Csütörtökön kezdődik az Öt Templom fesztivál Győrben

Fehér Buda 2022-05-09 19:21:14
A programok között helyet kap a színház, az irodalom, a képzőművészet és különböző zenei műfajok.

Győr újvárosi városrészében csütörtöktől 17. alkalommal rendezik meg az ötnapos Öt Templom fesztivált, amely az európai kulturális sokszínűség értékeit, a kultúrák és vallások közötti másság elfogadását és megértését hirdeti - tájékoztatták a szervezők az MTI-t. Az Öt Templom fesztivál középpontjában Győr-Újváros egyedülálló építészeti értéke, az egy utcában egymás után található, öt vallást képviselő öt templom, valamint a zsidó-keresztény kultúra áll.

A programok között helyet kap a színház, az irodalom, a képzőművészet és különböző zenei műfajok. Székely Zoltán művészettörténész minden nap vezetett túrákon, az öt templomon keresztül mutatja be az európai zsidó-keresztény kultúra hagyományait és értékeit, megismertetve a résztvevőkkel az egyes vallások hitéleti sajátosságait, azok építészeti vetületeit, valamint a békés, termékeny együttélés lehetőségét.

A nyitónapon, május 12-én Beck Zoltán és Vecsei H. Miklós játékra invitálja a közönséget, amely során történetek, versek, dalok, személyes élmények elevenednek meg a színpadon. A Zsinagógában Hámori Gabriella várja közönségét Gyarmati Fanni naplója című előadásával. Május 13-án Csuja Imre és Czutor Zoltán sajátságos irodalmi és zenei előadást tart, amelyen versek és dalok hangzanak el közérthetően, humorosan, groteszk módon, komolyan, drámaian, ugyanakkor barátságosan. Aznap a Nyugat-Bengáliából származó Parvathy Baul énekesnő, festőművész és mesélő Ismeretlen madár címmel ad koncertet, amelyen Lálan, az egyik legjelentősebb bául énekes életét meséli el annak dalain keresztül. Ehhez a vallások közötti párbeszéd lehetőségét megmutató hátteret ad a görögkatolikus templom. A pénteki napot Mező Misi zárja, aki azon a napon zenésztársak nélkül, egy gitárral ad koncertet.

Május 14-én az öt templom történetét bemutató, június végéig látható kiállítás nyílik. A katolikus templomban a Capella Theresiana olyan előadást mutat be, amelyben Pilinszky Jánosnak a művészetekkel és főleg a zenével való kapcsolatát reprezentálja. A liturgikus zenei szolgálatra szerveződött énekegyüttes programja nem a költő verseiből, hanem prózai megnyilvánulásaiból válogat. A nap végén a Makám együttes lép színpadra. Nagy Katica és Prieger Zsolt, az Anima Sound System vezetője zenés-irodalmi műsort ad május 15-én, amelyben Térey János, a magyar kortárs irodalom alakjának költői hangját és üzenetét vonják szakrális kompozíciós mezőbe. Aznap gregorián énekek, népénekek, barokk áriák és hangszeres improvizációk is terítéken lesznek Sebestyén Márta és a Mizsei Quartet produkciójában. Kamarás Iván a győri zsinagógában mutatja be első saját albumát Félúton címmel.

A fesztivál utolsó napján, május 16-án a Simplicissimus Kamaraegyüttes és Kovács Bálint furulyaművész ad koncertet, amelyen Vivaldi, Mancini, Caldara, Telemann és Blavet barokk zeneszerzők műveit szólaltatják meg. Faludy György Pokolbeli víg napjaim című életrajzi regényét Seres Tamás szerkeszti a Menház pódiumára. Az előadásban Balsai Móni és Adorjáni Bálint színművészeket Szirtes Edina Mókus kíséri. A rendezvénysorozat záró koncertjén a Barcelona Gipsy balKan Orchestra lép fel az Evangélikus Öregtemplomban.

Szólj hozzá!

A gyermekek elhelyezése a házasság vagy életközösség megszűnésekor nagyon fontos kérdés

Napjainkban sajnos gyakori, hogy egy házasság válással végződik.

Győr 650 millióval tartozik a Volánnak

„Az ország legnagyobb bliccelői” között emlegette Győrt Lázár János miniszter.

Szomszédját zaklató idős sárvári nőnek kell bíróság elé állnia

Trágár szavak mellett kavicsokat dobált, és több vödör vizet öntött az udvarára.

Álőstermelőket szűrt ki a Nébih Győrben is

Átfogó ellenőrzést tartottak több városban.

Téged is bosszantanak a kis, apró “bogarak”, amik ellepik a lakást, és még csípnek is?

Egy amerikai poloskafaj terjedt el Magyarországon, és éppen a kánikulában érzi legjobban magát.

A professzionális jégkészítő gépek karbantartása

Ahogy a nyarak melegebbé és melegebbé válnak, egyre komolyabb szerep jut az éttermek és bárok üzletmenetében a nagykonyhai jégkészítő berendezéseknek, melyek meghibásodása komoly fennakadást okozhat mind a vendéglátó-ipari egység, mind a hőség elleni enyhülésre vágyó vendégek életében.

Fekete Dávid: A Fidesz-KDNP megnyerte a választást Győrben

Együttműködésre készül Pintér Bencével a Fidesz győri frakcióvezetője.

Az év legforróbb napja jöhet kedden

A legmagasabb nappali hőmérséklet általában 35 és 42 fok között várható.

Kerékpáron is teljesítenek szolgálatot a szombathelyi rendőrök

A turisztikai szezon végéig lehet találkozni velük.

Illegális "Dacia Clubot" számolt fel a NAV Győr mellett

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) pénzügyőrei egy Győr melletti faluban tartott akció során tetten érték azt az illegálisan tevékenykedő autószerelőt, aki különös érdeklődést mutatott az illegális Dacia szoftverek és autódiagnosztikai eszközök iránt.

Telt ház lesz vasárnap a Forma-1 Magyar Nagydíjon

Ismét Herendi porcelánt kapnak a dobogósok.

Betartandó szabályok VISUMAX típusú lézeres szemműtét után

A VISUMAX típusú kétlézeres szemműtét az egyik legkorszerűbb látáskorrekciós eljárás, amely precízen formálja át a szaruhártyát, ezzel jelentős mértékben javítva a látás minőségét.

Nyaralás autóval? Így készítsünk fel az autót indulás előtt!

Megérkezett a nyár, sokan pedig már alig várják, hogy útra keljenek, és a megérdemelt pihenésüket élvezhessék. Rengetegen indulnak el nyaralni autóval, viszont sokan vannak, akik az autó felkészítése alatt csak a csomagok bepakolását értik. Pedig ennél lényegesen többről van szó. 

Az újraszámolás után is Karácsony Gergely maradt a főpolgármester

293 szavazattal kapott többet, mint Vitézy Dávid.

Környezetbarát és energiahatékony fűtés kondenzációs kazánnal

Ahogy távolodunk a szezontól, egyre kevésbé lesz központi kérdés, hogy milyen fűtési technológiával a tudunk leghatékonyabban meleget teremteni otthonunkban. Ilyenkor már a napsugarak kellemes hőfokot teremtenek a lakásban, így kisebb gondunk is nagyobb annál, hogy a fűtőtestek működését figyeljük. 

Hamis vagyonőri igazolvánnyal sefteltek Sárváron

De hát az éjjeliőr is megbukhat nappal.