Újabb parkolóhelyek kialakításával próbálják meg orvosolni a szombathelyi Stromfeld-lakótelepen kialakult parkolási helyzetet

Farkas Bazsi 2022-04-06 10:34:00
A körzet képviselője, Bokányi Adrienn tegnap lakossági fórumot tartott. Itt az is elhangzott, hogy bár a Lidl hátsó parkolójában általában mindig van szabad hely, a lakók inkább a lakáshoz közelebb próbálják meg letenni a kocsit.

A Stromfeld-lakótelep közlekedési, parkolási problémái voltak a tegnapra összehívott lakossági fórum fő témája. A tanácskozáson jelen volt Ágoston Sándor, a szombathelyi közterület-felügyelet vezetője, aki ismerte a parkolási szabályszegések főbb tudnivalóit, majd kiemelte, hogy a lakótelepen a legnagyobb problémát az úgynevezett karéjokban való parkolás jelenti, de a zöld területeken való megállás miatt is gyakran kell eljárniuk.

Fotó: Farkas Bazsi

Felvettem a kapcsolatot a Lidl országos vezetőjével, tőle azt a választ kaptam, hogy az áruház hátsó parkolóját nyugodtan használhatják a környéken lakók. Az elmúlt időszakban többször is jártam a helyszínen. Amíg a karéjokban 8-10 autó állt, addig itt a pakorlóban 19-28 szabad hely volt. Ebből én azt a következtetést vonom le, hogy bár lenne szabad hely, a lakók inkább azt veszik szempontként, hogy a ház bejáratához minél közelebb tudják letenni az autót. Pedig ha hajlandóak lennének sétálni, akkor már nem lennének annyira zsúfoltak a Stromfeld útjai - mondta Ágoston.

Fotó: Farkas Bazsi

A lakók a Liliom Ház problémájára is felhívták a figyelmet. A háztömbök ugyanis annak idején saját parkolót építettek, ezek most közforgalom előtt megnyitott magánterületen találhatóak. A jelenlévők elmondása szerint többször előfordult, hogy a házban lakók azért nem tudtak itt parkolni, mert olyanok foglalták el a parkolókat, akik nem az épületben laknak.

Ágoston a helyzet tisztázására elmondta, hogy mivel közforgalom előtt meg lett nyitva a terület, így bárki teljesen jogosan parkolhat itt, ebben semmiféle jogsértés nincsen.

A lakók aggodalmukat fejezték ki amiatt, hogy a környék közlekedési helyzete csak súlyosbodni fog akkor, ha kinyit az új McDonald’s.

Fotó: Farkas Bazsi

Bokányi Adrienn (Éljen Szombathely!) a körzet képviselője arról tájékoztatott, hogy felmérést végeztek annak érdekében, hogy a parkolási helyzetet meg tudják oldani. Azt kérdezték meg a lakóktól, hogy mit szólnának hozzá, ha a háztömbök és a Repülők útja közti zöld területből vennének el az autók számára. Ezt a többség elutasította.

Fotó: Farkas Bazsi

Az a megoldás született, hogy a garázssorok mögötti íves területre építenének parkolókat. Így összesen 47 új helyet tudnának kialakítani. Ebből elsőként 13 helyet kezdenek el építeni, ami 30 millió forintot emészt majd fel. A maradék helyek kialakítását EU-s pénzből próbálják meg megépíteni, ez következő pénzügyi ciklusban kiírt TOP+ forrás terhére történhet meg. A 13 új helyet már idén átadhatják, a maradék parkolók építése pedig 2023-ban, vagy 2024-ben valósulhat meg.

A képviselő azt is elmondta, hogy a lakóknál igény jelentkezett, hogy a szokásos szelektív szemétgyűjtés mellett, a használt sütőolajnak is tegyenek ki gyűjtőt. Ez a napokban meg is fog történni. 

Szólj hozzá!

Hámori Lucának selejteznie kell

A kőszegiek 23 éves sportolója így vasárnap délután kezd és Grainne Walsh-sal csap majd össze az Észak-párizsi Arénában.

Három alpolgármesterben maximalizálná a városvezetőket Novák Előd

A nyári szünet után elsőként az Igazságügyi Bizottság tárgyalja a parlamenti képviselő törvényjavaslatát.

Látványosan megújíthatod a ház megjelenését a tetőcserepek átfestésével!

Az épületek különböző szerkezeteinek felújítása nagyszerű eredménnyel kecsegtet, amennyiben a megfelelő anyagokkal és szakszerűen végezzük, nem kivétel ez alól a tető sem, amelynek megkopott cserepei átfesthetők. 

Újra üzemel a büfé a szombathelyi Víztoronyban

Befuccsolt a korábbi piaci alapú üzemeltetés, most az AGORA maga “áll a pult mögé”.

Kellemes nyári idő lesz pénteken

Se eső, se szél, se kánikula.

Továbbra sem nyílik meg a keleti szektor az ETO-stadionban, de számos fejlesztés történt

A 2024/25-ös időszak szezonnyitó sajtótájékoztatóját tartotta szerdán az ETO FC Győr.

A Savaria Karneválra is jön a repohár

A pohárért 500 forintot kell fizetni, de vissza már nem pénzt, hanem tokent adnak majd.

Szeptemberig torlódás lesz a Béke hídon Győrben

A szakemberek célja, hogy a munkálatok az iskolakezdésig befejeződjenek.

LMP: Elképesztő, hogy a kormány nem hajlandó szélenergiát használni

Az LMP azt várja a kormánytól, hogy engedjen végre zöld utat a szélenergiának.

ELTE: rekordszámú a pedagógusjelölt

Az ELTE szombathelyi képzéseire összesen csaknem 1000-en nyertek felvételt, ezen belül közel 50 százalékos részesedéssel megőrizte vezető szerepét a pedagógusképzési terület.

Milyen a stílusos esküvői ültetőkártya?

Az esküvői ültetőkártya, nemcsak segít a vendégeknek megtalálni a helyüket a vacsorán, hanem egyben dekorációs célt is szolgál, sőt, összehangolva akár köszönőajándék is lehet. Egy esküvőn, ahol minden apró részlet számít, az ültetőkártya stílusa sem elhanyagolható kérdés. 

Te megtaláltad már a tökéletes férfit?

Tegye fel magának mindenki a millió dolláros kérdést: “Megtaláltam már a tökéletes pasit?

Több kilométeren át haladt szembe a forgalommal az M85-ösön

Majd ütközött egy szabályosan közlekedővel.

Július közepén kilenc nap alatt 22 országos és fővárosi melegrekord dőlt meg

Köztük a július 11-ére vonatkozó, 102 éves -, valamint szintén nyolc országos reggeli melegrekord, továbbá két fővárosi és öt fővárosi hajnali melegrekord.