról vagy más alkalomról, születésnapról, évfordulóról, közeli és távoli ismerősnek, üzleti partnernek. 

 Dean Bombac nyártól Győri ETOban folytatja

A következő szezonban a férfi csapat is az élvonalban játszik már.

Magánoikrat-hamisítás miatt nyomoznak a Győr-Szol által felvásárolni kívánt cég ügyében

Már gyanúsított is van a Memento temetkezési cégnek a győri önkormányzati vagyonkezelő által tervezett megvásárlása miatt zajló nyomozásban.

Befejeződött a jáki templom helyreállítása

2018 óta a jáki templom helyreállítására több mint 2 milliárd forint kormányzati támogatást kapott a Szombathelyi Egyházmegye.

Hogyan előzhető meg a szívférgesség?

A szívférgességet (Dirofilaria immitis) a fertőzött szúnyogok terjesztik, így ha kedvencünket épp egy parazitát hordozó vérszívó csípi meg, sajnos máris átkerülnek a véráramába. A kifejlett férgek pedig a szív- és tüdőerekben súlyos károkat okozva az állat életét is veszélybe sodorják. A legfontosabb tehát a megelőzés, az alábbiakban erről írunk.