Márciusban 8,5 százalékkal emelkedtek a fogyasztói árak Magyarországon – közölte a KSH péntek reggel, írja a Telex. 2007 nyara után regisztrált hasonló emelkedést a statisztikai hivatal, igaz, az adat kissé elmarad az előzetes várakozásoktól. Már februárban is 8,3 volt az infláció. Februárhoz képest átlagosan egyszázalékos a drágulás.
Szinte minden téren fokozódik az árnyomás, pedig még nem is látjuk, mi fog jönni: ha a májusban lejáró árstopot nem hosszabbítják meg, már a nyáron 10 százalékosnál is nagyobb lehet a pénzromlás.
A lap szerint az ATV-nek nyilatkozó agrárközgazdász, Raskó György azt mondta, hogy ekkora élelmiszer-infláció az elmúlt ötven évben nem volt Magyarországon.
A KSH jelentéséből kiderült, hogy egy év alatt az élelmiszerek ára átlagosan 13 százalékkal nőtt. Persze ebbe minden beletartozik, szóval íme néhány fontosabb termék áremelkedése:
- a margarin 33,6
- a kenyér 27,9
- a sajt 21,8
- a baromfihús 21,4
- a péksütemények 18,7
- a tejtermékek 18,2
- az idényáras élelmiszerek (burgonya, friss zöldség, friss hazai és déligyümölcs összesen) 17,9 százalékkal drágultak.