Kormányhatározat van róla, már utaznunk kellene Navracsics Tibor álmán, a balatoni körvasúton

Farkas Bazsi 2022-06-22 20:19:00
Szeretné körbevonatozhatóvá tenni a Balatont – mondta Navracsics Tibor a Magyar Nemzetnek. 2016-ban a kormány egyszer már határozott erről, de a fejlesztés – sok mással együtt – azóta sem valósult meg. Az elektromos katamaránokat is 2022-re ígérték a tóra, egyelőre ezekből sem látni egyet sem.

„Titkos vágyaim vannak, ilyen például annak megteremtése, hogy körbevonatozható legyen a Balaton. Ez turistalátványosságként is kiváló lehetőségeket rejtene magában, éppen úgy, ahogy Budapesten a 2-es villamos, amelynek az útvonalán megcsodálható panorámát a helyieken kívül évente több millió turista is élvezi. Ha ennek megvalósulását elérni nem is tudom a hivatali időm alatt, bízom benne, hogy legalább közelebb jutok hozzá”

– mondta a Magyar Nemzet szerdán megjelent számában Navracsics Tibor - amelynek apropóján az Azonnali írt cikket.

A frissen kinevezett területfejlesztésért és uniós források felhasználásáért felelős miniszter szavai azért meglepőek, mert a Balatonnak mostanra már körbevonatozhatóvá kellett volna válnia.

Erről egy kormányhatározat is született 2016-ban, amiben még a 2014-2020-as uniós költségvetés terhére az Integrált Közlekedésfejlesztési Operatív Program (IKOP) keretében csoportosítottak forrásokat a tó menti vasúti fejlesztésekre, például a Szántód-Kőröshegy-Balatonszentgyörgy szakasz felújítására vagy a Szabadbattyán Aszófő szakasz villamosítására, ezen kívül a balatoni vasútállomások rekonstrukciójára és a központi forgalomirányítás kiépítésére.

A több egymástól különálló fejlesztés összeérésével jött volna létre a körvasút,

ez azonban máig nem készült el, nem utazhatjuk körbe a Balatont.

Mivel az említett operatív programból 2023-ig lehet fejlesztéseket megvalósítani, Navracsics Tibor szavai alapján már biztosan nem az IKOP és az említett 2016-os kormányhatározat alapján zajlik majd a körvasút kiépítése. (Ő egyébként ebben az időszakban uniós biztos volt.)

Pedig Lázár János 2016 szeptemberében még diadalittasan jelentette be egy kormányinfón, hogy megvan a pénz a körvasút fejlesztésére.

Egy évvel később a Balatonipolgar.hu oldal azt írta: „Balatoni körvasút: a déli parton indul a munka”. Aztán egy darabig nem lehetett hallani az ügyről, majd 2020 októberében a Magyar Nemzet már ismét arról írt, hogy „újra napirenden a balatoni körvasút”, a cikkben úgy fogalmaznak,

„éppen száz éve, hogy egy, a tó jövőjét tervezgető társaság felvetette a balatoni körvasút gondolatát, ám 2016-ig kellett várni ahhoz, hogy a legnagyobb hazai üdülőkörzet rövid távú turisztikai fejlesztési tervébe belekerüljön a Balaton körbe vonatozásának megvalósítása. A régió közlekedésfejlesztési stratégiájában is prioritásként szerepel a tavat körülölelő vasút megépítése, amelynek üteme az elmúlt két évben lényegesen felgyorsult – derült ki a Balaton Fejlesztési Tanács (BFT) online konferenciáján elhangzott beszámolókból”.

A körvasútnak egyébként még Wikipedia oldala is van, tehát bárki nagyon könnyen információkhoz juthat róla.

Az itt feltüntetett 2016-os kormányhatározat a vasúti fejlesztés mellett még számos a tóhoz kapcsolódó fejlesztést előír, többek között Keszthely, Siófok és Balatonfüred számára elektromos autóbuszok beszerzését, egy e-kerékpár rendszer kiépítését, ezek szintén nem valósultak meg.

Szerepel a határozatban az elektromos meghajtású hajók beszerzése is. Ezeket a szlovákiai Komáromban gyártják és elvileg szintén idén kellene forgalomba állniuk, de ez sem történt meg eddig.

Kérdéseinkkel kerestük a 2016-ban felelős minisztériumnak kijelölt Nemzeti Fejlesztési Minisztérium jogutódját, a Technológiai és Ipari Minisztériumot, a szintén felelős Magyar Turizmus Zrt.-t, valamint Navracsics Tibort is, válaszaikat közölni fogjuk.

Címlapfotónk illusztráció. Forrás: mav.hu.

Forrás: Azonnali

Szólj hozzá!

Tízéves rekordot is megdönthetnek az idei viharkárok

A biztosítók adatai szerint csak júniusban 2, 2 milliárd forint kár keletkezett.

Feloldották a forgalomkorlátozást Lébénynél

Teherautó borult fel, ezért volt sávlezárás.

Zivatar és napsütés is lesz

Erős széllökések lehetnek.

Kiengedték az előzetesből Fekete Dávidot

A vád szerint az egykori győri énekes több mint 320 millió forint kárt okozott 21 bűncselekménnyel, ugyanakkor a bíróság szerint elég, ha otthon marad, amíg a nyomoznak az ügyben.

Jóváhagyták: bevezetik az eurót – Horvátországban

Az árakat szeptembertől kunában és euróban is ki kell majd írni, a kettős kijelzés pedig egészen 2023 végéig marad.

Nem kért az ellátásból, inkább megharapta a mentőst

A Győri Járási Ügyészség vádat emelt egy 30 éves férfi ellen, aki megharapta az ellátására érkező mentőautó sofőrjét.

Elfogták a július 4-i ünnepségen feltehetően lövöldöző amerikai férfit

Az eddig ismert tények szerint hatan meghaltak, harmincan megsebesültek a támadásban a Chicago-hoz közeli Highland Parkban, Illinois államban.

Zápor, zivatar, élénk szél lesz a Dunántúlon kedden

Délelőtt leginkább a Dunántúlon, majd délután, este már egyre több helyen fordulnak elő záporok, zivatarok.

Dézsi Csaba Andrásnak sem tetszik a vármegyék és főispánok ötlete

Győr fideszes polgármestere nem tartja jó elképzelésnek a javaslatot.

A Kúria szerint jogszerű volt a januári pedagógussztrájk

A tanárok Strasbourgig is hajlandóak elmenni.

Ötven százalékos áremelés várható a győri uszodákban

Az energiaköltségek a tavalyi hétszeresére nőttek.