Ellenzék: azonnal meg kell semmisíteni a levélszavazatokat!

ugytudjuk.hu 2022-03-31 15:16:00
Bizonyítottnak látják, hogy a Fidesz megalázza és kihasználja, politikai eszköznek tekinti a határon túli magyarokat.

A levélszavazatok azonnali megsemmisítését követelik ellenzéki pártok, miután kidobott, részben elégetett levélszavazatokat találtak Erdélyben, Marosvásárhely közelében egy illegális szemétlerakóban. Az ellenzéki pártok úgy látják, ami a kommunistáknál a kékcédula volt, az ma a Fidesznél a levélszavazat, írja az MTI.

Egy zsák kidobott levélszavazatot találtak Marosvásárhely mellett

Szerdán több szavazólapot találtak eldobva zsákokban az erdélyi Jedd környékén, amelyek a jelenlegi magyarországi választásokról származnak, írja a PontMaros. Ezeket egy olyan területen dobták el, ahol építkezésből származó hulladékokat tárolnak, a cikk szerint a szavazólapok egy része részlegesen meg is égett. Created by InShot:https://inshotapp.page.link/YTShare Azt egyelőre nem tudni, pontosan honnan származnak az eltüntetni kívánt szavazólapok.

Barabás Richárd, a Párbeszéd szóvivője, Újbuda alpolgármestere csütörtökön a Facebookon közvetített online sajtótájékoztatón azt mondta, hogy ez "az aljas politikai bűntett" ne maradjon következmény nélkül, az ellenzéki pártok a Nemzeti Választási Bizottsághoz (NVB) fordulnak, hogy vizsgálja ki az ügyet és hozzon olyan döntéseket, amely elejét veszi a további jogsértéseknek.

Szerinte most először van nyílt bizonyíték arra, hogy a Fidesz megalázza és kihasználja, politikai eszköznek tekinti a határon túli magyarokat.

Log in or sign up to view

See posts, photos and more on Facebook.

Márki-Zay Péter ellenzéki miniszterelnök-jelölt és az ellenzéki pártok "elmennek a falig", nem engedik meg, hogy a Fidesz és Orbán Viktor miniszterelnök - aki Putyin leghűségesebb tanítványa - elcsalja a választást - hangoztatta.

Z. Kárpát Dániel, a Jobbik alelnöke azt mondta, a levélszavazásról megjelenő délvidéki és erdélyi hírek is jelzik, hogy a Fidesz csalni akar a vasárnapi parlamenti választáson.

Úgy fogalmazott, ami a kommunistáknál a kékcédula volt, az ma a Fidesznél a levélszavazat; "az, hogy a fideszesek fiatal demokratákból öreg bolsevikokká váltak, nem jogosítja fel őket arra, hogy az 1947-es kékcédulás választáshoz hasonló csalást hajtsanak végre".

A Momentum képviseletében Orosz Anna, Újbuda alpolgármestere arról beszélt, hogy az, ami a Vajdaságban és Erdélyben történt a levélszavazatokkal erodálja a választásba vetett bizalmat és megalázó helyzetbe hozzák a határon túli magyarokat. Elmondta, hogy a Vajdaságban fideszes fiókszervezetek osztják ki a szerb posta helyett a levélszavazatokat, sőt a választóknak sokszor az ő jelenlétükben kell kitölteni azokat.

Közölte, azt követelik a kormánytól, hogy egyenlő feltételeket biztosítson minden határon túli magyarnak a szavazásra.

Arató Gergely, a DK frakcióvezető-helyettese emlékeztetett arra, hogy az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) nemzetközi választási megfigyelői több választáson is felhívták a figyelmet arra, hogy a határon túliak levélszavazási rendszere nem biztonságos.

Hozzátette: a levélszavazással számos módon vissza lehet élni, a Fidesz például lehetővé tette, hogy a sérült borítékban érkező szavazatokat is megszámolják, vagy a választói névjegyzékben azok is szerepelnek, akik korábban regisztráltak, de azóta meghaltak és ha valaki megszerzi a borítékjukat, akkor azzal szavazhat.

Szerinte a Fidesz visszaél a határon túli magyarok szavazataival, a levélszavazást pedig szándékosan úgy építette ki, hogy támogassa és lehetővé tegye a választási csalást. Azt sürgette, hogy más módon biztosítsák a határon túli magyarok szavazati jogát.

Az ellenzéki politikusok azt kérték, minél többen menjenek el vasárnap az ellenzékre szavazni, hogy ezzel kompenzálják a "megbuherált szavazatokat".

Szólj hozzá!

Gyermekpornográfia készítése miatt emeltek vádat egy vasi férfival szemben

Többször létesített szexuális kapcsolatot egy tizennegyedik életévét be nem töltött gyermekkel.

Városrészi egyesületet alapítottak a szombathelyi belváros lakói

Többek között a belváros zöldítésén is dolgoznak majd.

Ma lesz a hét utolsó esős napja

Délutánra 16 fok is lehet.

20 millió forintos céges autót vett a SZOVA új vezérigazgatója?

A szombathelyi alpolgármester szerint lízingelik a kocsit.

Csütörtök este is tüntetnek a köznevelésért Győrben

Múlt pénteken indult a gyertyagyújtó akció, csütörtökön fél nyolckor lesz a következő.

Ágh Ernő: Meg kell büntetni a renitens kerékpározókat

Mondta a fideszes képviselő, miközben ő maga a járdán kerékpározik.

26 évvel ezelőtti gersekaráti emberölési ügyben emelt vádat az ügyészség

A vádirat szerint a 84 éves, egyedül élő sértettet a vádlott készpénz és ékszerek megszerzése érdekében bántalmazta, majd megölte, és a holttestét az udvaron található mellékhelyiségbe rejtette.

Továbbra is küzd a szombathelyi önkormányzat a Brenner-villa elővásárlási jogáért

Hogy mikor lesz vége az eljárásnak, az csakis a bíróságon múlik.

Elhunyt Coolio

A Gangsta's Paradise dal szerzője 59 éves volt.

Az Észak-Dunántúlon az északi szél lesz élénk csütörtökön

Egyre nagyobb területen válhat szakadozottá a felhőtakaró, de a Dunántúl nyugati részén maradhatnak borult tájak is.

Plusz 8 millió forint lenne a Savaria Mozi üzemeltetése az év végéig

Horváth Gábor a önkormányzati képviselő a szombathelyi önkormányzati lap példányszám csökkentésén spórolná meg ezt a pénzt.

Orvoskamara megyei elnöke: Ne áldozzák fel a szentivániak egészségét!

A főorvos szerint a megoldás egyértelműen a lakóterülettől sokkal távolabbi hely keresése, akkor is, ha az magasabb költséggel jár.