Szombathelyen nem szabotálják el a vadvirágos területeket

Nagy Donát 2022-05-20 17:30:28
Egyre több helyszínen alakítanak ki szánt szándékkal az élővilág szempontjából diverz, zöld zónákat. Mindez pedig sokat jelent a környezetünk számára.

A méhek világnapján tartott közös sajtótájékoztatót a Vadvirágos Szombathelyről Dénes Veronika városi kertész és Németh Ákos (Éljen Szombathely) fenntartható fejlődésért és klímapolitikáért felelős tanácsnok, ahol elhangzott, hogy a természetközeli gyepek meghagyása fontos az őshonos vegetáció megtartásához.

Ez több szempontból is jó. Egyrészt egy sokkal diverzebb terület, ami sokkal jobban ellenáll a környezeti változásoknak, másrészt a fajgazdagsága révén esztétikailag is szép, és a beporzóknak is otthon ad

– mondta Németh Ákos. Hozzátette, itt szó sincs arról, hogy később ember nagyságú gaz fog a területen nőni. A program egy tudatos folyamat menedzselése, ahol vadvirágos rétek alakulnak ki. Később a területről magokat is begyűjtenek majd, amiket máshol fel tudnak használni.

Fotók: Nagy Donát

 

Az a világ, miben élünk, rendkívül összetett, és benne lévő élőlények között pókhálószerű összekapcsolódások vannak. Ezek a kölcsönösen függő kapcsolatok pedig elengedhetetlenek ahhoz, hogy a Földünk egészsége megmaradjon

– mondta Dénes Veronika, majd hozzátette, hogy a Vadvirágos Szombathely program helyszíneit már tavaly elkezdték kialakítani olyan placcokon, ahol eleve jó a fajösszetétel. Ez kvázi egy természedvédelmi kezelés, amiből 9-et valósítanak meg a városban.

Fotók: Nagy Donát

 A területeket előre, jól látható módon kijelölik, hogy ne az legyen az emberek reakciója, miszerint ez véletlenül maradt ilyen. Tévhit, hogy ezzel némi kaszálást akar a város megspórolni, hiszen a vadvirágos részek felügyelete és kezelési inkább többletenergiát követel. A programban kijelölt részek mellé tájékoztatótáblákat is elhelyeznek, amikről egy QR-kód segítségével gyorsan egy informatív oldalra lehet ugrani okostelefon segítségével.

Tavaly elég nagy port kavart a Fidelitas akciója, amikor Budapesten egy hasonló, ott Méhlegelőnek elnevezett területet dacosan végignyírtak, majd erről fotókat is megosztottak a Facebookon. A témával kapcsolatban feltett kérdésünkre elhangzott, hogy Szombathelyen ehhez hasonló szabotázsról nem tudni, és a város képviselői is – pártállástól függetlenül – megértették a program lényegét és egyetértenek a létesítéssel kapcsolatban.

Szólj hozzá!

Vitézy: A Déli Körvasút építésének meghiúsítása Budapest európai lemaradását hozza magával

A főpolgármester-jelölt szerint Karácsony megint a párt politikának akar megfelelni, nem pedig a budapestieknek.

Egy igazi cukiság, a harlekin tacskó nyomában

Vannak olyan emberek, akik szerint a kutya minimum egy németjuhász méreténél kezdődik, a kistestű egyedeket pedig “haszontalan ölebnek” tartják. És van az emberek másik csoportja, aki szerint az apró termetű kutyusok nagyon cukik és ölelnivalóak. 

Vandálok tüntették el az éj leple alatt Szombathely város címerét

Ilyen még nem volt! Gyűlölet-cunami árad a városi útfelújításokra.

Hogyan válassz ajándékcsomagot egy férfinak?

Az ajándékozás komoly fejtörés és idegeskedés lehet, amennyiben az utolsó pillanatra hagyjuk, legyen szó karácsonyról vagy más alkalomról, születésnapról, évfordulóról, közeli és távoli ismerősnek, üzleti partnernek. 

 Dean Bombac nyártól Győri ETOban folytatja

A következő szezonban a férfi csapat is az élvonalban játszik már.

Magánoikrat-hamisítás miatt nyomoznak a Győr-Szol által felvásárolni kívánt cég ügyében

Már gyanúsított is van a Memento temetkezési cégnek a győri önkormányzati vagyonkezelő által tervezett megvásárlása miatt zajló nyomozásban.

Befejeződött a jáki templom helyreállítása

2018 óta a jáki templom helyreállítására több mint 2 milliárd forint kormányzati támogatást kapott a Szombathelyi Egyházmegye.

Hogyan előzhető meg a szívférgesség?

A szívférgességet (Dirofilaria immitis) a fertőzött szúnyogok terjesztik, így ha kedvencünket épp egy parazitát hordozó vérszívó csípi meg, sajnos máris átkerülnek a véráramába. A kifejlett férgek pedig a szív- és tüdőerekben súlyos károkat okozva az állat életét is veszélybe sodorják. A legfontosabb tehát a megelőzés, az alábbiakban erről írunk.

Tizennégy év fegyházra ítélt a Szombathelyi Törvényszék egy hajléktalan társait felgyújtó férfit

A férfi 2022. augusztus 15-én egy szombathelyi parkolóban öngyújtóval meggyújtotta a társa lábán lévő gézkötést, amely lángra kapott, és a sértett ruházatára is átterjedt.

Hasznos tanácsok a tavaszi rendrakáshoz

Most már hivatalosan is itt a tavasz, így eljött az ideje az otthonod rendbetételének. Mielőtt azonban belevágnál a takarításba, fókuszálj a rendrakásra, hogy megkönnyítsd a saját dolgodat! Hiszen, mint ahogy a mondás is tartja, rend a lelke mindennek!

Hende Csaba: Aki nem dolgozik ne is egyék!

A Törvényalkotási Bizottság elnöke a családi pótlék emelésének javaslatára nyilvánult meg így.

600 millió forintot fordítanak az Élhető Répcelak projektre

A pénzt a közlekedés és infrastruktúra fejlesztésére fordítják.

Kell-e tudnia egy rendezvényszervezőnek angolul?

Manapság szinte minden munkakörben elvárt az idegennyelv-tudás. Leginkább az angol az, amelyet preferálnak a munkaadók, így jó, ha értünk ezen a nyelven. Különösen fontos ez olyan munkakörökben, ahol gyakori a kommunikáció – így a rendezvényszervezés esetében is.

Kulturális együttműködést kötött Írország magyarországi nagykövetsége, Szombathely és a Leopold Bloom Alapítvány

"Szombathely nagyon hálás James Joyce-nak azért, hogy az Ulyssest megalkotta, és ezzel feltette Szombathelyt a világirodalom könyvesszekrényére" - fogalmazott Horváth Soma, szombathelyi alpolgármester.

Az egri kötődésű Tisza Párt színeiben indulna Magyar Péter az uniós választáson

Volt egri fideszes önkormányzati képviselő alapította a pártot.

Ma megjelenik egy üstökös is a fejünk felett

Meg még egyéb csillagászati nyalánkságok is

Honlapépítés lépésről lépésre: az alapoktól a befejezésig

Egy weboldal elkészítését érdemes profikra bíznia annak, aki nem járatos a webprogramozásban.