Halálra ítéltek egy amerikai férfit Kínában gyilkosság miatt

Fehér Buda 2022-04-22 09:00:00
A Los Angelesből származó férfi a Ningpo Műszaki Egyetemen dolgozott angoltanárként.

Halálra ítéltek egy amerikai férfit Kínában, miután a bíróság bűnösnek mondta ki egy kínai nő meggyilkolásában, írja az MTI. A South China Morning Post (SCMP) című hongkongi lap internetes kiadásában csütörtök este megjelent tudósítás szerint a kelet-kínai Ningpo város középfokú bírósága korábbi barátnője megöléséért szabott ki halálbüntetést az amerikai Shadeed Abdulmateenre.

A Los Angelesből származó férfi a Ningpo Műszaki Egyetemen dolgozott angoltanárként, amikor 2019-ben megismerkedett a Csen vezetéknéven azonosított, későbbi áldozatával. A bíróság szerint Abdulmateen akkor azt hazudta Csennek, hogy elvált. Amikor 2021 májusában, a 21 éves Csen megpróbált véget vetni a kapcsolatuknak, a férfi megfenyegette. Abdulmateen június közepén találkozót szervezett a volt barátnőjével, amelyre egy összecsukható késsel érkezett. A férfi a késsel többször arcon és nyakon szúrta a nőt, aki a helyszínen életét vesztette.

A bíróság a halálbüntetés kiszabásának szükségességét azzal indokolta, hogy a férfi előre kitervelte tettét. A kínai állami sajtó beszámolója szerint a bíróság az előírásoknak megfelelően tájékoztatta az amerikai diplomáciai képviseletet az ügyben. Arról egyelőre nem adtak tájékoztatást, hogy az elítélt kíván-e fellebbezni a kiszabott büntetés ellen. A SCMP rámutatott: a kínai büntetőjog szerint a külföldi bűnelkövetőkre ugyanazok a büntetések róhatók ki Kínában, mint a kínaiakra, ez alól csak a diplomáciai mentességet élvezők jelentenek kivételt.

Az elmúlt években külföldiekre kábítószerekkel összefüggő ügyekben róttak ki halálbüntetést Kínában. Jelentős nemzetközi figyelmet kapott ezek közül Robert Lloyd Schellenberg kanadai állampolgár ügye. A kanadai férfire 2019-ben kimondott halálos ítéletet a liaoningi fellebbviteli bíróság 2021 augusztusában fenntartotta, elutasítva Schellenberg fellebbezését. Schellenberget 2018 novemberében a talieni népbíróság eredetileg szabadságvesztésre ítélte, amiért "összeesküdött másokkal", hogy 222 kilogramm metamfetamint csempésszen Kínából Ausztráliába 2014 végén. Ezt követően a liaoningi fellebbviteli bíróság 2018 decemberében rendelt el perújrafelvételt, miután az ügyészség azzal érvelt, hogy az eredetileg kiszabott 15 éves börtönbüntetés túl enyhe volt. Schellenberg egyik ügyvédje akkor azt mondta, hogy a bíróság nem szigoríthatta volna az ítéletét anélkül, hogy új bizonyítékot mutattak volna be az ügyben. Justin Trudeau kanadai miniszterelnök elítélte a halálos ítéletet, és azzal vádolta Kínát, hogy önkényesen hozta meg a döntést.

Szólj hozzá!

Közös listát állít Budapesten és az EP-választáson a DK, az MSZP és a Párbeszéd

A közös EP-lista vezetője Dobrev Klára lesz, a lista első négy helyét a DK kapta.

Az önkormányzat bevonásával fog bármi is történni a szombathelyi Nagyszállóval

A parkoló kérdésben is minden segítséget meg fog adni a városvezetés.

Nyakkitekeréssel fenyegette a kalauzt a szombathelyi vonaton egy férfi

Annak ellenére szállított kerékpárt, hogy azon a járaton a kerékpár szállítása tilos volt.

2027-től új villanyvonatok járnak Szombathely és Budapest között

Az óránkénti 160 kilométeres sebességre képes ötrészes járművek hossza 106,2 méter, az ülőhelyek száma a nyári és téli üléselrendezéstől függően rugalmasan változtatható.

Zöld Bajnok díjat nyert Szombathely

Szombathely minden várakozást felülmúlt.

Győrszentivánon két rákkeltő anyag tekintetében veszélyeztetettség áll fenn

Elkészült a civil légszennyezettség-mérés szakmai értékelése.

Homlok ne hazudj! Erzsi takarodj!

Felirat jelent meg a Haladás Sportkomplexum oldalán.

Magyar Péter: Nem úszhatja meg a maffiaállam feje, Orbán Viktor

Több ezer fő vett részt Magyar Péter budapesti tüntetésén.

Átépítik a szombathelyi Sportliget rendre víz alá kerülő sétányát

A tervezésnél a dozmati víztározó kapacitásában bíztak.

Dézsi: Borkai egy tátongó seb Győr lelkén és testén

Mesterséges intelligenciával szerkesztett videók léteznek csak Dézsi szerint, olyan nem, amivel zsarolni lehetne.

A szombathelyi börtönbe akart drogot csempészni a győri férfi

Mobiltelefonok és adathordozók is voltak a csomagban.

„Magukat kihuzatták” – közzétette a hangfelvételt Magyar Péter

Varga Judit volt igazságügyi miniszter beszél a felvételen arról, hogy fideszes politikusok kihúzatták a nevüket a Völner-Schadl-ügy irataiból.

Zebrán gázolt a szentgotthárdi nő

A balesetben a sértett nyolc napon túl gyógyuló súlyos sérülést szenvedett.