Ismét törvényjavaslatot nyújt be az LMP a szélenergia hazai engedélyezésére

Fehér Buda 2022-06-05 15:00:10
Ungár Péter, az LMP frakcióvezetője szerint az orosz olaj kiváltása amerikai vagy arab olajra nem eredményez zöld átállást.

A környezetvédelmi világnap alkalmából ismét törvényjavaslatot nyújt be az LMP a szélenergia hazai engedélyezésére, mivel ez az ellenzéki párt szerint mérsékelné a klímaváltozás hatásait, és növelné a magyar energiafüggetlenséget. Ungár Péter, az LMP frakcióvezetője vasárnap, online is követhető sajtótájékoztatóján azt mondta, hogy az elmúlt hetek olajembargó körüli vitájában Magyarországon egyedül csak az LMP képviselt valódi zöld álláspontot, miszerint az orosz olaj kiváltása amerikai vagy arab olajra nem eredményez zöld átállást, írja az MTI.

A frakcióvezető hozzátette: az utóbbi időszakban nagyon kevés szó esik arról, hogy a klímaváltozás milyen károkat fog okozni a világon és Magyarországon, és hogy miként kell megváltoztatni az energiamixet ahhoz, hogy a lehető legkisebb mértékben járuljunk hozzá a klímaváltozáshoz. Az ellenzéki politikus emlékeztetett: a koronavírus-járványt megelőzően Orbán Viktor bejelentést tett arról, hogy kormánya zöld lesz, és zöld politikát fog folytatni. Ez a koncepció azonban később részben érthető, azonban részben érthetetlen okokból elsikkadt - tette hozzá.

 

 

Ungár Péter úgy vélte, hogy a kormány valójában nem zöld politikát folytat, hanem ellensége annak. Ennek az egyik szimbóluma szerinte az, hogy a kormány lényegében tiltja 2011 óta a szélenergiát, mivel olyan szabályozásokat hívott életre, amelyek ellehetetlenítik azt, hogy szélenergiát hasznosítsanak akár magánbefektetők. A frakcióvezető rámutatott: jelenleg a szélenergia hasznosítása teljesen ellehetetlenült, mivel lakott terület 12 kilométeres körzetében nem lehet szélerőműveket létesíteni, ez pedig gyakorlatilag a teljes magyar térképet lefedi.

Ungár Péter elmondta: a fideszes politikusok sokszor azzal szoktak érvelni, hogy Magyarországon nincsen elég szél. Felidézte, hogy Palkovics László miniszteri meghallgatásán azt mondta, Magyarországon csak a móri szélcsatornában van kellően erős légmozgás. Ezzel szemben a valóság az, hogy Sopron térségében 10 százalékkal nagyobb a szél átlagos erőssége, mint a móri szélcsatornában -  emelte ki a politikus. Ráadásul a szélenergiának drasztikusan kevesebb az üvegházhatású gázkibocsátása, mint a földgáznak vagy az kőolajnak.

A frakcióvezető idézte az ELTE Energiaföldrajz kutatócsoportja eredményeit, amely alapján az ország szinte teljes területén lehet hatékonyan hasznosítani szélenergiát úgy, hogy az nyereséges legyen. Ungár Péter bejelentette, hogy az LMP ismételten benyújtja a javaslatát a Magyar Országgyűlésnek a szélenergia tiltásának feloldásáról, hogy lehessen élni ezzel a megújuló energiával, amely csökkenti a hozzájárulást a klímaváltozáshoz, ugyanakkor Magyarország energiafüggetlenségét növeli.

Szólj hozzá!

LMP: Magyarországot nem a Fidesz-KDNP kormányozza, hanem a multik

Csárdi Antal, a párt frakcióvezető-helyettese szerint mára egyértelművé vált, hogy Magyarországot nem a Fidesz-KDNP kormányozza, a meghatározó döntések multinacionális vállalatok irodáiban születnek.

Leváltotta a győri Fidesz Hajtó Pétert a gazdasági bizottságból

A zöldbizottságba tették át a Borkai-párti exfideszest, a helyére ültettek.

Péntektől felfordulás lesz a szombathelyi Vasútállomáson

Vágányzár, vonatpótló buszok, pályaépítés.

Háromszor ütött a kemenesháti sportbálon

A sértett nyolc napon belül gyógyuló sérüléseket szenvedett.

Október 7-én ismét nyit a nagyközönségnek a szombathelyi Jégcsarnok

Augusztus végétől ismét van jég a létesítményben.

Akkugyárról kérdezett a momentumos, bemutatott neki a polgármester

Zárt ülésen tárgyalták Nyíregyházán az oda tervezett akkugyár ügyét.

LMP: Lantos Csabának távoznia kell

A zöldpárt szerint a kormány pénteken hatályba léptetett veszélyhelyzeti kormányrendelete a szennyező, környezetromboló cégeknek kedvez.    

„Halállistát” készített az iskolai mészárláshoz egy tizenhat éves Győr-Moson-Sopron megyei fiú

A náci eszmékhez vonzódó fiatal vásárolt egy nyolc centiméter pengehosszúságú zsebkést, mindkét oldalán horogkereszttel.

1,3 milliárd alumíniumdoboz kerül forgalomba Magyarországon évente

Szeptember 23-án van a nemzetközi hulladékgyűjtő nap.

Dézsi Csaba András negyedszer hazudta azt, hogy ki van tiltva a Győr összefog csoportból

Az egyik fideszes alpolgármester, pár képviselő és a polgármesteri főbiztos is tagja a csoportnak, pedig Dézsi szerint ők is ki vannak tiltva.

Hende: A jelenlegi szombathelyi városvezetés látszat-városvezetést folytat

A választókerületi elnököt megszólalásra késztette a lehetséges fideszes önkormányzati képviselő-jelöltekről megjelent lista.

A pertől tartva közzétette a szentiváni légszennyezettség-mérés adatait a győri önkormányzat

A szentiváni civilek máris találtak benne olyan adatot, ami annyira nem megnyugtató.

Megvannak a Fidesz szombathelyi önkormányzati képviselő-jelöltjei?

Czeglédy Csaba tudni véli, hogy kik az indulók.

Karácsony nyerne Budapesten

Az ellenzéki választók együttműködést várnak a pártoktól.