Ismét törvényjavaslatot nyújt be az LMP a szélenergia hazai engedélyezésére

Fehér Buda 2022-06-05 15:00:10
Ungár Péter, az LMP frakcióvezetője szerint az orosz olaj kiváltása amerikai vagy arab olajra nem eredményez zöld átállást.

A környezetvédelmi világnap alkalmából ismét törvényjavaslatot nyújt be az LMP a szélenergia hazai engedélyezésére, mivel ez az ellenzéki párt szerint mérsékelné a klímaváltozás hatásait, és növelné a magyar energiafüggetlenséget. Ungár Péter, az LMP frakcióvezetője vasárnap, online is követhető sajtótájékoztatóján azt mondta, hogy az elmúlt hetek olajembargó körüli vitájában Magyarországon egyedül csak az LMP képviselt valódi zöld álláspontot, miszerint az orosz olaj kiváltása amerikai vagy arab olajra nem eredményez zöld átállást, írja az MTI.

A frakcióvezető hozzátette: az utóbbi időszakban nagyon kevés szó esik arról, hogy a klímaváltozás milyen károkat fog okozni a világon és Magyarországon, és hogy miként kell megváltoztatni az energiamixet ahhoz, hogy a lehető legkisebb mértékben járuljunk hozzá a klímaváltozáshoz. Az ellenzéki politikus emlékeztetett: a koronavírus-járványt megelőzően Orbán Viktor bejelentést tett arról, hogy kormánya zöld lesz, és zöld politikát fog folytatni. Ez a koncepció azonban később részben érthető, azonban részben érthetetlen okokból elsikkadt - tette hozzá.

 

 

Ungár Péter úgy vélte, hogy a kormány valójában nem zöld politikát folytat, hanem ellensége annak. Ennek az egyik szimbóluma szerinte az, hogy a kormány lényegében tiltja 2011 óta a szélenergiát, mivel olyan szabályozásokat hívott életre, amelyek ellehetetlenítik azt, hogy szélenergiát hasznosítsanak akár magánbefektetők. A frakcióvezető rámutatott: jelenleg a szélenergia hasznosítása teljesen ellehetetlenült, mivel lakott terület 12 kilométeres körzetében nem lehet szélerőműveket létesíteni, ez pedig gyakorlatilag a teljes magyar térképet lefedi.

Ungár Péter elmondta: a fideszes politikusok sokszor azzal szoktak érvelni, hogy Magyarországon nincsen elég szél. Felidézte, hogy Palkovics László miniszteri meghallgatásán azt mondta, Magyarországon csak a móri szélcsatornában van kellően erős légmozgás. Ezzel szemben a valóság az, hogy Sopron térségében 10 százalékkal nagyobb a szél átlagos erőssége, mint a móri szélcsatornában -  emelte ki a politikus. Ráadásul a szélenergiának drasztikusan kevesebb az üvegházhatású gázkibocsátása, mint a földgáznak vagy az kőolajnak.

A frakcióvezető idézte az ELTE Energiaföldrajz kutatócsoportja eredményeit, amely alapján az ország szinte teljes területén lehet hatékonyan hasznosítani szélenergiát úgy, hogy az nyereséges legyen. Ungár Péter bejelentette, hogy az LMP ismételten benyújtja a javaslatát a Magyar Országgyűlésnek a szélenergia tiltásának feloldásáról, hogy lehessen élni ezzel a megújuló energiával, amely csökkenti a hozzájárulást a klímaváltozáshoz, ugyanakkor Magyarország energiafüggetlenségét növeli.

Szólj hozzá!

Vadiúj járdát festettek össze Szombathelyen a kutyapártosok

A város kérte tőlük - írják posztjukban.

Péntektől már a Győr Plázában is alá lehet írni a szentiváni Ipari Park-bővítés ellen

Nagy lendülettel gyűjtik az aláírásokat a városrészben, péntektől pedig már a Plázában is.

Japán mangakarakterek miatt hülyegyerekezett a győri polgármester

Rosszul tudta a polgármester, le is törölte a posztot.

Rekordot döntött a magyar munkavállalók száma Ausztriában

113 ezer 468 legális magyar munkavállalót regisztráltak júniusban.

Nagyon meleg ma sem lesz

De csapadék sem várható.

Dézsi polgármester elárulta, hogy cicája kifejezetten rühelli a sétákat

A mentett macskát az elmúlt napokban mindenhová cipelte a polgármester, aki most el is árulta: vele ellentétben Ubul nincs oda a fejlesztések megtekintéséért.

Egy egész droghálózatot kapcsoltak le, a szálak Rábapatyra vezetnek

Komoly mennyiségű cuccot vontak ki a rendőrök Sárvár és környékéről.

Magas rezsi: korrekcióban, a kormányban és a békében bíznak kisalföldi önkormányzatok

Neon helyett LED, gázfűtés helyett villany: készülnek a nehéz télre a kisebb Győr-Moson-Sopron megyei települések vezetői.

Önmérsékletre int a MOL

Ha mindenki csak annyit tankol, amennyire szüksége van, akkor lesz elegendő üzemanyag az országban, írja közleményében a cég.

LMP: Alkotmánybírósághoz fordul a párt

Szombathelyen is megerősítették a zöld párt politikusai, hogy az erdőirtás a legrosszabb, amit ebben a helyzetben a kormány tehet.

Újraindulhat a Barátság, a MOL fizeti a tranzitdíjat

Egyeztetést követően átutalta az összeget.

Czeglédy Csaba nyílt levélben kéri a szombathelyi polgármestert, hogy álljon ki az erdők védelméért

A képviselő azt kéri, a polgármester járjon utána annak, hogy mit tervez az erdészet.

Könnyítések jönnek a katásoknak

Az ekho-ra való áttérést próbálja a kormány vonzóvá tenni számukra.