Bányai-Németh Gábor: Pár nap, és nem lesz gyermekorvos Kőszegen

Farkas Bazsi 2022-06-25 10:47:00
A kőszegi időközi választáson induló momentumos jelölt a város legégetőbb problémájáról beszélt az Ugytudjuk.hu-nak.

Vasárnap időközi választást tartanak Kőszegen. Erre azért van szükség, mert a település kettes körzetének képviselője, a Fidesz-KDNP frakciójának tagja, Kiss Zoltán lemondott mandátumáról. A most kiírt választáson a körzet képviseletére hárman jelentkeztek. A Fidesz-KDNP, a Kőszegen csupán néhány éve élő Csiki Istvánt indítja. A Mi Hazánk a 2010 és 2014 között a kőszegi testületben már rutint szerzett Giczy Józsefet bízná meg a feladattal. Bányai-Németh Gábor neve pedig a Momentum logójával szerepel majd a szavazólapon. Vele beszélgettünk, régi ismeretségünk okán pedig ezt tegeződve tettük meg.

Fotók: Vágvölgyi Bálint

Ki lehet emelni egyetlen dolgot, ami most a kőszegi kettes körzet legnagyobb problémája?

Igen. Az, hogy közel másfél éve nincs képviselője a körzetnek. Hiányzik az a fajta jó házmester a körzetből, aki látja, ha valahol nagy a fű, vagy valaki szemétkupacot hagyott az árok szélén, akit egy, az egyben meg tudnak keresni a lakók a kisebb, nagyobb problémáikkal. Itt elsősorban nem ideológiát kell képviselni, hanem meg kell oldani ezeket a feladatokat és napi kapcsolatban kell lenni a lakókkal. 

De, hogy konkrétumot is mondjak, jelenleg, ami a legnagyobb probléma az az, hogy három útfelújítás is zajlik egyszerre a városban. A lezárt utcák megnehezítik, hogy a lakók a megszokott útjukon a megszokott időben tudjanak közlekedni. Ha lett volna a körzetnek képviselője, akkor egészen biztosan szólt volna, hogy emiatt a lakók morogni fognak. Mi más, ha nem az a feladata egy közösség képviselőjének, hogy megpróbáljon a lakók komfortérzetéért tenni.

Fotók: Vágvölgyi Bálint

Amennyiben te lennél az, aki mandátumot kap, sem változna a kőszegi képviselő-testület arányának összetétele. Vagyis maradna többségben a Fidesz-KDNP.

Ez így van, és továbbra is a fideszes Básthy Béla lenne a polgármester. Ugyanakkor azt garantálni tudom, hogy üde színfoltja lennék a testületnek. Biztosan lennének kényelmetlen kérdéseim, például, hogy vajon miért egy bizonyos cég nyeri sorra a közbeszerzéseket a városban. Sokan látják, mégsem teszik fel ezt a kérdést. Érdemes lenne utánajárni.

Úgy néz ki, hogy június 30-val megszűnik a gyermekorvosi rendelés Kőszegen. Tisztában vagyok vele, hogy ez úgy körzetes probléma, hogy az egész várost érinti, de mégis. Mit lehet kezdeni ezzel a helyzettel?

Igen. Két praxisról van szó, ami tavaly évvégén üresedett meg úgy, hogy a gyermekorvosok nyugdíjba mentek. Jelenleg pedig helyettesítés van, ez fog megszűnni, ahogy te is mondtad, június 30-val. A helyzet úgy néz ki, hogy az orvosok nem egyik napról mentek nyugdíjba a másikra. Ezt már jó ideje lehetett tudni, a városvezetés pedig nézte karba tett kézzel, hogy a praxis meg fog üresedni. Jó, adtak fel hirdetést, hogy gyermekorvost keresnek, na de semmi olyan lépés nem történt, mi vonzóvá tette volna azt, hogy egy orvos Kőszegre jöjjön és betöltse a praxist.

Fotók: Vágvölgyi Bálint

Én úgy értesültem, hogy mindkét praxisra volt egyébként érdeklődő. Ezek megmaradtak érdeklődés szintjén, a gyermekorvosoknak ugyanis jelenleg részt kell venniük a felnőtt ügyeletben. Ezt pedig - érthető módon, hiszen teljesen más terület - nem akarták vállalni. 

Ez pénzkérdés?

Legfőképpen igen. Ezért is vagyok bosszús akkor, amikor családi kapcsolatokat kihasználva, pár millió forintot elvisznek a város, amúgy is elég szegényes büdzséjéből, hogy aztán önszórakoztatásra weblapokat fejlesszenek belőle. Évek alatt gyűlhetett volna a 4-8-10-14 és ki tudja hány millió forint a hasonlókból, hogy aztán ezt felhasználva egy csábító környezetet teremtsünk a gyermekorvosoknak.

Mi lesz 30. után?

Egyelőre senki nem tudja. Minden esetre beszédes, hogy a városban megél egy magán gyermekorvos és egy magán fül-orr-gégész. Nehogy félreértsen engem bárki, nekem nem velük van bajom. Ezt azért mondtam, mert ebből látszik az, hogy mennyi páciens van a városban.

Fotók: Vágvölgyi Bálint

Az elmúlt ciklusokat nézve azért - talán nem kövezel meg ha azt mondom - , kisebb fajta csoda lenne, ha a Momentum jelöltje nyerni tudna egy egyéni körzetet Kőszegen. Bár igaz, csodával nem állunk mostanság hadilábon, hiszen 0-4-re vertük az angolokat, mi szintén ez a kategória.

Ennek szerintem mindenki - én is - nagyon örültem. Ilyen nagy különbséggel az angolokat nem mostanság verték meg. Ez azonban nem a kormánypárt érdeme, még ha ők ezt maguknak is akarják tudni. A csapat javarésze külföldön nevelkedett, és ott is játszó focisták adják. Szerintem kevesebb gőggel és több alázattal kell ezt kezelni. 

Szólj hozzá!

Hatalmas pusztítást végzett a tűz Csönge mellett

Az oltás utómunkálatait végzik a tűzoltók.

Dézsi Csaba András valótlanságot terjesztett az Ugytudjuk.hu-val kapcsolatban

Pedig csak a cégjegyzéket kellett volna megnéznie Győr leköszönő polgármesterének.

Változékonyabbá válik az időjárás a hétvégére

Pénteken a Győr-Szeged vonal szélesebb sávjában lesz erőteljesebb a felhőképződés.

Bíró Attila lett a győri női vízilabdacsapat szakmai igazgatója

A korábbi szövetségi kapitány Bíró Attila lett a női vízilabda ob I/B-ben szereplő Győri VSE szakmai igazgatója.

Bemutatták az új győri gyártású Cupra Terramart

Győrben a tervek szerint naponta 770 járművet gyártanak, ennek 60 százaléka Audi Q3 lesz, 40 százaléka pedig Cupra Terramar.

Egyelőre marad a nyár

A legmagasabb nappali hőmérséklet 28 és 35 fok között várható.

Úgy néz ki Dézsi Csaba András kikerült a győri egyetemet fenntartó alapítvány kuratóriumából

1,5 millió forintos érvágás ez a leköszönő győri polgármesternek.

Szombathelyi gázolás szemtanúit keresik

A Rohonci út és a Bartók Béla körút kereszteződésében történt a baleset.

„Unokázós” csalások miatt emeltek vádat Vasban

10 sértettnek közel 47 millió forint kárt okozott a megvádolt nő.

Idős ápoltat lopott meg egy sárvári nő

Közel másfél millió forintot zsákmányolt.

51. évadát kezdi meg a Savaria Szimfonikus Zenekar

Mozaik bérlet, Hollywood Classics, Wagner.

Te gondoltál már a nyugdíjas éveidre?

Bár a hírekben időről időre foglalkoznak a nyugdíjrendszerrel, illetve annak problematikájával, a legtöbb ember addig nem foglalkozik vele, amíg a saját bőrén meg nem érzi a rendszer hátulütőit.

Távozik a holland válogatottól a Győri Audi ETO KC vezetőedzője

Úgy érezte, már nem ő a megfelelő ember a feladatra.

Teljes útlezárás a 87-es főúton

Baleset miatt forgalomkorlátozásra kell számítani Táplánszentkereszt térségében.