Az új Thor-film a legnagyobb agymenés a Marveltől a Galaxis Őrzői óta

Farkas Bazsi 2022-07-09 18:44:00
Harsány, vicces, de néha drámai. 

Játsszák már a hazai mozik is a Thor negyedik részét, a Szerelem és Mennydörgés alcímet viselő darabot. Bár úgy tűnik a Marvel a negyedik fázisra rendesen megfáradt és most már biztos, hogy a filmek nem fognak egy egésszé összehozott történetet prezentálni, a Thor Ragnarököt összehozó csapat korábbi jó referenciái miatt nekem mégis kötelező darab volt a Mennydörgés istenének legújabb kalandja.

Fotó: IMDB

Ahogy azt már jó előre beharangozták a film nagyban merít Jason Aaron Thor: A mennydörgés istene című képregényéből, ami remek alapanyag. A történet ellenlábasa, Gorr ugyanis teljesen érthető motivációval áll neki az istenek levadászásának, ami a film esetében az alapkonfliktust szolgáltatja. Mondjuk ennél több egyezés nincs is a képregény és a film között, ami nem feltétlenül baj, ugyanis ez a film egy szinte előre kiszámítható nagybetűs vidámpark mozi, a képregény pedig egy több idősíkon mozgó komplex történet. 

Na de lássuk mi is a film sztorija dióhéjban:

Fotó: IMDB

Thor a Galaxis Őrzőivel jár-kel a galaxisban, hogy amolyan zsoldosként segítsenek megoldani kisebb-nagyobb problémákat, amikor befut egy segélyhívás Sif-től, Thor pedig azonnal a segítségére siet. Ekkor derül ki, hogy Gorr a halálpallos birtokában állt neki levadászni az isteneket, ez pedig cselekvésre készteti a Mennydörgés Istenét, hogy felkutassa és levadássza azt, aki felkutatja és levadássza az isteneket. Közben feltűnik Jane is, aki immár a Mjölnirrel felfegyverkezve páholja el a rosszfiúkat. 

A történet eléggé faék egyszerű, a végkifejlet előre zongorázható, ám mégis annyi poén, jópofa megoldás, ütős zene van a filmben, hogy ez teljes mértékben egyensúlyozza. 

Fotó: IMDB

Taika Waititi ezúttal nem csak rendezte a filmet, de forgatókönyvírója is volt, ez pedig annyira érződik a mozi minden egyes percében, hogy nehézt azt bármikor is komolyan venni.
Néha olyan érzésem volt, mintha Waititi szórakozásból szándékosan feszegette volna a határokat, hogy mi az, amit még bele tud írni a könyvbe úgy, hogy a Marvel fejesei annak zöld utat adjanak. És milyen jó, hogy megtették.

A Thor a Marvel filmes karakterei közül a legtöbbet változott. Az első filmben még komolyan akarta venni magát a figura, aztán a második film hasonló stílusra való felfűzése nem igazán jött be a rajongóknak. Mondjuk ehhez a gyenge Malekit ellenpólus is hozzátett. A Ragnarök laza hangvételű, látványos és akciódús stílusa aztán egyből széles közönségre talált ezt a fajta vonalat vitte tovább most Waititi, csak még tovább csavarta az őrületmétert. 

Fotó: IMDB

A Thor - Szerelem és Mennydörgés tehát nem az a film lesz, amelynek történetén még otthon is gondolkozni fogsz, viszont az biztos, hogy a poénokat újra és újra felidézed majd. Igazi laza, vicces, látványos, nyári könnyed kikapcsolódás.

Értékelés: 8/10.

Akinek ajánlom: Kecskepásztoroknak mindenképpen, és azoknak is, akiknek már régóta viszketett a tenyere Zeusztól.

Akiknek nem ajánlom: Fogorvosoknak, na ők kilesznek.

Szólj hozzá!

Gyermekpornográfia készítése miatt emeltek vádat egy vasi férfival szemben

Többször létesített szexuális kapcsolatot egy tizennegyedik életévét be nem töltött gyermekkel.

Városrészi egyesületet alapítottak a szombathelyi belváros lakói

Többek között a belváros zöldítésén is dolgoznak majd.

Ma lesz a hét utolsó esős napja

Délutánra 16 fok is lehet.

20 millió forintos céges autót vett a SZOVA új vezérigazgatója?

A szombathelyi alpolgármester szerint lízingelik a kocsit.

Csütörtök este is tüntetnek a köznevelésért Győrben

Múlt pénteken indult a gyertyagyújtó akció, csütörtökön fél nyolckor lesz a következő.

Ágh Ernő: Meg kell büntetni a renitens kerékpározókat

Mondta a fideszes képviselő, miközben ő maga a járdán kerékpározik.

26 évvel ezelőtti gersekaráti emberölési ügyben emelt vádat az ügyészség

A vádirat szerint a 84 éves, egyedül élő sértettet a vádlott készpénz és ékszerek megszerzése érdekében bántalmazta, majd megölte, és a holttestét az udvaron található mellékhelyiségbe rejtette.

Továbbra is küzd a szombathelyi önkormányzat a Brenner-villa elővásárlási jogáért

Hogy mikor lesz vége az eljárásnak, az csakis a bíróságon múlik.

Elhunyt Coolio

A Gangsta's Paradise dal szerzője 59 éves volt.

Az Észak-Dunántúlon az északi szél lesz élénk csütörtökön

Egyre nagyobb területen válhat szakadozottá a felhőtakaró, de a Dunántúl nyugati részén maradhatnak borult tájak is.

Plusz 8 millió forint lenne a Savaria Mozi üzemeltetése az év végéig

Horváth Gábor a önkormányzati képviselő a szombathelyi önkormányzati lap példányszám csökkentésén spórolná meg ezt a pénzt.

Orvoskamara megyei elnöke: Ne áldozzák fel a szentivániak egészségét!

A főorvos szerint a megoldás egyértelműen a lakóterülettől sokkal távolabbi hely keresése, akkor is, ha az magasabb költséggel jár.