Tetőket bontott meg, fákat döntött ki a szombat esti vihar Vas megyében

Fehér Buda 2022-06-05 09:00:54
Győr-Moson-Sopron és Vas megyére a felhőszakadás veszélye miatt is másodfokú figyelmeztetést adott ki a meteorológiai szolgálat vasárnapra.

Tetőket bontott meg, fákat döntött ki a szombat esti vihar Vas megyében - közölte honlapján a katasztrófavédelem vasárnap. A legtöbbször Körmendről kértek segítséget, ahol a rendvédelmi technikum tetetjét is megbontotta a szél, több esetben kellett kidőlt fák, letört ágak miatt kivonulnia a tűzoltóknak - írták.

Hozzáfűzték: több bejelentést kaptak Pornóapátiból, Nagykölkedről és Szombathelyről is, ahol szintén okozott károkat a vihar. A közösségi médiában szombat késő estig egymást érték a több hullámban átvonuló viharról feltett videók, villámárvízhez hasonló elöntésekről, borsó, cseresznye és dió nagyságú jégről szóltak beszámolók, írja az MTI.

Országszerte csaknem száz riasztást kaptak a tűzoltók a szombati vihar miatt - tájékoztatta Dóka Imre, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) helyettes szóvivője vasárnap reggel az MTI-t. Zivatarveszély miatt vasárnapra is az egész országra figyelmeztetéseket adott ki a meteorológiai szolgálat. Dóka Imre közleményében azt írta: Vas megyében volt a legtöbb munkájuk, de Somogy és Veszprém megyében is a szokásosnál többször kellett beavatkozniuk a tűzoltóknak.

Az erős szél sok helyen faágakat tört le, fákat döntött ki, amelyek utakra, kerítésekre, házakra dőltek, ezeket kellett a tűzoltóknak eltávolítaniuk. Az erős szél több épület tetőszerkezetében is kárt okozott, országszerte 13 sérült épületnél kellett beavatkozniuk a tűzoltóknak, jellemzően Körmenden és környékén. Huszonegy esetben a nagymennyiségű csapadékvíz eltávolításához kérték a segítséget. Veszprémben, a Pásztor utcában a hömpölygő víz egy személygépkocsit is elsodort - emelte ki Dóka Imre.

A katasztrófavédelem arra kér mindenkit: figyeljék a meteorológiai szolgálat riasztásait - írta a helyettes szóvivő. Az Országos Meteorológiai Szolgálat az MTI-hez eljuttatott veszélyjelzésében azt írta: vasárnap délelőttig az Alföldön, eleinte északkeleten, esetleg a Dunántúl keleti, délkeleti részén várhatók zivatarok. Zivatarban néhol rövid idő alatt 20-30 milliméternyi csapadék, jégeső, 50-70 kilométer/órás szél is előfordulhat. A "zivatartevékenység" főként a Dél-Alföldön akár a déli órákig is kitarthat.

Vasárnap délutántól a Dunántúlon ismét erőteljesen labilissá válik a légkör. Kiemelten késő este nyugaton heves zivatar, felhőszakadás is várható. A zivatarokat helyenként rövid idő alatt 30-50 milliméternyi csapadék, nagy méretű jég és 70-90 kilométer/órát meghaladó szél is kísérheti. Zivatarveszély miatt az egész országra figyelmeztetést adtak ki: Somogy, Vas és Zala megyére másodfokút, a többi területre elsőfokút. Győr-Moson-Sopron és Vas megyére a felhőszakadás veszélye miatt is másodfokú figyelmeztetést adott ki a meteorológiai szolgálat.

Címlapképünk illusztráció.

Szólj hozzá!

Közös listát állít Budapesten és az EP-választáson a DK, az MSZP és a Párbeszéd

A közös EP-lista vezetője Dobrev Klára lesz, a lista első négy helyét a DK kapta.

Az önkormányzat bevonásával fog bármi is történni a szombathelyi Nagyszállóval

A parkoló kérdésben is minden segítséget meg fog adni a városvezetés.

Nyakkitekeréssel fenyegette a kalauzt a szombathelyi vonaton egy férfi

Annak ellenére szállított kerékpárt, hogy azon a járaton a kerékpár szállítása tilos volt.

2027-től új villanyvonatok járnak Szombathely és Budapest között

Az óránkénti 160 kilométeres sebességre képes ötrészes járművek hossza 106,2 méter, az ülőhelyek száma a nyári és téli üléselrendezéstől függően rugalmasan változtatható.

Zöld Bajnok díjat nyert Szombathely

Szombathely minden várakozást felülmúlt.

Győrszentivánon két rákkeltő anyag tekintetében veszélyeztetettség áll fenn

Elkészült a civil légszennyezettség-mérés szakmai értékelése.

Homlok ne hazudj! Erzsi takarodj!

Felirat jelent meg a Haladás Sportkomplexum oldalán.

Magyar Péter: Nem úszhatja meg a maffiaállam feje, Orbán Viktor

Több ezer fő vett részt Magyar Péter budapesti tüntetésén.

Átépítik a szombathelyi Sportliget rendre víz alá kerülő sétányát

A tervezésnél a dozmati víztározó kapacitásában bíztak.

Dézsi: Borkai egy tátongó seb Győr lelkén és testén

Mesterséges intelligenciával szerkesztett videók léteznek csak Dézsi szerint, olyan nem, amivel zsarolni lehetne.

A szombathelyi börtönbe akart drogot csempészni a győri férfi

Mobiltelefonok és adathordozók is voltak a csomagban.

„Magukat kihuzatták” – közzétette a hangfelvételt Magyar Péter

Varga Judit volt igazságügyi miniszter beszél a felvételen arról, hogy fideszes politikusok kihúzatták a nevüket a Völner-Schadl-ügy irataiból.

Zebrán gázolt a szentgotthárdi nő

A balesetben a sértett nyolc napon túl gyógyuló súlyos sérülést szenvedett.