Harminc fát ültetett harmincadik születésnapjára a szombathelyi távhőszolgáltató

Pintér Bence 2022-04-29 18:48:00
A Kámoni Arborétumban május 6-án pénteken 17 órakor egy nemzetközi művészeket felvonultató szabadtéri kiállítás is nyílik.

Az idén 30 éves Szombathelyi Távhőszolgáltató Kft. (Szomtáv) a születésnap évében, 2022-ben faültetésekkel kíván hozzájárulni a tiszta levegő megőrzéséhez, környezetünk szépítéséhez és megóvásához. A faültetések első állomására, április 29-én délután Szombathely zöld szívében, a Kámoni Arborétumban egy sajtótájékoztatóval egybekötött szabadtéri pikniken került sor. Az eseménysorozat a következő hónapokban a város különböző pontjain folytatódik tovább.

A Kámoni Arborétumban tartott sajtóeseményen bemutatkoztak a Szomtáv mellett a faültetésekben részt vevő partnerek: a Boldog Brenner Óvoda, Szombathely városa, a Természet és Művészet Biennálé és a Kámoni Arborétum.

A fa a szombathelyi távhő életében nemcsak szimbolikusan van jelen

A 30 éves Szombathelyi Távhőszolgáltató Kft. nevében Pais-H. Szilvia kommunikációs munkatárs elmesélte, hogy amikor kollégáival először leültek, és elgondolkodtak azon, miként is ünnepelhetnék meg méltó módon ezt a jubileumi évet, abban mindannyian egyetértettek, hogy valami időtálló, előremutató dolgot szeretnének.

Így jött az ötlet, hogy a 30. születésnapra a távhő képzeletbeli tortájára ne 30 gyertya, hanem 30 élő, elültethető fa kerüljön.

Mert a fa a Szomtáv életében nemcsak szimbolikusan van jelen, megújuló energiaforrásként, korszerű faaprítékos kazánházukban is ezzel fűtenek. A távhőrendszer vezetékei, ahogy a fa gyökerei, úgy hálózzák be 22 km hosszan Szombathelyt. A társaság alaptevékenysége során 11 533 lakossági felhasználónak nyújt távhőszolgáltatást és melegvíz-ellátást, ebből 1 075 az önkormányzati tulajdonú lakás. Az ipari és intézményi felhasználók száma 433, a távfűtött épületeink légtere pedig több mint 2 millió köbméter.

 

Bár 30 éves a cég, gyökerei jóval mélyebbre nyúlnak vissza. Cégként is vissza lehet nézni akár 1976. január 1-jéig, amikor is Vas Megye Tanácsa megalakította a Vas Megyei Távhőszolgáltató Vállalatot. A rendszerváltást követően aztán 1992-ben született újjá a Szombathelyi Távhőszolgáltató Kft néven.

„Meghatározó városi szolgáltatóként azóta is feladatuknak tekintjük a felelős jelenlétet a szombathelyi családok, intézmények és cégek életében. Arra törekszünk, hogy a jövőben minél nagyobb mértékben megújuló, és nem szennyező forrásokból biztosítsuk az energiatermelést. Cégünk azt szeretné, hogy a jövőben minél nagyobb mértékben megújuló, és nem szennyező forrásokból biztosítsa energiatermelését. A mostani jubileumi évben Zöldülj velünk Hőmanója az óvodásokkal fát fog ültetni, de mi is csatlakozunk a Kámoni Arborétum 2022-es képzőművészeti biennáléjához, ahol természet és művészet összekapcsolódik, és ahol a jövő heti megnyitón 12 ország 12 művésze fogadja majd örökbe a szombathelyi cég által felajánlott fákat”

– emelte ki a Szomtáv, amely a jövőben is elkötelezett a tiszta levegő megóvása, valamint a város lakói számára egészséges élettér és környezet létrehozása mellett.

Németh Gábor Péter, az arborétum igazgatója a sajtótájékoztatón elmondta, hogy az ország legnagyobb fás gyűjteménye a kámoni, ami már eddig is 3500 különféle fajból, alfajból és változatból áll. Kiemelten fontos számukra a biodiverzitás, hogy minél több fafajtát, és minél különlegesebb növényeket mutathassanak be. Ezért is jó alakalom, hogy a már eddig is egyedülálló gyűjteményt most, a Szomtávnak köszönhetően további 12 darab új facsemetével gyarapíthatják.

Jövő héten nyílik a Természet és Művészet Biennálé

Május 6-án pénteken 17 órakor nyílik a Kámoni Arborétumban a „Természet és Művészet Biennálé”, egy nemzetközi művészeket felvonultató szabadtéri kiállítás. A tárlaton szereplő művészek a biennálé alkalmával az arborétumban a Szomtáv által kiültetett fákat örökbe is fogadják. A szabadtéri tárlaton több mint 46 alkotó 70 alkotása szerepel majd: szobrok, térplasztikák és installációk.

Ahogy Elisabeth Ledersberger-Lehoczky, a Természet és Művészet képzőművészeti biennálé kurátora közölte: a Grazi Egyetem botanikus kertjében hosszú évek óta kétévente rendeznek sikeres és nagyon jól látogatott képzőművészeti biennálékat. Ez a találkozás a természet és művészet szinergiában mindig új, izgalmas kulturális élményeket nyújt rengeteg látogató számára. Kiemelte, hogy a májustól szeptemberig tartó tárlat idejére kísérőprogramként botanikai és képzőművészeti túrákat, a gyerekek és a fiatalok számára kreatív műhelyfoglalkozásokat, valamint zenei rendezvényeket is terveznek.

 

Németh Ákos, Szombathely város tanácsnoka a sajtótájékoztatón kiemelte, mennyire fontosnak tartja, hogy a jövő nemzedékére is egy hasonló, természetben és szépségben gazdag világot hagyhassunk, mint amiben most mi élhetünk. Ahhoz, hogy ezt a célt elérhessük, sokunknak kell együtt munkálkodnia: művészeknek, pedagógusoknak, lokálisan a város lakóinak, az arborétum dolgozóinak és az önkormányzatnak is. A Szomtáv az a rendszer, ami a szombathelyi lakások egyharmadának a fűtését biztosítja, ezért is fontos és példaértékű, hogy a Szombathelyi Távhő mennyire régóta mekkora figyelmet fordít a zöld témákra.

„Mindennél fontosabb azonban, hogy felkészüljön Szombathely arra, hogy az egész Távhő-rendszert viszonylag hamar át tudjuk állítani, 100 százalékban a megújuló energiahordozókra, hiszen erre a technika gyakorlatilag már adott. Külön kedves a szívemnek, hogy a szombathelyi távhőnek 30 születésnapján nem 30 gyertya jutott eszébe, hanem 30 fa! Mert van az az idézet, miszerint a faültetésre a legjobb pillanat húsz évvel ezelőtt volt, de a második pillanati pont most van!”

– emelte ki még Szombathely tanácsnoka. 

A szombathelyi Távhőszolgáltató KFT faültetései nyáron is folytatódnak tovább: a cég által felajánlott további facsemeték a város különböző óvodáinak kertjébe kerülnek: a Szűrcsapó, a Szivárvány, valamint a Boldog Brenner Óvodának ajándékoznak fákat.

Szólj hozzá!

Mégis lehet népszavazást tartani a kiemelt beruházási törvény eltörléséről

Zöld utat kapott az LMP – Magyarország Zöld Pártja népszavazási kezdeményezése.

300 méteren újult meg a szombathelyi Bocskai István körút

Közel 100 millió forintot költöttek el a fejlesztésre.

37 millió forintot kap vissza a hőcserélők cseréjére a győri önkormányzattól a Rába Quelle

A 23 milliárdból felújított fürdőben még ezt is cserélni kell, nagy vita volt belőle a közgyűlésben.

Az Éljen Szombathely listájának 5. helyére került Koczka Tibor

Testületbe jutása esetén azonban nem lesz az ÉSZ frakció tagja a képviselő. Függetlenként segítené a városvezetés munkáját.

Egy szombathelyi parkolóban verte meg volt barátnőjét a férfi

A vádlott büntetőjogi felelősségéről a Szombathelyi Járásbíróság fog dönteni.

Zápor, zivatar lehet csütörtökön Győrben és Szombathelyen is

Helyenként intenzív, nagyobb mennyiségű csapadék is előfordulhat.

Videó - Büntetőfékezés az M85-ösön

Csüccs vissza és mennyé' már!

Ittasan csattant a betonhídfőnek egy sofőr Körmendnél

Könnyű sérülésekkel úszta meg az esetet.

LMP: A magyar kormány meddig szolgáltatja ki a magyar munkavállalókat a távol-keleti multiknak?

A párt szerint a munkavállalói jogok korlátozása Dél-Koreában lehetséges, hogy elfogadott, de Magyarországon ez elfogadhatatlan.

Hatodikas lány késelt a bőnyi iskolában

Túl van az életveszélyen az a lány, akit tanulótársa szúrt meg a bőnyi Szent István Király Általános Iskolában hétfőn.

Nőt futtatott, négy és fél év börtönt kapott a körmendi férfi

A férfi a helyszín biztosításával és a neki dolgozó nő szállításában való közreműködéssel teremtette meg a prostitúciós tevékenység feltételeit.

LMP: A DK olyan dolgokkal támadja Vitézyt, amelyek Karácsonyra is igazak

„Érdemes lenne a DK-nak olyan érveket találnia Vitézy Dávid ellen, amelyek nem igazak Karácsony Gergelyre” – írta az LMP.

Napos, meleg hétfővel indul a hét

A legmagasabb nappali hőmérséklet 24 és 28 fok között várható.

Elkötelezte magát a felügyelő bizottság felállításában az SZKKA

Legkorábban május végén, június elején kezdheti meg működését a FEB. 55 millió forint sorsa lóg a levegőben.

Kiss & Go táblákat tesznek ki több győri óvoda és bölcsőde közelébe

Reggel és délután pár percig parkolójegy váltása nélkül lehet várakozni.