Egy Haladás Sportkomplexumnyi pénzt kér Szombathely az államtól járdák és utak felújítására

Farkas Bazsi 2022-04-22 16:27:00
15 ezer millió forint, vagyis 15 milliárd jutna így aszfaltra.

Nem kell nagyon keresgélni Szombathelyen a kátyúkat. Az utak rossz állapota köztudott. Hamarosan azonban több gyűjtőút is új burkolatot kap. Állami pénzen újulhat meg a Nádasdy, a Paragvári és a Magyar László utca, de a Dozmat utcában is eltüntetik a korábbi csapadékvíz-elvezetési beruházásból hátramaradt úthibákat.

2016-ban a Puskás Tivadar (Fidesz-KDNP) vezette önkormányzat közgyűlési határozatban rögzítette, hogy az elkövetkezendő 5 évben a város önkormányzati kezelésű útjait felújítja, és ehhez 2017-ben 500 millió forint, 2018-ben 1 milliárd forint, 2019-ben 1 milliárd 500 millió forint saját forrást biztosít.

A szóban forgó döntés ellenére az említett években az elhatározott 3 milliárd forint helyett mindösszesen 1 milliárd 300 millió forint összegű saját forrás került elköltésre útfelújításra.

Az áprilisi közgyűlésre előkészített anyagból az derül ki, hogy Zalaegerszeg a 2021-ben meghirdette a Kovács Károly Városépítő Programot, amelynek keretében 2024-ig 15 milliárd forint kormányzati támogatással közel száz helyszínen lesznek majd infrastrukturális beruházások. Székesfehérvár számára pedig csak az idei évben 8 milliárd forint összegű kormányzati támogatás lesz biztosítva útfelújításra. 

Szombathelyre egyelőre nem érkezett ekkora mértékű útfelújítási támogatás. A városvezetés ezért gondolta azt, hogy a közgyűlés elé viszi azt az ötletét, hogy az állam Zalaegerszeghez hasonló mértékben, vagyis 15 milliárd forintot biztosítson az utak felújítására. 

A 2022-es szombathelyi költségvetésben egyébként 296 millió 46 ezer forint van elkülönítve az út és hídfelújítási sorra. 

Csak összehasonlításként: 2020-ban a szentkirályi városrészben három utca felújítása 297 millió forintot emésztett fel. Ebből is látszik, hogy ez az összeg nem sok utca felújítását teszi lehetővé. 

És, hogy mire elég 15 milliárd forint? 2017-ban 15 milliárd 600 millió forintot költött el az állam a Haladás Sportkomplexum felépítésére. 

Címlapfotónk illusztráció, szerző: Bonyhádi Zoltán/szombathely.hu.

Szólj hozzá!

Krúbi is tiszteletét teszi az idei szombathelyi Bloomsdayen

Igaz nem szólóban, hanem a Mirror Glimpse formációval érkezik. Itt a három nap pontos menetrendje.

Szírt szállított, szabadságvesztés lehet a vége

Az osztrák határhoz vitte korábban elítélt társával.

Éljen Szombathely: A SZOVA egy általunk kifizetett szolgáltatást végzett el a zászlók kihelyezésével

Az egyesület elnézést kér a vasi fideszes pártlap helyett is a dolgozóktól.

Éljen Szombathely: Minden hozzánk érkező összeget az utolsó fillérig a pedagógusok béremelésére fordítottunk

Maruzsa Zoltán államtitkár szerint azonban a szombathelyi önkormányzat 184 millió forintot nem osztott ki az óvodapedagógusok bérére.

Egyelőre javítóintézetben marad a bőnyi iskolai késelés fiatal elkövetője

Meghosszabbította a bíróság a bőnyi általános iskolában elkövetett késelés gyanúsítottjának letartóztatását.

A győri jósnő azt ígérte a megtisztítja a rontástól az ékszereket, de inkább zálogba adta őket

A 165 ezer forintnyi aranyékszert a rendőrök adták vissza a sértettnek.

Burkolatmarási munkák miatt forgalomkorlátozás lesz Szombathelyen a Rumi út és a 86-os főút csomópontjában

A munkát a csúcsidőszakokon kívül végzik el a "mozaikos" kereszteződésben.

Ideális növénytermesztéshez a magaságyás

Rengetegen kedvelik a magaságyásokat, amelynek igen sok oka lehet. Ki ne vágyna saját termesztésű gyümölcsökre és növényekre, amelyeknek persze sokkal finomabb az ízük, mint a piacon vagy a boltban beszerezhető termékeké. Ezeket pedig egy magaságyásban megtermeszteni igazán kényelmes megoldást jelent. Az elkészítésük pedig egyáltalán nem nagyon bonyolult.

Bútorok, amelyekre gondolnod kell a lakberendezés során

Amennyiben épp most költözöl be az új otthonodba, albérletedbe, netán a lakásfelújítás végén jársz, ideje számba venned, milyen bútorokra lesz szükséged. Ne csak a nagy, meghatározó darabokra gondolj – kanapé, franciaágy, étkezőasztal stb. –, mivel a kisebbek is befolyásolni fogják helyiségek hangulatát.

Pénteken Szijjártó Péterrel demonstrál erőt a Fidesz-KDNP Szombathelyen

A Haladás Sportkomplexumban tartják Lenkai Nóra választás előtti utolsó nagy kampányeseményét.

Életet mentettek a kőszegi rendőrök

Füsttel teli családi házból mentettek ki egy mozgáskorlátozott nőt.

Mutatjuk, miért tegyél szőnyeget a konyhába is!

Találkoztál már olyan jópofa szőnyegekkel, amelyeken kávéscsészék, ételek, italok vagy azok nevei jelennek meg? Többnyire kisebbek, és inkább a futószőnyegek méreteihez állnak közelebb, mint a hagyományos típusokhoz.