Szombathelyen nem szabotálják el a vadvirágos területeket

Nagy Donát 2022-05-20 17:30:28
Egyre több helyszínen alakítanak ki szánt szándékkal az élővilág szempontjából diverz, zöld zónákat. Mindez pedig sokat jelent a környezetünk számára.

A méhek világnapján tartott közös sajtótájékoztatót a Vadvirágos Szombathelyről Dénes Veronika városi kertész és Németh Ákos (Éljen Szombathely) fenntartható fejlődésért és klímapolitikáért felelős tanácsnok, ahol elhangzott, hogy a természetközeli gyepek meghagyása fontos az őshonos vegetáció megtartásához.

Ez több szempontból is jó. Egyrészt egy sokkal diverzebb terület, ami sokkal jobban ellenáll a környezeti változásoknak, másrészt a fajgazdagsága révén esztétikailag is szép, és a beporzóknak is otthon ad

– mondta Németh Ákos. Hozzátette, itt szó sincs arról, hogy később ember nagyságú gaz fog a területen nőni. A program egy tudatos folyamat menedzselése, ahol vadvirágos rétek alakulnak ki. Később a területről magokat is begyűjtenek majd, amiket máshol fel tudnak használni.

Fotók: Nagy Donát

 

Az a világ, miben élünk, rendkívül összetett, és benne lévő élőlények között pókhálószerű összekapcsolódások vannak. Ezek a kölcsönösen függő kapcsolatok pedig elengedhetetlenek ahhoz, hogy a Földünk egészsége megmaradjon

– mondta Dénes Veronika, majd hozzátette, hogy a Vadvirágos Szombathely program helyszíneit már tavaly elkezdték kialakítani olyan placcokon, ahol eleve jó a fajösszetétel. Ez kvázi egy természedvédelmi kezelés, amiből 9-et valósítanak meg a városban.

Fotók: Nagy Donát

 A területeket előre, jól látható módon kijelölik, hogy ne az legyen az emberek reakciója, miszerint ez véletlenül maradt ilyen. Tévhit, hogy ezzel némi kaszálást akar a város megspórolni, hiszen a vadvirágos részek felügyelete és kezelési inkább többletenergiát követel. A programban kijelölt részek mellé tájékoztatótáblákat is elhelyeznek, amikről egy QR-kód segítségével gyorsan egy informatív oldalra lehet ugrani okostelefon segítségével.

Tavaly elég nagy port kavart a Fidelitas akciója, amikor Budapesten egy hasonló, ott Méhlegelőnek elnevezett területet dacosan végignyírtak, majd erről fotókat is megosztottak a Facebookon. A témával kapcsolatban feltett kérdésünkre elhangzott, hogy Szombathelyen ehhez hasonló szabotázsról nem tudni, és a város képviselői is – pártállástól függetlenül – megértették a program lényegét és egyetértenek a létesítéssel kapcsolatban.

Szólj hozzá!

Tízéves rekordot is megdönthetnek az idei viharkárok

A biztosítók adatai szerint csak júniusban 2, 2 milliárd forint kár keletkezett.

Feloldották a forgalomkorlátozást Lébénynél

Teherautó borult fel, ezért volt sávlezárás.

Zivatar és napsütés is lesz

Erős széllökések lehetnek.

Kiengedték az előzetesből Fekete Dávidot

A vád szerint az egykori győri énekes több mint 320 millió forint kárt okozott 21 bűncselekménnyel, ugyanakkor a bíróság szerint elég, ha otthon marad, amíg a nyomoznak az ügyben.

Jóváhagyták: bevezetik az eurót – Horvátországban

Az árakat szeptembertől kunában és euróban is ki kell majd írni, a kettős kijelzés pedig egészen 2023 végéig marad.

Nem kért az ellátásból, inkább megharapta a mentőst

A Győri Járási Ügyészség vádat emelt egy 30 éves férfi ellen, aki megharapta az ellátására érkező mentőautó sofőrjét.

Elfogták a július 4-i ünnepségen feltehetően lövöldöző amerikai férfit

Az eddig ismert tények szerint hatan meghaltak, harmincan megsebesültek a támadásban a Chicago-hoz közeli Highland Parkban, Illinois államban.

Zápor, zivatar, élénk szél lesz a Dunántúlon kedden

Délelőtt leginkább a Dunántúlon, majd délután, este már egyre több helyen fordulnak elő záporok, zivatarok.

Dézsi Csaba Andrásnak sem tetszik a vármegyék és főispánok ötlete

Győr fideszes polgármestere nem tartja jó elképzelésnek a javaslatot.

A Kúria szerint jogszerű volt a januári pedagógussztrájk

A tanárok Strasbourgig is hajlandóak elmenni.

Ötven százalékos áremelés várható a győri uszodákban

Az energiaköltségek a tavalyi hétszeresére nőttek.