Az adatvédelmi biztos szerint rendben volt, hogy propagandát küldött a kormány az oltásregisztrációs email-címekre

Fehér Buda 2022-04-11 15:08:00
Hiába csak oltásért mentünk, kaptunk mellé önfényezést a kormány részéről.

Még az év elején indult meg a kormánypropaganda azok az e-mail címek felé, amelyeket a vakcinainfón adtak meg a regisztrálók. Az e-maileket még tavaly kezdte gyűjteni az oldal, miután megindult a regisztráció az oltásokra. Csakhogy később már nem az oltásokról érkeztek információk, hanem a kormány önreklámozása kezdett ömleni a postafiókokba.

Annak idején a Vakcinainfó oldalán két ablakot is bepipálhattunk. Az egyik kötelező volt, és persze indokolt is: itt a regisztráló hozzájárult, hogy adatait a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) használja, így e-mailben is megkaphattuk a szükséges tájékoztatást.

A második ablak már trükkösebb volt, itt ugyanis csak az állt, hogy

hozzájárulásunkat adjuk, hogy a később kapcsolattartás céljából kezeljék a kapcsolattartási adatainkat.

Ez azonban nem csak az elektronikus postafiókot jelentette, hanem bizony nevet, telefonszámot és címet is. Ráadásul az adatkezelési tájékoztatóból az is kiderültl hogy az adataokat nem a NEAK, hanem a Miniszterelnöki Kabinetiroda kezeli. Míg azonban korábban tessék-lássék módon, de legalább volt szó az oltásról és járvány elleni védekezésről ezekben a hírlevelekben, addig az év elején már arra sem vették a fáradságot, hogy említést tegyenek róla. 

Az olvasónk postafiókjába érkezett levélben ugyanis az eufemisztikusan csak tájékoztató irodának hívott propagandaosztálytól családi adó-visszatérítésről, a 13. havi nyugdíjról és a 25 éven aluliak úgynevezett adómentességéről "tájékoztat" a kormány.

 

Továbbra is önti a propagandát a kormány a járvány elleni védekezés címén

A kormány továbbra is a kampány és propagandaanyagok terítésére használja azokat az e-mail címeket, amelyeket az emberek az oltáshoz való regisztráció miatt adtak meg. Mint ismert: annak idején a Vakcinainfó oldalán két ablakot is bepipálhattunk. Az egyik kötelező volt, és persze indokolt is: itt a regisztráló hozzájárult, hogy adatait a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) használja, így e-mailben is megkaphattuk a szükséges tájékoztatást.

 

A napokban aztán megjelent egy állásfoglalás a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság oldalán, ahol már azt jelentik be, hogy a NAIH előtt több vizsgálat indult olyan bejelentések nyomán, amelyekben valamely érintett azt panaszolta, hogy bár megadta a hozzájárulását a koronavírus elleni oltásra történt regisztrációja során a későbbi kapcsolattartás céljából történő adatkezelésre, mégis jogsértőnek tartja, hogy nem kizárólag az oltással, illetve a koronavírussal összefüggő hírlevelet kapott. 

A Hatóság gyakorlata szerint ilyen panasz esetén minden esetben a vakcinainfo.gov.hu-n közzétett és folyamatosan hozzáférhető adatkezelési tájékoztató tartalmát tekinti irányadónak. Ez pedig kimondja, hogy

Amennyiben Ön továbbra is kapcsolatban kíván maradni Magyarország Kormányával, az űrlap végén található „Hozzájárulok, hogy későbbi kapcsolattartás céljából a megadott kapcsolattartási adataimat visszavonásomig kezeljék az adatkezelési tájékoztatóban foglaltak szerintgombra kattintással Ön önkéntes hozzájárulását adja, hogy további kapcsolattartás, véleménykérés, tájékoztatás, illetve elektronikus levél küldése céljából a közölt kapcsolattartási adatait (név, lakcím, e-mail-cím, telefonszám) Magyarország Kormánya megbízásából a Miniszterelnöki Kabinetiroda a GDPR 6. cikk (1) bekezdés a) pontjára figyelemmel a hozzájáruló nyilatkozata visszavonásáig kezelje. Ez esetben adatait az adatok átadását  övetően az Idomsoft Zrt. (1134 Budapest, Tüzér utca 41.), mint adatfeldolgozó tárolja.” 

Ez tehát azt jelenti, hogy Magyarország Kormánya nem adatkezelő, a panaszokkal érintett hírlevelek küldéséhez az email címek adatkezelőjeként a Miniszterelnöki Kabinetirodát, mint jogi személyt jelöltek meg. A NAIH szerint pedig az adatkezelési tájékoztató alapján

az adatkezelőnek, valamint adatfeldolgozójának a „későbbi kapcsolattartás”, nem pedig a kizárólag oltással, illetve koronavírussal kapcsolatos hírlevélküldés volt a megjelölt adatkezelési célja.

Ehhez egyébként mindenki hozzá is járult, aki beikszelte a második négyzetet is, amikor még az oltásokért regisztrált. A NAIH szerint így ténylegesen jogsértő adatkezelést nem történt.

A hatóság viszont adott egy kis tippet: ha már nem szeretnénk ilyen leveleket kapni, akkor azt jelezhetjük az adatkezelő irányába, akinek törölnie kell a begyűjtött adatokat. 

Szólj hozzá!

Első körben nem kapott licencet a Haladás

A zöld-fehérek április 25–től május 3-ig pótolhatják a hiányzó dokumentumokat, és bizonyíthatják a Klublicenc Szabályzatnak való megfelelésüket.

Három új gyalogátkelőhelyet terveztetnek meg Szombathelyre

Az elképzelés szerint a Markusovszky kórházzal szemben, a Dolgozók útján és a Körmendi úton is egy-egy új zebra létesül hamarosan.

LMP: minél több zöld képviselőre van szükség az EP-ben

Akik aláírásukkal az LMP-t támogatják, egyúttal nemet mondanak az akkumulátor-gyártásra - jelentette ki Tetlák Örs, az ellenzéki párt országos elnökségi tagja kedden Budapesten.

Rács mögött a győri "pikó báró"

55 éves kábítószerdílert fogtak el a Győr-Moson-Sopron vármegyei nyomozók.

Szózene est Pajor Tamással és Varga Bencével (Zaporozsec)

Április 25-én 19 órától a szombathelyi Weöres Sándor Színház Márkus Emília termében.

Hogyan alakíthatunk ki egy kis magánszférát a kertben?

Akinek nagy kertje és esetleg még medencéje is van, az tudja nagyon jól, hogy néha meglehetősen nehéz elrejtőzni a kíváncsi szemek elől.

Saját szurkolóira hívta a rendőröket a Haladás vezetősége

A hétfői futsal meccsre mentek ki a foci csapat drukkerei kinyilvánítani a véleményüket.

Szombathelyi pedofilt fogott az ügyészség

Gyermekeket ábrázoló pornóképeket töltött fel egy netes tárhelyre.

Szombathelyi, Jókai utcai gázolás: Semmiféle eltussolás a kapitányság részéről nincs

Megszólalt a szombathelyi rendőrkapitány a kettős gázolás ügyében.

Keresőoptimalizálás: hogy valóban azt kapjuk, amit látni szeretnénk

A keresőoptimalizálás, azaz a SEO szerves része az online marketingnek. Az a lényege, hogy a weboldalakat, illetve azok tartalmait a lehető legelőrébb rangsoroljuk a keresőmotorok találati listáin.

100 nyugtatót beszedve vezetett egy férfi, Kapuvár mellett szenvedett balesetet

Összeveszett az asszonnyal, ezt a megoldást választotta.

Pintér Bence fizetetlen szabadságra megy a kampány ideje alatt

A győri Tiszta Szívvel a Városért Egyesület polgármesterjelöltje felfüggeszti újságírói tevékenységét.

Az idén sem fizet osztalékot a Rába

Győri ingatlanok érétkesítéséről is döntött a cég.

Azzal fenyegette a sárvári gyámügyest a nő, hogy megöli

„Na te büdös k***a, ha te ezt megtetted, akkor nem fogok veled szépen beszélni!”