A szombathelyi közgyűlés megszavazta a plusz 96 millió forintot a zanati kerékpárútra

Farkas Bazsi 2022-07-19 11:30:04
De, hogy ezt az összeget miből fogja fedezni a város, na azt még nem tudni.

Rendkívüli közgyűlést tartott ma a szombathelyi képviselő testület. Ahogy arról korábban beszámoltunk, napirendi pont volt a zanati kerékpárút ügye is.

A bicikliút több, mint egy évtizede nem készült el, holott arra garanciát vállalt az a vállalkozó, aki a külterületi területeket az akkori városvezetéssel belterületté nyilváníttatta. Legutóbb a központi költségvetés terhére kapott Szombathely 300 millió forintot az építés költségeinek fedezésére.

Csakhogy a friss közbeszerzés szerint a kivitelezés összege bruttó 379 millió 664 ezer 694 forint, ami bruttó 96 millió 37 ezer 904 forinttal több annál, mint amit a projektre a város kapott.

A közgyűlés most elfogadta, hogy városi költségvetésből fizetik ki a vonal feletti összeget, ám, a pénz egyelőre nem áll az önkormányzat rendelkezésére.

Lehetséges megoldásként az hangzott el, hogy a korábban már kivitelezett TOP-os pályázatok maradék összegei nyújthatnak fedezetet. Ehhez azonban a kormány jóváhagyása kell. 

Szintén megoldás lehet, ha évvégén az iparűzési adó második felének fizetésekor az euró átváltásakor továbbra is magas lenne az árfolyam, és így a város plusz bevételhez jutna. 

A szándék minden esetre megvan, a pénzügyi megoldásokat pedig keresik.

Kérdésként tette fel Horváth Gábor (Fidesz-KDNP), hogyha az önkormányzat 90 millió forintot szándékában áll kifizetni a zanati kerékpárútra, akkor 80 millió forintot miért nem akar kifizetni volt városi strand területéért.

Válaszában Horváth Attila (Éljen Szombathely!) alpolgármester arról beszélt, hogy valójában 500 millió forint az az összeg, amit a városi strandra tervezett parkolókra fizetni kellene. 

Ez a terület visszavásárlásából, az eddig ráköltött költségekből, és a parkolók megépítéséből tevődik össze. Ez a három feltétele ugyanis a jelenlegi tulajdonosnak arra, hogy visszaadja az önkormányzatnak az ingatlant. 

Szólj hozzá!

Az LMP Pintér Bencét támogatja Győrben

Az LMP - Magyarország Zöld Pártja a 2024-es önkormányzati választáson a Tiszta Szívvel a Városért Egyesület jelöltjét, Pintér Bence polgármester-jelöltségét támogatja.

Hétfőn kezdődik a szombathelyi Fürdő utca aszfaltozása

Gázvezeték csere miatt kellett felbontani az útburkolatot.

Kormányinfó: jön a további nyugdíjemelés

Szerdán üléseszett a kormány.

Búcsúsodik a Savaria Karnevál?

Illés Károly szerint ez történik. A kérdés, hogy honnan tudja, ha ott sem volt.

Még mindig tart a vénasszonyok nyara

A pára- és ködfoltok feloszlását követően derült, napos idő lesz.

Elhunyt id. Koman Vladimir

A Király Sportegyesület edzői stábjának tagja 59 éves volt.

Hasba szúrta unokaöccsét egy vasvári férfi

Családi balhé volt. Összesen öten vettek részt a tömegverekedésben.