Akár háztól-házig is lehetne használni a szombathelyi indulásra készülő Lime elektromos rollereit

Nagy Donát 2022-06-22 07:24:00
De akár úgy is dönthet a város, hogy kizárólag felfestett pontokon lehessen felvenni és leadni az eszközöket.

Az áprilisi közgyűlésen már szóba került, hogy Szombathelyre érkezik az egyik ismert elektromos rollereket bérbeadó szolgáltató, a Lime. A jövő heti, júniusi közgyűlés már napirendi pontként tárgyalja, hogy legyen-e elektromos roller kölcsönző a város területén vagy sem. Az előterjesztésben egyébként az is szerepel, hogy a Lime fizet az önkormányzatnak azért, hogy a szolgáltatást végezhesse a városban, igaz, az összeget nem tartalmazza a dokumentum.

Kedden a Városstratégiai, Idegenforgalmi és Sport Bizottság is tárgyalta a témát, ugyanis ha a közgyűlés az engedély megadása mellett dönt, ennek a bizottságnak lesz a feladata kitalálni, hogy a város mely pontjain legyenek a mikromobilitási "gyűjtőpontok".

Ezek fizikai kijelölése, felfestése vagy kitáblázása viszont nem egyből fog megtörténni, mivel először szeretné a cég feltérképezni a helyi használati szokásokat.

Azt lehet látni, hogy 2019 óta, míg akkor még az újdonság ereje és minden más vonzó tényező a turisták oldala felé vitte a felhasználást, most már sokkal inkább egy funkcionális felhasználást hozott maga után. Ez azt jelenti, hogy az emberek inkább munkába- és hazajárás céljából használják az eszközt

– mondta Irmai Krisztián, Lime Technology Kft. ügyvezető helyettese, aki szerint manapság "az első és utolsó kilométerek megtétele céljából" veszik igénybe az eszközöket a felhasználók.

Az első lépés az lesz, hogy előre kijelölt pontokon fogják elhelyezni a bérelhető elektromos rollereket a város 63, úgynevezett gyűjtőpontján. Itt lehet "felvenni" majd az eszközöket, de a szolgáltatás területén belül bárhol lerakhatók lesznek; kivéve a belvárosban, mivel itt a várhatóan nagyszámú használat miatt ez káoszt is okozhatna. Utóbbi területen mikromobilitási pontokat már a szolgáltatás elején kijelölnek, és csak itt fogja engedni "letenni" a rendszer a rollert.

Egy rövid idő, mondjuk 6 hónap után már az is látszani fog, hogy hová érdemes felfesteni vagy máshogyan megjelölni ezeket a pontokat, illetve kibővíteni a mobilitási zónát

– hangzott el a bizottsági ülésen.

Azaz az önkormányzat akár úgy is dönthet a jövőben, hogy az egész városban kizárólag előre kijelölt (felfestett, kitáblázott) helyeken lehessen felvenni és letenni az elektromos rollereket, de akár úgy is, hogy ez (a belvárost kivéve) megkötések nélkül történhessen. Előbbi esetben rendezettebb képet festhet a szolgáltatás, utóbbinál viszont vélhetően sokkal szívesebben használnák az eszközöket a városban lakók, mivel akár háztól-házig is lehet őket használni.

Úgy tudni, a Fő téren teljesen korlátoznák a szolgáltatást, vagyis a területre érkezve az elektromos hajtás önmagától kikapcsolna. Sőt, lassabban használható zónák kijelölése is tervben van.

Szólj hozzá!

Baglyot minden fára!

A lakosság és az önkormányzatok műfészkek, költőládák kihelyezésével segíthetik a településlakó, rágcsálópusztító baglyok költését.

A Papagájmentő Alapítvány is részt vesz a győri önkormányzat meghívásos pályázatán

30 millió forintra pályázhatnak a meghívott állatvédő szervezetek: a polgármester családjának alapítványa és az állatkert is a meghívottak között van.

Ittas szombathelyi rollerest csíptek el a zsaruk

A Körmendi út melletti járdán rodeózott.

A Momentum szerint a területfejlesztési államtitkár egy uniós pénzből felújított házban él Győrújbaráton

46 millió forintból építettek a Lila-hegyen egy „rekreációs központot”.

LMP: segíteni kell az embereket abban, hogy a tömegközlekedést válasszák

A klímavédelmi célok csak így érhetők el, és a városaink levegője is csak így fog tisztulni.

Halálos baleset történt Sorokpolánynál

Két személyautó ütközött.

Holokauszt-emlékműre írt ki pályázatot a győri önkormányzat

A Révai Miklós Gimnázium mellé kerülne az alkotás, 80 milliót szánnak rá.

Folytatódik Győrben a rendőrségi bringajelölés

Ezúttal a Barátság parkban lesz rá lehetőség.

Ungár Péter: Nem igaz, hogy a kistelepüléseken nem jutnak információhoz az emberek

A Vas megyei LMP képviselője arról beszélt, hogy Toronyban éppen úgy van internet, mint az ország nagyvárosaiban.

Presszó pultjából próbált lopni a győri férfi, lebukott

Győri Járási Ügyészség vádat emelt egy férfival szemben, aki 40 ezer forintot lopott el a pultból, miközben a pultos a teraszon volt.

Kigyulladt egy lakás Szombathelyen, meghalt egy ember

A tüzet ágyban dohányzás okozhatta.

Engedély nélkül motorozott védett területen, 400 ezer forintra büntették

A köszegi Szerdahelyi-patak medrében, illetve a Péterics-hegy oldalában motoroztak.

Holnaptól teljes hosszában használható a Zanati kerékpárút

15 évet vártunk rá, végül csak elkészült.

Világbajnok balátlövőt igazol a győri kézilabdaklub

A holland Kelly Dulfer a Győri Audi ETO KC új játékosa.

Szétrúgta volt élettársa kocsiját egy celldömölki férfi

A járműben több mint 180 ezer forint kár keletkezett.