Az adatvédelmi biztos szerint rendben volt, hogy propagandát küldött a kormány az oltásregisztrációs email-címekre

Fehér Buda 2022-04-11 15:08:00
Hiába csak oltásért mentünk, kaptunk mellé önfényezést a kormány részéről.

Még az év elején indult meg a kormánypropaganda azok az e-mail címek felé, amelyeket a vakcinainfón adtak meg a regisztrálók. Az e-maileket még tavaly kezdte gyűjteni az oldal, miután megindult a regisztráció az oltásokra. Csakhogy később már nem az oltásokról érkeztek információk, hanem a kormány önreklámozása kezdett ömleni a postafiókokba.

Annak idején a Vakcinainfó oldalán két ablakot is bepipálhattunk. Az egyik kötelező volt, és persze indokolt is: itt a regisztráló hozzájárult, hogy adatait a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) használja, így e-mailben is megkaphattuk a szükséges tájékoztatást.

A második ablak már trükkösebb volt, itt ugyanis csak az állt, hogy

hozzájárulásunkat adjuk, hogy a később kapcsolattartás céljából kezeljék a kapcsolattartási adatainkat.

Ez azonban nem csak az elektronikus postafiókot jelentette, hanem bizony nevet, telefonszámot és címet is. Ráadásul az adatkezelési tájékoztatóból az is kiderültl hogy az adataokat nem a NEAK, hanem a Miniszterelnöki Kabinetiroda kezeli. Míg azonban korábban tessék-lássék módon, de legalább volt szó az oltásról és járvány elleni védekezésről ezekben a hírlevelekben, addig az év elején már arra sem vették a fáradságot, hogy említést tegyenek róla. 

Az olvasónk postafiókjába érkezett levélben ugyanis az eufemisztikusan csak tájékoztató irodának hívott propagandaosztálytól családi adó-visszatérítésről, a 13. havi nyugdíjról és a 25 éven aluliak úgynevezett adómentességéről "tájékoztat" a kormány.

 

Továbbra is önti a propagandát a kormány a járvány elleni védekezés címén

A kormány továbbra is a kampány és propagandaanyagok terítésére használja azokat az e-mail címeket, amelyeket az emberek az oltáshoz való regisztráció miatt adtak meg. Mint ismert: annak idején a Vakcinainfó oldalán két ablakot is bepipálhattunk. Az egyik kötelező volt, és persze indokolt is: itt a regisztráló hozzájárult, hogy adatait a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) használja, így e-mailben is megkaphattuk a szükséges tájékoztatást.

 

A napokban aztán megjelent egy állásfoglalás a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság oldalán, ahol már azt jelentik be, hogy a NAIH előtt több vizsgálat indult olyan bejelentések nyomán, amelyekben valamely érintett azt panaszolta, hogy bár megadta a hozzájárulását a koronavírus elleni oltásra történt regisztrációja során a későbbi kapcsolattartás céljából történő adatkezelésre, mégis jogsértőnek tartja, hogy nem kizárólag az oltással, illetve a koronavírussal összefüggő hírlevelet kapott. 

A Hatóság gyakorlata szerint ilyen panasz esetén minden esetben a vakcinainfo.gov.hu-n közzétett és folyamatosan hozzáférhető adatkezelési tájékoztató tartalmát tekinti irányadónak. Ez pedig kimondja, hogy

Amennyiben Ön továbbra is kapcsolatban kíván maradni Magyarország Kormányával, az űrlap végén található „Hozzájárulok, hogy későbbi kapcsolattartás céljából a megadott kapcsolattartási adataimat visszavonásomig kezeljék az adatkezelési tájékoztatóban foglaltak szerintgombra kattintással Ön önkéntes hozzájárulását adja, hogy további kapcsolattartás, véleménykérés, tájékoztatás, illetve elektronikus levél küldése céljából a közölt kapcsolattartási adatait (név, lakcím, e-mail-cím, telefonszám) Magyarország Kormánya megbízásából a Miniszterelnöki Kabinetiroda a GDPR 6. cikk (1) bekezdés a) pontjára figyelemmel a hozzájáruló nyilatkozata visszavonásáig kezelje. Ez esetben adatait az adatok átadását  övetően az Idomsoft Zrt. (1134 Budapest, Tüzér utca 41.), mint adatfeldolgozó tárolja.” 

Ez tehát azt jelenti, hogy Magyarország Kormánya nem adatkezelő, a panaszokkal érintett hírlevelek küldéséhez az email címek adatkezelőjeként a Miniszterelnöki Kabinetirodát, mint jogi személyt jelöltek meg. A NAIH szerint pedig az adatkezelési tájékoztató alapján

az adatkezelőnek, valamint adatfeldolgozójának a „későbbi kapcsolattartás”, nem pedig a kizárólag oltással, illetve koronavírussal kapcsolatos hírlevélküldés volt a megjelölt adatkezelési célja.

Ehhez egyébként mindenki hozzá is járult, aki beikszelte a második négyzetet is, amikor még az oltásokért regisztrált. A NAIH szerint így ténylegesen jogsértő adatkezelést nem történt.

A hatóság viszont adott egy kis tippet: ha már nem szeretnénk ilyen leveleket kapni, akkor azt jelezhetjük az adatkezelő irányába, akinek törölnie kell a begyűjtött adatokat. 

Szólj hozzá!

Újabb induló jelentkezett be a szombathelyi polgármesteri székért

Mind a 12 városi körzetben lesz indulója a Konzervatívok Egy Jobb Városért Egyesületnek. Balassa Péter a polgármesterjelöltjük.

Győr-Moson-Sopron és Vas megyében is heves zivatarokra figyelmeztet a meteorológiai szolgálat

Az előrejelzés szerint hétfőn késő délutántól előbb az északnyugati, majd az esti, késő esti órákban az északi megyékben is kialakulhatnak helyenként zivatarok.

Tévében a Falco Honvéd elleni rájátszás meccse

A keddi összecsapást az M4 Sport sugározza.

LMP: ne védje tovább a kormány a szennyező akkugyárakat

Nemrég újabb baleset történt a komáromi akkumulátorgyárban, nyolc ember került mérgezéssel kórházba.

Szombathelyen folytatja turnéját az Elefánt

A jelenleg is új lemezén dolgozó, szombathelyi kötődésű Elefánt zenekar megnyitotta a szezont, április 20-án a Végállomás Klubban folytatják újabb vidéki körútjukat.

Dézsi Csaba András felesége: „El a kezekkel a családunktól, Borkai!”

„Nem élek bántalmazó kapcsolatban!” – írta a polgármester felesége.

Fokozott ellenőrzést tart csütörtökön a Szombathelyi Rendőrkapitányság

A jogsértő cselekmények elkövetését szeretnék megakadályozni.

Ezért érdemes biciklis nadrágot húzni a tekeréshez

Míg ha csak a közeli boltba szeretnénk elkerekezni, azt kis túlzással szinte bármilyen hétköznapi ruházatban megtehetjük, addig hosszabb bringatúrákra érdemes már egy kicsit nagyobb figyelmet szentelni a felkészülésnek. Ebbe beletartozik az is, hogy célszerű a megfelelő öltözékben felpattanni a drótszamárra.

Hidegfront vet véget az áprilisi nyárnak

A hidegre hajlamos helyeken visszatérhet a gyenge hajnali fagy.

Vitézy: A Déli Körvasút építésének meghiúsítása Budapest európai lemaradását hozza magával

A főpolgármester-jelölt szerint Karácsony megint a párt politikának akar megfelelni, nem pedig a budapestieknek.

Egy igazi cukiság, a harlekin tacskó nyomában

Vannak olyan emberek, akik szerint a kutya minimum egy németjuhász méreténél kezdődik, a kistestű egyedeket pedig “haszontalan ölebnek” tartják. És van az emberek másik csoportja, aki szerint az apró termetű kutyusok nagyon cukik és ölelnivalóak. 

Vandálok tüntették el az éj leple alatt Szombathely város címerét

Ilyen még nem volt! Gyűlölet-cunami árad a városi útfelújításokra.

Hogyan válassz ajándékcsomagot egy férfinak?

Az ajándékozás komoly fejtörés és idegeskedés lehet, amennyiben az utolsó pillanatra hagyjuk, legyen szó karácsonyról vagy más alkalomról, születésnapról, évfordulóról, közeli és távoli ismerősnek, üzleti partnernek. 

 Dean Bombac nyártól Győri ETOban folytatja

A következő szezonban a férfi csapat is az élvonalban játszik már.

Magánoikrat-hamisítás miatt nyomoznak a Győr-Szol által felvásárolni kívánt cég ügyében

Már gyanúsított is van a Memento temetkezési cégnek a győri önkormányzati vagyonkezelő által tervezett megvásárlása miatt zajló nyomozásban.

Befejeződött a jáki templom helyreállítása

2018 óta a jáki templom helyreállítására több mint 2 milliárd forint kormányzati támogatást kapott a Szombathelyi Egyházmegye.

Hogyan előzhető meg a szívférgesség?

A szívférgességet (Dirofilaria immitis) a fertőzött szúnyogok terjesztik, így ha kedvencünket épp egy parazitát hordozó vérszívó csípi meg, sajnos máris átkerülnek a véráramába. A kifejlett férgek pedig a szív- és tüdőerekben súlyos károkat okozva az állat életét is veszélybe sodorják. A legfontosabb tehát a megelőzés, az alábbiakban erről írunk.