Cser-Palkovics: Az iparűzési adó nélkül nélkül az önkormányzati működés elképzelhetetlen

Pintér Bence 2022-04-29 18:23:12
Székesfehérvár fideszes polgármestere nem tartja reálisnak, hogy megszűnik a közvetlen polgármester-választás, és nem számol a szolidaritási adó megnövelésével sem. A helyi iparűzési adó nélkül viszont szerinte nem értelmezhető a nagyvárosok működtetése.

Interjút adott a Magyar Narancsnak Cser-Palkovics András, Székesfehérvár fideszes polgármestere. Elmondta: nem látott, nem olvasott semmilyen kormányzati, akár előkészítő anyagot, ami az önkormányzati vagy a helyi adórendszer jelentős átalakításáról szólt volna. „Bízom benne, hogy nem is készül semmi ilyesmi” – jegyezte meg.

Szerinte ugyanis 

„a hipa (helyi iparűzési adó – a szerk.) szinten tartása nélkül a jelenlegi önkormányzati struktúra működtetése elképzelhetetlen, a közép- és nagyvárosok nem nélkülözhetik ezt az adóbevételt”.

Szerinte alapvetően két területen kell egyeztetnie az önkormányzatoknak és a kormánynak. Úgy gondolja, hogy a fejlesztési politika nagyon jó irányba megy, soha ekkora források nem álltak a rendelkezésükre, jó lenne, ha ez így is maradna. „A működtetési, üzemeltetési kérdésekben vannak kihívások. A feladatfinanszírozás jó módszertan, de egyes területeken a finanszírozás nagyságrendjéhez hozzá kell nyúlni. Azt is lehet érzékelni, hogy bizonyos hatáskörök, jogkörök hol vannak jobb helyen, a kormánynál vagy az önkormányzatoknál” – mondta.

Újabb kérdésre elmondta: nem értelmezhető a nagyvárosok működtetése hipa nélkül, gyakorlatilag egy percig sem.

„Fejlesztésekhez, szolgáltatásokhoz, üzemeltetési-működtetési feladatokhoz, egyáltalán az életminőség, a helyi közszolgáltatások javításához elengedhetetlen az iparűzésiadó-bevétel. Őszintén megmondva nem is értem ezt a vitát, mert az elmúlt évek gazdasági növekedését a hipával lehetett elérni. Értelmesebb lenne arról beszélni, hogyan lehetne például a szolidaritási hozzájárulás rendszerét agglomerációs gondolkodással összekötni, hogy ne csak egy közigazgatáson belüli településfejlesztési és üzemeltetési stratégiával rendelkezhessünk”

– nyilatkozta.

Később arról is beszélt, hogy szerinte az építésügyi hatáskörök szerintem is jobb helyen voltak az önkormányzatoknál.

Szólj hozzá!

A múlt héten két Fő téri szombathelyi kávézónál is balhé volt

Egyszer az Art Caféhoz, egyszer pedig a Balmorához vonultak a rendőrök.

Karikó Katalin és Drew Weissman kapja az orvosi-élettani Nobel-díjat

Az mRNS-alapú vakcinák kifejlesztését megalapozó felfedezéseikért kapják a kitüntetést.

Az LMP Pintér Bencét támogatja Győrben

Az LMP - Magyarország Zöld Pártja a 2024-es önkormányzati választáson a Tiszta Szívvel a Városért Egyesület jelöltjét, Pintér Bence polgármester-jelöltségét támogatja.

Hétfőn kezdődik a szombathelyi Fürdő utca aszfaltozása

Gázvezeték csere miatt kellett felbontani az útburkolatot.

Kormányinfó: jön a további nyugdíjemelés

Szerdán üléseszett a kormány.

Búcsúsodik a Savaria Karnevál?

Illés Károly szerint ez történik. A kérdés, hogy honnan tudja, ha ott sem volt.

Még mindig tart a vénasszonyok nyara

A pára- és ködfoltok feloszlását követően derült, napos idő lesz.