A tegnap esti vihar áldozata lett Erzsébet királyné szombathelyi fája is

Fehér Buda 2022-06-05 07:45:07
Hatalmas ágak hevernek a járdán a Szent István parkban.

A tegnap esti vihar áldozatává vált a szombathelyi Szent István parkban található fa, amelyet még több mint száz évvel ezelőtt ültettek.

A nagylevelű hárs állapota egy ideje már válságos volt, a szombathely.hu-n tavaly még arról írtak, hogy próbálják megmenteni a korhadó fát. A Szombathelyi Szépítő Egyesület a SZOMPARK-kal karöltve kísérletet tett arra, hogy lelassítsa a fa pusztulását, erről akkor még egy rövid videót is közzétettek.

 

1898. szeptember 10-én Erzsébet Genfben merénylet áldozata lett, késszúrás végzett vele. Az Osztrák-Magyar Monarchia népei gyászolták a királyné elvesztését, hiszen uralkodó férjénél és annak szűkebb családjánál sokkal népszerűbb és közvetlenebb személyiség volt. A birodalom tiszteletét az uralkodóné iránt nemcsak a sötét pompában celebrált gyászszertartás, hanem a rengeteg szobor, emlékpark, liget és természetesen az emlékére ültetett fa is mutatta.

 

 
Darányi Ignác
, a magyar kormány földművelésügyi minisztere már 1898. novemberében rendeletet adott ki, amely szerint: „Mert a kinek bölcsője ott ringott egy erdőkoszorúzta tó bűbájos partjain; a kinek kedélye annyiszor vidult fel erdeink zugó fái közt és a kinek sebzett lelke oly édes enyhülést talált távoli vidékek mythoszi ege alatt magasba nyuló százados erdők mélyén; a ki a természet szépségeinek oly csodálója volt: annak emlékét fák millióinak kell hirdetni; annak tiszteletére, mint az ó-kor mesés világában, szentelt berkeknek kell támadniok, hova áhitattal közeledjék az utas; hol a fáradt vándor a nap heve ellen enyhelyet találjon s nemes érzelmekre gerjedjen a lélek! Én bizalommal intézem azt a kérést a magyar társadalomhoz, hogy dicsőült Királynénk emlékezetére emlékfákat ültessünk!”

A felhíváshoz Szombathely is csatlakozott, a város nyugati részén álló dombon nőtt öreg gesztenyefát nevezték ki Erzsébet királyné fájának. Az akkoriban már éltes fa azonban 1907-ben elpusztult, pótlásul egy nagylevelű hársfát ültettek, ez a faaggastyán tekinthető meg ma a régi víztorony melletti emlékhelyen, írják a szombathely.hu-n.

A tegnapi vihar viszont, úgy tűnik, leszámolt az idős fával, a Szent István parkban most ilyen a helyzet:

 

Szólj hozzá!

Szlovákia ideiglenesen visszaállítja az ellenőrzéseket a magyar határon

Az intézkedés egyelőre október 14-ig lesz hatályos.

10 millió forintos fejlesztést finanszírozott meg a TDK a szombathelyi Gépipariban

Egy komplett tantermet újítottak fel. Ablakcserére, új vakolatra, festésre, padfelújításra és digitális táblára is futott az összegből.

Ezután csak állami jóváhagyással fogadhatnak el magánadományokat az iskolák!

Jól gondolja meg monden szülő, ha mondjuk egy terem kifestésére gondolna!

Jövő héten lezárják a szombathelyi Károly Róbert utcát

A KISZ lakótelep egyik fő közlekedési ütőerét két hétig biztosan nem használhatják az autósok.

Nem indul együtt az EP-választáson az LMP és a Párbeszéd

Bár Ungár Péter szerint korábban volt szó róla, hogy együtt induljanak, de „elhunytak a tárgyalások a Párbeszéddel a közös EP-listáról”.

Krausz Ferenc, Pierre Agostini és Anne L'Huillier kapja idén a fizikai Nobel-díjat

A díjat az elektronok atomon belüli mozgásának vizsgálatát szolgáló attoszekundumos fényimpulzusokat előállító kísérleti módszereikért kapták.

Átment a másik sávba, elcsapott egy biciklist

Celldömölk és Mersevát között történt az eset.

Marad még a meleg kedden

A déli szél többfelé megélénkül, a Dunántúlon néhol meg is erősödik.

A múlt héten két Fő téri szombathelyi kávézónál is balhé volt

Egyszer az Art Caféhoz, egyszer pedig a Balmorához vonultak a rendőrök.

Karikó Katalin és Drew Weissman kapja az orvosi-élettani Nobel-díjat

Az mRNS-alapú vakcinák kifejlesztését megalapozó felfedezéseikért kapják a kitüntetést.

Az LMP Pintér Bencét támogatja Győrben

Az LMP - Magyarország Zöld Pártja a 2024-es önkormányzati választáson a Tiszta Szívvel a Városért Egyesület jelöltjét, Pintér Bence polgármester-jelöltségét támogatja.