Németh Zsolt: A Fidesznek is látnia kell, hogy szükség van az ellenzékre

Fehér Buda 2022-04-04 17:53:53
A sárvári képviselő értékelte a vasárnapi szavazás eredményét.

Vasárnap este nyilvánvalóvá vált, hogy a Fidesz ismét behúzza a győzelmet, megkezdődhet a negyedik Orbán-kormány egyhuzamban. A Fidesz még saját magát is meglephette azzal, mekkora fölénnyel nyertek, a vasi tanulságokról Németh Zsoltot, a Híd a Jövőnkért Egyesület képviselőjét kérdeztük.

Hogyan értékeli a tegnapi eredményt?

Körülbelül egy hónappal ezelőtt tettem egy megjegyzést arra vonatkozóan, hogy Sárváron és a körzetében Ágh Péter kiemelkedően jól fog szerepelni, és az akkori látható dolgok alapján Hencz Kornél, az összellenzék kihívója pedig a mindenkori egyik legrosszabb teljesítményt fogja bemutatni. Akkor arra nem gondoltam még, hogy az ellenzék sajnos ennyire gyengén fog szerepelni országosan és bizonyos tekintetben Budapesten is. Azt kell, mondjam, hogy ennél a teljesítménynél, amit Márki-Zay Péter és a 106 egyéni ellenzéki kihívó teljesített, még Dobrev Klára vezényletével is erőteljesebb lett volna, az ellenzék. 

El kell ismerni, hogy Orbán Viktor az elmúlt évtizedben olyan kiemelkedő teljesítményt és olyan gazdasági helyzetet biztosított a magyar társadalom részére, amelyre korábban nem láttunk példát a történelemben, és ezt a magyarok felismerték, amint látjuk, díjazták. Mindenképpen szükségszerű gratulálni a győzteseknek, de ugyanakkor fel kell hívni a figyelmet arra, hogy minden országban, így Magyarországon is szükség van a demokráciára, szükség van fékekre és ellensúlyokra, és

szükség van a politikai váltógazdaság szempontjából egy életképes, korrekt és határozott ellenzékre.

Egyértelműen látszik, hogy Magyarországon az ellenzéket teljes mértékben újra kell építeni.

Hogyan tovább ezután Sárváron?

Sárvár vonatkozásában korábban már adtam hangot ezen gondolataimnak, hogy az a triumvirátus, aki újra akarja, és akarta restaurálni a ’70-es, ’80-as, ’90-es éveket, végérvényesen elbukott, és egyértelmű, hogy az ő pályafutásuk ezennel véget ért. Az is fontos, hogy azok az identitászavaros és szerződést szegő képviselőknek is el kell gondolkodniuk a jövő kapcsán, akik jópofán azt hitték, vagy hiszik ma is, hogy erősítik az ellenzéket, de valójában pont az ellenkező hatást adják, hogy hogyan is lesz az ő jövőjük. Itt állunk most, és ebből a helyzetből az ellenzéknek nem lesz könnyű feladata felállni. Az a meggyőződésem, hogy a Fidesznek is szüksége van a konstruktív ellenzékre, és ők is talán értik azt, hogy a gazdaságban és az élet minden területén szükség van a versenyfeltételek biztosítására. 

A Híd a Jövőnkért Egyesület a továbbiakban is, mint ahogy ez már hónapok óta alakult, nem fog együtt dolgozni a Mindenki Sárvárért Mozgalommal. Sárváron egy új, konstruktív, fiatalokból álló, olyan közéleti szereplőkre van szükség, akik szeretnék befolyásolni a saját jövőjüket, de mindezt úgy, hogy a város fejlődése, előrejutása és az ott élő emberek életkörülményei legyenek a legfontosabbak számukra. Ezen kell dolgozni, és ennek tükrében kell újraépíteni az ellenzéket.

Mit gondol, hogyan fog alakulni az országos politika az elkövetkezendő időszakban?

Azt egyértelmen láttuk és láthattuk, hogy az ország fejlődő pályára került, és a makrogazdasági mutatók különösen jó irányba tudtak rendeződni. Ugyanakkor fontos megfogalmazni, hogy olyan tényezőkkel, mint a Covid, mint az orosz-ukrán háború, mint bizonyos konfliktusokból adódó tényezők, például jelenleg az infláció, olyan nem várt hatásokat idéztek elő, amelyet egyik politikai oldalnak sem lenne könnyű kezelni. 

Most azt gondolom, a magyarok érdekében jobb, hogy a Fidesz győzött, de nekik sem lesz könnyű azt a jólétet tartani, és emelni, amely az elmúlt években az országunkban bekövetkezett. Fontos azt is megjegyezni, hogy nagyon nagy kérdés, az EU-s források további volumene, és nagyon fontos kérdés, az üzemanyag és energiaárak valamint az élelmiszerek árszintjének kordában tartása is. Ha a jelenlegi kétharmad ezekre a kérdésekre jó választ fog adni, akkor Magyarországon hosszútávon, akár évtizedekig ez a politikai közösség teszi és teheti a dolgát. Ha nem lesz képes megfelelő válaszok „legyártására”, akkor a nép, az istenadta arra is választ fog majd adni. 

Az EU nemrég befagyasztott több forrást is, Ön szerint mi lesz ezeknek a sorsa?

EU-s források biztos, hogy a jövőben is lesznek. Azt a demagógiát senki sem hiszi és hitte el, hogy az EU-s forrásokat csak az ellenzéknek fogják kiosztani és a Fidesz ehhez nem fog hozzáférni. De az viszont kétségtelenül igaz, hogy a Fidesz politikusainak is bizonyos tekintetben szükségszerű lesz módosítani a saját kommunikációját, ha megfelelő sikert akarnak elérni. 
Ami Sárvár szempontjából lehet talán érvényes, hogy Ágh Péter képviselő úrnak még inkább fel fog értékelődni a szerepe, és a kapcsolatrendszere a tekintetben, hogy a támogatásokért legalább olyan hatékony lobbitevékenységet tudjon megvalósítani, mint amelyet az elmúlt években tapasztalhattunk. 

Szólj hozzá!

Hétvégén ezúttal az ország nyugati részén várható havazás

A meteorológiai előrejelzések alapján szombat délelőtt havazás kezdődhet az ország észak-nyugati részén, vagyis Győr-Moson-Sopron, Vas, Zala és Veszprém vármegye területén. 

Hét évet kapott a győrújfalui halálos balesetet okozó sofőr

A vádlott annak ellenére mulatságosnak tartotta közlekedését, hogy a hátul ülő utasai sikoltoztak, volt, aki azt kérte, hogy álljon meg.

LMP: a kormány visszaél a kiemelt beruházások jogintézményével

A jogszabályt kritizálva Szendefy Mária, az LMP országos elnökségének tagja példaként a Fertő tavi turizmusfejlesztést hozta fel.

Az eső miatt elmaradnak a szombathelyi adventi vásár pénteki színpadi programjai

Az árusok nyitva lesznek, a programokat vasárnap pótolják.

Évi 100 ezer euróért a Schaeffler a névadója 5 évig a szombathelyi Arena Savariának

A sportcsarnokot üzemeltető Sportiskola a működésére költi a támogatást.

Tévében a Falco Szolnok elleni meccse

Vasárnap délutáni matiné.

Az LMP üdvözli a debreceni akkumulátorgyár katasztrófavédelmi engedélyének megsemmisítését

A katasztrófavédelmi engedélyezési eljárás során a hatóság megsértette a nyilvánosságra vonatkozó szabályokat.

Ismét meghívót küld a Szombathelyi Haladás vezetőségének a városi közgyűlés

Nyáron is meginvitálták őket, akkor nem jelent meg egyikük sem.

Januárig csak bérleteseknek lesz nyitva a győri Jókai parkolóház

A létesítménybe parkolójeggyel nem lehet behajtani.

Karácsony Gergelyt támogatja a Momentum a jövő évi főpolgármester-választáson

Budapest szabad és szabad is marad - mondta a Momentum elnök-frakcióvezetője, Gelencsér Ferenc.

Idős otthonban agitált a szombathelyi Fidesz önkormányzati képviselőjelöltje

A polgármester arra kérte a kormánypárti frakcióvezetőt, hogy a kampány idején is tartsák tiszteletben az íratlan szabályokat.

Százmillió forintnak kelhetett lába a győrsövényházi postán

Félszáz helyi lakos megtakarítása tűnhetett el az győrsövényházi postaszolgáltatáson belül.

Az önkormányzat fizette az elmúlt hónapokban megjelent Dézsi-plakátokat

Hónapok óta tart a jelenlegi polgármestert közpénzből reklámozó plakátkampány.

Elhunyt Bajomi Nagy György, az Örkény Színház művésze

2009 és 2020 között Szombathelyen játszott.

Átengedte a Kúria az LMP népszavazási kérdését a kiemelt beruházási törvény visszavonásáról 

Ez azt jelenti, hogy ha a népszavazás sikeres lesz, akkor az emberek visszaszerezhetik a döntési jogot afelett, hogy mi történjen a lakókörnyezetükben.

Akkugyár a szomszédságban? Most itt a lehetőség, hogy ne!

Átengedte a Kúria az LMP népszavazási kérdését a kiemelt beruházási törvény visszavonásáról