Más intézménybe küldték Győrből a sérvműtétre váró beteget, holott a győri kórházban erre átlagosan csak egy napot kell várni

Papp László Tamás 2022-07-16 08:40:00
Legalábbis az illetékes minisztérium adatai szerint. Rákérdeztünk az esetre az intézmény főigazgatójánál, aki eddig nem válaszolt a kérdéseinkre.

Az Ugytudjukot megkereső, neve elhallgatását kérő 55 éves férfit a Petz Aladár Egyetemi Oktató Kórház általános sebészeti szakrendelésén diagnosztizálták baloldali kis lágyéksérvvel.

Azt mondták, a győri kórházban nem, illetve csak nagyon sok, akár egyévi várakozás után tudnának megoperálni. Illetve azt tanácsolták, s ezt az ambuláns lapomra rá is írták, hogy a megyében található kisebb kórházakban, Csornán, Kapuváron vagy Mosonmagyaróváron próbáljam megoldani az operációt

– meséli a páciens, aki nem érti, hogy lakóhelyén, a győri kórházban, a régió legnagyobb intézményében miért nem tudják elvégezni ezt a rutinműtétnek tekinthető beavatkozást, ehelyett mi okból „tessékelik át” kisebb vidéki kórházakba. A férfi különösen furcsállja ezt annak fényében, hogy a Belügyminisztérium nekünk küldött válasza szerint sérvműtétek tervén nincs hosszú várakozás, így végképp érthetetlen a megye más kórházaiba történő „átvezénylése.”

Valóban, megkérdeztük erről az egészségügyben jelenleg illetékes tárcát is, s a Belügyminisztérium Kommunikációs Főosztálya ezt válaszolta:

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma levelezési címére küldött megkeresésére illetékességből válaszolva tájékoztatjuk, hogy értesülései minden bizonnyal tévesek, a Petz Aladár Egyetemi Oktató Kórházban az Ön által említett műtéti körben folyamatosan biztosított az ellátás. A 2022. június 1. és 2022. június 23. közötti időszakban a kórházban 512 egynapos műtétet - köztük 10 sérvműtétet -, azaz naponta átlagosan 22,3 beavatkozást végeztek. Implantátum beültetésével történő sérvműtét esetén az intézményi átlagos várakozási idő jelenleg 1 nap, implantátum beültetése nélkül történő sérvműtét esetén pedig 0 nap,

azaz kizárt az egy év várakozás.

Megjegyezzük, a Petz Aladár Egyetemi Oktató Kórház regionális ellátó intézményként működik, akut, nem halasztható műtétek miatt előfordulhat, hogy a halasztható beavatkozásra nem a beteggel előre egyeztetett időpontban kerül sor. Ebben az esetben az intézmény tájékoztatja a beteget az új időpont mellett az egyéb ellátási lehetőségekről is.

– felelte a Belügyminisztérium.

Vagyis eszerint sérvműtétek esetén a Petz Aladár Egyetemi Oktató Kórházban egy napot (vagy még annyit sem) kell várni a sérvműtétekre. Az illető betegnél viszont (hozzánk eljuttatott ambuláns lapja szerint) 2022. június 16-án baloldalt kis lágyéksérvet diagnosztizáltak. Ugyanakkor az ambuláns lapjára azt írták: "Intézményközi megállapodás keretében műtét elvégzése céljából csornai, kapuvári, illetve mosonmagyaróvári kórház Sebészeti Szakrendelésén jelentkezzen."

Természetesen megkerestük kérdéseinkkel a győri kórház főigazgatóját, Dr. Jávor Lászlót is. Egyebek közt arról érdeklődtünk nála, mi az oka ennek: ha a győri kórházban a minisztérium szerint ilyen rövid a várakozás, illetve nincs is várakozási idő, akkor miért kell a betegeket más intézményekbe küldeni? Miért nem végezhető el a műtét a Petz Aladár Egyetemi Oktató Kórházban? Vagy esetleg tévedésről, hibás intézkedésről van szó? Ha az ügyben vizsgálatot kíván indítani, a konkrét beteg adatait az ő hozzájárulásával szívesen megadjuk Önnek – írtuk a kórház vezetőjének, aki eddig nem válaszolt a levelünkre.

Pedig, ha még olyan helyzet van, amit a minisztérium írt a válaszában, hogy a sürgős, halaszthatatlan esetek miatt jelentősen, mondjuk akár tízszeresére nőne az átlagos várakozási idő, az is csak tíz nap, ami egy halasztható műtétnél kibírhatónak tűnik - gondolhatnánk. De erre nyilván csak a kórház főigazgatója tudna kompetens választ adni - ha hajlandó lenne rá.  

Szólj hozzá!

Milyen tényezőket vegyünk figyelembe, ha bútorkárpitot választunk?

A különféle anyagokkal bevont, párnázott bútorok esetében a kárpit színe, textúrája meghatározó jelentőségű az enteriőr stílusa, valamint a tartósság és a tisztíthatóság szempontjából, ezért a választásnál körültekintőnek kell lenni.

Azonnali hatállyal rúgta ki a Vas Népe az újságíróját, miután bejelentette, hogy civilként elindul képviselőnek

Tóth Judit Körmenden szerezne mandátumot. Frissítve a Vas Népe közleményével!

Sulyok Tamás jáki látogatása miatt komoly biztonsági intézkedésekre lehet számítani

A vasárnapi avatón ingyen lehet megtekinteni a templomot és templomkertet is.

Egy győzelemre az elődöntőtől a Falco

Lemosták a Honvédet a pályáról

Már a bíróságon is kamuzik Mirkóczki Ádám, Eger polgármestere

Nem csak adatokat nem adna ki, hanem tényleg nem ad ki.

Pedofil fotós is dolgozott a Little Miss Hungary gyermekszépségversenyen

A gyerekszépségverseny szervezője csalás miatt áll bíróság elé.

A szakember szerint nem indokolt a szúnyoggyérítés Győrben

Hiába jelentek meg a szúnyogok, az élő vizeinkben még nem kezdtek el növekedni a lárvák

Kalapáccsal verte fejbe kutyáját az ittas sárvári férfi

Az állatnak különös szenvedést okozott, és alkalmas volt arra is, hogy a pusztulását okozza.

Megérkezett a balkonszezon

Itt a tavasz, a jó idő, a melegedő időjárás, ideje feldíszíteni az erkélyt. A cikkel ehhez a feladathoz szeretnénk hasznos tippeket adni. Összeszedtük a legfontosabb teendőket, valamint minden hasznos tudnivalót, és eláruljuk, hogy melyek a nélkülözhetetlen szerszámok. 

Havazott az Írott-kőn

Nyárból a télbe.

Megállapodtak a bérekről az Audiban

650 ezer forintos egyszeri kifizetésben is megegyeztek a gyár és a szakszervezet képviselői.

Nagy mennyiségű csapadék várható kedden

A északnyugatira forduló szelet a front mentén erős, viharos széllökések kísérik.

Újabb induló jelentkezett be a szombathelyi polgármesteri székért

Mind a 12 városi körzetben lesz indulója a Konzervatívok Egy Jobb Városért Egyesületnek. Balassa Péter a polgármesterjelöltjük.

Győr-Moson-Sopron és Vas megyében is heves zivatarokra figyelmeztet a meteorológiai szolgálat

Az előrejelzés szerint hétfőn késő délutántól előbb az északnyugati, majd az esti, késő esti órákban az északi megyékben is kialakulhatnak helyenként zivatarok.

Tévében a Falco Honvéd elleni rájátszás meccse

A keddi összecsapást az M4 Sport sugározza.