A magyar kormány nem támogatja a globális minimumadót

Fehér Buda 2022-06-17 09:44:00
Gulyás Gergely szerint duplájára növelné a vállalkozások adóját.

Kivételesen csütörtökön ülésezett a kormány ezért ma délelőttre tolódott a kormányinfót, ahol Gulyás Gergely elmondta, hogy a kormány a háborús helyzetet értékelte, szerinte nincs sok biztatásra okot adó fejlemény Ukrajnában. Az euró övezetben még sosem volt ekkora infláció, Gulyás szerint ennek csak kis oka a koronavírus-járvány. A háború miatt emelkedett sok termék ára is, a miniszterelnökséget vezető miniszter szerint a háborúhoz közel álló országokban a legnagyobb a háborús infláció, ezt csak a békekötés tudja majd megállítani. Gulyás elmondta, hogy az inflációt az árstopokkal mérsékelik, 5-6 százalékos csökkenésről számolnak be. Orbán Viktor miniszterelnök tegnap jelentette be, hogy ezeket a döntéseket meghosszabbították, az árstop például október elsejéig hosszabbították.

Brüsszelből viszont érkezett egy felszólító levél, amiben arra szólítják fel a kormányt, hogy függesszék fel az árkülönbségeket a benzinkutakon. A kormány szerint ez a versenyt nem sérti, a fuvarozók piaci áron tankolnak, Gulyás felelevenítette, hogy Olaszországban már volt hasonló döntés, amiben az olasz kormány perre ment, amelyet meg is nyertek. A miniszter szerint a benzinturizmus felszámolása védi a környezetet is.

A jövő pénteken EU-s csúcstalálkozót tartanak, a miniszter elmondta, a magyar kormány szerint az európai egység továbbra is fontos. Gulyás ugyanakkor az infláció elszállását az európai döntésekre hárította, elmondása szerint az energetikát nem szabadna érintenie a szankcióknak.

Gulyás a globális minimumadóról azt mondta, hogy megduplázná a vállalkozások adóját, a jelenlegi 7 százalékról 15 százalékra. A miniszter tudatta, hogy a magyar kormány nem is támogatja a minimumadó bevezetését. Az ECOFIN ülésére Varga Mihály úgy utazik ki, hogy nem támogathatja a globális minimmumadó bevezetését, mert ezzel elveszítenénk az alacsony adóból eredő versenyelőnyünket. Azt vizsgálni fogják, hogy az extraprofit adókat milyen formában hárítják át a fogyasztókra.

Gulyás Gergely szerint a Ryanair vezetője kocsmai stílusban beszélt a magyar kormánnyal, ezért azt javasolja, hogy ahol van másik versenytárs, ott válasszanak más légitársaságot. A miniszter szerint az általános szerződési feltételek lehetnek tisztességtelenek is, ha megengedik, hogy az adót egy az egyben továbbhárítsák a fogyasztókra, ezt is vizsgálják.

Gulyás Gergely szerint az uniós költségvetésben és a helyreállítási alapban is van pénz a béremelésre, ezért senki ne blokkolja a tárgyalásokat a megegyezésről. Gulyás Gergely ezután álhírnek nevezte azt is, hogy elbocsátások jönnének a kormányhivataloknál.

A kormány nem támogatja a dugódíj bevezetését – amire korábban Demszky Gábor és Tarlós István is kötelezettséget vállalt.

A kormány szerint mindenkinek ki kell vennie a részét a közterhekből, ezért nem fedezik az önkormányzatok rezsicsökkentését, de „különös figyelemmel kísérik az ellenzéki vezetésű önkormányzatokat”, hogy ők mit lépnek ebben a helyzetben. Lesz olyan önkormányzat, aminek kompenzálják majd a megemelkedő költségeit.

A KATA szabályainak megváltoztatásánál az a cél, hogy ne nagy cégek vezérigazgatói, hanem kisvállalkozók választhassák ezt a kedvezményes adózási lehetőséget, egy kisvállalkozó havi 1,5 millió forintig választhatná ezt. Ez január 1-el változna. Orbán Viktor több mint duplájára emelt fizetésével kapcsolatban Gulyás Gergely azt mondta, míg Orbán Viktor a negyedik legalacsonyabb fizetést kapja az EU-ban, míg a magyar GDP arányaiban ennél magasabb szinten van, ezért volt indokolt az emelés.

Gulyás Gergely szerint azért nem látogatott még senki Ukrajnába a háború kitörése óta, mert hiába fogadunk jól szívvel minden ukrán menekültet, az ukrán vezetés részéről csak barátságtalan gesztusokat kaptunk.

Szólj hozzá!

Viszlát tüköraszfalt - Befoltozták a kőszegi Gyöngyös utcát

A 104 millió forintból felújított utcát tavaly februárban adták át.

A Tisza Párt elnökévé választották Magyar Pétert

Szabó Attila eddigi elnök a jövőben tiszteletbeli, alapító elnök lesz.

Elhunyt a Haladás korábbi kézilabdázója, Simsik Cynthia

A sportoló a 2018/2019-es szezonban erősítette a zöld-fehéreket.

Mit lehet tenni, ha elromlik a golyósoros teherautó kormánymű?

A nagyobb járművekben megtalálható golyósoros csavarorsós kormánygépek gyors ütemben terjedtek el. Ez a hidraulikus szervókormány fejlesztett verziójának köszönhető.

Két újabb végrehajtás jelent meg a Szombathelyi Haladás Labdarúgó Kft. neve mellett

A cégjegyzék szerint továbbra is Szántó Erzsébet az ügyvezető.

Gyalogátkelőn gázoltak Vasváron

A sértett nyolc napon túl gyógyuló súlyos sérüléseket szenvedett.

2021-es, 2022-es számlák miatt pereskedik Győr és a Volán

A könyvvizsgáló szerint nem állt valós teljesítés az összesen 650 milliós számla mögött.

Elektromos rollert lopott a gyanú szerint ez a szombathelyi férfi

A Szombathelyi Rendőrkapitányság a lakosság segítségét kéri a felvételeken látható férfi azonosításában.

Hamis adatokkal rendelt magának hat mobiltelefont a sárvári nő

A nő a rendelésekhez gépjármű adásvételek során birtokába jutott személyes adatokat használt fel.

Világi Oszkár szerint elavult az ETO stadionja, és ezzel valamit mindenképpen kezdeni kell

A győri fociklub tulajdonosa vagyon-, és személyvédelemmel is fog foglalkozni.

A friss hús miatt indított eljárást az Aldival szemben a Gazdasági Versenyhivatal

A GVH szerint nem kizárólag magyar hús kerül a friss húsos hűtőbe, az Aldi szerint viszont csakis az.

Nőtt az eladott új autók száma az Európai Unióban júniusban

A júniusban eladott személyautók száma 4,3 százalékkal, 1 millió 90 ezerre nőtt éves összevetésben a májusi 3 százalékos csökkenést követően. Idén eddig márciusban és májusban jegyeztek fel csökkenést.

A gyermekek elhelyezése a házasság vagy életközösség megszűnésekor nagyon fontos kérdés

Napjainkban sajnos gyakori, hogy egy házasság válással végződik.

Győr 650 millióval tartozik a Volánnak

„Az ország legnagyobb bliccelői” között emlegette Győrt Lázár János miniszter.

Szomszédját zaklató idős sárvári nőnek kell bíróság elé állnia

Trágár szavak mellett kavicsokat dobált, és több vödör vizet öntött az udvarára.

Álőstermelőket szűrt ki a Nébih Győrben is

Átfogó ellenőrzést tartottak több városban.

Téged is bosszantanak a kis, apró “bogarak”, amik ellepik a lakást, és még csípnek is?

Egy amerikai poloskafaj terjedt el Magyarországon, és éppen a kánikulában érzi legjobban magát.