Egy korty pántlikás pálesz és aztán pá lesz

KORG . 2022-06-18 14:56:15
A Zanox pálinkával bevéve másnapos hungarikum.

Úgy tűnik, az ifjabb nemzedéket is megihlette a pántlikás nép-nemzeti pálinkakultúra feltámasztása. Az elsőfilmes Baranyi Benő például ezt választotta története üzemanyagául. Dolgozata, a Zanox, avagy kockázatok és mellékhatások címmel most került a mozikba. 

A sztori nem rossz. A filmileg amúgy sem elkényeztetett tizenéves korosztály biztosan kajálná. Már ha járna moziba, de ezt nem nagyon teszi. Pedig jókat derülhetne a minduntalan elcsúszó, bugyuta érettségin, az azt követő vad házibulin. Vagy a horrorisztikus búcsú estén, a méla tanárokon, a panel-uniform házinéniken. Meg persze a jó és néha kissé idióta beköpéseken.

Zanox - Kockázatok és mellékhatások (16) új magyar vígjáték előzetes

Zanox - Kockázatok és mellékhatások // május 26-tól a mozikban!A kétes eredetű házipálinkák sok fejfájást okoznak, a Zanox nevű kísérleti szerrel viszont leh...

 „Édesem, mindegy mit, de mondj valamit, ami az angolra hasonlít" – szinte könyörög az érettségin az angoltanárnő a bámulatosan bambulni tudó Jankának (Erdős Lili). Aki azért nem annyira kuka, hogy a bukta után ne az legyen az első kérdése barátnőjéhez: „Jössz este bulizni?  

Misi, sztorink főhőse (Bálint Előd) szereti a bambulós Jankát, de tele van gátlásokkal. Az osztálybuliba sem megy el és nem hajlandó a kacsintós tanár úr tanácsát megfogadni - „Én az egyes tételt húznám, Misi" - „Én meg a nyolcast" – vágja rá. Rá is farag. De aztán történik valami...

Előkerül a magyarság legfőbb támasza a bajban és vérzivatarban – a pálinka, becézve pálesz. Misi ezt egy kísérleti, antidepresszáns gyógyszerre slukkolja, a Zanoxra. Innentől a történet jó húsz percre éppen olyan zavarossá válik, mint Misi agya. Tipikus elsőfilmes bakikba botlunk. Ez aztán oda vezet, hogy az amúgy reményteljes, alig másfélórás film közepén keletkezik egy jókora fekete lyuk...

Szerencsére átvészelhető a zavarosság, és jön a jutalom: a film utolsó harmada igazán beindul. Itt nyer értelmet a pálesz-időhurok, a játék az érettségivel és egy gyilkos túlontúl sikeres megfékezése. A sztoriba, az időhurok folytán, még az is belefér, hogy Misi és Janka összejön, meg hogy Janka csak kivágja az időben már harmadszorra visszahozott érettségin:

Ájem angol jesztudé, tájm és a mani tenkjű" – ezek után boldogan ad kettest neki az angoltanárnő.

De a pálesz nem mindig úgy működik, ahogy kéne. Így aztán újabb és újabb bonyodalmak keletkeznek és a film a végén egészen szellemes és fergeteges testet ölt a vásznon. Ekkor sajnálhatjuk igazán, hogy a rendező nem írta meg rendesen a forgatókönyvet. Általában azt is, hogy nincs köztünk Andy Vajna, aki nem tűrt volna el hasonló pongyolaságokat.

Szerencsére – bár benne volt a pakliban – a Zanox nem üti ki a nézőt, a másnaposság pedig legyűrhető. 

Szólj hozzá!

Betartandó szabályok VISUMAX típusú lézeres szemműtét után

A VISUMAX típusú kétlézeres szemműtét az egyik legkorszerűbb látáskorrekciós eljárás, amely precízen formálja át a szaruhártyát, ezzel jelentős mértékben javítva a látás minőségét.

Nyaralás autóval? Így készítsünk fel az autót indulás előtt!

Megérkezett a nyár, sokan pedig már alig várják, hogy útra keljenek, és a megérdemelt pihenésüket élvezhessék. Rengetegen indulnak el nyaralni autóval, viszont sokan vannak, akik az autó felkészítése alatt csak a csomagok bepakolását értik. Pedig ennél lényegesen többről van szó. 

Az újraszámolás után is Karácsony Gergely maradt a főpolgármester

293 szavazattal kapott többet, mint Vitézy Dávid.

Környezetbarát és energiahatékony fűtés kondenzációs kazánnal

Ahogy távolodunk a szezontól, egyre kevésbé lesz központi kérdés, hogy milyen fűtési technológiával a tudunk leghatékonyabban meleget teremteni otthonunkban. Ilyenkor már a napsugarak kellemes hőfokot teremtenek a lakásban, így kisebb gondunk is nagyobb annál, hogy a fűtőtestek működését figyeljük. 

Hamis vagyonőri igazolvánnyal sefteltek Sárváron

De hát az éjjeliőr is megbukhat nappal.

Mentőautó karambolozott Szombathelyen

A Thököly utcában kell fennakadásra számítani.

Danka Lajos lett a Mi Hazánk Mozgalom szombathelyi szervezetének elnöke

Már a 2026-os választásokra készül a párt helyi sejtje.

Marvin Clark visszatért a Falcoba!

A kosárlabdázó egy éves szerződést írt alá.

Háztartási gépek vásárlása cégek számára: kisokos a garanciával kapcsolatban

Amennyiben cég számára vásárolunk háztartási berendezést, abban az esetben nem feledhetjük el, hogy ilyenkor nem érvényes a gyári garancia.

Rendszeresen verte párját egy szombathelyi férfi

Féltékenysége miatt a párját személyi szabadságában is gyakran korlátozta, nem engedte elmenni otthonról, megakadályozta, hogy a családjához elutazzon vagy orvosi ellátást vegyen igénybe.

LMP: kezdődhet az aláírásgyűjtés a kiemelt beruházások ellen

Ez nem pártügy, ez nemzeti ügy - hangsúlyozta Csárdi Antal, a párt parlamenti képviselője.

A hőség miatt a legmagasabb fokozatú figyelmeztetést adták ki tizenkét vármegyére csütörtökre

Győr-Moson-Sopronban és Vasban másodfokú figyelmeztetés lesz érvényben.

A húsételeken túl is van élet!

A céges és családi rendezvényeken megszokott és elvárt a különféle húsféleségeket tartalmazó hidegtálak rendelése, pedig ma már arra is van lehetőség, hogy a fenntarthatóság és az egészséges életmód igényeinek megfelelően húsmentes finomságokat rendeljünk.

Fülön csíptek egy férfit, aki letörte egy szombathelyi autó visszapillantóját

A rendszeresen vandálkodó vandál 400 ezer forint kárt okozott.

Új igazolás érkezett a Haladás VSE focicsapatába

Megkezdte a felkészülést a megye 1-es együttes. Minden hétvégén edzőmeccset játszanak a zöld-fehérek.