Németh Zsolt: A Fidesznek is látnia kell, hogy szükség van az ellenzékre

Fehér Buda 2022-04-04 17:53:53
A sárvári képviselő értékelte a vasárnapi szavazás eredményét.

Vasárnap este nyilvánvalóvá vált, hogy a Fidesz ismét behúzza a győzelmet, megkezdődhet a negyedik Orbán-kormány egyhuzamban. A Fidesz még saját magát is meglephette azzal, mekkora fölénnyel nyertek, a vasi tanulságokról Németh Zsoltot, a Híd a Jövőnkért Egyesület képviselőjét kérdeztük.

Hogyan értékeli a tegnapi eredményt?

Körülbelül egy hónappal ezelőtt tettem egy megjegyzést arra vonatkozóan, hogy Sárváron és a körzetében Ágh Péter kiemelkedően jól fog szerepelni, és az akkori látható dolgok alapján Hencz Kornél, az összellenzék kihívója pedig a mindenkori egyik legrosszabb teljesítményt fogja bemutatni. Akkor arra nem gondoltam még, hogy az ellenzék sajnos ennyire gyengén fog szerepelni országosan és bizonyos tekintetben Budapesten is. Azt kell, mondjam, hogy ennél a teljesítménynél, amit Márki-Zay Péter és a 106 egyéni ellenzéki kihívó teljesített, még Dobrev Klára vezényletével is erőteljesebb lett volna, az ellenzék. 

El kell ismerni, hogy Orbán Viktor az elmúlt évtizedben olyan kiemelkedő teljesítményt és olyan gazdasági helyzetet biztosított a magyar társadalom részére, amelyre korábban nem láttunk példát a történelemben, és ezt a magyarok felismerték, amint látjuk, díjazták. Mindenképpen szükségszerű gratulálni a győzteseknek, de ugyanakkor fel kell hívni a figyelmet arra, hogy minden országban, így Magyarországon is szükség van a demokráciára, szükség van fékekre és ellensúlyokra, és

szükség van a politikai váltógazdaság szempontjából egy életképes, korrekt és határozott ellenzékre.

Egyértelműen látszik, hogy Magyarországon az ellenzéket teljes mértékben újra kell építeni.

Hogyan tovább ezután Sárváron?

Sárvár vonatkozásában korábban már adtam hangot ezen gondolataimnak, hogy az a triumvirátus, aki újra akarja, és akarta restaurálni a ’70-es, ’80-as, ’90-es éveket, végérvényesen elbukott, és egyértelmű, hogy az ő pályafutásuk ezennel véget ért. Az is fontos, hogy azok az identitászavaros és szerződést szegő képviselőknek is el kell gondolkodniuk a jövő kapcsán, akik jópofán azt hitték, vagy hiszik ma is, hogy erősítik az ellenzéket, de valójában pont az ellenkező hatást adják, hogy hogyan is lesz az ő jövőjük. Itt állunk most, és ebből a helyzetből az ellenzéknek nem lesz könnyű feladata felállni. Az a meggyőződésem, hogy a Fidesznek is szüksége van a konstruktív ellenzékre, és ők is talán értik azt, hogy a gazdaságban és az élet minden területén szükség van a versenyfeltételek biztosítására. 

A Híd a Jövőnkért Egyesület a továbbiakban is, mint ahogy ez már hónapok óta alakult, nem fog együtt dolgozni a Mindenki Sárvárért Mozgalommal. Sárváron egy új, konstruktív, fiatalokból álló, olyan közéleti szereplőkre van szükség, akik szeretnék befolyásolni a saját jövőjüket, de mindezt úgy, hogy a város fejlődése, előrejutása és az ott élő emberek életkörülményei legyenek a legfontosabbak számukra. Ezen kell dolgozni, és ennek tükrében kell újraépíteni az ellenzéket.

Mit gondol, hogyan fog alakulni az országos politika az elkövetkezendő időszakban?

Azt egyértelmen láttuk és láthattuk, hogy az ország fejlődő pályára került, és a makrogazdasági mutatók különösen jó irányba tudtak rendeződni. Ugyanakkor fontos megfogalmazni, hogy olyan tényezőkkel, mint a Covid, mint az orosz-ukrán háború, mint bizonyos konfliktusokból adódó tényezők, például jelenleg az infláció, olyan nem várt hatásokat idéztek elő, amelyet egyik politikai oldalnak sem lenne könnyű kezelni. 

Most azt gondolom, a magyarok érdekében jobb, hogy a Fidesz győzött, de nekik sem lesz könnyű azt a jólétet tartani, és emelni, amely az elmúlt években az országunkban bekövetkezett. Fontos azt is megjegyezni, hogy nagyon nagy kérdés, az EU-s források további volumene, és nagyon fontos kérdés, az üzemanyag és energiaárak valamint az élelmiszerek árszintjének kordában tartása is. Ha a jelenlegi kétharmad ezekre a kérdésekre jó választ fog adni, akkor Magyarországon hosszútávon, akár évtizedekig ez a politikai közösség teszi és teheti a dolgát. Ha nem lesz képes megfelelő válaszok „legyártására”, akkor a nép, az istenadta arra is választ fog majd adni. 

Az EU nemrég befagyasztott több forrást is, Ön szerint mi lesz ezeknek a sorsa?

EU-s források biztos, hogy a jövőben is lesznek. Azt a demagógiát senki sem hiszi és hitte el, hogy az EU-s forrásokat csak az ellenzéknek fogják kiosztani és a Fidesz ehhez nem fog hozzáférni. De az viszont kétségtelenül igaz, hogy a Fidesz politikusainak is bizonyos tekintetben szükségszerű lesz módosítani a saját kommunikációját, ha megfelelő sikert akarnak elérni. 
Ami Sárvár szempontjából lehet talán érvényes, hogy Ágh Péter képviselő úrnak még inkább fel fog értékelődni a szerepe, és a kapcsolatrendszere a tekintetben, hogy a támogatásokért legalább olyan hatékony lobbitevékenységet tudjon megvalósítani, mint amelyet az elmúlt években tapasztalhattunk. 

Szólj hozzá!

Betartandó szabályok VISUMAX típusú lézeres szemműtét után

A VISUMAX típusú kétlézeres szemműtét az egyik legkorszerűbb látáskorrekciós eljárás, amely precízen formálja át a szaruhártyát, ezzel jelentős mértékben javítva a látás minőségét.

Nyaralás autóval? Így készítsünk fel az autót indulás előtt!

Megérkezett a nyár, sokan pedig már alig várják, hogy útra keljenek, és a megérdemelt pihenésüket élvezhessék. Rengetegen indulnak el nyaralni autóval, viszont sokan vannak, akik az autó felkészítése alatt csak a csomagok bepakolását értik. Pedig ennél lényegesen többről van szó. 

Az újraszámolás után is Karácsony Gergely maradt a főpolgármester

293 szavazattal kapott többet, mint Vitézy Dávid.

Környezetbarát és energiahatékony fűtés kondenzációs kazánnal

Ahogy távolodunk a szezontól, egyre kevésbé lesz központi kérdés, hogy milyen fűtési technológiával a tudunk leghatékonyabban meleget teremteni otthonunkban. Ilyenkor már a napsugarak kellemes hőfokot teremtenek a lakásban, így kisebb gondunk is nagyobb annál, hogy a fűtőtestek működését figyeljük. 

Hamis vagyonőri igazolvánnyal sefteltek Sárváron

De hát az éjjeliőr is megbukhat nappal.

Mentőautó karambolozott Szombathelyen

A Thököly utcában kell fennakadásra számítani.

Danka Lajos lett a Mi Hazánk Mozgalom szombathelyi szervezetének elnöke

Már a 2026-os választásokra készül a párt helyi sejtje.

Marvin Clark visszatért a Falcoba!

A kosárlabdázó egy éves szerződést írt alá.

Háztartási gépek vásárlása cégek számára: kisokos a garanciával kapcsolatban

Amennyiben cég számára vásárolunk háztartási berendezést, abban az esetben nem feledhetjük el, hogy ilyenkor nem érvényes a gyári garancia.

Rendszeresen verte párját egy szombathelyi férfi

Féltékenysége miatt a párját személyi szabadságában is gyakran korlátozta, nem engedte elmenni otthonról, megakadályozta, hogy a családjához elutazzon vagy orvosi ellátást vegyen igénybe.

LMP: kezdődhet az aláírásgyűjtés a kiemelt beruházások ellen

Ez nem pártügy, ez nemzeti ügy - hangsúlyozta Csárdi Antal, a párt parlamenti képviselője.

A hőség miatt a legmagasabb fokozatú figyelmeztetést adták ki tizenkét vármegyére csütörtökre

Győr-Moson-Sopronban és Vasban másodfokú figyelmeztetés lesz érvényben.

A húsételeken túl is van élet!

A céges és családi rendezvényeken megszokott és elvárt a különféle húsféleségeket tartalmazó hidegtálak rendelése, pedig ma már arra is van lehetőség, hogy a fenntarthatóság és az egészséges életmód igényeinek megfelelően húsmentes finomságokat rendeljünk.

Fülön csíptek egy férfit, aki letörte egy szombathelyi autó visszapillantóját

A rendszeresen vandálkodó vandál 400 ezer forint kárt okozott.

Új igazolás érkezett a Haladás VSE focicsapatába

Megkezdte a felkészülést a megye 1-es együttes. Minden hétvégén edzőmeccset játszanak a zöld-fehérek.