Gulyás Gergely bejelentette, ismét emelik a nyugdíjat

Fehér Buda 2022-04-28 09:19:00
2018-2022 közötti kormányciklus utolsó döntéseiről szól a kormányinfó.

Csütörtökön korábbi időpontban, már délelőtt kilen órától tart sajtótájékoztatót Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter és Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő a kormányinfón. 

Szentkirályi Alexandra elmondta, hogy többek között az árstopról döntött a kormány. Gulyás elmondta, hogy a 2018-2022 közötti kormányciklus utoljára ülésezett teljeskörűen. A Miniszterelnökséget vezető miniszter szerint rendkívül nagy jelentőségű döntéseket hoztak, arról tegnap már Orbán Viktor már tájékoztatott, hogy a kormány meghosszabbította az árstopot. Gulyás szerint ahogy a világpiaci árak nőnek, úgy nő az árstop jelentősége is. 

Gulyás elmondta, hogy egy másik kérdéssel is foglalkoztak, ez a nyugdíjakat érinti. Az év elején a piaci váarkozásokból 5 százalékban határozták meg a nyugdíj mértékének emelését. Ez viszont az inflációtól elmarad, amely a jelenlegi előrejelzések szerint 8,9 százalékos inflációt várnak. A kormánynak novemberben kell kompenzálni a nyugdíjasokat, ha magasabb az infláció. 

Most 3,9 százalékos nyugdíjemelést vezetnek be július elejétől.

Az előtte lévő hat hónap eltérését a nyugdíjasok visszamenőleg egy összegben kapják majd meg.

Gulyás szerint a háború árát nem szabad a magyar emberekkel megfizettetni, ezért nem küld fegyvereket Magyarország Ukrajnába. A miniszter a népszavazásról is szólt, eszerint a "szexuális propagandát" tiltani kell a gyermekek körében. A szerdán megindult uniós jogállamisági eljárással kapcsolatban Gulyás Gergely azt mondta, ez nyomásgyakorlás az Eu részéről, de továbbra sem fognak fegyvert szállítani Ukrajnának és a homofób elemeket tartalmazó gyermekvédelmi népszavazás után (ami érvénytelen lett) az ezzel kapcsolatos intézkedéseken sem változtatnak. Gulyás szerint hónapok óta egyeztetnek a Bizottsággal az uniós helyreállítási alapról, és minden vitás kérdésre megoldást találtak már, így az ezzel kapcsolatos megállapodás aláírásának „semmi akadálya nincs már”.

Fotó: MTI/Máthé Zoltán

A magyar egészségügy készen áll, hogy sebesült ukrán katonák számára egészségügyi szolgáltatást nyújtson, mindenféle korlátozás nélkül. Az ATV információi szerint a kisebb kutat 90 százaléka tönkremehet május végéig az árstop miatt. Gulyás azt mondja, ennek ellenére fenntartják az árstopot, a kormány jónak tartja a lépést, mivel a kis kutaknak literenként 20 forintos kompenzációt adnak, ezt a miniszter szerint nem lehet emelni.

Gulyást arról is kérdezték, hogy mit gondol Csányi Sándor azon kijelentésére, hogy a rezsicsökkentés nem jó. Gulyás szerint nincs baj az intézkedéssel. Az EU-s forrásokról Gulyás azt mondja, hogy ezek igazából magyar források, ezek nekünk járnak.

A főváros iparűzési adóbevételei túlteljesültek tavaly a kormány álláspontja szerint, így nincs oka a városvezetésnek anyagi támogatásért folyamodnia a kormányhoz. A hétvégére tervezett oroszbarát tüntetéssel kapcsolatban Gulyás Gergely azt mondta, a kormány a gyülekezés-, és véleménynyilvánítás szabadságának híve. Az új kormány a május 16-i héten fog megalakulni. Mivel a gyermekvédelminek mondott népszavazás érvnytelen lett, ezért kérdőjeles, hogy változtatnak-e a gyermekvédelmi törvényen. Gulyás szerint egyelőre ehhez nem nyúlnának hozzá.

Május végén megszűnik a vírusvédelem miatt hozott veszélyhezet, ezzel megszűnik az egészségügyi dolgozók felmondási tilalma is. Gulyás szerint az elmúlt időszakban sosem látott jövedelemnövekedést láthattak az orvosok, ezért az orvosoknál nem számítanak tömeges felmondásra. Az ápolók bére is növekedett az elmúlt nyolc évben, ezért nem várnak tömeges felmondást.

Eddig 647 ezer menekült érkezett Ukrajnából, amióta kirobbant a háború. Összesen 18 ezren kértek menedékkérelmet Magyarországon. A hétvégére tervezett oroszbarát tüntetéssel kapcsolatban Gulyás Gergely azt mondta, a kormány a gyülekezés-, és véleménynyilvánítás szabadságának híve. A Tungsram 1600 elbocsátani tervezett dolgozójával kapcsolatban Gulyás Gergely azt mondta, a munkavállalókat segíteni fogja a kormány, ezen kívül pedig a környékben olyan beruházások zajlanak, amik munkát adhatnak az érintetteknek.

Szólj hozzá!

A legkisebb településre is elmennek a visszaváltott aludobozokért, üvegekért, PET-palackokért

Az alumíniumhulladék egyike a legértékesebb hulladékoknak, hiszen száz százalékban újrahasznosítható, begyűjtése pedig nemcsak gazdasági szempontból hasznos, de a környezet megóvását is szolgálja

Rátámadt a kalauzra a Szentgotthárd-Szombathely vonat egyik utasa

Ököllel ütötte és gáz spray-vel is lefújta.

Január 2-án kezdi meg a SZOVA értékesíteni a 2024-es szombathelyi parkolóbérleteket

A második lakossági bérlethez szükséges, hogy az autó forgalmijában a lakcím szerepeljen.

Lezárásra kell számítani a győri parkolóházak nyitott szintjein

Az Árpád és a Vásárcsarnok parkolóház nyitott tetőszintjeit lezárták.

Bunyó volt a vasi Mennyei megyeiben

Egy férfi a vendégcsapat játékosaként ököllel megütötte a hazai csapat egyik játékosát, majd a mérkőzés lefújását és szóváltást követően egy másik játékost arcon rúgott.

Itt a szombathelyi Mikulás-járat menetrendje

Egészen december 24-ig jár a különleges busz a városban.

December 13-án tartják a szokásos évi közmeghallgatást Szombathelyen

16 órától a városháza nagytermébe várják a helyieket.

Csütörtökön 5 órakor érkezik Joulupukki Szombathelyre

Az igazi finn Mikulás másfél órát tölt a a városban. Itt vannak a látogatás részletei.

Ho-ho-ho, jön a hó utánpótlás

A legtöbb friss hó Győr-Moson-Sopron, Vas, Zala és Veszprém vármegyében várható.

Gasper Okorn a magyar férfi kosárlabda-válogatott új szövetségi kapitánya

A Falcoval bajnokságot nyerő szakembert, ma nevezték ki a posztra.

Új napelem és hőszivattyús rendszer a TDK-nál

Több mint 1 milliárd 500 millió forint összegű vissza nem térítendő állami támogatást nyert el a cég szombathelyi telephelye.

Rendberakta GYHG a győri süllyesztett szelektív szigeteket

Harmincnégy helyszínen raktak murvát az elöregedett gumilapok helyére.

Szabályoznák az osztálytermi telefonozást egy terv szerint és a Tiktok is elökerült

Tiltaná ön is vagy értelmetlen, mert úgy is becsempészik a tanterembe?

Több tucat embert vert át egy szombathelyi házaspár

Dohánytermékeket árultak a neten, de a megrendelt árú sosem érkezett meg.

Megsemmisítette a bíróság az új szombathelyi választókerületi beosztást

A Magyar Kétfarkú Kutya Párt támadta meg a korábbi határozatot.

Az LMP kéri Novák Katalint, hogy támogassa a párt népszavazási kezdeményezését

Az LMP politikusa szerint Novák Katalin kijelentései „nem állnak pontos köszönőviszonyban a valósággal”.

Miért baj a kiemelt beruházás? Mi köze az akkumulátorgyárak elleni tüntetésekhez?

Az akkumulátorgyárak ellen számos helyi népszavazást indítottak el, melyekből a győri vált a legismertebbé.