Akár háztól-házig is lehetne használni a szombathelyi indulásra készülő Lime elektromos rollereit

Nagy Donát 2022-06-22 07:24:00
De akár úgy is dönthet a város, hogy kizárólag felfestett pontokon lehessen felvenni és leadni az eszközöket.

Az áprilisi közgyűlésen már szóba került, hogy Szombathelyre érkezik az egyik ismert elektromos rollereket bérbeadó szolgáltató, a Lime. A jövő heti, júniusi közgyűlés már napirendi pontként tárgyalja, hogy legyen-e elektromos roller kölcsönző a város területén vagy sem. Az előterjesztésben egyébként az is szerepel, hogy a Lime fizet az önkormányzatnak azért, hogy a szolgáltatást végezhesse a városban, igaz, az összeget nem tartalmazza a dokumentum.

Kedden a Városstratégiai, Idegenforgalmi és Sport Bizottság is tárgyalta a témát, ugyanis ha a közgyűlés az engedély megadása mellett dönt, ennek a bizottságnak lesz a feladata kitalálni, hogy a város mely pontjain legyenek a mikromobilitási "gyűjtőpontok".

Ezek fizikai kijelölése, felfestése vagy kitáblázása viszont nem egyből fog megtörténni, mivel először szeretné a cég feltérképezni a helyi használati szokásokat.

Azt lehet látni, hogy 2019 óta, míg akkor még az újdonság ereje és minden más vonzó tényező a turisták oldala felé vitte a felhasználást, most már sokkal inkább egy funkcionális felhasználást hozott maga után. Ez azt jelenti, hogy az emberek inkább munkába- és hazajárás céljából használják az eszközt

– mondta Irmai Krisztián, Lime Technology Kft. ügyvezető helyettese, aki szerint manapság "az első és utolsó kilométerek megtétele céljából" veszik igénybe az eszközöket a felhasználók.

Az első lépés az lesz, hogy előre kijelölt pontokon fogják elhelyezni a bérelhető elektromos rollereket a város 63, úgynevezett gyűjtőpontján. Itt lehet "felvenni" majd az eszközöket, de a szolgáltatás területén belül bárhol lerakhatók lesznek; kivéve a belvárosban, mivel itt a várhatóan nagyszámú használat miatt ez káoszt is okozhatna. Utóbbi területen mikromobilitási pontokat már a szolgáltatás elején kijelölnek, és csak itt fogja engedni "letenni" a rendszer a rollert.

Egy rövid idő, mondjuk 6 hónap után már az is látszani fog, hogy hová érdemes felfesteni vagy máshogyan megjelölni ezeket a pontokat, illetve kibővíteni a mobilitási zónát

– hangzott el a bizottsági ülésen.

Azaz az önkormányzat akár úgy is dönthet a jövőben, hogy az egész városban kizárólag előre kijelölt (felfestett, kitáblázott) helyeken lehessen felvenni és letenni az elektromos rollereket, de akár úgy is, hogy ez (a belvárost kivéve) megkötések nélkül történhessen. Előbbi esetben rendezettebb képet festhet a szolgáltatás, utóbbinál viszont vélhetően sokkal szívesebben használnák az eszközöket a városban lakók, mivel akár háztól-házig is lehet őket használni.

Úgy tudni, a Fő téren teljesen korlátoznák a szolgáltatást, vagyis a területre érkezve az elektromos hajtás önmagától kikapcsolna. Sőt, lassabban használható zónák kijelölése is tervben van.

Szólj hozzá!

Tízéves rekordot is megdönthetnek az idei viharkárok

A biztosítók adatai szerint csak júniusban 2, 2 milliárd forint kár keletkezett.

Feloldották a forgalomkorlátozást Lébénynél

Teherautó borult fel, ezért volt sávlezárás.

Zivatar és napsütés is lesz

Erős széllökések lehetnek.

Kiengedték az előzetesből Fekete Dávidot

A vád szerint az egykori győri énekes több mint 320 millió forint kárt okozott 21 bűncselekménnyel, ugyanakkor a bíróság szerint elég, ha otthon marad, amíg a nyomoznak az ügyben.

Jóváhagyták: bevezetik az eurót – Horvátországban

Az árakat szeptembertől kunában és euróban is ki kell majd írni, a kettős kijelzés pedig egészen 2023 végéig marad.

Nem kért az ellátásból, inkább megharapta a mentőst

A Győri Járási Ügyészség vádat emelt egy 30 éves férfi ellen, aki megharapta az ellátására érkező mentőautó sofőrjét.

Elfogták a július 4-i ünnepségen feltehetően lövöldöző amerikai férfit

Az eddig ismert tények szerint hatan meghaltak, harmincan megsebesültek a támadásban a Chicago-hoz közeli Highland Parkban, Illinois államban.

Zápor, zivatar, élénk szél lesz a Dunántúlon kedden

Délelőtt leginkább a Dunántúlon, majd délután, este már egyre több helyen fordulnak elő záporok, zivatarok.

Dézsi Csaba Andrásnak sem tetszik a vármegyék és főispánok ötlete

Győr fideszes polgármestere nem tartja jó elképzelésnek a javaslatot.

A Kúria szerint jogszerű volt a januári pedagógussztrájk

A tanárok Strasbourgig is hajlandóak elmenni.

Ötven százalékos áremelés várható a győri uszodákban

Az energiaköltségek a tavalyi hétszeresére nőttek.

Cristiano Ronaldo egyelőre nem vette fel a munkát a Manchester Unitednél, sajtóhírek szerint távozni akar

A portugál sztár "családi okok miatt" hétfőn nem kezdte meg az edzést csapatánál.