Németh Zsolt: A Fidesznek is látnia kell, hogy szükség van az ellenzékre

Fehér Buda 2022-04-04 17:53:53
A sárvári képviselő értékelte a vasárnapi szavazás eredményét.

Vasárnap este nyilvánvalóvá vált, hogy a Fidesz ismét behúzza a győzelmet, megkezdődhet a negyedik Orbán-kormány egyhuzamban. A Fidesz még saját magát is meglephette azzal, mekkora fölénnyel nyertek, a vasi tanulságokról Németh Zsoltot, a Híd a Jövőnkért Egyesület képviselőjét kérdeztük.

Hogyan értékeli a tegnapi eredményt?

Körülbelül egy hónappal ezelőtt tettem egy megjegyzést arra vonatkozóan, hogy Sárváron és a körzetében Ágh Péter kiemelkedően jól fog szerepelni, és az akkori látható dolgok alapján Hencz Kornél, az összellenzék kihívója pedig a mindenkori egyik legrosszabb teljesítményt fogja bemutatni. Akkor arra nem gondoltam még, hogy az ellenzék sajnos ennyire gyengén fog szerepelni országosan és bizonyos tekintetben Budapesten is. Azt kell, mondjam, hogy ennél a teljesítménynél, amit Márki-Zay Péter és a 106 egyéni ellenzéki kihívó teljesített, még Dobrev Klára vezényletével is erőteljesebb lett volna, az ellenzék. 

El kell ismerni, hogy Orbán Viktor az elmúlt évtizedben olyan kiemelkedő teljesítményt és olyan gazdasági helyzetet biztosított a magyar társadalom részére, amelyre korábban nem láttunk példát a történelemben, és ezt a magyarok felismerték, amint látjuk, díjazták. Mindenképpen szükségszerű gratulálni a győzteseknek, de ugyanakkor fel kell hívni a figyelmet arra, hogy minden országban, így Magyarországon is szükség van a demokráciára, szükség van fékekre és ellensúlyokra, és

szükség van a politikai váltógazdaság szempontjából egy életképes, korrekt és határozott ellenzékre.

Egyértelműen látszik, hogy Magyarországon az ellenzéket teljes mértékben újra kell építeni.

Hogyan tovább ezután Sárváron?

Sárvár vonatkozásában korábban már adtam hangot ezen gondolataimnak, hogy az a triumvirátus, aki újra akarja, és akarta restaurálni a ’70-es, ’80-as, ’90-es éveket, végérvényesen elbukott, és egyértelmű, hogy az ő pályafutásuk ezennel véget ért. Az is fontos, hogy azok az identitászavaros és szerződést szegő képviselőknek is el kell gondolkodniuk a jövő kapcsán, akik jópofán azt hitték, vagy hiszik ma is, hogy erősítik az ellenzéket, de valójában pont az ellenkező hatást adják, hogy hogyan is lesz az ő jövőjük. Itt állunk most, és ebből a helyzetből az ellenzéknek nem lesz könnyű feladata felállni. Az a meggyőződésem, hogy a Fidesznek is szüksége van a konstruktív ellenzékre, és ők is talán értik azt, hogy a gazdaságban és az élet minden területén szükség van a versenyfeltételek biztosítására. 

A Híd a Jövőnkért Egyesület a továbbiakban is, mint ahogy ez már hónapok óta alakult, nem fog együtt dolgozni a Mindenki Sárvárért Mozgalommal. Sárváron egy új, konstruktív, fiatalokból álló, olyan közéleti szereplőkre van szükség, akik szeretnék befolyásolni a saját jövőjüket, de mindezt úgy, hogy a város fejlődése, előrejutása és az ott élő emberek életkörülményei legyenek a legfontosabbak számukra. Ezen kell dolgozni, és ennek tükrében kell újraépíteni az ellenzéket.

Mit gondol, hogyan fog alakulni az országos politika az elkövetkezendő időszakban?

Azt egyértelmen láttuk és láthattuk, hogy az ország fejlődő pályára került, és a makrogazdasági mutatók különösen jó irányba tudtak rendeződni. Ugyanakkor fontos megfogalmazni, hogy olyan tényezőkkel, mint a Covid, mint az orosz-ukrán háború, mint bizonyos konfliktusokból adódó tényezők, például jelenleg az infláció, olyan nem várt hatásokat idéztek elő, amelyet egyik politikai oldalnak sem lenne könnyű kezelni. 

Most azt gondolom, a magyarok érdekében jobb, hogy a Fidesz győzött, de nekik sem lesz könnyű azt a jólétet tartani, és emelni, amely az elmúlt években az országunkban bekövetkezett. Fontos azt is megjegyezni, hogy nagyon nagy kérdés, az EU-s források további volumene, és nagyon fontos kérdés, az üzemanyag és energiaárak valamint az élelmiszerek árszintjének kordában tartása is. Ha a jelenlegi kétharmad ezekre a kérdésekre jó választ fog adni, akkor Magyarországon hosszútávon, akár évtizedekig ez a politikai közösség teszi és teheti a dolgát. Ha nem lesz képes megfelelő válaszok „legyártására”, akkor a nép, az istenadta arra is választ fog majd adni. 

Az EU nemrég befagyasztott több forrást is, Ön szerint mi lesz ezeknek a sorsa?

EU-s források biztos, hogy a jövőben is lesznek. Azt a demagógiát senki sem hiszi és hitte el, hogy az EU-s forrásokat csak az ellenzéknek fogják kiosztani és a Fidesz ehhez nem fog hozzáférni. De az viszont kétségtelenül igaz, hogy a Fidesz politikusainak is bizonyos tekintetben szükségszerű lesz módosítani a saját kommunikációját, ha megfelelő sikert akarnak elérni. 
Ami Sárvár szempontjából lehet talán érvényes, hogy Ágh Péter képviselő úrnak még inkább fel fog értékelődni a szerepe, és a kapcsolatrendszere a tekintetben, hogy a támogatásokért legalább olyan hatékony lobbitevékenységet tudjon megvalósítani, mint amelyet az elmúlt években tapasztalhattunk. 

Szólj hozzá!

Bebes István, körmendi polgármester feljelentést tesz, mert közadatokat jelentetett meg az Ugytudjuk.hu

A város első embere szerint üzleti titok egy közpénzből felújított, nemzeti vagyonnak minősülő épület üzemeltetésére tett pályázati ajánlat.

MÁV: Szombattól folytatódik a tavaszi utómunkálat a győri fővonalon

A Budapest–Győr–Hegyeshalom vonalon a karbantartás második fázisa érinti az S10-es, S12-es és G10-es járatokat, a szombathelyi Savaria IC-ket és a soproni InterCityket.

„Rohadjon meg minden kék!” – 80 nap elzárás jár a szombathelyi rendőr fenyegetéséért

Bíróságról börtönbe szállítás közben fenyegetőzött a rab.

A szentiváni civil jelölt Pintér Bence polgármesterjelöltségét támogatja

Pintér Bence egyesülete pedig úgy támogatja dr. Balog-Farkas Renátát, hogy nem indulnak el a szentiváni körzetben.

Kapott-e fizetést Jagodits Zsuzsa?

A szombathelyi Fidesz képviselőjelöltje annak a Haladásnak a kommunikációs vezetője, ahol hónapok óta nem volt fizetés. A városi közgyűlésben megint téma volt a foci.

Ököllel mellkason ütötte volt párját a szombathelyi férfi

A nő nyolc napon túl gyógyuló súlyos sérülést szenvedett.

Szakadozik a felhőzet csütörtökön, de lehet zápor

A legmagasabb nappali hőmérséklet 10 és 17 fok között valószínű.

Mire számíthat a cserbenhagyó ittas vezető?

Magyarországon a KRESZ egyértelműen tiltja a járművezetők számára az alkohol fogyasztását, illetve a járművezetést ilyen esetekben.

Elküldték Kuznyecovot az ETO-ból

Két hónapig volt vezetődedző.

Péntektől teljesen lezárják a szombathelyi Rumi utat

A Szőlős utca és a "mozaikos" kereszteződés között fognak aszfaltozni.

Nyomoz a rendőrség a csepregi önkormányzat körül

Ismeretlen tettes ellen sikkasztás vétsége miatt tettek feljelentést.

Első körben nem kapott licencet a Haladás

A zöld-fehérek április 25–től május 3-ig pótolhatják a hiányzó dokumentumokat, és bizonyíthatják a Klublicenc Szabályzatnak való megfelelésüket.

Három új gyalogátkelőhelyet terveztetnek meg Szombathelyre

Az elképzelés szerint a Markusovszky kórházzal szemben, a Dolgozók útján és a Körmendi úton is egy-egy új zebra létesül hamarosan.

LMP: minél több zöld képviselőre van szükség az EP-ben

Akik aláírásukkal az LMP-t támogatják, egyúttal nemet mondanak az akkumulátor-gyártásra - jelentette ki Tetlák Örs, az ellenzéki párt országos elnökségi tagja kedden Budapesten.

Rács mögött a győri "pikó báró"

55 éves kábítószerdílert fogtak el a Győr-Moson-Sopron vármegyei nyomozók.