Egy majdnem teljesen ép, mumifikálódott gyapjas mamutot találtak Kanadában

Nagy Donát 2022-06-25 09:16:00
A hihetetlen lelet a Nun cho ga nevet kapta.

Egy majdnem teljes, mumifikálódott gyapjas mamutbébit találtak a Klondike-i aranymezőkön a Trʼondëk Hwëchʼin Traditional Territory területén június 21-én, írja a Yukon. Az Eureka Creeken folyón dolgozó bányászok "az örök fagy" területén végzett ásatások során fedezték fel a megfagyott gyapjas mamutot. Ez jelentős felfedezés Trʼondëk Hwëchʼin és Yukon kormánya számára is.

A mamutborjút Nun cho ga-nak nevezték el, ami a hän nyelven „nagy babaállat"-ot jelent.

A Yukon területén több maradvány is előkerült már, de bőrrel és szőrrel ellátott mumifikált testeket ritkán tárnak fel. Nun cho ga jelenleg a legteljesebb mumifikált mamut, amitt Észak-Amerikában találtak eddig.

Fotó: Yukon.ca

Ez a helyreállítás nem jöhetett volna létre Brian McCaughan, a Treadstone Mining, Trʼondëk Hwëchʼin és Yukon kormánya együttműködése nélkül. Az elkövetkező hónapokban Trʼondëk Hwëchʼin és Yukon kormánya együtt fog működni, hogy tisztelettel megőrizze és többet megtudjon a Nun cho ga-ról, és megosszák ezeket a történeteket és információkat Dawson City közösségével, Yukon lakóival és a globális tudományos közösséggel.  

Nagyon örülünk a mumifikálódott gyapjas mamutborjú, Nun cho ga felfedezésének. A bányászok, Trʼondëk Hwëchʼin és a Yukon-kormány közötti szoros együttműködés nélkül ilyen felfedezések nem történhetnének meg

– mondta Ranj Pillai turisztikai és kulturális miniszter, majd hozzátette:

Elkötelezettek vagyunk amellett, hogy tiszteletteljesen kezeljük Nun cho ga-t, hiszen most úgy döntött, mindannyiunk előtt felfedi magát.

Jégkorszaki paleontológusként életem egyik álma volt, hogy egy igazi gyapjas mamuttal találkozhassak. Ez az álom ma valóra vált. Nun cho ga gyönyörű, és az egyik leghihetetlenebb mumifikálódott jégkorszaki állat, amelyet valaha is felfedeztek a világon. Izgatott vagyok, hogy jobban megismerhetem őt.

– jelentette ki Dr. Grant Zazula, a Yukon paleontológusa.

A cikk szerint a gyapjas mamut első vizsgálatának eredménye arra utal, hogy az állat nőstény, és nagyjából akkora, mint a 2007-ben Szibériában felfedezett 42 000 éves csecsemő múmia, a „Lyuba” nevű gyapjas mamut. A Yukon Geológiai Hivatal és a Calgary Egyetem geológusai, akik a helyszínen vizsgálták meg a megfagyott mamutot, azt mondják, Nun cho ga több mint 30 000 éve fagyott meg.

Megemlítik, hogy ezek a csodálatos jégkorszaki maradványok rendkívül részletes bepillantást nyújtanak abba az időbe, amikor Nun cho ga vadlovak, barlangi oroszlánok és óriási sztyeppei bölények mellett barangolt a Yukonban. A Nun cho ga az első, szinte teljes és nagyon jól megőrzött mumifikált gyapjas mamut Észak-Amerikában. Igaz, egy Effie nevű, részleges mamutborjú maradványt 1948-ban már találtak egy aranybányában Alaszka belsejében. 

Szólj hozzá!

Hámori Lucának selejteznie kell

A kőszegiek 23 éves sportolója így vasárnap délután kezd és Grainne Walsh-sal csap majd össze az Észak-párizsi Arénában.

Három alpolgármesterben maximalizálná a városvezetőket Novák Előd

A nyári szünet után elsőként az Igazságügyi Bizottság tárgyalja a parlamenti képviselő törvényjavaslatát.

Látványosan megújíthatod a ház megjelenését a tetőcserepek átfestésével!

Az épületek különböző szerkezeteinek felújítása nagyszerű eredménnyel kecsegtet, amennyiben a megfelelő anyagokkal és szakszerűen végezzük, nem kivétel ez alól a tető sem, amelynek megkopott cserepei átfesthetők. 

Újra üzemel a büfé a szombathelyi Víztoronyban

Befuccsolt a korábbi piaci alapú üzemeltetés, most az AGORA maga “áll a pult mögé”.

Kellemes nyári idő lesz pénteken

Se eső, se szél, se kánikula.

Továbbra sem nyílik meg a keleti szektor az ETO-stadionban, de számos fejlesztés történt

A 2024/25-ös időszak szezonnyitó sajtótájékoztatóját tartotta szerdán az ETO FC Győr.

A Savaria Karneválra is jön a repohár

A pohárért 500 forintot kell fizetni, de vissza már nem pénzt, hanem tokent adnak majd.

Szeptemberig torlódás lesz a Béke hídon Győrben

A szakemberek célja, hogy a munkálatok az iskolakezdésig befejeződjenek.

LMP: Elképesztő, hogy a kormány nem hajlandó szélenergiát használni

Az LMP azt várja a kormánytól, hogy engedjen végre zöld utat a szélenergiának.

ELTE: rekordszámú a pedagógusjelölt

Az ELTE szombathelyi képzéseire összesen csaknem 1000-en nyertek felvételt, ezen belül közel 50 százalékos részesedéssel megőrizte vezető szerepét a pedagógusképzési terület.

Milyen a stílusos esküvői ültetőkártya?

Az esküvői ültetőkártya, nemcsak segít a vendégeknek megtalálni a helyüket a vacsorán, hanem egyben dekorációs célt is szolgál, sőt, összehangolva akár köszönőajándék is lehet. Egy esküvőn, ahol minden apró részlet számít, az ültetőkártya stílusa sem elhanyagolható kérdés. 

Te megtaláltad már a tökéletes férfit?

Tegye fel magának mindenki a millió dolláros kérdést: “Megtaláltam már a tökéletes pasit?

Több kilométeren át haladt szembe a forgalommal az M85-ösön

Majd ütközött egy szabályosan közlekedővel.

Július közepén kilenc nap alatt 22 országos és fővárosi melegrekord dőlt meg

Köztük a július 11-ére vonatkozó, 102 éves -, valamint szintén nyolc országos reggeli melegrekord, továbbá két fővárosi és öt fővárosi hajnali melegrekord.