A román színekre vágyó Rapport Richárd mellé állt a kormánymédia egy része a sakkszövetséggel szemben

ugytudjuk.hu 2022-05-29 16:58:00
Egy magyar-román vitában ez lett volna a legutolsó, amit várunk, de valóban ez történt.

Ez a cikk eredetileg testvérlapunkon, az Azonnali.hu-n jelent meg.

Érdekes olvasni a szombathelyi sakkozó, Rapport Richárd országváltása körüli vitát a kormányközeli médiában. A világranglista ötödik helyén álló magyar sakkozó édesapja a 24.hu-nak pénteken mondta el, hogy kérvényezték a Román Sakkszövetségnél, hogy a jövőben a fiatal sakkozó román színekben versenyezhessen, mivel

jelentkezett egy szponzor, aki jelentős összeggel támogatná Rapport Richárdot,

ha mostantól a piros-fehér-zöld helyett a kék-sárga-piros zászló állna mellette az asztalon a versenyeken.

Rapport Richárd azzal indokolta a váltást, hogy a Magyar Sakkszövetségtől (MSSZ) évek óta nem kap támogatást, mint megírtuk, Szabó Tímea, a Párbeszéd képviselője februárban érdeklődött a sportért felelős Emberi Erőforrások Minisztériumánál az ügyben, de gyakorlatilag elutasító választ kapott.

A történelmileg terhelt magyar-román kapcsolatok miatt persze különösen érzékeny az esetleges váltás, és az MSSZ már jelezte is, hogy mindent megtesz ennek megakadályozására. Az Origo még pénteken „elképesztő és felháborító lépésről” írt címlapján, a Magyar Nemzet ugyanakkor kifejezetten objektív cikket közölt, amiben Ribli Zoltán volt magyar sakkolimpikon, Rapport korábbi edzője például azt mondta:

„A Magyar Sakkszövetség, köszöni, jól elvan, csak azok zavarják, akik értenek a sakkhoz. Legyenek bár aktív játékosok vagy edzők. Portisch Lajost elűzték, jómagam, miért is tagadnám, perben állok a szövetséggel, Almási Zoltán abbahagyta a versenyzést, Lékó Péter az egyik legkeresettebb edző, csak éppen külföldön. Most pedig Rapportot is elveszítjük. Hatalmas veszteség, de előre borítékolom, a szövetség vezetői ezen is gyorsan túllépnek”.

Verőci Zsuzsa szintén volt válogatott sakkozó ugyanakkor úgy kommentálta a döntést, hogy „szívet cseréljen, aki hazát cserél”, igaz, ő a szövetség hozzáállásáról nem nyilatkozott.

Ezek után szombaton a kormány álláspontját minden fontos ügyben gondosan követő Nemzeti Sport külön publicisztikában foglalkozott az üggyel, kifejezetten Rapport Richárd mellé állva és az MSSZ-t hibáztatva a kialakult helyzetért.

Rácz Péter „Zászlócsere” című jegyzetében úgy fogalmaz,

„a hír bombaként robbant, ugyanakkor nem lehet rajta csodálkozni – évek óta benne volt a levegőben egy hasonló húzás. A legutóbbi világversenyeken nem játszott, de nemcsak ő, hanem például Lékó Péter sem, mert nem tudtak megegyezni a szövetséggel a válogatott szereplésről. Mégis, hogy történhet ez meg?”.

Majd leírja, hogy a sakkvilág elitjében szokás támogatni a versenyzőket, ehhez képest Rapport Richárd nem kapott elég figyelmet,

„Egyedül készült, lényegében segítők nélkül, de még így is fel tudta venni a versenyt a világ legjobbjaival, a közelmúltban jöttek is a sikerek. De mindig kérdés volt, hogy egyedül meddig bírja. Mivel érdemben nem változott a helyzet, kapott az alkalmon, amikor a romániai milliárdos ajánlatot tett”.

Végül levonja a következtetést:

„Országváltás – fájdalmas, de ezúttal ez a siker ára”.

Nyitókép: Fide

Szólj hozzá!

Az idén sem fizet osztalékot a Rába

Győri ingatlanok érétkesítéséről is döntött a cég.

Azzal fenyegette a sárvári gyámügyest a nő, hogy megöli

„Na te büdös k***a, ha te ezt megtetted, akkor nem fogok veled szépen beszélni!”

Tizenkét gyanúsítottja van már annak az ügynek, amiben letartóztatták a volt győri rendőrkapitányt

A volt kapitányon kívül egy másik gyanúsítottat is fogva tartanak, aki szintén fontos és magas rangú, nyugalmazott rendőr.

Szúnyogok: Győrben kiterjedt biológiai gyérítés egyelőre nem szükséges

A Győr-Szol Zrt. már megtette az előkészületeket a szúnyoggyérítési munkálatok megkezdéséhez.

Legyen egy szuper okosóra a legújabb kiegészítőd

Gondoltál már arra, hogy beszerezz egy páratlan okosórát? Ha eddig halogattad a döntést, akkor ezt most tekintsd egy jelnek és üdvözölj a gyűjteményedben egy efféle újdonságot. Nemcsak dekoratív kiegészítő, hanem számtalan előnnyel is bír.

Quentin Tarantino mégsem filmkritikusról forgatja utolsó filmjét

A rendező várhatóan tizedik filmje elkészítése után is folytatja a kreatív munkát. Korábban többször célzott rá, hogy minisorozatok és színdarabok rendezése is érdekli.

A performance marketing jelentősége a vállalkozások életében

Minden vállalkozás számára alapvető fontosságú, hogy folyamatosan, méghozzá profitábilisan termeljen új ügyfeleket, vásárlókat. A performance marketing elengedhetetlen a sikerhez, egy laikus számára azonban rengeteg nehézséget okozhat a fizetett hirdetések nyereséges menedzselése, éppen ezért sok esetben a legjobb döntés szakértőket segítségül hívni.

Ütötte, rúgta ismerősét egy körmendi férfi

Még a mobilját is földhöz vágta.

Milyen tényezőket vegyünk figyelembe, ha bútorkárpitot választunk?

A különféle anyagokkal bevont, párnázott bútorok esetében a kárpit színe, textúrája meghatározó jelentőségű az enteriőr stílusa, valamint a tartósság és a tisztíthatóság szempontjából, ezért a választásnál körültekintőnek kell lenni.

Azonnali hatállyal rúgta ki a Vas Népe az újságíróját, miután bejelentette, hogy civilként elindul képviselőnek

Tóth Judit Körmenden szerezne mandátumot. Frissítve a Vas Népe közleményével!

Sulyok Tamás jáki látogatása miatt komoly biztonsági intézkedésekre lehet számítani

A vasárnapi avatón ingyen lehet megtekinteni a templomot és templomkertet is.

Egy győzelemre az elődöntőtől a Falco

Lemosták a Honvédet a pályáról

Már a bíróságon is kamuzik Mirkóczki Ádám, Eger polgármestere

Nem csak adatokat nem adna ki, hanem tényleg nem ad ki.