Ferencz utolsó másodperces triplájával hozta egálra a döntőt az Egis Körmend

Papp László Tamás 2022-06-18 17:18:00
Egy ponttal győzte le a Falcót a piros-fekete gárda.

A találkozó előtt eldőlt, hogy az első mérkőzésen megsérülő Kamau Stokes nem tudta vállalni a játékot a finálé második felvonásán. A meccs egy szomorú eseménnyel, egy egyperces gyásszünettel kezdődött, a napokban elhunyt Csák Tamás emlékére

írja a bball1.hu kosaras portál.

A mérkőzés elején Gordon centerezése lejött, de Váradi is hibázott távolról, az első kosarat végül Szavics szerezte. Kőkeményen védekeztek a csapatok, közel három percet kellett várni a következő pontokra, legalábbis ami a tiszta játékidőt illeti, ugyanis videózás, valamint takarítás miatt is hosszú perceket állt a játék. Váradi ziccere után újabb konfettik kerültek a pályára, 2-2-es állásnál megint tisztítani kellett a pályát. Szavics triplája beesett, erre is Váradi válaszolt, az első percek az ő kettejük külön párharcáról szóltak (5-4). Somogyi adott szép labdát Golománnak, az ő zsákolásával először jutott vezetéshez a Falco, majd Durázi osztott ki egy nagy blokkot. Sok volt a hiba mindkét oldalon, ami csak részben volt köszönhető a két csapat remek védekezésének. A kezdeti idegességen egyik fél sem tudott átlépni, 9-13-mas szombathelyi vezetéssel zárult az első negyed.

Gyors kosárváltással indult a második felvonás, Gordon 2+1-es akciójával sikerült felzárkóznia egyre a körmendieknek (14-15). Henry is odaállhatott a vonalra, az egyik ment be, egálról folytatódott a meccs, egészen Golomán jó befejezéséig, Somogyi hármasával pedig kezdett megint meglépni a Falco (15-20). Jó büntetőszázalékkal tartották magukat a piros-feketék, White közelijével pedig csökkentették is a különbséget, de Keller válaszolni tudott, időt kért Antonisz Konsztantinidesz (19-24). Fel is javultak a hazaiak, felzárkóztak kettőre, de apró kosarakkal továbbra is meg tudta őrizni a vezetést a Szombathely (24-28). Érdemi változás a félidőig már nem történt, továbbra is izgalmas találkozóra volt kilátás. 28-32.

 

A fordulás után Gordon és White révén hamar egenylített a Körmend, de Keller és Váradi gyorsan válaszolt négy ponttal (32-36). Továbbra is óriási küzdelem folyt a pályán, nem jöttek futószalagon a kosarak, Golomán lefordulása után hattal ment a Szombathely. Benke nagyon fontos saroktriplát dobott, ezzel kilencre hízott a vendégek előnye, ami az addigi legnagyobb volt a találkozón, időt is kértek a hazaiak (34-43). Gordon zsákolt vissza egy támadólepattanót, de így sem tudott visszajönni a hazai csapat egy ideig, majd Durázi állt bele egy hármasba és White is dobhatott két büntetőt – a második ment be (42-47). A piros-feketékhez került a momentum, a negyed utolsó percében White egy távolit is a helyére küldött, visszajött kettőre a Körmend, nyílttá vált a találkozó (45-47). Mindkét oldalon jött még 3-3 pont, a döntés az utolsó negyedre maradt. 48-50.

Perl a rá jellemző középtávolival nyitotta a záró etapot, kisvártatva Gordon válaszolt (50-52). A piros-feketéknek meg volt a lehetősége az egyenlítésre, egy esetleges fordításra is, de végül Golomán és Benke is zsákolhatott egy-egy gyorsindítás után (50-56). Gordon két büntetővel próbálta tartani az övéit, majd Ferencz hármasa is beakadt (55-58). Somogyi bedobta a maga helyzetét, Gordon pedig megint jól célzott a vonalról. Perl lépett elő, öttel ment a Falco kicsivel több, mint három perccel a vége előtt (57-62). Gordon csinált egy 2+1-es akciót, bement a büntető is, továbbra is nyílt volt a meccs (60-62). Barac vétett támadóhibát, ezt megbüntetve pedig Ferencz dobott be egy újabb távolit, két és fél perccel a vége előtt átvette a vezetést a Körmend (63-62). Nem illetödtek meg a sárga-feketék, előbb Váradi vitte el a gyűrűig a labdát, majd Golomán szerzett labdát, amit egy zsákolás követett, időt kért Antonisz Konsztantinidesz (63-66).

Egy perc, negyvenöt másodperc maradt. Labdát szerzett a Szombathely, ám Váradi trojkája kimaradt, azonban Keller faultot harcolt ki. Nem tudtak kosarat szerezni a vendégek, Ferencz pedig egy elképesztően nagy hármast dobott, újra egyenlő volt az állás (66-66). Harminc másodperc volt az órán. Váradi vállalta magára a támadást, sikerrel is járt, tizenöt másodperce maradt a körmendieknek az egyenlítésre, vagy a fordításra (66-68). Ferencz egészen kiszorított helyzetből vállalt el egy triplát és öt tizedmásodperccel a vége előtt el is süllyesztette a dobást, teljesen extázisba került a hazai közönség. Az Egis Körmend ezzel a dobással pedig kiegyenlítette a párharcot, 1-1-ről folytathatják a felek. 69-68.

Egis Körmend – Falco-Volvo Alpok Autó Szombathely 69-68 (9-13, 19-19, 20-18, 21-18)

Rájátszás, döntő, 2. mérkőzés
Körmendi Városi Sportcsarnok
V.: Cziffra Csaba Zsolt, Praksch Péter Árpád, Frányó Péter (Dernei Gábor)

Körmend: White 13/3, Takács 2, Szavics 9/6, Durázi 3/3, Gordon 21. Cserék: Doktor -, Kiss 4, Ferencz 14/12, Henry 3.

Szombathely: Váradi 15, Somogyi 10/3, Benke 7/3, Golomán 14, Keller 4. Cserék: Perl 10, Clark 2, Barac 4, Hawkins 2. 

Szólj hozzá!

Tízéves rekordot is megdönthetnek az idei viharkárok

A biztosítók adatai szerint csak júniusban 2, 2 milliárd forint kár keletkezett.

Feloldották a forgalomkorlátozást Lébénynél

Teherautó borult fel, ezért volt sávlezárás.

Zivatar és napsütés is lesz

Erős széllökések lehetnek.

Kiengedték az előzetesből Fekete Dávidot

A vád szerint az egykori győri énekes több mint 320 millió forint kárt okozott 21 bűncselekménnyel, ugyanakkor a bíróság szerint elég, ha otthon marad, amíg a nyomoznak az ügyben.

Jóváhagyták: bevezetik az eurót – Horvátországban

Az árakat szeptembertől kunában és euróban is ki kell majd írni, a kettős kijelzés pedig egészen 2023 végéig marad.

Nem kért az ellátásból, inkább megharapta a mentőst

A Győri Járási Ügyészség vádat emelt egy 30 éves férfi ellen, aki megharapta az ellátására érkező mentőautó sofőrjét.

Elfogták a július 4-i ünnepségen feltehetően lövöldöző amerikai férfit

Az eddig ismert tények szerint hatan meghaltak, harmincan megsebesültek a támadásban a Chicago-hoz közeli Highland Parkban, Illinois államban.

Zápor, zivatar, élénk szél lesz a Dunántúlon kedden

Délelőtt leginkább a Dunántúlon, majd délután, este már egyre több helyen fordulnak elő záporok, zivatarok.

Dézsi Csaba Andrásnak sem tetszik a vármegyék és főispánok ötlete

Győr fideszes polgármestere nem tartja jó elképzelésnek a javaslatot.

A Kúria szerint jogszerű volt a januári pedagógussztrájk

A tanárok Strasbourgig is hajlandóak elmenni.

Ötven százalékos áremelés várható a győri uszodákban

Az energiaköltségek a tavalyi hétszeresére nőttek.

Cristiano Ronaldo egyelőre nem vette fel a munkát a Manchester Unitednél, sajtóhírek szerint távozni akar

A portugál sztár "családi okok miatt" hétfőn nem kezdte meg az edzést csapatánál.