A magyar kormány nem támogatja a globális minimumadót

Fehér Buda 2022-06-17 09:44:00
Gulyás Gergely szerint duplájára növelné a vállalkozások adóját.

Kivételesen csütörtökön ülésezett a kormány ezért ma délelőttre tolódott a kormányinfót, ahol Gulyás Gergely elmondta, hogy a kormány a háborús helyzetet értékelte, szerinte nincs sok biztatásra okot adó fejlemény Ukrajnában. Az euró övezetben még sosem volt ekkora infláció, Gulyás szerint ennek csak kis oka a koronavírus-járvány. A háború miatt emelkedett sok termék ára is, a miniszterelnökséget vezető miniszter szerint a háborúhoz közel álló országokban a legnagyobb a háborús infláció, ezt csak a békekötés tudja majd megállítani. Gulyás elmondta, hogy az inflációt az árstopokkal mérsékelik, 5-6 százalékos csökkenésről számolnak be. Orbán Viktor miniszterelnök tegnap jelentette be, hogy ezeket a döntéseket meghosszabbították, az árstop például október elsejéig hosszabbították.

Brüsszelből viszont érkezett egy felszólító levél, amiben arra szólítják fel a kormányt, hogy függesszék fel az árkülönbségeket a benzinkutakon. A kormány szerint ez a versenyt nem sérti, a fuvarozók piaci áron tankolnak, Gulyás felelevenítette, hogy Olaszországban már volt hasonló döntés, amiben az olasz kormány perre ment, amelyet meg is nyertek. A miniszter szerint a benzinturizmus felszámolása védi a környezetet is.

A jövő pénteken EU-s csúcstalálkozót tartanak, a miniszter elmondta, a magyar kormány szerint az európai egység továbbra is fontos. Gulyás ugyanakkor az infláció elszállását az európai döntésekre hárította, elmondása szerint az energetikát nem szabadna érintenie a szankcióknak.

Gulyás a globális minimumadóról azt mondta, hogy megduplázná a vállalkozások adóját, a jelenlegi 7 százalékról 15 százalékra. A miniszter tudatta, hogy a magyar kormány nem is támogatja a minimumadó bevezetését. Az ECOFIN ülésére Varga Mihály úgy utazik ki, hogy nem támogathatja a globális minimmumadó bevezetését, mert ezzel elveszítenénk az alacsony adóból eredő versenyelőnyünket. Azt vizsgálni fogják, hogy az extraprofit adókat milyen formában hárítják át a fogyasztókra.

Gulyás Gergely szerint a Ryanair vezetője kocsmai stílusban beszélt a magyar kormánnyal, ezért azt javasolja, hogy ahol van másik versenytárs, ott válasszanak más légitársaságot. A miniszter szerint az általános szerződési feltételek lehetnek tisztességtelenek is, ha megengedik, hogy az adót egy az egyben továbbhárítsák a fogyasztókra, ezt is vizsgálják.

Gulyás Gergely szerint az uniós költségvetésben és a helyreállítási alapban is van pénz a béremelésre, ezért senki ne blokkolja a tárgyalásokat a megegyezésről. Gulyás Gergely ezután álhírnek nevezte azt is, hogy elbocsátások jönnének a kormányhivataloknál.

A kormány nem támogatja a dugódíj bevezetését – amire korábban Demszky Gábor és Tarlós István is kötelezettséget vállalt.

A kormány szerint mindenkinek ki kell vennie a részét a közterhekből, ezért nem fedezik az önkormányzatok rezsicsökkentését, de „különös figyelemmel kísérik az ellenzéki vezetésű önkormányzatokat”, hogy ők mit lépnek ebben a helyzetben. Lesz olyan önkormányzat, aminek kompenzálják majd a megemelkedő költségeit.

A KATA szabályainak megváltoztatásánál az a cél, hogy ne nagy cégek vezérigazgatói, hanem kisvállalkozók választhassák ezt a kedvezményes adózási lehetőséget, egy kisvállalkozó havi 1,5 millió forintig választhatná ezt. Ez január 1-el változna. Orbán Viktor több mint duplájára emelt fizetésével kapcsolatban Gulyás Gergely azt mondta, míg Orbán Viktor a negyedik legalacsonyabb fizetést kapja az EU-ban, míg a magyar GDP arányaiban ennél magasabb szinten van, ezért volt indokolt az emelés.

Gulyás Gergely szerint azért nem látogatott még senki Ukrajnába a háború kitörése óta, mert hiába fogadunk jól szívvel minden ukrán menekültet, az ukrán vezetés részéről csak barátságtalan gesztusokat kaptunk.

Szólj hozzá!

Az LMP Pintér Bencét támogatja Győrben

Az LMP - Magyarország Zöld Pártja a 2024-es önkormányzati választáson a Tiszta Szívvel a Városért Egyesület jelöltjét, Pintér Bence polgármester-jelöltségét támogatja.

Hétfőn kezdődik a szombathelyi Fürdő utca aszfaltozása

Gázvezeték csere miatt kellett felbontani az útburkolatot.

Kormányinfó: jön a további nyugdíjemelés

Szerdán üléseszett a kormány.

Búcsúsodik a Savaria Karnevál?

Illés Károly szerint ez történik. A kérdés, hogy honnan tudja, ha ott sem volt.

Még mindig tart a vénasszonyok nyara

A pára- és ködfoltok feloszlását követően derült, napos idő lesz.

Elhunyt id. Koman Vladimir

A Király Sportegyesület edzői stábjának tagja 59 éves volt.

Hasba szúrta unokaöccsét egy vasvári férfi

Családi balhé volt. Összesen öten vettek részt a tömegverekedésben.