Harminc fát ültetett harmincadik születésnapjára a szombathelyi távhőszolgáltató

Pintér Bence 2022-04-29 18:48:00
A Kámoni Arborétumban május 6-án pénteken 17 órakor egy nemzetközi művészeket felvonultató szabadtéri kiállítás is nyílik.

Az idén 30 éves Szombathelyi Távhőszolgáltató Kft. (Szomtáv) a születésnap évében, 2022-ben faültetésekkel kíván hozzájárulni a tiszta levegő megőrzéséhez, környezetünk szépítéséhez és megóvásához. A faültetések első állomására, április 29-én délután Szombathely zöld szívében, a Kámoni Arborétumban egy sajtótájékoztatóval egybekötött szabadtéri pikniken került sor. Az eseménysorozat a következő hónapokban a város különböző pontjain folytatódik tovább.

A Kámoni Arborétumban tartott sajtóeseményen bemutatkoztak a Szomtáv mellett a faültetésekben részt vevő partnerek: a Boldog Brenner Óvoda, Szombathely városa, a Természet és Művészet Biennálé és a Kámoni Arborétum.

A fa a szombathelyi távhő életében nemcsak szimbolikusan van jelen

A 30 éves Szombathelyi Távhőszolgáltató Kft. nevében Pais-H. Szilvia kommunikációs munkatárs elmesélte, hogy amikor kollégáival először leültek, és elgondolkodtak azon, miként is ünnepelhetnék meg méltó módon ezt a jubileumi évet, abban mindannyian egyetértettek, hogy valami időtálló, előremutató dolgot szeretnének.

Így jött az ötlet, hogy a 30. születésnapra a távhő képzeletbeli tortájára ne 30 gyertya, hanem 30 élő, elültethető fa kerüljön.

Mert a fa a Szomtáv életében nemcsak szimbolikusan van jelen, megújuló energiaforrásként, korszerű faaprítékos kazánházukban is ezzel fűtenek. A távhőrendszer vezetékei, ahogy a fa gyökerei, úgy hálózzák be 22 km hosszan Szombathelyt. A társaság alaptevékenysége során 11 533 lakossági felhasználónak nyújt távhőszolgáltatást és melegvíz-ellátást, ebből 1 075 az önkormányzati tulajdonú lakás. Az ipari és intézményi felhasználók száma 433, a távfűtött épületeink légtere pedig több mint 2 millió köbméter.

 

Bár 30 éves a cég, gyökerei jóval mélyebbre nyúlnak vissza. Cégként is vissza lehet nézni akár 1976. január 1-jéig, amikor is Vas Megye Tanácsa megalakította a Vas Megyei Távhőszolgáltató Vállalatot. A rendszerváltást követően aztán 1992-ben született újjá a Szombathelyi Távhőszolgáltató Kft néven.

„Meghatározó városi szolgáltatóként azóta is feladatuknak tekintjük a felelős jelenlétet a szombathelyi családok, intézmények és cégek életében. Arra törekszünk, hogy a jövőben minél nagyobb mértékben megújuló, és nem szennyező forrásokból biztosítsuk az energiatermelést. Cégünk azt szeretné, hogy a jövőben minél nagyobb mértékben megújuló, és nem szennyező forrásokból biztosítsa energiatermelését. A mostani jubileumi évben Zöldülj velünk Hőmanója az óvodásokkal fát fog ültetni, de mi is csatlakozunk a Kámoni Arborétum 2022-es képzőművészeti biennáléjához, ahol természet és művészet összekapcsolódik, és ahol a jövő heti megnyitón 12 ország 12 művésze fogadja majd örökbe a szombathelyi cég által felajánlott fákat”

– emelte ki a Szomtáv, amely a jövőben is elkötelezett a tiszta levegő megóvása, valamint a város lakói számára egészséges élettér és környezet létrehozása mellett.

Németh Gábor Péter, az arborétum igazgatója a sajtótájékoztatón elmondta, hogy az ország legnagyobb fás gyűjteménye a kámoni, ami már eddig is 3500 különféle fajból, alfajból és változatból áll. Kiemelten fontos számukra a biodiverzitás, hogy minél több fafajtát, és minél különlegesebb növényeket mutathassanak be. Ezért is jó alakalom, hogy a már eddig is egyedülálló gyűjteményt most, a Szomtávnak köszönhetően további 12 darab új facsemetével gyarapíthatják.

Jövő héten nyílik a Természet és Művészet Biennálé

Május 6-án pénteken 17 órakor nyílik a Kámoni Arborétumban a „Természet és Művészet Biennálé”, egy nemzetközi művészeket felvonultató szabadtéri kiállítás. A tárlaton szereplő művészek a biennálé alkalmával az arborétumban a Szomtáv által kiültetett fákat örökbe is fogadják. A szabadtéri tárlaton több mint 46 alkotó 70 alkotása szerepel majd: szobrok, térplasztikák és installációk.

Ahogy Elisabeth Ledersberger-Lehoczky, a Természet és Művészet képzőművészeti biennálé kurátora közölte: a Grazi Egyetem botanikus kertjében hosszú évek óta kétévente rendeznek sikeres és nagyon jól látogatott képzőművészeti biennálékat. Ez a találkozás a természet és művészet szinergiában mindig új, izgalmas kulturális élményeket nyújt rengeteg látogató számára. Kiemelte, hogy a májustól szeptemberig tartó tárlat idejére kísérőprogramként botanikai és képzőművészeti túrákat, a gyerekek és a fiatalok számára kreatív műhelyfoglalkozásokat, valamint zenei rendezvényeket is terveznek.

 

Németh Ákos, Szombathely város tanácsnoka a sajtótájékoztatón kiemelte, mennyire fontosnak tartja, hogy a jövő nemzedékére is egy hasonló, természetben és szépségben gazdag világot hagyhassunk, mint amiben most mi élhetünk. Ahhoz, hogy ezt a célt elérhessük, sokunknak kell együtt munkálkodnia: művészeknek, pedagógusoknak, lokálisan a város lakóinak, az arborétum dolgozóinak és az önkormányzatnak is. A Szomtáv az a rendszer, ami a szombathelyi lakások egyharmadának a fűtését biztosítja, ezért is fontos és példaértékű, hogy a Szombathelyi Távhő mennyire régóta mekkora figyelmet fordít a zöld témákra.

„Mindennél fontosabb azonban, hogy felkészüljön Szombathely arra, hogy az egész Távhő-rendszert viszonylag hamar át tudjuk állítani, 100 százalékban a megújuló energiahordozókra, hiszen erre a technika gyakorlatilag már adott. Külön kedves a szívemnek, hogy a szombathelyi távhőnek 30 születésnapján nem 30 gyertya jutott eszébe, hanem 30 fa! Mert van az az idézet, miszerint a faültetésre a legjobb pillanat húsz évvel ezelőtt volt, de a második pillanati pont most van!”

– emelte ki még Szombathely tanácsnoka. 

A szombathelyi Távhőszolgáltató KFT faültetései nyáron is folytatódnak tovább: a cég által felajánlott további facsemeték a város különböző óvodáinak kertjébe kerülnek: a Szűrcsapó, a Szivárvány, valamint a Boldog Brenner Óvodának ajándékoznak fákat.

Szólj hozzá!

Mi tehetünk a postaládánkba költöző széncinegék ügyében?

És mivel segíthetjük ezeknek a madaraknak a fészkelését?

Dézsi: 2025-től mérséklődik a szolidaritási elvonás

Az elvont összeg egy részét vissza lehet majd igényelni közlekedésfejlesztésre.

Helyreigazítás

Szabó Jenő rokona tavaly szeptemberben eladta cégét.

Mégsem szervezi ki a Győr-Szol a városüzemeltetést a WHB leányvállalatának

A vezérigazgató a közgyűlésen jelentette be, hogy nem írják alá a szerződést, mert túl drága. Új közbeszerzést indítanak.

Baleset miatt torlódik a forgalom az M1-esen Győrnél

Szalagkorlátnak ütközött, majd hídpillérnek hajtott egy autószállító tréler.

Kétszer lógott meg a törvény elől a drogdíler

Győr határában vette le először a nyomkövetőt.

Megválasztotta köztársasági elnökké Sulyok Tamást a parlament

A szavazás előtt a DK, a Momentum, az MSZP, a Jobbik és a Párbeszéd képviselői kivonultak az ülésteremből.

Elfogadta a parlament Novák Katalin lemondását

Jelenleg Kövér László látja el az államfői feladatokat.

Az Éljen Szombathely is Horváth lemondását követeli

Önmagában is felháborító, hogy egy ilyen cselekmény miatt elítélt bűnöző magát mentegető írásának egy önkormányzati képviselő teret ad - írják közleményükben.

A rozáceás bőr ápolása – hasznos tippek, javasolt kozmetikumok

Kipirosodott, égő arc, kínzó viszketés – bizonyára már hallottál róla, de ha jó ideje küszködsz is vele, ez a cikk segíthet néhány hasznos tipp által. 

Megrongálták a Radnóti-szobrot Pannonhalmán

Felfesztítették a rácsot, letörték a szobor fejét.