Még két mandátumot szerzett az ellenzék

Székely Zoárd 2022-04-09 19:04:00
A levélszavazók 94 százaléka szavazott a Fideszre.

Szombaton tették közzé a levélszavazatok végleges számát, melynek eredményei megtekinthetők a valasztas.hu-n. Száz százalékos feldolgozottságnál tehát 247 957 voks érkezett a kormánypártok listájára, ami azt jelenti, hogy

a levélszavazók 94 százaléka szavazott a Fideszre.

A második legtöbb szavazat (bő tízezer) az ellenzéki összefogás listájára érkezett, ami az összes levélszavazat mindössze 4 százaléka, a maradék két százalékon pedig az összes többi országos listát állító párt osztozik.

A levélszavazatokkal együtt a Fideszre leadott szavazatok száma meghaladta a 3 milliót (a hétfői előrejelzésünk pontosnak bizonyult),

így az idei a párt harminc éves történetének legjobb választási eredménye.

A levélben azok a magyar állampolgárok szavazhatnak, akik nem rendelkeznek magyarországi lakcímmel, így jellemzően a határon túli magyarok adhatják le így a voksukat. A külföldön élő, de magyarországi lakcímmel rendelkező állampolgárok a külképviseleteken szavazhatnak.

A délutáni állás szerint az újonnan megszámolt szavazatoktól változott a parlamenti mandátumok eloszlása: az ellenzék nyert egy plusz helyet a korábbi állapothoz képest.

Jelen állás szerint az Egységben Magyarországért közös listáján 38., momentumos Bedő Dávid is bejut, a Fidesz-KDNP listáján 54. Pesti Imre viszont lecsúszik.

Közben a szombati számlálás a Budapesti 13-as számú egyéni választókerületben is megfordította az eredményt, Szatmáry Kristóf (Fidesz-KDNP) már elismerte vereségét Vajda Zoltánnal (Egységben Magyarországért) szemben.

Ez azt jelenti, hogy jelen állás szerint a kormánypártok 134 mandátummal, míg az egységben Magyarországért frakciói 57 mandátummal rendelkeznének az újonnan felálló országgyűlésben.

A Nemzeti Választási Iroda oldala még nem frissült Vajda Zoltán győzelmével – írja a portfolio.hu.

 

Szólj hozzá!

Az LMP Pintér Bencét támogatja Győrben

Az LMP - Magyarország Zöld Pártja a 2024-es önkormányzati választáson a Tiszta Szívvel a Városért Egyesület jelöltjét, Pintér Bence polgármester-jelöltségét támogatja.

Hétfőn kezdődik a szombathelyi Fürdő utca aszfaltozása

Gázvezeték csere miatt kellett felbontani az útburkolatot.

Kormányinfó: jön a további nyugdíjemelés

Szerdán üléseszett a kormány.

Búcsúsodik a Savaria Karnevál?

Illés Károly szerint ez történik. A kérdés, hogy honnan tudja, ha ott sem volt.

Még mindig tart a vénasszonyok nyara

A pára- és ködfoltok feloszlását követően derült, napos idő lesz.

Elhunyt id. Koman Vladimir

A Király Sportegyesület edzői stábjának tagja 59 éves volt.

Hasba szúrta unokaöccsét egy vasvári férfi

Családi balhé volt. Összesen öten vettek részt a tömegverekedésben.