Az adatvédelmi biztos szerint rendben volt, hogy propagandát küldött a kormány az oltásregisztrációs email-címekre

Fehér Buda 2022-04-11 15:08:00
Hiába csak oltásért mentünk, kaptunk mellé önfényezést a kormány részéről.

Még az év elején indult meg a kormánypropaganda azok az e-mail címek felé, amelyeket a vakcinainfón adtak meg a regisztrálók. Az e-maileket még tavaly kezdte gyűjteni az oldal, miután megindult a regisztráció az oltásokra. Csakhogy később már nem az oltásokról érkeztek információk, hanem a kormány önreklámozása kezdett ömleni a postafiókokba.

Annak idején a Vakcinainfó oldalán két ablakot is bepipálhattunk. Az egyik kötelező volt, és persze indokolt is: itt a regisztráló hozzájárult, hogy adatait a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) használja, így e-mailben is megkaphattuk a szükséges tájékoztatást.

A második ablak már trükkösebb volt, itt ugyanis csak az állt, hogy

hozzájárulásunkat adjuk, hogy a később kapcsolattartás céljából kezeljék a kapcsolattartási adatainkat.

Ez azonban nem csak az elektronikus postafiókot jelentette, hanem bizony nevet, telefonszámot és címet is. Ráadásul az adatkezelési tájékoztatóból az is kiderültl hogy az adataokat nem a NEAK, hanem a Miniszterelnöki Kabinetiroda kezeli. Míg azonban korábban tessék-lássék módon, de legalább volt szó az oltásról és járvány elleni védekezésről ezekben a hírlevelekben, addig az év elején már arra sem vették a fáradságot, hogy említést tegyenek róla. 

Az olvasónk postafiókjába érkezett levélben ugyanis az eufemisztikusan csak tájékoztató irodának hívott propagandaosztálytól családi adó-visszatérítésről, a 13. havi nyugdíjról és a 25 éven aluliak úgynevezett adómentességéről "tájékoztat" a kormány.

 

Továbbra is önti a propagandát a kormány a járvány elleni védekezés címén

A kormány továbbra is a kampány és propagandaanyagok terítésére használja azokat az e-mail címeket, amelyeket az emberek az oltáshoz való regisztráció miatt adtak meg. Mint ismert: annak idején a Vakcinainfó oldalán két ablakot is bepipálhattunk. Az egyik kötelező volt, és persze indokolt is: itt a regisztráló hozzájárult, hogy adatait a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) használja, így e-mailben is megkaphattuk a szükséges tájékoztatást.

 

A napokban aztán megjelent egy állásfoglalás a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság oldalán, ahol már azt jelentik be, hogy a NAIH előtt több vizsgálat indult olyan bejelentések nyomán, amelyekben valamely érintett azt panaszolta, hogy bár megadta a hozzájárulását a koronavírus elleni oltásra történt regisztrációja során a későbbi kapcsolattartás céljából történő adatkezelésre, mégis jogsértőnek tartja, hogy nem kizárólag az oltással, illetve a koronavírussal összefüggő hírlevelet kapott. 

A Hatóság gyakorlata szerint ilyen panasz esetén minden esetben a vakcinainfo.gov.hu-n közzétett és folyamatosan hozzáférhető adatkezelési tájékoztató tartalmát tekinti irányadónak. Ez pedig kimondja, hogy

Amennyiben Ön továbbra is kapcsolatban kíván maradni Magyarország Kormányával, az űrlap végén található „Hozzájárulok, hogy későbbi kapcsolattartás céljából a megadott kapcsolattartási adataimat visszavonásomig kezeljék az adatkezelési tájékoztatóban foglaltak szerintgombra kattintással Ön önkéntes hozzájárulását adja, hogy további kapcsolattartás, véleménykérés, tájékoztatás, illetve elektronikus levél küldése céljából a közölt kapcsolattartási adatait (név, lakcím, e-mail-cím, telefonszám) Magyarország Kormánya megbízásából a Miniszterelnöki Kabinetiroda a GDPR 6. cikk (1) bekezdés a) pontjára figyelemmel a hozzájáruló nyilatkozata visszavonásáig kezelje. Ez esetben adatait az adatok átadását  övetően az Idomsoft Zrt. (1134 Budapest, Tüzér utca 41.), mint adatfeldolgozó tárolja.” 

Ez tehát azt jelenti, hogy Magyarország Kormánya nem adatkezelő, a panaszokkal érintett hírlevelek küldéséhez az email címek adatkezelőjeként a Miniszterelnöki Kabinetirodát, mint jogi személyt jelöltek meg. A NAIH szerint pedig az adatkezelési tájékoztató alapján

az adatkezelőnek, valamint adatfeldolgozójának a „későbbi kapcsolattartás”, nem pedig a kizárólag oltással, illetve koronavírussal kapcsolatos hírlevélküldés volt a megjelölt adatkezelési célja.

Ehhez egyébként mindenki hozzá is járult, aki beikszelte a második négyzetet is, amikor még az oltásokért regisztrált. A NAIH szerint így ténylegesen jogsértő adatkezelést nem történt.

A hatóság viszont adott egy kis tippet: ha már nem szeretnénk ilyen leveleket kapni, akkor azt jelezhetjük az adatkezelő irányába, akinek törölnie kell a begyűjtött adatokat. 

Szólj hozzá!

Hámori Lucának selejteznie kell

A kőszegiek 23 éves sportolója így vasárnap délután kezd és Grainne Walsh-sal csap majd össze az Észak-párizsi Arénában.

Három alpolgármesterben maximalizálná a városvezetőket Novák Előd

A nyári szünet után elsőként az Igazságügyi Bizottság tárgyalja a parlamenti képviselő törvényjavaslatát.

Látványosan megújíthatod a ház megjelenését a tetőcserepek átfestésével!

Az épületek különböző szerkezeteinek felújítása nagyszerű eredménnyel kecsegtet, amennyiben a megfelelő anyagokkal és szakszerűen végezzük, nem kivétel ez alól a tető sem, amelynek megkopott cserepei átfesthetők. 

Újra üzemel a büfé a szombathelyi Víztoronyban

Befuccsolt a korábbi piaci alapú üzemeltetés, most az AGORA maga “áll a pult mögé”.

Kellemes nyári idő lesz pénteken

Se eső, se szél, se kánikula.

Továbbra sem nyílik meg a keleti szektor az ETO-stadionban, de számos fejlesztés történt

A 2024/25-ös időszak szezonnyitó sajtótájékoztatóját tartotta szerdán az ETO FC Győr.

A Savaria Karneválra is jön a repohár

A pohárért 500 forintot kell fizetni, de vissza már nem pénzt, hanem tokent adnak majd.

Szeptemberig torlódás lesz a Béke hídon Győrben

A szakemberek célja, hogy a munkálatok az iskolakezdésig befejeződjenek.

LMP: Elképesztő, hogy a kormány nem hajlandó szélenergiát használni

Az LMP azt várja a kormánytól, hogy engedjen végre zöld utat a szélenergiának.

ELTE: rekordszámú a pedagógusjelölt

Az ELTE szombathelyi képzéseire összesen csaknem 1000-en nyertek felvételt, ezen belül közel 50 százalékos részesedéssel megőrizte vezető szerepét a pedagógusképzési terület.

Milyen a stílusos esküvői ültetőkártya?

Az esküvői ültetőkártya, nemcsak segít a vendégeknek megtalálni a helyüket a vacsorán, hanem egyben dekorációs célt is szolgál, sőt, összehangolva akár köszönőajándék is lehet. Egy esküvőn, ahol minden apró részlet számít, az ültetőkártya stílusa sem elhanyagolható kérdés. 

Te megtaláltad már a tökéletes férfit?

Tegye fel magának mindenki a millió dolláros kérdést: “Megtaláltam már a tökéletes pasit?

Több kilométeren át haladt szembe a forgalommal az M85-ösön

Majd ütközött egy szabályosan közlekedővel.

Július közepén kilenc nap alatt 22 országos és fővárosi melegrekord dőlt meg

Köztük a július 11-ére vonatkozó, 102 éves -, valamint szintén nyolc országos reggeli melegrekord, továbbá két fővárosi és öt fővárosi hajnali melegrekord.