Hipergyorsan nőnek a mezőgazdasági felvásárlási árak, ezért fizetünk egyre többet a boltokban

Székely Zoárd 2022-05-13 11:26:40
A búza kereken 60 százalékkal lett drágább egy év alatt.

Márciusban nagy lendületet vett a mezőgazdasági felvásárlási árak emelkedése: az egy évvel korábbiakhoz képest 37,4 százalékkal álltak magasabban, ami 12,5 százalékponttal több a februári 24,9 százaléknál.

Az első negyedévben a mezőgazdasági termelői árak átlagosan 33,9 százalékkal nőttek a múlt év azonos időszakához viszonyítva, pedig már akkor is 13,0 százalékos volt az éves drágulás – derül ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legfrissebb adataiból.

A növénytermesztési és kertészeti termékek ára 15,6 százalékponttal szökött fel februárról márciusra és 41,8 százalékkal emelkedett egy év alatt, az élőállatok és állati termékek áremelkedése 5,4 százalékponttal 26,9 százalékosra nőtt, ezen belül az élő állatok éves áremelkedése 6,1 százalékponttal, 27,9 százalékosra ugrott.

Növényi termékek drágulását a gabonafélék és az ipari növények húzták, de a gyümölcsök is kivették a részüket belőle. A gabonafélék árában egyik hónapról a másikra 19,9 százalékponttal magasabbra 58,2 százalékosra ugrott az emelkedés éves üteme.

A búza kerek 60 százalékkal drágább a tavaly márciusi áránál,

míg februárban 41,7 százalékkal került többe, azaz 18,3 százalékponttal ugrott meg az áremelkedés üteme, a kukoricáé 23,7 százalékpontos lendülettel 59,2 százalékosra szökött fel.

Az ipari növények felvásárlási árának átlagosan 55,2 százalékos emelkedéséből az olajos növények 57,1 százalékos drágulása emelkedik ki,

amelyen belül a napraforgómag 54,9 százalékos drágulása 23,3 százalékponttal magasabb a februárinál.

Annak ellenére, hogy a gyümölcsök felvásárlási ára márciusban még 6,7 százalékkal alacsonyabb volt az egy évvel korábbinál, az átlagos áremelkedéshez 12,0 százalékpontnyi fellendüléssel hozzájárultak, mivel februárban 18,7 százalékkal voltak olcsóbbak éves összevetésben.

A zöldségfélék felvásárlási ára 18,8 százalékkal emelkedett egy év alatt, ez 4,3 százalékponttal nagyobb a februárinál. Az árak emelkedésében az előző hónaphoz képest a legnagyobb gyorsulást a fejes káposzta és a paradicsom mutatta 9,6, illetve 7,4 százalékponttal, amivel 25,9, és 28,2 százalékkal lettek drágábbak, mint tavaly márciusban. Az uborka felvásárlási ára 32,5 százalékot emelkedett, 4,5 százalékponttal nagyobbat a februári éves áremelkedésnél. A vöröshagyma csak 2,0 százalékkal kerül többe mint egy éve, de ezzel is az átlagos áremelkedést erősítette a februárihoz viszonyított 4,0 százalékponttal nagyobb árváltozással. Egyedül a karfiol árának emelkedése fékeződött le, igaz jelentősen 12,1 százalékponttal, így csak 1,6 százalékkal lett drágább a tavaly márciusi felvásárlási áránál.

Az élőállatok felvásárlási áremelkedését a sertések lódították meg a februárhoz képest 9,6 százalékponttal nagyobb, 25,9 százalékos éves emelkedéssel. A vágómarha ára is 24,1 százalékkal drágább, mint egy éve, de februárhoz képest ez csak 3,1 százalékponttal több. A baromfifélék felvásárlási ára 33,5 százalékkal nőtt egy év alatt, ami csak 0,6 százalékponttal nagyobb a februári emelkedésnél. Ezen belül viszont a vágókacsák 38,7 százalékos és a libák 38,8 százalékos éves áremelkedése 7,8, illetve 7,4 százalékos havi gyorsulást mutatott, míg a pulyka 19,0 százalékos éves drágulása 5,6 százalékponttal alacsonyabb a februárinál. A tyúkféléknél a 37,6 százalékos éves emelkedés pedig szinte észrevehetetlen 0,2 százalékpont szelídülést jelent a februári áremelkedéshez képest. A tej felvásárlási ára 24,5, a tojásé 13,8 százalékkal magasabb a tavaly márciusinál, ami 4,1, illetve 5,8 százalékponttal nagyobb éves emelkedés a februárinál.

A felvásárlási árak már meg is jelentek az áprilisi fogyasztói árakban: az élelmiszerek átlagosan 3,4 százalékkal kerültek többe, mint márciusban és 15,6 százalékkal, mint tavaly áprilisban.

A sertéshús ára egy hónap alatt 9,8, a marhahús 9,0 és még a baromfihús is 8,3 százalékkal emelkedett, a tojás fogyasztói ára 14,7 százalékkal ugrott meg egyetlen hónap alatt.

(MTI)

 

Címlapfotó: MTI/Balogh Zoltán

Szólj hozzá!

Közös listát állít Budapesten és az EP-választáson a DK, az MSZP és a Párbeszéd

A közös EP-lista vezetője Dobrev Klára lesz, a lista első négy helyét a DK kapta.

Az önkormányzat bevonásával fog bármi is történni a szombathelyi Nagyszállóval

A parkoló kérdésben is minden segítséget meg fog adni a városvezetés.

Nyakkitekeréssel fenyegette a kalauzt a szombathelyi vonaton egy férfi

Annak ellenére szállított kerékpárt, hogy azon a járaton a kerékpár szállítása tilos volt.

2027-től új villanyvonatok járnak Szombathely és Budapest között

Az óránkénti 160 kilométeres sebességre képes ötrészes járművek hossza 106,2 méter, az ülőhelyek száma a nyári és téli üléselrendezéstől függően rugalmasan változtatható.

Zöld Bajnok díjat nyert Szombathely

Szombathely minden várakozást felülmúlt.

Győrszentivánon két rákkeltő anyag tekintetében veszélyeztetettség áll fenn

Elkészült a civil légszennyezettség-mérés szakmai értékelése.

Homlok ne hazudj! Erzsi takarodj!

Felirat jelent meg a Haladás Sportkomplexum oldalán.

Magyar Péter: Nem úszhatja meg a maffiaállam feje, Orbán Viktor

Több ezer fő vett részt Magyar Péter budapesti tüntetésén.

Átépítik a szombathelyi Sportliget rendre víz alá kerülő sétányát

A tervezésnél a dozmati víztározó kapacitásában bíztak.

Dézsi: Borkai egy tátongó seb Győr lelkén és testén

Mesterséges intelligenciával szerkesztett videók léteznek csak Dézsi szerint, olyan nem, amivel zsarolni lehetne.

A szombathelyi börtönbe akart drogot csempészni a győri férfi

Mobiltelefonok és adathordozók is voltak a csomagban.

„Magukat kihuzatták” – közzétette a hangfelvételt Magyar Péter

Varga Judit volt igazságügyi miniszter beszél a felvételen arról, hogy fideszes politikusok kihúzatták a nevüket a Völner-Schadl-ügy irataiból.

Zebrán gázolt a szentgotthárdi nő

A balesetben a sértett nyolc napon túl gyógyuló súlyos sérülést szenvedett.