Orosz kőolajat szállító hajók biztosításának tilalmáról állapodott meg London és az EU

Fehér Buda 2022-06-01 10:30:26
A megállapodás erőteljesen korlátozza Oroszország olajexportáló képességét.

Orosz kőolajat szállító hajók biztosításának tilalmáról állapodott meg London és az Európai Unió - írta brit és uniós illetékeseket idézve a szerdai Financial Times. A londoni üzleti napilap hangsúlyozza: a megállapodás erőteljesen korlátozza Oroszország olajexportáló képességét, mivel kizárja Moszkvát a londoni Lloyd's szindikált biztosítási piacról, amely évszázadok óta a globális tengerhajózás központi biztosítási intézménye, teszi hozzá az MTI.

A Brüsszelben zajló kétnapos EU-csúcsértekezlet első napján megállapodás született az Oroszországgal szembeni hatodik szankciócsomagról, amely megtiltja az orosz nyersolaj és a kőolajtermékek uniós importját, de a politikai megegyezés értelmében a csővezetéken szállított orosz nyersolajra ideiglenes kivétel érvényes. A Financial Times szerdai beszámolója szerint ugyanakkor London bevonása nyitotta meg a lehetőséget az orosz tengeri olajszállításokra vonatkozó biztosítási tilalom elrendelése előtt. Ez sokkal kiterjedtebb következményekkel járhat az orosz olajexportra, és arra késztetheti Moszkvát, hogy kisebb, kevésbé fejlett piacokon keressen biztosítási lehetőségeket - írja a londoni üzleti napilap.

A Financial Times forrásai szerint Brüsszelt az a lehetőség is aggasztotta, hogy ha az Európai Unió egyedül cselekszik a biztosítási szankciók ügyében, azzal éppen a londoni biztosítási piacra terelne át még több üzleti tranzakciót. Az egyik idézett vezető EU-illetékes úgy fogalmazott, hogy problémák merültek volna fel az egyenlő versenyfeltételekkel kapcsolatban, ha London továbbra is kínálna biztosításokat, és így jelentős értékű megbízás áramlana át a londoni Lloyd's-piacra.

Az új szankciócsomagot Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke jelentette be kedden, de uniós illetékesek szerint az új intézkedések előtt valójában az nyitotta meg az utat, hogy London nem fejtett ki ellenállást a biztosítási tilalommal szemben - áll a Financial Times szerdai cikkében. A lap forrásai szerint a londoni biztosítási piac már készült a szankciók kiterjesztésére, miután lépések történtek a biztosítási szolgáltatások megvonására az orosz repülési ágazattól is.

A brit kormány már az Ukrajna elleni orosz invázió első napjaiban törvénytervezetet fogadtatott el, amelynek értelmében bűncselekménynek minősül orosz repülőgépek berepülése a brit légtérbe, illetve leszállásuk brit területen, orosz tulajdonú hajók pedig nem köthetnek ki Nagy-Britanniában. London korábbi szankciói között szerepelt az orosz gazdaságba irányuló brit befektetések, az orosz vállalatoknak nyújtott pénzügyi szolgáltatások, valamint a kőolajfinomítókban használatos alapvető fontosságú berendezések és katalizátorok oroszországi exportjának teljes tilalma is. Ezek a brit kormány önálló lépései voltak, de az a döntés, hogy kizárják az orosz exportolajat szállító hajókat a londoni biztosítási piacról, az Európai Unióval közösen, az EU-val egyeztetve született.

Szólj hozzá!

Átadja listás helyét Sárváron Gagyi Levente, pedig korábban alpolgármester is lehetett volna

Helyette Kampelné Kozlovszki Marianna kapja a Fidesz-KDNP kompenzációs listás helyét.

OVF: Folytatódik az apadás, a Dunánál és a Rábánál segédkező vízügyesek hazaindulhattak

Győrnél a Duna hatására az apadási tendencia mellett némi emelkedés valószínű a hétvégén, de a vízállások fokozat alatt maradnak.

Pintér Bence szerint egyértelmű a győriek akarata: békét szeretnének

Több interjút is adott a megválasztott győri civil polgármester az utóbbi napokban.

Jelen állás szerint Lenkai Nóra mandátumot kap Szombathelyen

Határozatot hozott a Helyi Választási Bizottság.

Bekamuzták, hogy a nő vezette a balesetet okozó autót Szombathelyen, ráfáztak

Ittasan villanyoszlopnak ment, megpróbálta kivágni magát.

Újraszámolják Győrben a szavazatokat

A Területi Választási Bizottság helyt adott Dézsi Csaba András beadványának.

Haladás: Reális esély a megyei 1. osztályra van

Taggyűlést tartottak a csapatot üzemeltető Kft.-nél.

Ezek a kültéri párnák passzolnak egy modern teraszhoz

Egy hosszú nap után mindenkinek jólesik, amikor egy kényelmes és puhán párnázott kerti kanapén ejtőzik a családdal, a barátokkal.

Ötmillió forint gyorssegéllyel támogatja a Katolikus Karitász a vihar sújtotta településeket

Narda, Felsőcsatár, Horvátlövő, Vaskeresztes, Pornóapáti, Szentpéterfa részesül az adományból. Várják a további felajánlásokat.

A kerékpározás hatékonysága a klímaválság közepette

Miközben küzdünk a hanyatló társadalmi egészség és a Föld leépülésének egymást keresztező válságai ellen, egy vészjósló valóság bontakozik ki a hőmérsékletben, amely hatással van a kerékpáros közlekedésre is. A biciklizés integrált megközelítést valósít meg a környezeti és társadalmi kihívások mérséklésében.

Vitézy Dávid: Határidőig kezdeményezzük a szavazatok újraszámlálását

76-szor annyi érvénytelen szavazat született, mint amennyi a különbség köztük Karácsony Gergellyel.

2 millió forintra büntettek egy sárvári kutyatartót, mert az állat kiszökött és megtámadott egy nőt

Kötelezték arra is, hogy a kutyát szigorúbb körülmények között tartsa.