Az ENSZ szerint korai lenne még háborús bűnök elkövetéséről beszélni Ukrajnában

Vágvölgyi Bálint 2022-06-15 17:43:00
Az Ukrajnával foglalkozó különbizottságnak tudomása van bucsai és irpini civilek célzott gyilkolásáról, fosztogatásokról, az infrastruktúra és iskolák lerombolásáról.

Egyelőre korai kész tényként kezelni, hogy az oroszok háborús bűnöket követtek volna el Ukrajnában - jelentette ki az ENSZ Ukrajnával foglalkozó különbizottsága szerdán Kijevben tartott sajtótájékoztatóján.

A különbizottságnak tudomása van bucsai és irpini civilek célzott gyilkolásáról, fosztogatásokról, az infrastruktúra és iskolák lerombolásáról - közölte a sajtótájékoztatón Erik Mosek, a különbizottság elnöke. Említést tett arról is, hogy az orosz csapatok kivonása után több száz civil áldozat holttestét találták meg Kijevtől észak-nyugatra.

Ukrajna szerint háborús bűnöket követett el az orosz hadsereg, ez Moszkva szerint alaptalan vádaskodás.

Az észak-keleti Harkiv és Szumi régiókban egész városrészeket pusztítottak el a bombázások és polgári célpontokat értek rakétatámadások, de Mosek szerint a vizsgálatok jelen állása még nem teszi lehetővé sem a konkrét cselekménysorozat teljes feltárását, sem a nemzetközi jogi következtetések levonását.

A különbizottság elnöke ugyanakkor elismerte: az eddig rendelkezésre álló információk és területi vizsgálatok azt valószínűsítik, hogy súlyosan sérülhettek a területen élők emberi jogai, és emberiség elleni bűncselekmények történhettek.

A nemzetközi vizsgálóbizottságot az ENSZ Emberi Jogi Tanácsa hozta létre még májusban, s a bizottság június 7-e óta vizsgálódik a térségben. A  Bucsában, Harkivban és Szumiban tett látogatások során a különbizottság tagjai a helyi önkormányzatok és a polgári lakosság képviselőivel is többször találkoztak. A testület egyik tagja, Pablo de Greiff azt mondta a sajtótájékoztatón, hogy egyelőre különbséget kell tenni az eddigi tanúvallomások állításai  és a között, hogy mennyire lehet megalapozott, felelős döntésre jutni a megtörtént cselekmények minősítését és jogi következményeit illetően.

Szólj hozzá!

Szombathelyi rendőrség: Vissza fogunk menni, és megint ellenőrizni fogjuk a Kenderesi utcában az autós forgalmat

Az utcában jelenleg "Mindkét irányból behajtani tilos" jelző táblát helyeztek ki.

Demokratikus Koalíció: Megtudtuk, hogy Kaposvár egyik fideszes alpolgármestere a hvg.hu által bemutatott szexuális bántalmazó

A Demokratikus Koalíció információi szerint a Fidesz egyik kaposvári alpolgármestere az az önkormányzati képviselő, aki a hvg.hu szerint szexuálisan zaklathatta 2009 ben a Fidelitas egykori tagját, aki minap a nyilvánosság elé lépett. Kozma Lilla Rita még csak 15 éves kiskorú volt, amikor a Fidesz által védett szexuális bűnöző bántalmazhatta, amivel egy életre szóló traumát okozhatott neki.

Sorra büntették a rendőrök a szombathelyi Kenderesi utcán áthajtó autósokat

Az utat most aszfaltozták frissen, mégis sokan áthaladtak rajta a tiltó tábla ellenére.

László Győző az Éljen Szombathely!, Lenkai Nóra a Fidesz-KDNP, Szalai Bálint a Konzervatívok Egy Jobb Városért listavezetője

Mivel nem minden körzetben fogadták el a Mi Hazánk egyéni jelöltjeinek leadott aláírásait, így a szervezet kompenzáció listája még nem ismert.

Hiába kérdezte Ungár Péter a kormányt arról, hogy egyetértenek-e Hende Csaba „aki nem dolgozik, ne is egyék” szavaival, választ nem kapott

Az sem derült ki, hogy 2009 óra miért változatlan a családi pótlék összege, miközben 70%-os volt azóta az infláció.

Mégis lehet népszavazást tartani a kiemelt beruházási törvény eltörléséről

Zöld utat kapott az LMP – Magyarország Zöld Pártja népszavazási kezdeményezése.

300 méteren újult meg a szombathelyi Bocskai István körút

Közel 100 millió forintot költöttek el a fejlesztésre.

37 millió forintot kap vissza a hőcserélők cseréjére a győri önkormányzattól a Rába Quelle

A 23 milliárdból felújított fürdőben még ezt is cserélni kell, nagy vita volt belőle a közgyűlésben.

Az Éljen Szombathely listájának 5. helyére került Koczka Tibor

Testületbe jutása esetén azonban nem lesz az ÉSZ frakció tagja a képviselő. Függetlenként segítené a városvezetés munkáját.

Egy szombathelyi parkolóban verte meg volt barátnőjét a férfi

A vádlott büntetőjogi felelősségéről a Szombathelyi Járásbíróság fog dönteni.

Zápor, zivatar lehet csütörtökön Győrben és Szombathelyen is

Helyenként intenzív, nagyobb mennyiségű csapadék is előfordulhat.

Videó - Büntetőfékezés az M85-ösön

Csüccs vissza és mennyé' már!

Ittasan csattant a betonhídfőnek egy sofőr Körmendnél

Könnyű sérülésekkel úszta meg az esetet.

LMP: A magyar kormány meddig szolgáltatja ki a magyar munkavállalókat a távol-keleti multiknak?

A párt szerint a munkavállalói jogok korlátozása Dél-Koreában lehetséges, hogy elfogadott, de Magyarországon ez elfogadhatatlan.

Hatodikas lány késelt a bőnyi iskolában

Túl van az életveszélyen az a lány, akit tanulótársa szúrt meg a bőnyi Szent István Király Általános Iskolában hétfőn.