Gulyás Gergely bejelentette, ismét emelik a nyugdíjat

Fehér Buda 2022-04-28 09:19:00
2018-2022 közötti kormányciklus utolsó döntéseiről szól a kormányinfó.

Csütörtökön korábbi időpontban, már délelőtt kilen órától tart sajtótájékoztatót Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter és Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő a kormányinfón. 

Szentkirályi Alexandra elmondta, hogy többek között az árstopról döntött a kormány. Gulyás elmondta, hogy a 2018-2022 közötti kormányciklus utoljára ülésezett teljeskörűen. A Miniszterelnökséget vezető miniszter szerint rendkívül nagy jelentőségű döntéseket hoztak, arról tegnap már Orbán Viktor már tájékoztatott, hogy a kormány meghosszabbította az árstopot. Gulyás szerint ahogy a világpiaci árak nőnek, úgy nő az árstop jelentősége is. 

Gulyás elmondta, hogy egy másik kérdéssel is foglalkoztak, ez a nyugdíjakat érinti. Az év elején a piaci váarkozásokból 5 százalékban határozták meg a nyugdíj mértékének emelését. Ez viszont az inflációtól elmarad, amely a jelenlegi előrejelzések szerint 8,9 százalékos inflációt várnak. A kormánynak novemberben kell kompenzálni a nyugdíjasokat, ha magasabb az infláció. 

Most 3,9 százalékos nyugdíjemelést vezetnek be július elejétől.

Az előtte lévő hat hónap eltérését a nyugdíjasok visszamenőleg egy összegben kapják majd meg.

Gulyás szerint a háború árát nem szabad a magyar emberekkel megfizettetni, ezért nem küld fegyvereket Magyarország Ukrajnába. A miniszter a népszavazásról is szólt, eszerint a "szexuális propagandát" tiltani kell a gyermekek körében. A szerdán megindult uniós jogállamisági eljárással kapcsolatban Gulyás Gergely azt mondta, ez nyomásgyakorlás az Eu részéről, de továbbra sem fognak fegyvert szállítani Ukrajnának és a homofób elemeket tartalmazó gyermekvédelmi népszavazás után (ami érvénytelen lett) az ezzel kapcsolatos intézkedéseken sem változtatnak. Gulyás szerint hónapok óta egyeztetnek a Bizottsággal az uniós helyreállítási alapról, és minden vitás kérdésre megoldást találtak már, így az ezzel kapcsolatos megállapodás aláírásának „semmi akadálya nincs már”.

Fotó: MTI/Máthé Zoltán

A magyar egészségügy készen áll, hogy sebesült ukrán katonák számára egészségügyi szolgáltatást nyújtson, mindenféle korlátozás nélkül. Az ATV információi szerint a kisebb kutat 90 százaléka tönkremehet május végéig az árstop miatt. Gulyás azt mondja, ennek ellenére fenntartják az árstopot, a kormány jónak tartja a lépést, mivel a kis kutaknak literenként 20 forintos kompenzációt adnak, ezt a miniszter szerint nem lehet emelni.

Gulyást arról is kérdezték, hogy mit gondol Csányi Sándor azon kijelentésére, hogy a rezsicsökkentés nem jó. Gulyás szerint nincs baj az intézkedéssel. Az EU-s forrásokról Gulyás azt mondja, hogy ezek igazából magyar források, ezek nekünk járnak.

A főváros iparűzési adóbevételei túlteljesültek tavaly a kormány álláspontja szerint, így nincs oka a városvezetésnek anyagi támogatásért folyamodnia a kormányhoz. A hétvégére tervezett oroszbarát tüntetéssel kapcsolatban Gulyás Gergely azt mondta, a kormány a gyülekezés-, és véleménynyilvánítás szabadságának híve. Az új kormány a május 16-i héten fog megalakulni. Mivel a gyermekvédelminek mondott népszavazás érvnytelen lett, ezért kérdőjeles, hogy változtatnak-e a gyermekvédelmi törvényen. Gulyás szerint egyelőre ehhez nem nyúlnának hozzá.

Május végén megszűnik a vírusvédelem miatt hozott veszélyhezet, ezzel megszűnik az egészségügyi dolgozók felmondási tilalma is. Gulyás szerint az elmúlt időszakban sosem látott jövedelemnövekedést láthattak az orvosok, ezért az orvosoknál nem számítanak tömeges felmondásra. Az ápolók bére is növekedett az elmúlt nyolc évben, ezért nem várnak tömeges felmondást.

Eddig 647 ezer menekült érkezett Ukrajnából, amióta kirobbant a háború. Összesen 18 ezren kértek menedékkérelmet Magyarországon. A hétvégére tervezett oroszbarát tüntetéssel kapcsolatban Gulyás Gergely azt mondta, a kormány a gyülekezés-, és véleménynyilvánítás szabadságának híve. A Tungsram 1600 elbocsátani tervezett dolgozójával kapcsolatban Gulyás Gergely azt mondta, a munkavállalókat segíteni fogja a kormány, ezen kívül pedig a környékben olyan beruházások zajlanak, amik munkát adhatnak az érintetteknek.

Szólj hozzá!

Minden település maga döntsön, kér-e akkumulátorgyárat a szomszédságába

Az LMP határozati javaslatot nyújt be az Országgyűlésnek.

Audi: A szakszervezet elfogadta a munkaadó bérajánlatát

17 százalékos alapbéremelésben, illetve egyéb juttatásokban állapodott meg a szakszervezet a céggel.

Tízezer fát ültetnek idén a Településfásítási program részeként

Ezzel tavasszal és ősszel csaknem 450 település zöldülhet.

A Vas Népe volt főszerkesztője lett az Integritás Hatóság kommunikációs vezetője

Mehlhoffer Tamás korábban a Népszabadságnál is dolgozott.

Repült a szombathelyi Szent Márton szobor

Ismét használhatóvá akarják tenni a kutat.

Szabad szemmel is látványos bolygóegyüttállás lesz ma este

Távcső nélkül is szép lesz, de ha akad egy messzelátó, akkor még egyedibb látványban lehet részünk!

45 millió forintos önkormányzati támogatással tervez idén a Sárvári Média Nonprofit Kft.

A helyi újságot, tévét, rádiót, Sárvár weboldalát és hivatalos Facebook-oldalát üzemeltető cég éves működésének több mint a felét közpénzből fedezik.

Egy eladó-pénztáros akár bruttó 495 ezer forintos havi fizetést is kaphat az EcoFamilynél

Infláció feletti, 20%-os béremelést hajtott végre a magyar tulajdonú kiskereskedelmi lánc.

Nem az eltűnt győri villanyszerelő koponyáját találták meg Ausztriában

A vizsgálat után kiderült: egy római kori katona csontjaira bukkantak.

Továbbra is havi nettó 700 ezer forintért igazgatja a Haladás Sportkomplexumot Gál Sándor

További 66 ezer 666 forint béren kívüli juttatás jár az ügyvezetőnek.

„Gyere ide, itt vagyunk 20 prostival” – Schadl György végrehajtóvezér így hívta orgiára a „Gazdáját”

És ez az ember még mindíg a Magyar Bírósági Végrehajtói Kar elnöke, Varga Judit igazságügyminiszter pedig néma az ügyben.

Kitüntetést kapott az életet mentő körmendi rendőrt

Ketten is neki köszönhetik életüket.

Nem fért bele a Győr+ keddi híradójába a hétfői akkumulátorgyár elleni tüntetés

Az óvodások haltelepítése és Gyigyimóka is fontosabb volt a szerkesztőknek, mint az aggódó győriek demonstrációja.

Holnapig lehet észrevételezni a kőszegi Zrínyi Miklós utca átnevezését

A terv szerint az utca visszakapná régi elnevezését, és újra Schey Fülöp nevét viselné.

Ha jön a péntek, Mosonmagyaróvárról minden kismamát elszállítanak Győrbe

Nem csak szülni nem lehet hétvégén Mosonmagyaróváron, az egész osztály bezár, mentőkkel szállítják Győrbe a kismamákat.

Békákat otthon is menthetünk és segíthetünk!

A vízóraaknák, pincék fogságába került békák csapdában vannak.