Négy éve nem kerültek új fák a kivágottak helyére Sárvár és Rábasömjén között, ennek ellenére zöldült a város

Fehér Buda 2022-05-05 18:30:30
2018-ban a kerékpárút építése miatt kellett kivágni a fákat, ám a helyhiány miatt máshova kerültek az utódaik.

2018 tavaszán az egész magyar sajtót bejárta egy rövid videó, amin az látszik, hogy Sárvár és a rábasömjéni városrész között éppen egy bicikliút épül. Az építkezést viszont megszakította néhány diófa, amit a szakemberek aztán lelkesen ki is vágtak. A felvételeket akkor az Indexnek juttatta el egy feldühödött sárvári lakó, aki azt írta,

100 szor tobb fat kene ultetnunk mint amit kivagunk Meg par 100 evig kurva jol elvoltunk bicikli ut nelkul en is Meg tok reszegen jo parszor meg tettem bicikli ut nelkul,a Diot Meg eleg sokat szedtek is es sokall jobb izu mints tuja

 

A sárvári önkormányzat még 2016-ban nyert el két pályázatot, ezeken 266, illetve 62 millió forintot kaptak arra, hogy Rábasömjén és Rábapaty felé bicikliutakat építsenek ki.

A botrányos felvétel után aztán az RTL kereste meg a városvezetést, a híradó kérdéseire Máhr Tivadar (Fidesz-KDNP) alpolgármester válaszolt. Máhr akkor arról nyilatkozott, hogy a szakemberek számára nem volt más lehetőség, mivel az út mellett csak egy vékony sáv volt az önkormányzaté, a szántóföldre pedig nem fektethették le az új kerékpárutat. A pályázat ugyanis kikötötte, hogy az építkezést október 31-ig be kellett fejezni az önkormányzatnak, így arra már nem jutott idő, hogy szántók tulajdonosaival egyeztessenek.

 

A híradónak azonban a sárvári alpolgármester megígérte, hogy

minden kivágott fa helyett két másikat ültetnek.

Nos, azóta eltelt négy év, az új fák viszont nem jelentek meg a bicikliút mellett.

Fotók: Vágvölgyi Bálint

 

Megkerestük Máhr Tivadart, és rákérdeztünk arra, hogy mi az oka a csúszásnak, illetve, hogy várható-e még, hogy pótolják a kivágott fákat. Mivel az út mellett csak egy szűk sáv az önkormányzaté, arra is rákérdeztünk, hogy esetleg máshol ültetik-e el a fákat. 

Máhr a válaszában arról ír, hogy a helyhiány miatt tényleg nem itt tudták elültetni a fákat, hanem a város más részein indult meg a zöldülés. "Sárvár Ipartelep utca és Sárvár-Rábasömjén településrész közötti kerékpárút építése 2018. március és 2018. augusztus közötti időszakban valósult meg a TOP-3.1.1.-15-VS1-2016-00007 azonosító számú projekt keretében. A kerékpárút tervezése során szempont volt, hogy a kerékpárút nyomvonala lehetőség szerint a közút területére kerüljön, így sem művelt területet, sem idegen tulajdonú ingatlan nem kellett igénybevenni az építés során. A kerékpárút nyomvonalába azonban így 14 db diófa került, amelyeket a kivitelezés során műszaki szükségszerűségből ki kellett vágni. A kivágott fák pótlása a projekt keretében a kivitelező feladatát képezte. A kerékpárút nyomvonala mellett azonban rendelkezésre álló hely hiányában a pótlást nem lehetett megvalósítani, ezért 2018 őszén

az előírt 14 db lombos fa ültetését a kivitelező az Ipartelep utcában végezte el.

Ezen felül a beruházó Sárvár Város Önkormányzata vállalta, hogy a kivágott fák pótlására kétszeres mennyiségű fát fog elültetni. A kerékpárút mellett rendelkezése álló hely hiányában azonban nem volt lehetőség fa ültetésére, ezért az önkormányzat a város más pontjain végzett faültetéseket. 2019. óta Sárvár város közigazgatási területén összesen 3343 db fa ültetésre került sor, ami nagyságrendekkel meghaladja az önkormányzat vállalását. Sárvár Város Önkormányzata elkötelezett a város zöldítése és fásítása terén, ezért 2010 óta éves rendszerességgel történnek faültetések a városban. Az elmúlt 11 év alatt közel 33 ezer fa ültetését hajtottuk végre. Ezen túl Sárvár Város Önkormányzata 2021 évi pályázat során erdőtelepítési támogatásban részesült. A nyertes projekt keretében több, mint 2 ha területű új erdő telepítésre kerül sor 2022 őszén."

Szólj hozzá!

Mire számíthat a cserbenhagyó ittas vezető?

Magyarországon a KRESZ egyértelműen tiltja a járművezetők számára az alkohol fogyasztását, illetve a járművezetést ilyen esetekben.

Elküldték Kuznyecovot az ETO-ból

Két hónapig volt vezetődedző.

Péntektől teljesen lezárják a szombathelyi Rumi utat

A Szőlős utca és a "mozaikos" kereszteződés között fognak aszfaltozni.

Nyomoz a rendőrség a csepregi önkormányzat körül

Ismeretlen tettes ellen sikkasztás vétsége miatt tettek feljelentést.

Első körben nem kapott licencet a Haladás

A zöld-fehérek április 25–től május 3-ig pótolhatják a hiányzó dokumentumokat, és bizonyíthatják a Klublicenc Szabályzatnak való megfelelésüket.

Három új gyalogátkelőhelyet terveztetnek meg Szombathelyre

Az elképzelés szerint a Markusovszky kórházzal szemben, a Dolgozók útján és a Körmendi úton is egy-egy új zebra létesül hamarosan.

LMP: minél több zöld képviselőre van szükség az EP-ben

Akik aláírásukkal az LMP-t támogatják, egyúttal nemet mondanak az akkumulátor-gyártásra - jelentette ki Tetlák Örs, az ellenzéki párt országos elnökségi tagja kedden Budapesten.

Rács mögött a győri "pikó báró"

55 éves kábítószerdílert fogtak el a Győr-Moson-Sopron vármegyei nyomozók.

Szózene est Pajor Tamással és Varga Bencével (Zaporozsec)

Április 25-én 19 órától a szombathelyi Weöres Sándor Színház Márkus Emília termében.

Hogyan alakíthatunk ki egy kis magánszférát a kertben?

Akinek nagy kertje és esetleg még medencéje is van, az tudja nagyon jól, hogy néha meglehetősen nehéz elrejtőzni a kíváncsi szemek elől.

Saját szurkolóira hívta a rendőröket a Haladás vezetősége

A hétfői futsal meccsre mentek ki a foci csapat drukkerei kinyilvánítani a véleményüket.

Szombathelyi pedofilt fogott az ügyészség

Gyermekeket ábrázoló pornóképeket töltött fel egy netes tárhelyre.

Szombathelyi, Jókai utcai gázolás: Semmiféle eltussolás a kapitányság részéről nincs

Megszólalt a szombathelyi rendőrkapitány a kettős gázolás ügyében.

Keresőoptimalizálás: hogy valóban azt kapjuk, amit látni szeretnénk

A keresőoptimalizálás, azaz a SEO szerves része az online marketingnek. Az a lényege, hogy a weboldalakat, illetve azok tartalmait a lehető legelőrébb rangsoroljuk a keresőmotorok találati listáin.

100 nyugtatót beszedve vezetett egy férfi, Kapuvár mellett szenvedett balesetet

Összeveszett az asszonnyal, ezt a megoldást választotta.