Mészáros Lőrinc vezeti a 100 leggazdagabb magyar idei listáját

Farkas Bazsi 2022-05-26 06:38:56
60 milliárd forinttal nőtt a vagyona.

A közelmúltban elnyert autópálya koncesszió nélkül is a leggazdagabb magyar Mészáros Lőrinc. A májusban kihirdetett és 35 évre szóló autópálya üzemeltetési megállapodás bizonyára megdobja majd a felcsúti üzletember vagyonát, amely a tavalyi év “zárszámadását” követően is 480 milliárd forint - hatvan milliárddal több mint egy évvel ezelőtt. A most megjelent A 100 Leggazdagabb magyar című kiadvány  idei ranglistáján őt Csányi Sándor követi  420 milliárddal. Az OTP első emberének vagyona  összességében egy év alatt nem gyarapodott  - ez jórészt a bank tetemes tőzsdei árfolyam veszteségének köszönhető.

Idén először léphetett fel a képzeletbeli dobogóra Felcsuti Zsolt. A világszerte ismert géptartozék gyártó MPF Holding többségi tulajdonosa Gattyán Györgyöt szorította egy hellyel hátrébb: Felcsuti vagyonát 345 milliárdra, Gattyánét pedig 320 milliárdra becsülték a kiadvány szerkesztői.

Pandémia után, csökkenés előtt?

A Szakonyi Péter  felelős szerkesztő és csapata által összeállított - és az  idén 21. alkalommal megjelent! - kiadvány becslései és számításai szerint az ország első száz emberének összvagyona a válság és a pandémia ellenére sem csökkent , - 2021-ben  elérte a 6223, 5 milliárdot.  A  növekedés egy év alatt megközelítette a 637 milliárd forintot.  Ez érdekes módon szinte “fillérre” annyi, amennyi összvagyona az első száznak 2002-ben volt. A 100 Leggazdagabb magyar első kiadásában közölt becslés szerint ugyanis összesített vagyonuk akkor 632,4 milliárd forintra rúgott. Két évtizeddel ezelőtt a “bekerülési küszöb” mindössze 2,3 milliárd forint, azaz  akkori árfolyamon 10 millió euró volt, az idei első százba viszont már  legkevesebb 12,7 milliárd forinttal lehetett bekerülni.

A listán helyezett üzletemberek jelentős része továbbra is az ingatlanfejlesztésben találta meg “számítását”, ám egyre többen fektettek be már tavaly is az energetikába, ezen belül is a  szolár technikába. A naperőművek értékét és jelentőségét az idén kirobbant energiakrízis még jobban emeli. Olyan üzletemberek is felfigyeltek erre a lehetőségre - többek közt Albrecht Ottó, Ináncsy Miklós,  - akik korábban soha nem invesztáltak az energetikába.


Új szereplők a listán

A viszonylag stabil hazai gazdaság jele, hogy idén mindössze négy új szereplő jelent meg a listán. A hazai létesítmény fenntartási piac nagyágyújának tartott, Kis-Szölgyémi Ferenc, a naperőmű üzletben évek óta élenjáró Lugos Roland, a sikeres építőanyagcég, a Masterplast társtulajdonosa Ács Balázs és a legdinamikusabb ingatlanpiaci szereplőnek számító Indotek résztulajdonosa Hermann Kamilla. Ez utóbbi megjelenésével duplájára nőtt az listán jegyzett hölgyek száma. ( A tavaly csak Schmidt Mária, az ingatlanfejlesztésben tevékenykedő családi tulajdonban levő cég résztulajdonosa képviselte a gyengébb nemet.)

Orbán az élen

Idén tizenegyedik alkalommal közöl a kiadvány Befolyás barométert, vagyis egy olyan listát, amely az ország legbefolyásosabb szereplőit sorjázza. Az élen a negyedik alkalommal kétharmados többséggel megnyert választás miatt - is - nincs jelentős változás - a miniszterelnök primátusa évek óta megkérdőjelezhetetlen. Őt az elmúlt években is kiemelkedő helyen szereplő  gazdasági szereplők és kormánypárti politikusok követik. Sorrendben a negyedik legbefolyásosabb Rogán Antal, akit Szijjártó Péter és Matolcsy György követ. Pintér Sándor belügyminiszternek  pedig a 7. hely jutott. Előre ugrott - a lapzártát követően miniszternek jelölt - Lázár János, aki a 22. helyen szerepel. A legbefolyásosabb ellenzéki politikusnak az értékelést végző elemzők Karácsony Gergelyt tartották, aki a 30. helyre tudott felkapaszkodni. Gyurcsány Ferenc a 35. felesége Dobrev Klára pedig a 43. helyen áll. Érdekes, hogy nem jutott be az első 50 legbefolyásosabb közszereplő közé Márki-Zay Péter, az ellenzék közös miniszterelnök jelöltje.

Két évtizede változatlan módszertannal


Az első 100 Leggazdagabb magyar első ízben 2002-ben jelent meg - akkor még a Magyar Hírlap égisze alatt, Szakonyi Péter szerkesztésében. Az idei, sorrendben a 21. kiadás kiadvány metodikája az elmúlt évek alatt sem változott,  a vagyoni becslések alapját  továbbra is a cégek saját tőkéje jelenti. Az idei kiadvány a ceginfo.hu adatbázisát használta, szakmai partnere pedig a BDO Magyarország volt. A kiadványban közölt szócikkek megírásához ezen kívül nyilvános adatbázisokat is felhasználtak, amelyeket az érintett személyekkel történő személyes egyeztetések követtek.

A kiadvány 2022. május 26.-án kerül forgalomba. 

Szólj hozzá!

Az idén sem fizet osztalékot a Rába

Győri ingatlanok érétkesítéséről is döntött a cég.

Azzal fenyegette a sárvári gyámügyest a nő, hogy megöli

„Na te büdös k***a, ha te ezt megtetted, akkor nem fogok veled szépen beszélni!”

Tizenkét gyanúsítottja van már annak az ügynek, amiben letartóztatták a volt győri rendőrkapitányt

A volt kapitányon kívül egy másik gyanúsítottat is fogva tartanak, aki szintén fontos és magas rangú, nyugalmazott rendőr.

Szúnyogok: Győrben kiterjedt biológiai gyérítés egyelőre nem szükséges

A Győr-Szol Zrt. már megtette az előkészületeket a szúnyoggyérítési munkálatok megkezdéséhez.

Legyen egy szuper okosóra a legújabb kiegészítőd

Gondoltál már arra, hogy beszerezz egy páratlan okosórát? Ha eddig halogattad a döntést, akkor ezt most tekintsd egy jelnek és üdvözölj a gyűjteményedben egy efféle újdonságot. Nemcsak dekoratív kiegészítő, hanem számtalan előnnyel is bír.

Quentin Tarantino mégsem filmkritikusról forgatja utolsó filmjét

A rendező várhatóan tizedik filmje elkészítése után is folytatja a kreatív munkát. Korábban többször célzott rá, hogy minisorozatok és színdarabok rendezése is érdekli.

A performance marketing jelentősége a vállalkozások életében

Minden vállalkozás számára alapvető fontosságú, hogy folyamatosan, méghozzá profitábilisan termeljen új ügyfeleket, vásárlókat. A performance marketing elengedhetetlen a sikerhez, egy laikus számára azonban rengeteg nehézséget okozhat a fizetett hirdetések nyereséges menedzselése, éppen ezért sok esetben a legjobb döntés szakértőket segítségül hívni.

Ütötte, rúgta ismerősét egy körmendi férfi

Még a mobilját is földhöz vágta.

Milyen tényezőket vegyünk figyelembe, ha bútorkárpitot választunk?

A különféle anyagokkal bevont, párnázott bútorok esetében a kárpit színe, textúrája meghatározó jelentőségű az enteriőr stílusa, valamint a tartósság és a tisztíthatóság szempontjából, ezért a választásnál körültekintőnek kell lenni.

Azonnali hatállyal rúgta ki a Vas Népe az újságíróját, miután bejelentette, hogy civilként elindul képviselőnek

Tóth Judit Körmenden szerezne mandátumot. Frissítve a Vas Népe közleményével!

Sulyok Tamás jáki látogatása miatt komoly biztonsági intézkedésekre lehet számítani

A vasárnapi avatón ingyen lehet megtekinteni a templomot és templomkertet is.

Egy győzelemre az elődöntőtől a Falco

Lemosták a Honvédet a pályáról

Már a bíróságon is kamuzik Mirkóczki Ádám, Eger polgármestere

Nem csak adatokat nem adna ki, hanem tényleg nem ad ki.