Akár háztól-házig is lehetne használni a szombathelyi indulásra készülő Lime elektromos rollereit

Nagy Donát 2022-06-22 07:24:00
De akár úgy is dönthet a város, hogy kizárólag felfestett pontokon lehessen felvenni és leadni az eszközöket.

Az áprilisi közgyűlésen már szóba került, hogy Szombathelyre érkezik az egyik ismert elektromos rollereket bérbeadó szolgáltató, a Lime. A jövő heti, júniusi közgyűlés már napirendi pontként tárgyalja, hogy legyen-e elektromos roller kölcsönző a város területén vagy sem. Az előterjesztésben egyébként az is szerepel, hogy a Lime fizet az önkormányzatnak azért, hogy a szolgáltatást végezhesse a városban, igaz, az összeget nem tartalmazza a dokumentum.

Kedden a Városstratégiai, Idegenforgalmi és Sport Bizottság is tárgyalta a témát, ugyanis ha a közgyűlés az engedély megadása mellett dönt, ennek a bizottságnak lesz a feladata kitalálni, hogy a város mely pontjain legyenek a mikromobilitási "gyűjtőpontok".

Ezek fizikai kijelölése, felfestése vagy kitáblázása viszont nem egyből fog megtörténni, mivel először szeretné a cég feltérképezni a helyi használati szokásokat.

Azt lehet látni, hogy 2019 óta, míg akkor még az újdonság ereje és minden más vonzó tényező a turisták oldala felé vitte a felhasználást, most már sokkal inkább egy funkcionális felhasználást hozott maga után. Ez azt jelenti, hogy az emberek inkább munkába- és hazajárás céljából használják az eszközt

– mondta Irmai Krisztián, Lime Technology Kft. ügyvezető helyettese, aki szerint manapság "az első és utolsó kilométerek megtétele céljából" veszik igénybe az eszközöket a felhasználók.

Az első lépés az lesz, hogy előre kijelölt pontokon fogják elhelyezni a bérelhető elektromos rollereket a város 63, úgynevezett gyűjtőpontján. Itt lehet "felvenni" majd az eszközöket, de a szolgáltatás területén belül bárhol lerakhatók lesznek; kivéve a belvárosban, mivel itt a várhatóan nagyszámú használat miatt ez káoszt is okozhatna. Utóbbi területen mikromobilitási pontokat már a szolgáltatás elején kijelölnek, és csak itt fogja engedni "letenni" a rendszer a rollert.

Egy rövid idő, mondjuk 6 hónap után már az is látszani fog, hogy hová érdemes felfesteni vagy máshogyan megjelölni ezeket a pontokat, illetve kibővíteni a mobilitási zónát

– hangzott el a bizottsági ülésen.

Azaz az önkormányzat akár úgy is dönthet a jövőben, hogy az egész városban kizárólag előre kijelölt (felfestett, kitáblázott) helyeken lehessen felvenni és letenni az elektromos rollereket, de akár úgy is, hogy ez (a belvárost kivéve) megkötések nélkül történhessen. Előbbi esetben rendezettebb képet festhet a szolgáltatás, utóbbinál viszont vélhetően sokkal szívesebben használnák az eszközöket a városban lakók, mivel akár háztól-házig is lehet őket használni.

Úgy tudni, a Fő téren teljesen korlátoznák a szolgáltatást, vagyis a területre érkezve az elektromos hajtás önmagától kikapcsolna. Sőt, lassabban használható zónák kijelölése is tervben van.

Szólj hozzá!

Megválasztotta köztársasági elnökké Sulyok Tamást a parlament

A szavazás előtt a DK, a Momentum, az MSZP, a Jobbik és a Párbeszéd képviselői kivonultak az ülésteremből.

Elfogadta a parlament Novák Katalin lemondását

Jelenleg Kövér László látja el az államfői feladatokat.

Az Éljen Szombathely is Horváth lemondását követeli

Önmagában is felháborító, hogy egy ilyen cselekmény miatt elítélt bűnöző magát mentegető írásának egy önkormányzati képviselő teret ad - írják közleményükben.

A rozáceás bőr ápolása – hasznos tippek, javasolt kozmetikumok

Kipirosodott, égő arc, kínzó viszketés – bizonyára már hallottál róla, de ha jó ideje küszködsz is vele, ez a cikk segíthet néhány hasznos tipp által. 

Megrongálták a Radnóti-szobrot Pannonhalmán

Felfesztítették a rácsot, letörték a szobor fejét.

Ezért:

Pökhendi választ adott Horváth Gábor fideszes szombathelyi képviselő arra a kérdésünkre, hogy miért tűnt el Facebook-oldaláról a K. Endre ártatlanságát bizonygató bejegyzés.

Sorcsere: hét körzetben is új arcot indít a győri Fidesz

Radnóti, Sik, Hajszán, Takács, Rózsavölgyi a távozók között. Szakács István ennek örömére azt írta:„bevált csapaton nem szabad változtatni”.

A Győr-Szol igazgatója szerint nincs nyomozás ellenük, Hajtó viszont kirakott egy dokumentumot, ami szerint igen

Folytatódik a városüzemeltető cég és a volt fideszes képviselő közötti adok-kapok.

Gázolás történt Szombathelyen a Jókai Mór utcában

A gyalogátkelőn ütöttek el egy járókelőt.

Interjút ígért az Ugytudjuk.hu-nak Lenkai Nóra, majd lemondta azt

Egyelőre új időpontot sem adott, amikor feltehetnénk kérdéseinket.

Megfejtették a bálnák énekének titkát

Most már biztos, hogy a hajók megzavarják a cetek kommunikációját.