Egy majdnem teljesen ép, mumifikálódott gyapjas mamutot találtak Kanadában

Nagy Donát 2022-06-25 09:16:00
A hihetetlen lelet a Nun cho ga nevet kapta.

Egy majdnem teljes, mumifikálódott gyapjas mamutbébit találtak a Klondike-i aranymezőkön a Trʼondëk Hwëchʼin Traditional Territory területén június 21-én, írja a Yukon. Az Eureka Creeken folyón dolgozó bányászok "az örök fagy" területén végzett ásatások során fedezték fel a megfagyott gyapjas mamutot. Ez jelentős felfedezés Trʼondëk Hwëchʼin és Yukon kormánya számára is.

A mamutborjút Nun cho ga-nak nevezték el, ami a hän nyelven „nagy babaállat"-ot jelent.

A Yukon területén több maradvány is előkerült már, de bőrrel és szőrrel ellátott mumifikált testeket ritkán tárnak fel. Nun cho ga jelenleg a legteljesebb mumifikált mamut, amitt Észak-Amerikában találtak eddig.

Fotó: Yukon.ca

Ez a helyreállítás nem jöhetett volna létre Brian McCaughan, a Treadstone Mining, Trʼondëk Hwëchʼin és Yukon kormánya együttműködése nélkül. Az elkövetkező hónapokban Trʼondëk Hwëchʼin és Yukon kormánya együtt fog működni, hogy tisztelettel megőrizze és többet megtudjon a Nun cho ga-ról, és megosszák ezeket a történeteket és információkat Dawson City közösségével, Yukon lakóival és a globális tudományos közösséggel.  

Nagyon örülünk a mumifikálódott gyapjas mamutborjú, Nun cho ga felfedezésének. A bányászok, Trʼondëk Hwëchʼin és a Yukon-kormány közötti szoros együttműködés nélkül ilyen felfedezések nem történhetnének meg

– mondta Ranj Pillai turisztikai és kulturális miniszter, majd hozzátette:

Elkötelezettek vagyunk amellett, hogy tiszteletteljesen kezeljük Nun cho ga-t, hiszen most úgy döntött, mindannyiunk előtt felfedi magát.

Jégkorszaki paleontológusként életem egyik álma volt, hogy egy igazi gyapjas mamuttal találkozhassak. Ez az álom ma valóra vált. Nun cho ga gyönyörű, és az egyik leghihetetlenebb mumifikálódott jégkorszaki állat, amelyet valaha is felfedeztek a világon. Izgatott vagyok, hogy jobban megismerhetem őt.

– jelentette ki Dr. Grant Zazula, a Yukon paleontológusa.

A cikk szerint a gyapjas mamut első vizsgálatának eredménye arra utal, hogy az állat nőstény, és nagyjából akkora, mint a 2007-ben Szibériában felfedezett 42 000 éves csecsemő múmia, a „Lyuba” nevű gyapjas mamut. A Yukon Geológiai Hivatal és a Calgary Egyetem geológusai, akik a helyszínen vizsgálták meg a megfagyott mamutot, azt mondják, Nun cho ga több mint 30 000 éve fagyott meg.

Megemlítik, hogy ezek a csodálatos jégkorszaki maradványok rendkívül részletes bepillantást nyújtanak abba az időbe, amikor Nun cho ga vadlovak, barlangi oroszlánok és óriási sztyeppei bölények mellett barangolt a Yukonban. A Nun cho ga az első, szinte teljes és nagyon jól megőrzött mumifikált gyapjas mamut Észak-Amerikában. Igaz, egy Effie nevű, részleges mamutborjú maradványt 1948-ban már találtak egy aranybányában Alaszka belsejében. 

Szólj hozzá!

Újabb induló jelentkezett be a szombathelyi polgármesteri székért

Mind a 12 városi körzetben lesz indulója a Konzervatívok Egy Jobb Városért Egyesületnek. Balassa Péter a polgármesterjelöltjük.

Győr-Moson-Sopron és Vas megyében is heves zivatarokra figyelmeztet a meteorológiai szolgálat

Az előrejelzés szerint hétfőn késő délutántól előbb az északnyugati, majd az esti, késő esti órákban az északi megyékben is kialakulhatnak helyenként zivatarok.

Tévében a Falco Honvéd elleni rájátszás meccse

A keddi összecsapást az M4 Sport sugározza.

LMP: ne védje tovább a kormány a szennyező akkugyárakat

Nemrég újabb baleset történt a komáromi akkumulátorgyárban, nyolc ember került mérgezéssel kórházba.

Szombathelyen folytatja turnéját az Elefánt

A jelenleg is új lemezén dolgozó, szombathelyi kötődésű Elefánt zenekar megnyitotta a szezont, április 20-án a Végállomás Klubban folytatják újabb vidéki körútjukat.

Dézsi Csaba András felesége: „El a kezekkel a családunktól, Borkai!”

„Nem élek bántalmazó kapcsolatban!” – írta a polgármester felesége.

Fokozott ellenőrzést tart csütörtökön a Szombathelyi Rendőrkapitányság

A jogsértő cselekmények elkövetését szeretnék megakadályozni.

Ezért érdemes biciklis nadrágot húzni a tekeréshez

Míg ha csak a közeli boltba szeretnénk elkerekezni, azt kis túlzással szinte bármilyen hétköznapi ruházatban megtehetjük, addig hosszabb bringatúrákra érdemes már egy kicsit nagyobb figyelmet szentelni a felkészülésnek. Ebbe beletartozik az is, hogy célszerű a megfelelő öltözékben felpattanni a drótszamárra.

Hidegfront vet véget az áprilisi nyárnak

A hidegre hajlamos helyeken visszatérhet a gyenge hajnali fagy.

Vitézy: A Déli Körvasút építésének meghiúsítása Budapest európai lemaradását hozza magával

A főpolgármester-jelölt szerint Karácsony megint a párt politikának akar megfelelni, nem pedig a budapestieknek.

Egy igazi cukiság, a harlekin tacskó nyomában

Vannak olyan emberek, akik szerint a kutya minimum egy németjuhász méreténél kezdődik, a kistestű egyedeket pedig “haszontalan ölebnek” tartják. És van az emberek másik csoportja, aki szerint az apró termetű kutyusok nagyon cukik és ölelnivalóak. 

Vandálok tüntették el az éj leple alatt Szombathely város címerét

Ilyen még nem volt! Gyűlölet-cunami árad a városi útfelújításokra.

Hogyan válassz ajándékcsomagot egy férfinak?

Az ajándékozás komoly fejtörés és idegeskedés lehet, amennyiben az utolsó pillanatra hagyjuk, legyen szó karácsonyról vagy más alkalomról, születésnapról, évfordulóról, közeli és távoli ismerősnek, üzleti partnernek. 

 Dean Bombac nyártól Győri ETOban folytatja

A következő szezonban a férfi csapat is az élvonalban játszik már.

Magánoikrat-hamisítás miatt nyomoznak a Győr-Szol által felvásárolni kívánt cég ügyében

Már gyanúsított is van a Memento temetkezési cégnek a győri önkormányzati vagyonkezelő által tervezett megvásárlása miatt zajló nyomozásban.

Befejeződött a jáki templom helyreállítása

2018 óta a jáki templom helyreállítására több mint 2 milliárd forint kormányzati támogatást kapott a Szombathelyi Egyházmegye.

Hogyan előzhető meg a szívférgesség?

A szívférgességet (Dirofilaria immitis) a fertőzött szúnyogok terjesztik, így ha kedvencünket épp egy parazitát hordozó vérszívó csípi meg, sajnos máris átkerülnek a véráramába. A kifejlett férgek pedig a szív- és tüdőerekben súlyos károkat okozva az állat életét is veszélybe sodorják. A legfontosabb tehát a megelőzés, az alábbiakban erről írunk.