Egy rejtélyes, új vírus terjed Európában, ami kizárólag gyerekeket fertőz meg

Székely Zoárd 2022-04-24 12:53:18
Pár hét alatt 12 országból érkezett jelentés egy ismeretlen eredetű, akut hepatitisz eseteiről.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) Európai Régiójának 11 országából és a WHO Amerikai Régiójának egy országából legalább 169 ismeretlen eredetű akut hepatitiszes esetet jelentettek. A meglehetősen nyugtalanító jelentést tette közzé szombaton a WHO a különböző fertőzéssel terjedő betegségeket listázó oldalán tette közzé egy térképpel együtt – szúrta ki a 444.

Az eseteket Nagy-Britannia és Észak-Írország Egyesült Királyságából (Egyesült Királyság) (114), Spanyolországból (13), Izraelből (12), az Amerikai Egyesült Államokból (9), Dániából (6), Írországból (<5), Hollandiából (4), Olaszországból (4), Norvégiából (2), Franciaországból (2), Romániából (1) és Belgiumból (1) jelentették.

Fotó: WHO

Egy április 15-ei jelentés szerint még csak az Egyesült Királyságban és Észak-Írországban fedezték fel a betegséget, mostanra azonban már 11 európai országban és az Egyesült Államokban is jelen van.

Az esetek egyhónapos és 16 éves kor közötti gyerekeket érintettek. Tizenhét gyermeknél májátültetésre is szükség volt és legalább egy halálesetről is beszámoltak.

Az azonosított betegek akut májgyulladással küzdenek és sok esetben gyomor-bélrendszeri tünetekről, köztük hasi fájdalomról, hasmenésről, hányásról számoltak be, amelyek megelőzték a súlyos akut hepatitis megjelenését. A májenzimek magasabb szintje is előfordul az ezzel járó sárgasággal együtt.

Az akut vírusos hepatitiszt okozó gyakori vírusokat (hepatitis A, B, C, D és E vírus) azonban egyik esetben sem mutatták ki. Legalább 74 esetben az adenovírus egy fajtája volt jelen a betegekben, koronavírus fertőzést pedig 20 gyermeknél azonosítottak. 19 esetben pedig a két fertőzés egyszerre volt jelen a betegek szervezetében.

A WHO ismertetője szerint ilyen súlyos tüneteket eddig nem okozott egyetlen adenovírus sem. Az eseteket legnagyobb számban bejelentő brit egészségügyi hatóságok fokozott figyelmet kérne az orvosoktól világszerte a májgyulladásos tünetek vizsgálatakor, hogy minél előbb rájöjjenek, mi okozza ezt a megbetegedést.

Egyelőre nem javasolnak semmilyen korlátozást a betegségek miatt és a megelőzésre is csak a rendszeres kézmosás és a megfelelő higiénia fenntartása az egyetlen tanács.

Szólj hozzá!

72 órás ultimátumot adott Czeglédy arra, hogy Lenkai Nóra nyilatkozzon akkumulátorgyár ügyben

Amennyiben polgármester lenne a Fidesz jelöltje, megakadályozná egy akkugyár Szombathelyre települését? - szól a neki szegezett kérdés.

Akkuhulladék-figyelő programot indít az LMP

Schmuck Erzsébet, társelnök szerint erre azért van szükség, mert a kormány akkumulátor-gyarmatosítása miatt egyre-másra tűnnek fel selejtes, veszélyes akkumulátorhalmok mindenfelé, például Ikladon vagy Abasáron.

A szombathelyi városvezetés továbbra is mindent megtesz a szombathelyi női kézilabda sikeréért

Pődör Zoltánt arra kérik, hogy a sajtóban való üzengetés helyett tegyenek ki mindent az asztal fölé.

A Fidesz sem akar akkumulátorgyárat Szombathelyre

Illés Károly frakcióvezető alá is írta Czeglédy petícióját.

Bekamuzta, hogy elveszett a jogsija, de lebukott

Külföldi jogsira váltott, de a magyart is meg akarta tartani.

Visszalép Belencsák István a körmendi polgármester-jelöltségtől

A fideszes politikus azt írja, hogy annyi fenyegetést kapott, hogy nem volt más választása.

Klímabarát Díjat kapott Szombathely

A minisztériumban vette át a városvezetés az elismerést.

Mi tehetünk a postaládánkba költöző széncinegék ügyében?

És mivel segíthetjük ezeknek a madaraknak a fészkelését?

Dézsi: 2025-től mérséklődik a szolidaritási elvonás

Az elvont összeg egy részét vissza lehet majd igényelni közlekedésfejlesztésre.

Helyreigazítás

Szabó Jenő rokona tavaly szeptemberben eladta cégét.

Mégsem szervezi ki a Győr-Szol a városüzemeltetést a WHB leányvállalatának

A vezérigazgató a közgyűlésen jelentette be, hogy nem írják alá a szerződést, mert túl drága. Új közbeszerzést indítanak.