Hamar el kell érnie a fogyasztókig az élelmiszeripar költségnövekedésének, ellenkező esetben az ellátás biztonsága is veszélybe kerülhet. A jelenlegi, rendkívüli helyzetben akár 400-500 pékség is bezárhat, írja az Agrokép.
Az élelmiszeripar előtt álló legnagyobb kihívás az, hogy az önköltség növekedését beépítse az értékesítési árba
– jelentette ki az Agrárakadémia Fórumon Éder Tamás, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) élelmiszeriparért felelős alelnöke. Mint mondta, most nem "normál időszak van", itt most minden nap számít. A szakember szerint minden olyan nap, amikor még nem épül be az árba a költségnövekedés, egyre nehezebb helyzetbe hozza a pékségeket.
Ha ugyanis az élelmiszer-iparos nem tudja megvenni a termelőtől az alapanyagot, akkor az utóbbi eladja annak, aki megfizeti a megemelkedett költségeit, azaz a külföldi vevőnek. Így az alapanyag „kicsúszik” Magyarországról.
Éder Tamás szerint a magasabb árak miatt biztosan csökken és át is alakul a fogyasztás. Erre volt már példa az utóbbi évtizedekben, a prémiumtermékek fogyasztói köre fizetőképes maradhat, viszont „középről” az alsó kategóriába vándorolnak a vásárlók, és az olcsóbb termékeket keresik majd. A gyártók pedig ehhez gyengébb minőségű termékeket kínálnak majd, és megjelennek a helyettesítő termékek, azaz az imitátumok is.
Az országban működő körülbelül 900 pékségből 400-500 a következő időszakban bezárhat, vagy felvásárolják őket nagyobb piaci szereplők
– mondta Septe József, a Magyar Pékszövetség elnöke, aki szerint a felvásárlások már el is kezdődtek. Szerinte annyira rossz lehet a helyzet, hogy a stabilabb sütőipari vállalkozások is kénytelenek lesznek lehúzni a rolót.