Egy majdnem teljesen ép, mumifikálódott gyapjas mamutot találtak Kanadában

Nagy Donát 2022-06-25 09:16:00
A hihetetlen lelet a Nun cho ga nevet kapta.

Egy majdnem teljes, mumifikálódott gyapjas mamutbébit találtak a Klondike-i aranymezőkön a Trʼondëk Hwëchʼin Traditional Territory területén június 21-én, írja a Yukon. Az Eureka Creeken folyón dolgozó bányászok "az örök fagy" területén végzett ásatások során fedezték fel a megfagyott gyapjas mamutot. Ez jelentős felfedezés Trʼondëk Hwëchʼin és Yukon kormánya számára is.

A mamutborjút Nun cho ga-nak nevezték el, ami a hän nyelven „nagy babaállat"-ot jelent.

A Yukon területén több maradvány is előkerült már, de bőrrel és szőrrel ellátott mumifikált testeket ritkán tárnak fel. Nun cho ga jelenleg a legteljesebb mumifikált mamut, amitt Észak-Amerikában találtak eddig.

Fotó: Yukon.ca

Ez a helyreállítás nem jöhetett volna létre Brian McCaughan, a Treadstone Mining, Trʼondëk Hwëchʼin és Yukon kormánya együttműködése nélkül. Az elkövetkező hónapokban Trʼondëk Hwëchʼin és Yukon kormánya együtt fog működni, hogy tisztelettel megőrizze és többet megtudjon a Nun cho ga-ról, és megosszák ezeket a történeteket és információkat Dawson City közösségével, Yukon lakóival és a globális tudományos közösséggel.  

Nagyon örülünk a mumifikálódott gyapjas mamutborjú, Nun cho ga felfedezésének. A bányászok, Trʼondëk Hwëchʼin és a Yukon-kormány közötti szoros együttműködés nélkül ilyen felfedezések nem történhetnének meg

– mondta Ranj Pillai turisztikai és kulturális miniszter, majd hozzátette:

Elkötelezettek vagyunk amellett, hogy tiszteletteljesen kezeljük Nun cho ga-t, hiszen most úgy döntött, mindannyiunk előtt felfedi magát.

Jégkorszaki paleontológusként életem egyik álma volt, hogy egy igazi gyapjas mamuttal találkozhassak. Ez az álom ma valóra vált. Nun cho ga gyönyörű, és az egyik leghihetetlenebb mumifikálódott jégkorszaki állat, amelyet valaha is felfedeztek a világon. Izgatott vagyok, hogy jobban megismerhetem őt.

– jelentette ki Dr. Grant Zazula, a Yukon paleontológusa.

A cikk szerint a gyapjas mamut első vizsgálatának eredménye arra utal, hogy az állat nőstény, és nagyjából akkora, mint a 2007-ben Szibériában felfedezett 42 000 éves csecsemő múmia, a „Lyuba” nevű gyapjas mamut. A Yukon Geológiai Hivatal és a Calgary Egyetem geológusai, akik a helyszínen vizsgálták meg a megfagyott mamutot, azt mondják, Nun cho ga több mint 30 000 éve fagyott meg.

Megemlítik, hogy ezek a csodálatos jégkorszaki maradványok rendkívül részletes bepillantást nyújtanak abba az időbe, amikor Nun cho ga vadlovak, barlangi oroszlánok és óriási sztyeppei bölények mellett barangolt a Yukonban. A Nun cho ga az első, szinte teljes és nagyon jól megőrzött mumifikált gyapjas mamut Észak-Amerikában. Igaz, egy Effie nevű, részleges mamutborjú maradványt 1948-ban már találtak egy aranybányában Alaszka belsejében. 

Szólj hozzá!

Győri polgármesterjelölti vita: Pintér Bence igent, Dézsi és Borkai nemet mondott

A Partizán szervezett volna polgármesterjelölti vitát Győrben.

Szombathely rendezi a jövő évi lacrosse Eb-t

Jövő nyáron Szombathelyen kerül sor a lacrosse Európa-bajnokságra.

Félmillió forintot loptak el egy idős, beteg embertől a soproni vasútállomáson

Az elkövetők megszerezték a bácsi bankkártyáját és annak PIN kódját.

Továbbra is rejtély, hogy miért nem vállalja fel szombathelyi címét Lenkai Nóra

Megszólalt albérlete ügyében a Fidesz-KDNP polgármesterjelöltje.

Fellökte haragosát egy férfi Kőszegen

Egy szórakozóhelyen szólaltak össze.

Tudd meg, mire jó a praktikus kefés ajtószigetelő!

A kefés ajtószigetelővel ellátott szúnyoghálók praktikus kiegészítői az ajtóknak, hiszen megakadályozzák nemcsak a repülő és mászó rovarok, hanem a por és a zajok bejutását is a lakóterekbe, továbbá a huzatot, így biztosítják a nyugalmunkat és a kényelmünket.

6 szervezet állított megyei listát Vas megyében

A Fidesz-KDNP, az LMP, a DK, a Követ, a Momentum és az MSZP jelöltjeire lehet voksolni.

Végrehajtást jegyeztek be a Dreiszker és Társai Kft.-re

A NAV követelése jelent meg a cégjegyzékben.

Nyilvános vitára hívja jelölt társait Czeglédy Csaba

A szombathelyi Derkovits-lakótelep képviselője nem csak kihívóit, de a jelölő szervezetek szociális területért felelős politikusait is bemutatkozásra.

Leállt a távfűtés Győrben, de kérhető egyedi fűtésindítás

A kedvező időjárási körülményeket és a meteorológiai előrejelzéseket figyelembe véve 2024. április 29-én Győrben leállt az általános távfűtési szolgáltatás.

Nagyot esett az Audi üzemi eredménye

Logisztikai okokból nem tudtak elég hat- és nyolchengeres motorral szerelt autót legyártani.