Egy rejtélyes, új vírus terjed Európában, ami kizárólag gyerekeket fertőz meg

Székely Zoárd 2022-04-24 12:53:18
Pár hét alatt 12 országból érkezett jelentés egy ismeretlen eredetű, akut hepatitisz eseteiről.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) Európai Régiójának 11 országából és a WHO Amerikai Régiójának egy országából legalább 169 ismeretlen eredetű akut hepatitiszes esetet jelentettek. A meglehetősen nyugtalanító jelentést tette közzé szombaton a WHO a különböző fertőzéssel terjedő betegségeket listázó oldalán tette közzé egy térképpel együtt – szúrta ki a 444.

Az eseteket Nagy-Britannia és Észak-Írország Egyesült Királyságából (Egyesült Királyság) (114), Spanyolországból (13), Izraelből (12), az Amerikai Egyesült Államokból (9), Dániából (6), Írországból (<5), Hollandiából (4), Olaszországból (4), Norvégiából (2), Franciaországból (2), Romániából (1) és Belgiumból (1) jelentették.

Fotó: WHO

Egy április 15-ei jelentés szerint még csak az Egyesült Királyságban és Észak-Írországban fedezték fel a betegséget, mostanra azonban már 11 európai országban és az Egyesült Államokban is jelen van.

Az esetek egyhónapos és 16 éves kor közötti gyerekeket érintettek. Tizenhét gyermeknél májátültetésre is szükség volt és legalább egy halálesetről is beszámoltak.

Az azonosított betegek akut májgyulladással küzdenek és sok esetben gyomor-bélrendszeri tünetekről, köztük hasi fájdalomról, hasmenésről, hányásról számoltak be, amelyek megelőzték a súlyos akut hepatitis megjelenését. A májenzimek magasabb szintje is előfordul az ezzel járó sárgasággal együtt.

Az akut vírusos hepatitiszt okozó gyakori vírusokat (hepatitis A, B, C, D és E vírus) azonban egyik esetben sem mutatták ki. Legalább 74 esetben az adenovírus egy fajtája volt jelen a betegekben, koronavírus fertőzést pedig 20 gyermeknél azonosítottak. 19 esetben pedig a két fertőzés egyszerre volt jelen a betegek szervezetében.

A WHO ismertetője szerint ilyen súlyos tüneteket eddig nem okozott egyetlen adenovírus sem. Az eseteket legnagyobb számban bejelentő brit egészségügyi hatóságok fokozott figyelmet kérne az orvosoktól világszerte a májgyulladásos tünetek vizsgálatakor, hogy minél előbb rájöjjenek, mi okozza ezt a megbetegedést.

Egyelőre nem javasolnak semmilyen korlátozást a betegségek miatt és a megelőzésre is csak a rendszeres kézmosás és a megfelelő higiénia fenntartása az egyetlen tanács.

Szólj hozzá!

Semmelweis-nap: zárva vannak az orvosi rendelők és a gyógyszertárak

Az egészségügyben dolgozók számára elrendelt munkaszüneti nap miatt csak ügyeleti rendszer működik.

Ma sem ússzuk meg 30 fok alatt

A nyugati megyékben kicsit hűvösebb lesz, mint máshol.

Jogerősen hat év börtönre ítéltek egy férfit, aki 1 200 eurót csalt ki egy nőtől Szombathelyen

Azt ígérte neki, hogy segít neki olyan papírokat beszerezni, amivel az USA-ba utazhatna dolgozni.

Újra látogatható a szombathelyi Savaria Múzeum kőtára

A felújítás során sikerült kiszárítani a múzeum alagsori helyiségeinek falát, a bemutatótér új festést és korszerűbb világítást kapott, és megtisztították a köveket is.

Átalakítják a Notre-Dame környékét

Parkosítják a székesegyház előtti teret és kihangsúlyozzák az épület homlokzatát.

Kijev szerint visszavették a Kígyó-szigetet az ukrán erők az oroszoktól

Az orosz hadsereg sietve evakuálta a teljes helyőrségét.

Ma is megdőlt a melegrekord

39,6 fokig emelkedett a hőmérséklet.

Az EU az ukrán és a moldovai export támogatásáról írt alá megállapodásokat

A megállapodások hozzá fognak járulni az ellátási láncok biztosításához, beleértve az élelmezésbiztonságot, miután Oroszország Ukrajna elleni háborúja akadályozza a hagyományos közlekedési útvonalakat.

Pénteken kezdődik a Győrkőcfesztivál

A gyermekek megkapják a hétvégére a város kulcsát Dézsi Csaba András polgármestertől.

Újabb belgiumi csokoládégyárban észleltek szalmonellafertőzést okozó baktériumot

Néhány hónappal korábban az olasz Ferrero csokoládégyár belgiumi telephelyén is hasonló fertőzést észleltek.

Élelmiszert venne SZÉP-kártyával? Két napja maradt!

Sietnie kell annak, aki még élelmiszert akar venni SZÉP-kártyára a boltokban. Ha a kormány az utolsó pillanatban nem hosszabbítja meg a határidőt, akkor az pénteken lejár.

320 millió forintot meghaladó kárt okozott Fekete Dávid

15 év szabadságvesztést róna ki rá az ügyészség.