Egy majdnem teljesen ép, mumifikálódott gyapjas mamutot találtak Kanadában

Nagy Donát 2022-06-25 09:16:00
A hihetetlen lelet a Nun cho ga nevet kapta.

Egy majdnem teljes, mumifikálódott gyapjas mamutbébit találtak a Klondike-i aranymezőkön a Trʼondëk Hwëchʼin Traditional Territory területén június 21-én, írja a Yukon. Az Eureka Creeken folyón dolgozó bányászok "az örök fagy" területén végzett ásatások során fedezték fel a megfagyott gyapjas mamutot. Ez jelentős felfedezés Trʼondëk Hwëchʼin és Yukon kormánya számára is.

A mamutborjút Nun cho ga-nak nevezték el, ami a hän nyelven „nagy babaállat"-ot jelent.

A Yukon területén több maradvány is előkerült már, de bőrrel és szőrrel ellátott mumifikált testeket ritkán tárnak fel. Nun cho ga jelenleg a legteljesebb mumifikált mamut, amitt Észak-Amerikában találtak eddig.

Fotó: Yukon.ca

Ez a helyreállítás nem jöhetett volna létre Brian McCaughan, a Treadstone Mining, Trʼondëk Hwëchʼin és Yukon kormánya együttműködése nélkül. Az elkövetkező hónapokban Trʼondëk Hwëchʼin és Yukon kormánya együtt fog működni, hogy tisztelettel megőrizze és többet megtudjon a Nun cho ga-ról, és megosszák ezeket a történeteket és információkat Dawson City közösségével, Yukon lakóival és a globális tudományos közösséggel.  

Nagyon örülünk a mumifikálódott gyapjas mamutborjú, Nun cho ga felfedezésének. A bányászok, Trʼondëk Hwëchʼin és a Yukon-kormány közötti szoros együttműködés nélkül ilyen felfedezések nem történhetnének meg

– mondta Ranj Pillai turisztikai és kulturális miniszter, majd hozzátette:

Elkötelezettek vagyunk amellett, hogy tiszteletteljesen kezeljük Nun cho ga-t, hiszen most úgy döntött, mindannyiunk előtt felfedi magát.

Jégkorszaki paleontológusként életem egyik álma volt, hogy egy igazi gyapjas mamuttal találkozhassak. Ez az álom ma valóra vált. Nun cho ga gyönyörű, és az egyik leghihetetlenebb mumifikálódott jégkorszaki állat, amelyet valaha is felfedeztek a világon. Izgatott vagyok, hogy jobban megismerhetem őt.

– jelentette ki Dr. Grant Zazula, a Yukon paleontológusa.

A cikk szerint a gyapjas mamut első vizsgálatának eredménye arra utal, hogy az állat nőstény, és nagyjából akkora, mint a 2007-ben Szibériában felfedezett 42 000 éves csecsemő múmia, a „Lyuba” nevű gyapjas mamut. A Yukon Geológiai Hivatal és a Calgary Egyetem geológusai, akik a helyszínen vizsgálták meg a megfagyott mamutot, azt mondják, Nun cho ga több mint 30 000 éve fagyott meg.

Megemlítik, hogy ezek a csodálatos jégkorszaki maradványok rendkívül részletes bepillantást nyújtanak abba az időbe, amikor Nun cho ga vadlovak, barlangi oroszlánok és óriási sztyeppei bölények mellett barangolt a Yukonban. A Nun cho ga az első, szinte teljes és nagyon jól megőrzött mumifikált gyapjas mamut Észak-Amerikában. Igaz, egy Effie nevű, részleges mamutborjú maradványt 1948-ban már találtak egy aranybányában Alaszka belsejében. 

Szólj hozzá!

Elhunyt id. Koman Vladimir

A Király Sportegyesület edzői stábjának tagja 59 éves volt.

Hasba szúrta unokaöccsét egy vasvári férfi

Családi balhé volt. Összesen öten vettek részt a tömegverekedésben.

LMP: Magyarországot nem a Fidesz-KDNP kormányozza, hanem a multik

Csárdi Antal, a párt frakcióvezető-helyettese szerint mára egyértelművé vált, hogy Magyarországot nem a Fidesz-KDNP kormányozza, a meghatározó döntések multinacionális vállalatok irodáiban születnek.

Leváltotta a győri Fidesz Hajtó Pétert a gazdasági bizottságból

A zöldbizottságba tették át a Borkai-párti exfideszest, a helyére ültettek.

Péntektől felfordulás lesz a szombathelyi Vasútállomáson

Vágányzár, vonatpótló buszok, pályaépítés.

Háromszor ütött a kemenesháti sportbálon

A sértett nyolc napon belül gyógyuló sérüléseket szenvedett.

Október 7-én ismét nyit a nagyközönségnek a szombathelyi Jégcsarnok

Augusztus végétől ismét van jég a létesítményben.

Akkugyárról kérdezett a momentumos, bemutatott neki a polgármester

Zárt ülésen tárgyalták Nyíregyházán az oda tervezett akkugyár ügyét.

LMP: Lantos Csabának távoznia kell

A zöldpárt szerint a kormány pénteken hatályba léptetett veszélyhelyzeti kormányrendelete a szennyező, környezetromboló cégeknek kedvez.    

„Halállistát” készített az iskolai mészárláshoz egy tizenhat éves Győr-Moson-Sopron megyei fiú

A náci eszmékhez vonzódó fiatal vásárolt egy nyolc centiméter pengehosszúságú zsebkést, mindkét oldalán horogkereszttel.

1,3 milliárd alumíniumdoboz kerül forgalomba Magyarországon évente

Szeptember 23-án van a nemzetközi hulladékgyűjtő nap.

Dézsi Csaba András negyedszer hazudta azt, hogy ki van tiltva a Győr összefog csoportból

Az egyik fideszes alpolgármester, pár képviselő és a polgármesteri főbiztos is tagja a csoportnak, pedig Dézsi szerint ők is ki vannak tiltva.