Nem mindennapi hírrel rukkolt elő a Primeval Foods élelmiszertechnológiai cég: nemsokára ugyanis laboratóriumban előállított oroszlánhúst kerülhet az élelmiszerboltok polcaira az Egyesült Királyságban – közölte az Independent.
A cég azonban nem csak „műoroszlánhúst" készít:
tigrisből, elefántból, zsiráfból sőt, zebrából készült termékeket, például sushit is piacra dobhatnak a jövőben, ha átmennek az élelmiszer-szabályozási ellenőrzéseken.
A gyártó szerint a laboratóriumban mesterségesen tenyésztett állati sejtekből előálított műhús klímabarátabb, mint a növényi alapú húspótlók. Nincs szükség az állatok etetésére és itatására szolgáló táplálékra és vízre, kevesebb üvegházhatású gáz kerül a levegőbe, és vissza lehet szoríta a túlzott antibiotikum használatot az állatoknál.
Yilmaz Bora, a Primeval Foodsot tulajdonló Ace Ventures ügyvezetője elmondta, hogy tapasztalataik szerint az emberek folyamatosan keresik új ételeket, éttermeket és kulináris élményeket. A jelenleg legtöbbet fogyasztott húsok már elérték a korlátaikat, nem lehet velük tovább kísérletezni.
„Túl kell lépni a marhából, csirkéből vagy sertésből készült ételeken, de ennek nem szabad a természet rovására mennie"
– mondta Bora.
Az ügyvezető hozzátette, hogy a következő hónapokban kóstolókat szerveznek Londonban a termékeikből.
Címlapfotó: Primeval Foods