LMP: Az egészséges élelmezés megállítaná a méhpusztulást is

Fehér Buda 2022-05-20 14:31:00
A párt a mezőgazdaságban használt veszélyes mezőgazdasági vegyszerek radikális csökkentése érdekében nyújtott be javaslatot.

Nemrég érkezett a szerkesztőségünkhöz az LMP közleménye, amelyben arról írnak, hogy Keresztes László Lóránt javaslatot nyújtott be az Országgyűlés felé, melyben a kormány határozott kiállását sürgeti uniós szinten a mezőgazdaságban használt veszélyes mezőgazdasági vegyszerek radikális csökkentése mellett. A közleményt a továbbiakban változtatás nélkül közöljük:

Keresztes László Lóránt, az Országgyűlés Fenntartható fejlődés bizottságának LMP-s elnöke javaslatot nyújtott be az Országgyűlés felé, melyben a kormány határozott kiállását sürgeti uniós szinten a mezőgazdaságban használt veszélyes mezőgazdasági vegyszerek radikális csökkentése mellett. A vegyszermentes mezőgazdaság előtérbe helyezése nemcsak az élelmiszerbiztonságunk és egészségünk kulcsa, de elengedhetetlen az élővilág vészes pusztulásának megállításához is.

A Magyar Természetvédők Szövetsége levélben kereste meg Nagy István agárminisztert és az Országgyűlés Fenntartható fejlődés bizottságának tagjait, melyben hazánk elköteleződését sürgetik – konkrét irányokat és javaslatokat is megfogalmazva - a mezőgazdasági vegyszerhasználat európai uniós szintű szigorítása mellett, ahol sajnos a korábbi ígéretekkel és tervekkel ellentétben nem történt előrelépés e téren.

AZ LMP – Magyarország Zöld Pártja egyetért a civilek által megfogalmazott problémákkal: az iparszerű mezőgazdaság hatalmas mértékben függ a fosszilis energiától és külső inputoktól, például az importált takarmánytól, műtrágyától és növényvédő szerektől. Ezen termékek használata hozzájárul a biológiai sokféleség, köztük a méhek és a beporzó rovarok drasztikus pusztulásához és az éghajlatváltozáshoz. Emellett a globális ellátóláncok sérülékenysége nem csak egészségünket, de élelmiszerbiztonságunkat is súlyosan veszélyezteti. Erre a kiszolgáltatottságra élesen rámutat az orosz agresszió miatt kialakulóban lévő élelmiszerválság is.

A javaslat lehetőséget ad rá, hogy az országgyűlés deklarálja: hazánk kormánya és megválasztott képviselői az agroökológiai megoldások előtérbe helyezése mellett állnak ki, és ezt a szemléletmódot képviselik Európában is. Nagy István pedig a javaslat támogatásával bizonyíthatja, hogy az újonnan megalakult természetvédelmi államtitkárságot nem az agrárlobbi irányítja.

Szólj hozzá!

Tízéves rekordot is megdönthetnek az idei viharkárok

A biztosítók adatai szerint csak júniusban 2, 2 milliárd forint kár keletkezett.

Feloldották a forgalomkorlátozást Lébénynél

Teherautó borult fel, ezért volt sávlezárás.

Zivatar és napsütés is lesz

Erős széllökések lehetnek.

Kiengedték az előzetesből Fekete Dávidot

A vád szerint az egykori győri énekes több mint 320 millió forint kárt okozott 21 bűncselekménnyel, ugyanakkor a bíróság szerint elég, ha otthon marad, amíg a nyomoznak az ügyben.

Jóváhagyták: bevezetik az eurót – Horvátországban

Az árakat szeptembertől kunában és euróban is ki kell majd írni, a kettős kijelzés pedig egészen 2023 végéig marad.

Nem kért az ellátásból, inkább megharapta a mentőst

A Győri Járási Ügyészség vádat emelt egy 30 éves férfi ellen, aki megharapta az ellátására érkező mentőautó sofőrjét.

Elfogták a július 4-i ünnepségen feltehetően lövöldöző amerikai férfit

Az eddig ismert tények szerint hatan meghaltak, harmincan megsebesültek a támadásban a Chicago-hoz közeli Highland Parkban, Illinois államban.

Zápor, zivatar, élénk szél lesz a Dunántúlon kedden

Délelőtt leginkább a Dunántúlon, majd délután, este már egyre több helyen fordulnak elő záporok, zivatarok.

Dézsi Csaba Andrásnak sem tetszik a vármegyék és főispánok ötlete

Győr fideszes polgármestere nem tartja jó elképzelésnek a javaslatot.

A Kúria szerint jogszerű volt a januári pedagógussztrájk

A tanárok Strasbourgig is hajlandóak elmenni.

Ötven százalékos áremelés várható a győri uszodákban

Az energiaköltségek a tavalyi hétszeresére nőttek.